Denne gang har vi fået en af de meget få mobiltelefoner med Android og et fysisk tastatur til test. Hvorfor der er så få af den slags, skal vi ikke kunne sige, men nu er HTC i hvert tilfælde klar med deres Desire Z, der skulle udfylde det tomrum, der har været i Android produkt linjen på dette område.
I Danmark har vi faktisk kun officielt en anden Android telefon med fuldt QWERTY tastatur, og det er den lille og ret populære Sony Ericsson X10 pro. HTC Desire Z er i en helt anden liga end den lille X10 pro og tiltaler dermed også et helt andet publikum. Så selv om en del af Desire Z er identisk med fx, hvad vi har set tidligere på den almindelige Desire, så er der også spændende nye ting i posen.
![]() |
![]() |
Desire Z ved siden af tændstikæsken | Samsung Galaxy S ved siden Desire Z |
![]() |
Tykkelsen er på 14,2 mm |
![]() |
Ganske smart og solid åbnemekanisme |
Ser vi tilbage på tidligere touch telefoner med et sådan slide tastatur fra HTC som fx Touch Pro, TyTN og TyTN 2, er det også på tide, at HTC får lavet et virkelig lækkert slide system, som ikke glider op af sig selv, når man løfter telefonen op mellem to fingre. På Desire Z skal man trykke lidt ekstra, før overdelen løfter sig og flytter sig ud til siden, så tastaturet kommer frem. Vi kan rigtig godt lide denne løsning, og selv om HTC nok har kigget Nokia lidt over skuldrene i den forbindelse, så er det altså en fornøjelse at åbne og lukke Desire Z.
Men lad os da tage en runde omkring Desire Z og se, hvor HTC har placeret de forskellige ting henne. Vi starter på forsiden hen over skærmen. Her har vi et ret stort gitter, der skjuler samtale højtaleren. Kvaliteten af denne er fin men ikke bedre end så mange andre telefoner, så det må være af designmæssige årsager, man har så stort et højtaler gitter. At højtalerne ikke fylder hele gitteret ud, får man også vished for, hvis man fx lader telefonen. Der sidder nemlig en lille diode gemt bag gitteret, der lyser ved forskellige begivenheder. Lige under højtaleren i venstre side sidder der en nærhedssensor placeret.
Under skærmen har vi de 4 vanlige knapper, man finder på HTC Android telefoner, men i touch udgaver. Systemet fungerer fint med touch knapper, så det har vi ingen indvendinger imod. HTC er også glade for deres optiske trackpad, som vi også så i den almindelige Desire. Her er den dog blevet firkantet og lidt større. Man kan diskutere, hvor meget man har at bruge den til med en touch skærm, men vores opfattelse er, at den faktisk kan være ganske praktisk, når man redigerer i tekst, og derfor har vi intet at klage over i den forbindelse.
![]() |
Højre side med fotoknap |
På venstre side har vi en ret lang men smal volumen knap, der er hævet en smule, så den er lettere at mærke og finde selv under en samtale. Under den finder vi et microUSB stik som bruges til at lade og overføre data med.
På højre side finder vi to knapper, der ikke ofte ses på HTC telefoner. Den ene er en udløser knap til den metalplade, der skjuler batteriet, og den anden er en 2 trins kamera udløser knap. HTC har ikke mange telefoner med en fysisk kameraknap, men denne Desire Z har altså fået det, og det værdsætter vi.
I bunden finder vi kun en lille mikrofon, medens der i toppen er et 3,5 mm jack stik til headsæt og en power on/off knap, der samtidig også fungerer som låse knap til skærmen.
![]() |
Bagsiden med solidt metalcover |
Bagsiden er domineret af den store batteri klap, der er lavet i børstet stål og faktisk er ret gedigen i udførelsen. Vi finder også et kamera med lysdiode og en lille højtaler heromme. Højtaleren spiller normalt højt som mange andre mobiler men er noget metallisk i klangen, og ligger mobilen på et bord, kan lyden desværre blive dæmpet en god del.
Mens vi er heromme, skal vi også lige have med, at skal man have et hukommelse kort i Desire Z, så skal man have batteriet ud, og det er alt andet lige ikke den mest smarte måde at placere et hukommelse kort på.
