Det er ikke så ofte, det sker, at vi får en mere eller mindre helt ny type telefon, der ikke rigtig kan sammenlignes med nogen andre. Men når det sker, er vi naturligvis helt oppe på dupperne og får den testet, så I læsere kan få vores holdning til telefonen. Denne gang er der tale om en Android telefon med trykfølsom skærm lavet i en stærk håndværker udgave, der både er vand- og støvtæt – ganske spændende.
Telefonen kommer fra Motorola, der har levet et ganske stille liv i Danmark, siden det danske Motorola kontor blev lukket for et par år siden. Det er ikke genåbnet endnu, og derfor er denne telefon ikke at finde i den almindelige mobilbutik, kun udvalgte forhandlere og teleselskaber har taget den i sortiment. Det store spørgsmål, vi vil afdække i denne test, er naturligvis, om man kan lave en ”håndværker” mobil med touch skærm, der virker, og om den så også kan leve op til, hvad de tilsvarende mobiler uden gummi pakning kan. Med andre ord, det skal nok blive en spændende test.
![]() |
![]() |
DEFY ved siden af tændstikæsken | DEFY ved siden af Samsung Galaxy S |
Vi starter med æsken, som DEFY kommer i, for her er begejstringen hurtigt overstået. En ganske almindelig papæske med foldede stykker pap indeni til at adskille telefonen fra tilbehøret. I æsken får man ud over telefonen med batteri, 2 ladere - en med EU stik og en med UK stik. Begge er med usb stik ud, så det medfølgende datakabel skal altså benyttes til at lade med også. Det medfølgende headsæt er bestemt heller ikke noget, vi falder på halen over. Det minder os mest af alt om headsæt, vi ser følge med telefoner til 500 kr. eller derunder. Der medfølger også et 2 GB microSD, som sidder monteret i telefonen. Alt i alt ikke noget der hverken forbavser eller som sådan imponerer.
Mere begejstrede bliver vi, når vi kigger på selve telefonen og heldigvis da for det. Motorola DEFY er en fiks touch telefon, der er på størrelse med fx HTC Legend.
Materialerne er holdt i sort plast, i hvert tilfælde i den model vi har til test (den findes også i en delvis hvid udgave, men det er ikke sikkert, den bliver til salg i DK). Fronten er i sort piano lak, medens den fra siden og om på bagsiden har en gummiagtig belægning, der giver et rigtig fint greb.
![]() |
Tykkelsen er lidt tykkere end vanligt |
![]() |
DEFY er skruet sammen på siden |
Under skærmen har vi de fire vanlige knapper, man finder på mange Android mobiler. Helt nede ved bunden på forsiden og bestemt ikke ret tydeligt finder vi telefonens mikrofon eller den ene af dem, for der er faktisk 2 mikrofoner på DEFY
På venstre side er man så ikke længere i tvivl om denne telefons specielle egenskaber. Dels er der 3 tydelige skruer, der er med til at holde telefon-chassiset sammen (og det samme finder vi på højre side), men også den store låge, der skjuler og holder fugt og støv væk fra miniUSB stikket, lægger man mærke til.
På højre side har vi ud over skruer en rimelig størrelse volumen knap. Den er lavet på en speciel måde, så der ikke kommer fugt og snavs ind denne vej, men denne løsning betyder også, at volumen knappen føles lidt løs og ”lallet” i det i forhold til, hvad vi ellers ser på mobiltelefoner.
![]() |
Toppen med jackstik |
I bunden finder vi kun endnu en skrue, der er med til at holde DEFY sammen. I toppen har vi endnu et bevis på, at denne telefon skal kunne tåle lidt ekstra. ”Lyd ud stikket”, der et 3,5 mm jackstik, er også forsynet med en lille gummilåge, der holder stikket rent og i orden. Ved siden af finder vi telefonens tænd/sluk knap, der også bruges til at aktivere den ud af dvale.
