Samsung har om nogen mobilproducenter valgt en strategi med at have lavet mobiltelefoner med mange typer styresystem. Vi har således gennem tiderne set Samsung telefoner med Symbian, Android, Linux, Palm, Bada og naturligvis Windows styresystemer. Derfor er det naturligvis ingen overraskelse, at Samsung, der nu med Microsoft har lanceret en helt ny udgave af deres styresystem til mobiltelefoner, skal være med på den vogn også.
At Omnia netop har Microsoft Windows Phone 7 (WP7), som det rettelig hedder, kan vi allerede nu afsløre, er et tveægget sværd. Det er uden tvivl det, der gør Omnia 7 spændende også for os at teste, men det er også her, vi finder nogle af de største problemer ved denne telefon. Alt sammen noget vi går meget mere i dybden med i denne første test af en mobil med Microsoft Windows Phone 7 styresystem.
![]() |
![]() |
Omnia 7 ved siden af tændstikæsken | Samsung Galaxy S ved siden af Omnia 7 |
![]() |
![]() |
Tykkelsen på 11 mm er godkendt |
Omnia 7 oven på Galaxy S |
Den megen brug af metal er med til at give et særdeles solidt indtryk af Omnia 7. Der er ikke noget knirken eller knagen nogen steder at spore, og det må vi nok indrømme, at vi er lidt tilhængere af.
Forsiden er meget stilrent bygget op. Over skærmen har vi en smal sprække til telefonens samtale højtaler. Til højre for en lys- og nærhedssensor. Under skærmen er der 3 knapper - en fysisk knap i midten og 2 touch knapper på hver side. Disse knapper er i øvrigt et diktat fra Microsoft, og det knap layout vil vi se på alle WP7 telefoner i fremtiden.
![]() |
Toppen af Omnia 7 |
![]() |
![]() |
Bagsiden helt i metal |
Cover med smart lukkemekanisme |
På bagsiden har vi helt oppe i højre hjørne et lille øje til en strop. Tæt derved telefonens udvendige højtaler der giver en ganske rimelig lyd fra sig. Det er også i denne del af telefonen, at vi finder kamera og lys diode.
I midten er batteri lågen, der også er i metal, placeret. Den åbnes ved at trække i en lille knap og så lukkes den op ganske som kølerhjælmen på en bil. En rigtig lækker måde at lave en batteri låge på og en, alle kan finde ud af at åbne.
![]() |
Superflot skærm |
Vi går tilbage til fronten, hvor vi skal kigge på skærm og tastatur. Skærmen er bragende flot, og faktisk er den helt den samme som på Galaxy S, som netop har fået så meget ros for de flotte farver. Teknologien hedder Super AMOLED, og det dur altså bare. Størrelsen på skærmen er 4” (86 x 52 mm) og med en pixel opløsning på 800x480 (WVGA). Der er naturligvis et rigtig fint capacitive touch system, ja faktisk et af de absolut bedste vi har oplevet med understøttelse af multitouch. Skærmen er beskyttet at et ridse-bestandigt yderglas, men om dette skulle være Gorilla glass eller en anden type, har vi ikke kunnet afgøre.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatur i lodret |
QWERTY-tastatur men på engelsk |
Tastaturet er i og for sig ganske udmærket. Det fine touch og QERTY i lodret og vandret plus numerisk tastatur i lodret er ganske fine at skrive på. Der er dog en relativ stor hage ved dette tastatur. Det understøtter ikke dansk sprog. Nuvel, man kan hive ÆØÅ op som specielle tegn ved at holde ”a” eller ”o” nede et øjeblik, men hvad der er endnu værre, er, at der ikke er dansk ordbog, og lader man den engelske være slået til, gætter den naturligvis konstant på engelske ord, når man skriver!!! Der er, som på Android marked, ingen mulighed for at hive et dansk tastatur ned, så man er tvunget til at leve med denne engelske ordbog, indtil WP7 bliver opdateret. – Vi kunne godt forestille os, at en del købere fravælger Omnia 7 alene af den grund. (men det bliver meget værre senere i denne test.)