![]() |
S-LCD-skærm i 3,7" |
Vi vender tilbage til fronten, hvor vi skal kigge på skærmen. HTC har sat samme skærm i Desire Z, som vi så på Desire HD, og som de også er begyndt at sætte i den almindelige Desire. Det betyder, at den AMOLED skæm, som var rigtig flot i kontrasten (farverne), er blevet afløst af en S-LCD skærm. S-LCD er ikke en grim skærm, men den er altså heller ikke helt så flot som AMOLED og da slet ikke de Super AMOLED skærme, Samsung disker op med i fx Galaxy S. Skærmen er på 3,7” (81x48 mm), og det er bestemt en rimelig størrelse. Der findes naturligvis telefoner med større skærm som fx Sony Ericssons X10 og HTC´s egen Desire HD, og flere er på vej. Man kan godt argumentere for at jo større skærm desto bedre, men det betyder så også en større fysisk telefon specielt i bredden. Tendensen går da også mod større skærme, og her i 2011 kommer der en del nye mobiler både med 4” og ikke mindst 4,3” skærme.
Nok om skærm størrelsen. Hvad der er mindst lige så vigtigt, er det lækre capacitive touch og den høje opløsning (480 x 800). Det er det samme lækre touch, som vi finder på de andre HTC telefoner, hvilket betyder, at det er ganske præcist og godt at bruge i dagligdagen. Desuden er der naturligvis auto rotation og også Multitouch, som mange værdsætter.
![]() |
![]() |
Lidt småt QWERTY-tastatur i lodret |
Virtuelt QWERTY-tastatur |
Det virtuelle tastatur, som vi skal kigge på nu, er som udgangspunkt ganske fornuftigt. Der er 4 muligheder fra start (inden man måske henter andre tastaturer ned). I lodret position er der 3 muligheder, fuldt QWERTY, halvt eller kompakt QWERTY og telefon tastatur eller numerisk tastatur, om man vil. Drejer man telefonen om i vandret, kommer der et fuldt QWERTY tastatur frem. Dette er vi rigtig glade for, for her er hver knap fint stor, og man bemærker for alvor, at det er en 3,7” skærm, man skriver på i forhold til fx iPhones 3,5” skærm eller dem, der er endnu mindre. I lodret kniber det mere med det fulde QWERTY tastatur, men så er muligheden der jo for at bruge kompakt QWERTY eller numerisk tastatur.
Det helt store trækplaster for Desire Z er naturligvis det fysiske tastatur, der kan slås ud og benyttes efter behov. Der findes mange måder at lave tastaturer på, og faktisk er der overraskende stor forskel på, hvordan oplevelsen er, når nu det i bund og grund bare er en række knapper med bogstaver, der udgør et QWERTY tastatur.
![]() |
![]() |
Supergodt QWERTY-tastatur |
Tastaturet set fra siden |
HTC har mange års erfaringer i at lave disse tastaturer, og det afspejles fint i det slut resultat man er kommet frem til. Det er et af de bedste QWERTY tastaturer, man finder på en mobiltelefon. Alle de klassiske problemer har HTC fået løst på en fin måde. Fx er der, via den specielle måde tastaturet åbnes på, blevet fin plads til fingrene på den øverste række. Man har også plads til de danske bogstaver ÆØÅ, som nu har deres egen knap og ikke ligger gemt ned som specielle tegn. Endelig er både knappernes størrelse, afstanden mellem de enkelte knapper og det feedback, som man føler, når man trykker, alle lige i øjet.
Samlet set er alle disse ting med til at gøre, at man bare får lyst til at skrive på dette tastatur, Desire Z er udstyret med, og så er målet med at have et sådan tastatur jo ganske fuldendt.
![]() |
![]() |
Telefontastatur |
Forbindelsesmenu |
Net delen eller mulighed for tilslutninger, om man vil, fejler bestemt heller ikke noget på Desire Z, og det ville nu også have undret os, hvis det var tilfældet. Der er de vanlige 4 GSM net med understøttelse af EDGE, samt 2 styk 3G net med HSPDA. Hastigheden her har en teoretisk max på 14,4 Mbit for HSDPA og 5,76 for HSUPA. Der udover er der naturligvis Wi-Fi med b/g/n understøttelse samt DLNA streamings muligheder. Der er også mulighed for at lade mobiltelefonen fungere som Wi-Fi hotspot (router) for op til 5 forskellige andre enheder, der så kan dele det mobile bredbånd – Dette kan være særdeles nyttigt ind imellem.
Elles finder vi de sædvanlige muligheder med et micro USB stik, der kan bruges med en computer (USB 2.0) samt en bluetooth del, der kører på 2.1 udgaven med A2DP understøttelse – ikke noget nyt eller spændende ved dette.