Omme på den gummibelagte bagside er der også et par små tricks, vi skal kigge på. Ud over at der er et kamera og en lys diode, finder vi en ekstra mikrofon, der bruges til den aktive støjreducering. I bunden finder vi en låse mekanisme, så bagklappen ikke åbnes ved et uheld, og helt i bunden finder vi en ganske kraftig højtaler.
Mens vi er heromme, vil vi også nævne, at hukommelse kortet sidder placeret under batteriet i DEFY, hvilket gør det noget mere omstændeligt at skifte kort. Set i lyset af at det er en støv og vandtæt telefon, vil vi dog se igennem fingre med dette.
![]() |
![]() |
Bagsiden med gummibelægnin |
Bagsiden med låsemekanisme |
Tilbage til fronten skal vi kigge på skærmen og det virtuelle tastatur. Vi starter med skærmen. Her er tale vi om en 3,7” (81 x 45 mm) TFT skærm. Opløsningen er på 480x854 pixel, ganske som fx Sony Ericsson benytter med lidt flere pixel i højden end de fleste andre Android telefoner, der kun har 800 pixel. I og med der er tale om en TFT skærm, er farverne, eller kontrasten om man vil, langt fra det, vi ser på telefoner med AMOLED eller endda super AMOLED skærme. Der ud over er betragtnings vinklen ikke så imponerende heller.
Hvad der derimod er rigtig fint, er det touch system, som DEFY har. Der er tale om et Capacitive touch system, som vi kender det fra stort set alle andre nye touch telefoner, og det er både præcist og let at påvirke, hvilket man har stor glæde af, når man skal skrive på den.
![]() |
Galaxy S' v. DEFYs skærm |
Det bringer os frem til det virtuelle tastatur. Her er der et lille problem med DEFY. Den kommer ikke med dansk sprog hverken i menu, tastatur eller ordbog. Det første kan de fleste leve med, og de to sidste er der heldigvis en fin løsning på. Vi har hentet Scandinavian keybord og tilhørende ordbog ned fra Android marked, og begge dele er gratis. Med dette fremragende program kan man få både dansk tastatur med ÅØÆ og ordbog, der gætter ord, mens man skriver. Man kan tilpasse og vælge hvilket layout, man vil bruge, og i denne test har vi valgt det, der hedder iPhone layout, hvor der er god plads mellem hver enkel knap.
Med det nye tastatur installeret er DEFY som en hver anden dansk Android telefon at skrive på, og i det hele taget at trykke på, og man mærker på ingen måde, at der er tale om en hårdfør telefon.
![]() |
![]() |
Tastatur - her med æøå |
QWERTY-tastatur på den brede led |
Man kan måske spekulere over, om ikke denne store skærm let bliver ridset eller ødelagt, hvis man bruger telefonen lidt hårdt. Naturligvis kan alt ødelægges, men Motorola har valgt at bruge et specielt og særdeles stærkt glas kaldet ”Gorilla glass” der er enormt stærkt og resistent over for ridser. Der ud over er glasset noget hævet fra selve skærmen, så skulle det lykkes at ødelægge glasset, skal der yderligere til, før slaget når helt ind til selve skærmen. Vi er ikke i tvivl om, at denne skærm vil holde til det meste, og hvis man ved, at man er rigtig hård ved sin telefon, findes der endda specielle beskyttelses etuier, man kan sætte den i.
![]() |
Tastatur med æøå |
På netværks delen tager DEFY også gode stik hjem. Her er fuldstædigt de samme muligheder, som hvis man havde købt en tilsvarende ikke håndværker telefon, og det er vi glade for, for blot fordi man bruger sin telefon lidt hårdt, betyder det jo ikke, at man ikke kan have brug for de mere avancerede ting. DEFY indeholder således 4 GSM net med understøttelse af EDGE og 2 styk 3G net med HSDPA og HSUPA på henholdsvis 7,2 og 2,0 Mbit. Dertil er der Wi-Fi med understøttelse af DLNA – Alt i alt ganske fint.
