Sony Ericsson XPERIA X8 er sidste skud på stammen af XPERIA android mobiler. Det er en XPERIA for alle - både størrelse og prismæssigt.
![]() |
![]() |
S/E har her fundet en lille niche, der findes mange meget dyrere android mobiler, og der findes også nogle billigere. Men der er ikke mange i det prisleje, som x8 ligger i. Det er som er ”bread & butter” modellerne, de er henvendt til de, som ikke ønsker den dyreste, men heller ikke vil gå rundt med en superbillig mobil.
Denne mobil har det meste, en god musik afspiller, nem brugerflade, indbygget kamera (af en nogenlunde kvalitet) wifi, gps oma… Gennemsnitlig størrelse og vægt…. Den er bare gennemsnitlig, ikke at det er noget skidt, for det kan også være godt, at være ”mainstream” Det er i det segment mange af kunderne handler.
![]() |
![]() |
Man kan vel sige, at det er en X10 mini, som er trukket lidt ud i alle kanterne, og sat en anden kamerachip i, for der er kun et 3 Mpx kamera i den uden autofokus, og en 3 tommer stor skærm, som er i HVGA.
At den så også kommer med den gamle version af android, det her ikke den store betydning for de fleste, men man skal ikke afholde sig fra at købe den pga. det. Det er netop som resten af Android-baserede XPERIAs kører X8 med Android v1.6 (Donut). En opdatering til Android 2,1 Eclair er på vej og er måske allerede kommet, når du læser dette.
Dette er naturligvis et problem, men Sony Ericsson X8 er stadig værd at se som et muligt køb.
![]() |
![]() |
Sony Ericsson XPERIA X8 kommer i en kompakt boks. I den ligger mobilen, i mit tilfælde var der 2 covers med, det blå og det lyserøde som man kan se på billederne, der findes også sølv og aquablå, et stykke film, til at beskytte skærmen med, en USB-oplader, en microUSB-til-USB-kabel (bruges til opladning og computer-forbindelser), en microSD adapter til usb, et sæt hovedtelefoner, brugerguides i flere forskellige sprog og et 2GB microSD-kort, som allerede var indsat i mobilen.
Sony Ericsson XPERIA X8 ser ud som de har trukket X10 mini på alle kanter. Eller gjort den oprindelige X10 mindre. Af en eller anden grund, så kan S/E altså lave plastic, som ikke tværes ind i fedtefingere, noget som var et stort problem på min tidligere mobil fra Samsung. Desværre gælder det ikke for skærmen, har man som jeg lidt OCD, så er det et irretetations moment, at skærmen altid skal være fedtet til.
![]() |
![]() |
Skærmen er at den såkaldte kapacitiv type, den mindste berøring, så reagerer den. Android versionen 1.6, som denne mobil er født med, har også den begrænsning at den tillader kun 65k skærme, noget som måske løses i den kommende opdate, til almindeligt brug har det ikke den store betydning, men alligevel…… Der er dog god kvalitet på skærmen, men i direkte solskin er det næsten umuligt, at se noget, men det er et problem som mange mobiler lider under.
Under skærmen er der tre knapper: Menu, Hjem og Tilbage-knap. De er ikke ret store, men reagerer fint, over skærmen er der en status LED, højtaler, samt lyssensor. Lysensoren låser displayet, når du holder mobilen op til øret under et opkald.
På højre side, er der en volumeknap og en kameraknap. Volumeknappen er meget smal og kan være svær at ramme, dog ikke mere end det var på S/E W995. Der er intet på venstre side af mobilen..
Den øverste knap har en dobbeltfunktion, lås skærmen og tænd/sluk, det er en lille knap og det er ikke en, man får trykket på ved at uheld. På hver side at denne, finder man et 3,5 mm stik til hovedtelefonerne og et microUSB ladestik, det er beskyttet af en klap, som er meget svær at åbne, hvis man ikke har lange negle eller noget spidst.
I bunden af mobilen finder vi kun 2 ting, mikrofonen og et lille ”øje” til et vedhæng eller til nøglesnor.
Bagsiden af telefonen nemt at løbe over, der er et 3 megapixel fast fokus kamera og den ”eksterne”højttaler. Kameralinsen er ikke dækket af, men ”sænket” ned, og så giver det en rimelig beskyttelse mod ridser (men ikke mod støv).
![]() |
![]() |
Den kompakte størrelse og buede bagside gør det rart og sikkert at holde mobilen. 15mm tyk lyder af meget, men det har ikke haft den store betydning for mig. X8 er nem at bruge med en hånd, noget som ikke ret mange smartphones kan.
XPERIA X8 bruger samme homescreen som sin mere kompakte søskende, X10 mini og X10 mini pro. Men denne gang skærmen har HVGA, som stadig er den mest populære skærm opløsning på Android. Man er desværre stadig begrænset til en widget pr. skærm, man kan heller ikke sættegenveje ind, eller andre mapper. Der er de 4 funktioner i hjørnene og 1 widget pr. skærmbillede.
![]() |
![]() |
Jeg prøvede at se, hvor mange widgets/skærme man kunne oprette, og efter 12 gad jeg ikke mere, det ville være meget nemmere, hvis man kunne sætte mere end 1 på hver skærm.