CPUen, som HTC har valgt at sætte i Desire Z, er helt ny og har ikke været brugt før af HTC. Der er tale om en 800 MHz Scorpion processor og med 512 MB RAM. Vi har gennem længere tid set, at 1 GHz (1000 MHz) CPUer har vundet indpas i mobiltelefoner, og derfor kan det på papiret se ud, som om Desire Z er 20% langsommere, men tallene snyder, for Desire Z er ikke langsommere end den almindelige Desire, når man laver benchmark test på dem. Desire HD er dog noget hurtigere.
Kamera delen på Desire Z er også i orden. Nok er kameraet ikke helt så godt som på Desire HD, men den lækre kamera menu er den samme.
![]() |
![]() |
Kameramenuen |
Kameraspecialfunktion |
Når vi kigger på softwaren, er der flere ting, vi godt kan lide. Autofokusen, der er rimelig i hastighed og stiller skarpt, når man trykker udløser knappen halvt ned, er ganske fin i brug. Man har dog stadigvæk mulighed for selv at bestemme fokus punkt ved at sætte en finger på skærmen, hvor billedet skal stilles skarpt. I venstre side har vi en zoom bar, hvor man blot kører fingeren op og ned for at zoome. (det er dog digitalzoom, så der er grænser for, hvor meget man opnår ved at zoome).
I højre side har vi 4 ikoner plus en udløser knap i midten. En af de ting, vi rigtig godt kan lide, er ikonet med en lille tryllestav. Her får man adgang til en række værktøjer, hvor man kan lave kreativ fotografering. Der er 13 forskellige at vælge imellem, og specielt synes vi, at den, der hedder ”feltdybte”, er sjov, hvor man kan fastsætte et område, der bliver skarpt, og resten bliver uskarpt.
Trykker man på menu knappen, kommer den rigtige kamera indstillings funktion frem, hvor man kan indstille alt fra ISO, hvidblance, Geo-tagging, ansigt genkendning osv.
Video delen i Desire HD er faktisk også ganske god. Som på flere andre mobiltelefoner er der video i den lille HD opløsning 1280 x 720. Men hvor foto delen led lidt under, at der kun var lys dioder, er det bestemt en fordel, når man skal video filme. Der er også samme mulighed for at vælge forskellige måder at optage på men ikke så mange som i foto delen.
Video delen har ingen stabilisator del, hvorfor man skal være meget påpasselig, når man optager video i HD, for det kommer let til at blive en særdeles rystet omgang, som efterfølgende ikke er værd at se på. HTC har dog ikke som flere andre lagt et billede /video redigerings program på, men det kan man naturligvis selv finde på Android marked enten i gratis eller købe udgaver.
Med en fin kamera udløser knap som tidligere omtalt og en LED flash synes vi faktisk, at kamera delen på Desire Z hører med til de bedste, vi har set fra HTC.
![]() |
![]() |
Bilpanel |
Bilpanelets telefondel |
GPS navigeringer er noget af det, mange forventer i en moderne smartphone. HTC har med Desire Z (og Desire HD) taget skridtet fuldt ud med at tilbyde ikke kun Googels gratis navigering men også lagt en demo af et fast installeret navigations program på telefonen. Det betyder, at man kan vælge at bruge Google maps, som er et af de bedste gratis online navigerings systemer, man kan få med rigtige navigeringer (3d visning, stemmestyringer osv.) Man kan også vælge HTCs eget system (premium navigering) med et rigtig lækkert ”bilpanel”. Her kan man, ud over at styre navigations-systemet, også betjene sin telefon med store knapper. Dette system er så absolut et af de bedste, vi har set på en mobil, og det er rigtig godt tænkt, at man kan betjene flere af telefonens andre funktioner ved hjælp af store kapper, når telefonen sidder i en bil holder. Men vi savner dog en dansk stemme vejledning. Modsat Google Maps så hentes HTC navigations løsning ned på mobilen, så kort osv. ligger på fx hukommelse kortet, og man er uafhængig af mobildata trafik undervejs.
![]() |
Google Maps |
Selve navigations delen er dog ikke gratis. Der er en prøve udgave på 30 dage, hvor efter det koster at købe en licens. Men skal man bruge en navigations løsning, og det skal være via sin mobil, er det, HTC har lavet på Desire Z, en ganske udmærket løsning. Skal man bruge en GPS løsning i en mobil og skal bruge det meget, vil vi dog nok foreslå, at man kiggede lidt nærmere på Desire HD, der har en 4,3” skærm. Det er en noget større skærm og nok at fortrække netop til navigering.
En anden ny ting, som HTC har lavet, og som vi første gang så på Desire HD, er det, de kalder htcsense.com. Systemet virker kun på Desire HD og Desire Z og bliver ikke bagud kompatibel med fx den almindelige Desire eller Legend, hvilket er lidt ærgerligt.