Skærmen er altså blandt de allerbedste skærme, man finder på mobiltelefoner, herom kan der ingen tvivl være, og man får bare lyst til at sidde og kigge på den, så denne del er rigtig god.
Netværks delen er også godkendt, selv om fx Android telefonerne og andre er lidt foran på et par punkter. Omnia 7 har 4 GSM net med understøttelse af EDGE, og 2 styk 3G net med HSDPA på 7,2 Mbit og HSUPA på 5,76 som teoretisk max down/up load hastigheder. Dertil er der et Wi-Fi med b/g/n understøttelse. Hvad der så mangler? Jo, der er ingen DLNA og ej heller ingen mulighed for Wi-Fi router funktion. Men grundlæggende er net delen i orden.
Der er også bluetooth 2.1 med understøttes af stereo profil (A2DP) men ingen fil overførelse via bluetooth.
![]() |
Inden vi tager hul på alle de funktioner, som Omnia 7 har (eller ikke har), er vi nødt til at give selve styresystemet Windows Phone 7 den helt store tur. Dels er dette vores første møde med systemet, men også det første møde som danskere, der køber telefoner med dette styresystem, får. Vi ved godt, at både iOS og Android langt fra var perfekte, da de kom på gaden i de første mobiler, men vi ved også hvor mange brugere, der har revet sig i håret over at finde ud af alle de begrænsninger eller mangler, om man vil, som både iOS og Android bød på i de første udgaver. Microsoft er langt fra ny i dette game, og med deres erfaring og kapacitet havde vi håbet på et mere færdigt produkt end det, WP7 er gået hen og blevet.
![]() |
Hovedmenu med "fliser" eller "kasser" |
Men lad os starte med det positive, for det er der bestemt også en god del af. Det første og nok også vigtigste, som Microsoft virkelig fortjener stor ros for, er, at de har evnet at skabe et fra bunden helt nyt styresystem, der på ingen måde ligner noget som helst, vi tidligere har set og prøvet. Det vel at mærke uden at der er gået på kompromis med brugervenligheden og logikken. WP7 er super lækker at navigere rundt i og rigtig hurtig, når man åbner forskellige programmer og menuer. Her er WP7 fuldt på højde med, hvad iOS og Android har at byde på. Vi er også fint tilfredse med kamera og musik softwaren (det vender vi tilbage til senere), og evnen til at synkronisere med PC er også i top.
![]() |
![]() |
Marketplace |
Betalingsapp |
Alt sammen positivt og noget Microsoft skal have ros for. Men så stopper festen altså også. WP7 er i vores øjne ikke på nogen måde klar til forbrugerne. Det er enormt mangelfuldt og i bedste fald, hvad vi vil betegne som et stykke beta software. Endnu værre er det for danskere, der køber en WP7 telefon, hvor problemerne er endnu større.
Der er så meget, vi finder mangelfuldt eller problematisk, at det letteste simpelthen er at lave en lang liste:
- Ingen dansk menu.
- Ingen dansk ordbog.
- Ingen adgang til markedplace. (kan dog omgås med lidt snilde)
- Ingen bluetooth fil overførelse. (kan ikke sende fotos, dokumenter mv.)
- Noget begrænset udvalg Apps. (og kun hvis man omgår lande blokeringen)
- Ingen DLNA understøttelse.
- Ingen Wi-Fi router understøttelse.
- Ingen ”USB mass storage” funktion.
- Ingen navigation i DK. (ej heller som til købs mulighed)
- Ingen mulighed for afspilning af Divx/Xvid video filer.
- Ingen multi tasking.
- Ikke mulighed for egne ringetoner, fx mp3 lydfiler.
- Ingen copy/past funktioner.
- Ingen mulighed for video opkald.
- Ingen support af flash i webbrowseren.
- Intet fil sorterings system.
- Ingen smart opkalds funktion eller stemme styring.
- Ingen mulighed for at kunne sende video via MMS.
- Ingen mulighed for skype.
- Ingen mulighed for at sende kontakter som visit kort.