Der er naturligvis også Bluetooth i 2.1 udgave og med A2DP.
Kamera delen på Motorola DEFY står heller ikke tilbage for, hvad vi finder i tilsvarende ikke hårdføre telefoner. Der er tale om en 5 Mpixel kamera med autofokus og LED flash.
Man har, som på så mange andre touch telefoner, en udløser knap, der befinder sig på skærmen, og det virker i og for sig udmærket, om end vi nok altid vil foretrække en dedikeret fysisk to trins kamera knap. Motorola DEFY fokuserer ikke løbende i kamera delen, så når man vil tage et billede, går der altså lidt ekstra tid med at stille skarpt, før billedet tages.
![]() |
Kameramenu |
I softwaren er der både ting, vi finder udmærket og ting, der godt kunne forbedres. Det er ganske fint, at man har en linje i venstre hjørne øverst, hvor man kan se de forskellige vigtige data, fx indstillinger, antal billeder der kan tages osv. Hvad vi dog ikke er så begejstrede for, er måden, man vælger scener og effekter. Man får ikke et overblik over mulighederne, hvor man hurtigt kan vælge, det man har brug for. I stedet for skal man bladre igennem op til 9 forskellige scene indstillinger, før man er fremme ved den, man skal bruge. I effekter har man 8 muligheder, man bladrer igennem. Det kan så være, hvad det være vil, endnu mere skuffende er det, at når man har et vindue i skærmen, der viser, hvordan de forskellige effekter ser ud, burde resten af skærmen ikke vise det samme i sløret udgave, men naturligvis hvordan det ser ud i normal-udgaven. Det kunne have været ganske praktisk, men det er så ikke muligt.
![]() |
![]() |
Indstillingsmenu |
Scenevalg |
Hastigheden på Mototola DEFYs kamera del er som sådan ikke meget anderledes end på mellemklasse touch telefoner, hvilket betyder ikke super hurtigt. Det samme kan vi sige om kvaliteten af de billeder, DEFY leverer. Men her skal det altså med, at ser man DEFY ud fra, at det er en hårdfør model, så er det absolut i topklasse for den type telefoner.
Video optageren er i samme klasse som kameraet. Det fungerer og kan bestemt bruges, men det er ikke helt på højde med de bedste, når det handler om ydelse. VGA kvalitet (480x640) og med 30 billeder i sekundet er ikke ringe, men omvendt er der efterhånden en del, der klarer HD video. Der er heller ikke TV out, så telefonen kan forbindes direkte med et kabel til et tv.
![]() |
Musikafspiller med "undertekster" |
Hvor kameradelen altså ikke står tilbage for fx HTC Legend eller andre tilsvarende telefoner, så ser det lidt anderledes ud for musik afspilleren. Vi synes grundlæggende det er fint, at producenter selv laver deres bud på kamera, musikafspiller, skin osv, men hvis ikke de indeholder det, man forventer en musikafspiller skal kunne gøre, kan de ligeså godt blot beholde den originale Android musik afspiller. For DEFYs vedkommende mener vi, at Motorola ligeså godt kunne have droppet at pille ved musikafspilleren. Vi savner således både en equalizer funktion, en cover flow funktion så man let kan bladre gennem sine musik numre og flere andre avancerede funktioner, vi ser i moderne musikafspillere. Det, DEFY tilbyder, er en meget basis afspiller, der kan sortere musikken op og vise cover billeder i stor størrelse.
![]() |
Mediavalg |
Der er dog en speciel lille ting, som musikafspilleren kan, men som vi nu mest af alt ser som en gimmick. Slår man den funktion til, der hedder Lyrics, kan man få undertekster på den melodi, man afspiller, i bedste karaoke stil. Og ikke nok med at der kan komme undertekster, de kan sågar også blive oversat til det sprog, man foretrækker. (med lidt svingende oversættelses kvalitet). Det er måske meget sjovt at prøve et par gange, men i længden gider man det næppe, og tjenesten koster naturligvis data, skal man huske på.