Systemet går i al sin enkelthed ud på, at man fra en webside kan logge ind og fjernstyre sin telefon. Vi vil ikke lægge skjul på, at htcsense.com er vi rigtig begejstrede for. Måske er det ikke noget, alle vil benytte hver dag, men alene den sikkerhed, som er bygget ind i systemet, er vi glade for. Man kan med htcsense.com dels se, hvor ens mobil befinder sig, (forudsat at den er tændt, og GPS delen er sat til), man kan låse den, hvis man har tabt den, og så kan den kun bruges til at ringe til et nummer, man selv taster ind, og man kan skrive en besked på telefonen, som fx ” Ring mig venligst op, jeg har mistet denne mobil”. Har dette ingen virkning, og man har ting liggende på telefonen, som ikke vedkommer andre, kan man vælge at slette alt, der ligger på den eller viderestille alle opkald til et andet nummer, indtil man får et nyt simkort fra sin udbyder.
![]() |
![]() |
Dashboard med forskellige sikkerhedsmuligheder |
Remote låsning af mobilen |
En anden ting, som vi også finder ret praktisk, er, at man kan sende og læse sendte sms/mms beskeder. Der findes flere systemer til at sende SMS beskeder over computeren, men i og med at man fjernstyrer sin egen telefon, så er det for modtageren ikke anderledes, end hvis man havde tastet det ind direkte på telefonen.
Musikdelen er i vante HTC rammer, og har man haft en HTC telefon tidligere, vil det hele virke meget velkendt. Ingen tvivl om at HTC laver en særdeles visuelt flot afspiller. Man har indbygget coverflow, så man kan hurtigt bladrer igennem sine albums direkte i afspilleren og uden at skulle dreje telefonen over i vandret. Man har desuden ganske mange andre måder at sortere og vise spille lister, og vil man gerne have dem i liste form med album billeder, er det naturligvis heller ikke noget problem.
![]() |
Musikmenu |
Som vi tidligere har påtalt mange gange med HTC telefoner, er der fortsat ingen mulighed er for at justere og tilpasse lyden efter ens personlige smag. Der er altså ingen form for equalizer eller bare forskellige genrer, man kan vælge (pop, rock, jazz osv.) Det medfølgende headset er både nydeligt og med en praktisk fjernbetjening på ledningen. Lidt synd er det dog, at HTC ikke har valgt at gøre lyden en smule bedre i dette headset, for det er bestemt ikke meget over middelmådig lyd, der kommer ud der.
Højtaleren bagpå leverer nogenlunde høj lyd, men kvaliteten er heller ikke der super god – gad vide hvornår HTC begynder at vægte disse dele højere.
Rigtig positivt er det, at der er FM radio. FM radioen har et lækkert interface, RDS og en ganske fin lyd. Det er for mange et stort plus med en FM radio, da det giver mulighed for at høre andet, end hvad man lige selv har valgt at medbringe.
![]() |
![]() |
Radio med RDS |
Fin videoplayer |
Video afspilleren er blevet væsentligt forbedret. Der er nu ud af æsken kommet Divx understøttelse, og det er dejligt. Men lyden ud af den udvendige højtaler er altså alt, alt for lav og væsentlig lavere, end når man afspiller musik. Desire Z tygger dog uden videre video podcast fx fra DR, og det er jo rart, at man kan tage dem med på sin vej.
Selve styresystemet, som vi finder på Desire Z, er seneste Android OS 2.2.1 kaldet Froyo. I sig selv er det en god opdatering i forhold til 2.1, og den almindelige Desire har da også fået en opdatering, så den kører på 2.2. Der udover har HTC opdateret det Sense system, der ligger som en overbygning.
![]() |
![]() |
Programmenu |
Indstillingsmenu |
Der er ikke tale om store ændringer, men de er der dog. Fx kan man let styre i hvilken rækkefølge, ens startskærme skal ligge, hvis man ønsker dette. Man har en ubemærket søge-funktion, der sorterer resultaterne op på en særdeles overskuelig måde. En anden ting, som vi faktisk godt kunne blive rigtig glade for, er, at HTC har lavet et system, som gør, at telefonen kan slukkes og startes lyn hurtigt. Nuvel, det er ikke rigtig lukket ned, men net delen slås fra, og resten går i dvale. Men i praksis fungerer det rigtig godt, og man kan starte sin Desire Z op på 3-4 sekunder på den måde.