AnI toppen af skærmen, er der som altid i android mobiler, en lille informationslinje, som fortæller om batteriet, signalstyrke, wifi, installerede programmer, sms’er, bluetooth eller ubesvarede påkald. Hvis man trykker på den, og lader den glide ned, så får en liste med alle de seneste meddelelser.
Den meget omtalte Timescape findes også på denne mobil, i bund og grund holder den bare styr på dine SMS, MMS, e-mail, ubesvarede opkald, Facebook og Twitter alle på én skærm. Man kan dog filtrere indholdet, så det ikke er nødvendigt, at få moster bertas opdateringer hele tiden.
Noget som jeg mangler, og som efter min mening er en fejl, det er smartopkald/søgning i kontakter, dvs at når man eks taster 23 så vil der poppe kontakter op, som begynder med AD, det er noget som man kan med alle andre S/E mobiler, og jeg har nydt godt af det, desværre er det ikke at finde i nogen af S/E android mobiler.
Lydmæssigt under samtaler er jeg ikke imponeret, med mindre at man bruger et headset, lyden er som i en dåse, det er ikke iorden for en mobil i dagens Danmark. Hvis man skal være sikker på, at høre mobilen når den ringer op, så vil det være en fordel, med en høj ringetone. De ringetoner der er som standard, er for lave og jeg missede flere opkald de første par dage.
Der er et qwerty tastatur på mobilen, og hvis man som jeg gerne vil have et almindeligt tastatur, skal man ud i at hente et par filer. Se billederne herunder. Det første er standard og nr 2 er det almindelige tastatur, som der for øvrigt også findes på S/E X10 mini.
![]() |
![]() |
Galleriet er gennemsnitligt, der er ikke noget specielt over det, det finder billederne, kategoriserer dem efter dato, og med små thumbnails. Der er 1 fingers zoom, så man kan zoome ind på detaljerne. Det tog et stykke tid for mig, at finde ud af. Troede at man skulle bruge 2 fingre.
Der er en stor mangel i Android 1.6, som x8 er udstyret med, og det er at man ikke kan sende billeder eller mp3 via BT, det kan den dog, med den opgradereing som S/E har lovet et stykke tid.
Der er dog et par gode ting ved denne, og det er musik og video afspilleren, den klarer fint forskellige videotyper, desværre dog ikke divx/xvid, som er mit foretrukne videoformat. Der findes dog gode afspillere på android market, som man så kan hente.
Som lidt af en overraskelse for mig, så var der også Track ID på X8’eren, en funktion som optager en lille sekvens af et stykke musik, og så laver en søgning online, og derefter skulle man gerne få titel, kunstner og album.
Sony Ericsson XPERIA X8 er også udstyret med en FM-radio, der har en pæn og enkel grænseflade. Det scanner automatisk området for de tilgængelige stationer, stationerne bliver så markeret med en streg på ”hjulet”, hvor man så kan gå ind og navngive dem. Der er ikke så mange funktioner i den, man kan vælge favorit, skifte kanaler og afspille i højtaler. Som altid skal man have et kabel headset monteret, da det fungerer som antenne.
Kameraet er absolut i den nedre ende af skalaen, et 3,2 Mpx kamera, med fast fokus og 4 indstillings muligheder, auto, strand/sne/ skumring og sport, man kan se billeder på mobiltest, som er taget i forskellige situationer og med de forskellige indstillingsmuligheder. Der er heller ikke blitz eller fotolys. Det har dog geotagging funktion indbygget.
Der er også en videooptager, men den er ikke så imponerende. VGA-opløsning og 30 fps siger vel alt, men hvis det ikke gør, så er der flere videooptagelser på youtube, lavet på en x8 og de er ikke særligt gode.
![]() |
![]() |
En tap-and-hold på skærmen aktiverer en menu, der blandt andet kan starte gadevisning. Der er også mulighed for 3D-visning af området. Uanset hvad er det ikke så godt, som navigation endnu, men android market tilbyder masser af apps (både gratis og betalt), så det er op til dig at vælge en, der passer dig bedst. Problemet er, at skærmen og selve telefonen virker for lille til at bruge som navigation.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Ericsson XPERIA X8 pt. koster 1.355 kr.
På plus siden er der:
Wifi
Størrelsen
Android
Musik/video afspilleren
Skærmen
Betjeningen
Timescape
På minus siden er der:
Kameraet
Den indbyggede højtaler
Kun Android version 1.6
Kun en widget på hver skærmbillede
Konklusion:
Nu er du nået så langt i testen, og vil straks tro at denne mobil er noget skidt. Det er den ikke, det er en ok mobil, som kan det den skal. Sælge i store mængder og det tror jeg den kommer til, den har nogle ting, som taler for den. Den er billig, den har en passende størrelse, den har alle de funktioner, som man har behov for, det er en god starter mobil, hvis du ikke har prøvet android før, men den kan også bruges af ”erfarne”. Det er en gennemsnitlig mobil, som ikke lover mere end den kan holde.
Hvis jeg skal give den en karakter, så vil den nok ligge omkring 75 – 80 %.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Sony Ericsson XPERIA X10 mini test |
![]() Sony Ericsson Vivaz test |
![]() Sony Ericsson XPERIA X10 test |