Er man til at benytte sin mobil som mp3 afspiller, vil det være rigtig fornuftigt at få fat i enten et bedre sæt hovedtelefoner eller måske endda et stereo bluetooth sæt, der i begge tilfælde vil være meget bedre end det headsæt, der følger med i salgsæsken.
![]() |
Fin FM-radio |
Der er også en FM radio med RDS med i DEFY, og det trækker altid lidt op i vores karakterbog.
Video afspiller delen finder vi lidt bedre. Her er nemlig Divx/Xvid understøttelse ud af æsken, så man let kan fylde film og video på sin telefon. Skal DEFY bruges til dette, er det større microSD kort nok værd at overveje.
I Motorola DEFY finder vi en 800MHz Cortex-A8 CPU, og 512 MB RAM. Det er som udgangspunkt rimeligt nok i forhold til, at det ikke er en rigtig high-end mobil. Men alligevel bliver vi nødt til at påtale, at den altså ikke virker helt så hurtigt som fx en 600 MHz Wildfire eller Legend.
![]() |
![]() |
Homescreen |
Besked- og kontaktwidget |
Problemet ligger i det ”skin” eller interface, som Motorola selv har designet og lagt oven på Android platformen. Vi har set flere forskellige skins både fra Samsung, HTC og Sony Ericsson, og alle finder vi bare lidt bedre end dette ”Motoblur”, som Motorola kalder deres skin.
Ud over at det virker, som om det er lidt tungt at køre, er nogle af de ting, vi ikke er helt vilde med fx de widgets, Motorola selv har lavet. De er kedelige at se på, hvis ikke grimme, og de bibringer ikke rigtig noget, som ikke kan fås via den Android platform, som de ligger på. Vi er heller ikke just begejstrede over den bar, der dukker op i bunden, når man scroller fra side til side. At kunne springe fra en homescreen til en anden uden at bladre kan gøres meget mere elegant, end det Motorola har lavet.
Eneste virkelig lyspunkt er, at Motorolas egen widget kan tilpasses i størrelsen alt efter hvad man ønsker widgeten skal fylde.
![]() |
![]() |
Tilpasset widget |
Større widget |
Alt i alt er systemet naturligvis brugbart, men det kan gøres bedre, og det tæller heller ikke op, at DEFY kun kører den ældre Android 2.1 udgave.
Motorola DEFY har som de fleste andre Android telefoner indbygget GPS og naturligvis med A-GPS support, så opstarten forløber hurtigere. Der er ikke specielt kort med til DEFY, men de medfølgende Googel Maps gør det bestemt også udmærket, om end man er tvunget til at hente data ned kontinuerligt, når man navigerer efter den.
![]() |
Google Maps |
En fin detalje er, at Motorola har lavet det, de kalder en ”Cardock”, der er giver et meget fingervenligt betjenings panel, som let kan betjenes med et ”halvt øje” under vejs. Fra denne menu kan man vælge opkald, navigation, musik, voice search og en knap, man selv kan programmere. Vælger man musik delen fx, så kommer ikke den vanlige musik afspiller op, men i stedet bliver skærmen delt ind i 6 store knapper, der er super lette at betjene. Det samme sker for de andre funktioner. Faktisk er dette et ganske udmærket system.
![]() |
![]() |
Car Dock |
Car Dock-musikafspiller |
Der ud over er der naturligvis på DEFY som på alle andre Android og smartphones efterhånden et fint kalender system, gode muligheder for social netværk, fx. Facebook, Twitter osv. samt en Youtube klient.
Er der noget hårdføre eller håndværker telefoner ikke har kunnet før, er det webbrowsing, men det kan DEFY, og det endda ganske fornuftigt. Den store 3,7” skærm gør i sagens natur en del af tricket, men også browser delen er vi tilfredse med. Dels er der en fin ”pinch zoom” (tommelfinger og pegefinger) med, og så er der flashunderstøttelse, eller delvis flashunderstøttelse er nok det rigtigste at sige, for ikke alt video i flash virker. Det er let at navigere rundt, og man kan let have flere browser- vinduer åbne. Eneste rigtige anke er, at DEFY er ikke helt så hurtig, som vi ellers ser på andre smartphones, men dette tilskriver vi primært den knapt så hurtige CPU.