Webbrowseren er også udmærket på Desire Z og blandt de bedre, vi har set på en mobiltelefon. Dette er der flere grunde til. Dels er der en skærm af en rimelig størrelse, som i sig selv giver en bedre oplevelse, men også den nye og hurtigere CPU er sammen med Froyo med til at give hastigheden et nyk opad. Der er også nu kommet fuld flash understøttelse, men stadigvæk mangler vi, at video fra Internettet kører helt flydende eller i hvert tilfælde, at alt kører helt flydende.
![]() |
![]() |
Webbrowseren i vandret |
Webbrowseren i lodret |
HTC har også lavet et system, så det er ret nemt at have flere vinduer åbne på samme tid og let navigere rundt mellem dem, blot ved at trække pegefingeren og tommelfingeren sammen. Dette, sammen med en hurtigere tilpasning af skærmen når man ændrer på zoom niveauet, er med til, at webbrowseren fungerer ganske godt.
Når nu Desire Z er en smartphone, er der rigtig mange ting, man kan benytte den til. Der er naturligvis masser af programmer og spil, man kan hente ned fra Android marked, men HTC er nu også flinke til at lægge nogle praktiske programmer på deres telefoner.
Her tænker vi på fx QuickOffice med fuld mulighed for at læse og skrive dokumenter, en udmærket ebog læser, hvor man kan købe et hav af ebøger. Nyheds- og vejr widgets er en selvfølge ligesom apps til tvitter, facebook og youtube.
![]() |
Friend stream |
Endelig er der som vanligt en rigtig fin kalender del og mail del ganske som på stort set alle andre HTC telefoner, vi har testet gennem tiden.
Batteriet, vi finder i Desire Z, er ikke helt stå stort som det, der sad i den almindelige Desire. Det er kun på 1300 mAh. (mod 1400 på Desire) Det er dog noget bedre end på Desire HD, der kun har et på 1230 og det endda med en noget større skærm og hurtigere og dermed mere strømkrævende CPU.
Vi kan ikke falde om af begejstring over 1300 mAh i en moderne smartphone, og da slet ikke, når den vejer 184 gram. Men ret beset har vi set det, der er værre både fra HTC og også andre. En poweruser, der benytter telefonen meget, vil nok kunne klare sig gennem dagen men så heller ikke mere. Almindelige brugere kan nok får den til at række 2 dage, men så skal man også begrænse baggrunds data og andre strømkrævende ting. Set i lyset af at denne Desire Z nok først og fremmest henvender sig til dem, der netop benytter deres mobil meget, havde vi gerne set et batteri på 1500 mAh eller derover.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at HTC Desire Z pt. koster 3.499 kr.
![]() |
Desire Z er bestemt en spændende telefon |
I alt 87 %
Ting vi godt kan lide:
Super lækkert QWERTY tastatur med solid folde mekanisme.
Ganske nydeligt om end lidt konservativt design.
Velbygget med en del metal fordelt omkring på telefonen.
Alt i forbindelser, herunder mulighed for Wi-Fi router funktion.
Udmærket kamera med dedikeret udløser knap.
Hurtig opstart (fra dvale) og htcsense.com fjernstyrings muligheder.
Video med understøttelse af divx og podcast.
Ting vi er mindre glade for:
Skærmen er altså ikke så flot som en med AMOLED
Desire Z er med 184 gram ingen letvægter.
Lyd ud af højtaler er alt for lav når der spilles video.
Batteriet kunne godt have haft lidt mere kapacitet.
Konklusion:
Der er på ingen måde tvivl om, at Desire Z er en rigtig fin mobil. Den kan stor set alt og er ganske velbygget. Men der er ingen tvivl om, at dem, der vælger Desire Z, gør det primært på grund af det lækre tastatur – og det kan vi naturligvis ikke fortænke dem i. Har man ikke brug for dette, er der masser af andre muligheder, der kan det samme, vejer 50-60 gram mindre og har et større batteri.
Så hele humlen omkring Desire Z ligger i, om man gerne vil have et lækkert fysisk tastatur eller kan klare sig med de virtuelle af slagsen. Tastaturet er altså både Desire Z’s største kvalitet men også største ulempe, for har man ikke brug for dette, så vælger man højst sandsynligt en anden mobil.
Vi er så begejstrede for Desire Z ,at vi ikke er bange for at stemple den som den pt. bedste touch telefon med slå ud tastatur !!! Derfor den gode karakter.
Telefonen er venligst udlånt af Tele-online.dk – stor ekspertise, stort udvalg!
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() HTC Desire test |
![]() Motorola Milestone test |
![]() HTC Desire HD test |