![]() |
Webbrowser |
Batteriet skal vi naturligvis også have nævnt, og her er vi rimelig tilfredse. DEFY har et batteri på 1540 mAh og er således en smule større, end det langt hovedparten af smartphones er udstyret med. Det giver DEFY en rimelig levetid på en opladning, men naturligvis med det forbehold, at bruger man sin telefon rigtigt meget, ja så kommer man næppe ud over at skulle lade en gang i døgnet.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Motorola DEFY pt. koster 2.330 kr.
![]() |
DEFY er en fin størrelse mobil |
I alt som Android smartphone 70%
I alt som hår
dfør/håndværker telefon 95%
Ting vi godt kan lide:
Stor skærm i lille indpakning.
Vand- og støvtæt og med ekstra stærkt front glas.
Første forstærkede Android telefon.
Alt i netværk og forbindelser.
GPS og ”Cardock”.
Rimeligt kamera med autofokus og LED lys.
Fin høj musik/lyd gengivelse fra indbygget højtaler.
Video afspiller med Divx/Xvid support.
Aktiv støjreduktion via sekundær mikrofon.
Ting vi er mindre glade for:
Motoblur interfacet sløver telefonen en del ned.
Musik afspilleren er noget basis oplevelse.
Skærmen har ikke så meget kontrast som dem med AMOLED skærme.
Kun Android 2.1
Kun engelsk sprog i menusystemt. (for nu)
Konklusion:
Som med alting afhænger bedømmelsen af fx. en mobil af øjnene, der ser. I dette tilfælde har vi faktisk givet DEFY to karakterer, netop ud fra med hvilke øjne man vælger at se denne mobil. Skal DEFY holdes op mod modeller som HTC Legend, Wildfire eller Desire eller tilsvarende telefoner fra Samsung eller andre, så giver vi den 70%. Den er ikke helt med fremme, men gør et grundlæggende positivt indtryk.
Vælger man at se DEFY som en hårdfør/håndværker telefon, sætter den ikke bare alle andre helt og aldeles af i svinget, den sætter simpelthen helt nye standarder for, hvad man kan forvente af funktioner i en telefon, der kan tåle vand, støv og moderate slag. Motorola DEFY er efter vores mening den første telefon, der giver alt det, som almindelige telefon brugere har mulighed for at få også til dem, der har brug for telefoner, der kan tåle lidt mere – og det vel at mærke i en fin indpakning der ikke er meget større end de telefoner, der ikke er beskyttet tilsvarende.
Nuvel DEFY kan ikke tåle det samme som fx en af de ekstreme Sonim telefoner, men faktisk var det tiltænkt, at den skulle have en officiel IP 67 certifikation, men Motorola valgte at droppe certifikationen og i stedet blot kalde den støv- og vand sikret. Du skal derfor hverken bruge DEFY som hammer eller til at tage med ud og dykke. Men langt de fleste, der gerne vil have lidt stærkere mobiler, har ej heller brug for telefoner, der kan tåle så ekstremt brug. Taber du DEFY i en vandpyt, eller ligger den i en våd jakke lomme, sker der ikke noget, og det samme gælder, hvis du taber den fra 1-1 ½ meters højde ned på en hård overfade – det skal den nok klare.
At DEFY så kun koster ca. det samme som tilsvarende ikke hårdføre mobiler, kan vi kun se som et ekstra plus. Det ser bestemt ud til, at Motorola igen er på vej i den rigtige retning efter flere års mangel på innovation.
Telefonen er venligst udlånt af dlg-tele.dk
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Samsung B2710 Xcover 271 test |
![]() Sonim XP3 test |
![]() Samsung E2370 Xcover minitest |