For bare at nævne ”nogle” ting, for vi har sikkert misset noget i denne meget lange liste. Naturligvis er der nogen ting, som man vil savne mere end andre, men listen er altså alt, alt for langt. Vi synes ikke, at man som producent, hverken software producent eller hardware producent, kan være bekendt at sende et så mangelfuldt produkt på gaden, og da slet ikke når den sælges i Danmark uden dansk menu og dansk ordbog. Dette gælder ikke kun Samsung Omnia 7, men også HTC og LG har WP7 telefoner ude, og de kunder, der køber en sådan en, får sig noget af en overraskelse, når de opdager, hvor mangelfuldt WP7 i øjeblikket er.
Vi mener, at det, for at sige det lige ud, er pænt tåbeligt at sælge disse telefoner i Danmark, så længe WP7 er som det er. Forbrugeren har (med rette), når de køber en dyr og avanceret telefon, en forventning om, at de fleste af disse punkter er iorden, for det er det, hvis de køber en Android, iPhone eller symbian telefon. Det er ret sikkert også derfor, at meget få teleselskaber har valgt at tage WP7 telefoner i sortiment.
![]() |
Forsidemenuen med info |
Med denne opsang bag os tager vi et kig på, hvordan WP7 så virker. Microsoft har formået at blande kortene grundigt og kommer frem med et system, der ikke ligner noget andet, vi har set. Man har en række ”fliser” eller kasser, som i nogle tilfælde er aktive og virker lidt som en widget, mens de i andre tilfælde kun er en knap. Disse kasser, som vi vælger at kalde dem, kan til eller fravælges på forsiden og også ændres i farvevalget men så ændres alle grundlæggende kasser samtidig til fx rød, blå eller en af de i alt 10 farver, man kan vælge.
Når man navigerer i denne menu, så er det kun op og ned, altså ikke til siden som på Android og iOS. Det kan gå, i og med det er så hurtigt og responsivt. Men det bliver altså hurtigt uoverskueligt, hvis man gerne vil have mange af disse kasser vist på en gang.
![]() |
![]() |
Programmenuen |
Redigering af "kasser" |
Kører man fingeren til venstre, kommer man ind i program menuen, hvor man kan dykke længere ned i de forskellige menuer. Disse er lavet, så man navigerer både lodret og vandret, hvilket faktisk giver rigtig god mening, når man lige har forstået systemet.
Et eksempel. Hvis man vil ind i indstillinger på telefonen, skubber man forsiden med kasser mod venstre, og en lang lodret menu med en række punkter kommer frem. Et stykke nede ligger ”settings”, som, når man trykker på den knap, køres ud til venstre og man er inde i ”settings” menuen. Her ligger så en række punkter under overskriften ”system”, som man kan køre op og ned og vælge. Ved siden af ”system” ligger også ”application”, som kommer frem ved et køre fingeren vandret.
![]() |
![]() |
Systemindstillinger |
Programindstillinger |
Går vi tilbage til ikke kun hoved menuen med de her ”kasser” men et trin længere tilbage, har vi en aktiv standby skærm, der meget informativt informerer om tid og dato plus de begivenheder, der måtte være sket, altså mails, sms og ubesvaret opkald. Modsat mange andre systemer gør man telefonen aktiv ved at køre fingeren nedefra og op. Er man vandt til at ”slide til side” som på fx iPhone og forsøger dette på en WP7 telefon, hopper skærmen lidt for at vise, at det er lodret man skal slide og ikke vandret – en fin detalje der burde gøre det let for alle at aktiver en WP7 telefon.
![]() |
![]() |
Rødt layout |
Rødt tema i programmer |
I det hele taget synes vi ikke, at WP7 hverken er vanskeligt eller mere besværligt at navigere rundt i, i forhold til andre smartphones systemer, blot er det anderledes, og det skal man naturligvis vænne sig til. En anke har vi dog, og det er, at man for mange steder skal trykke mere end nødvendigt er, men mon ikke der bliver luget ud i de små fejl hen ad vejen. Betjeningen af WP7 er altså for os ikke et problem, det er mere de mange begrænsninger, vi finder ganske problematiske.
![]() |
![]() |
5 mpixel kamera |
Kameramenu |
Kamera delen på Omnia 7 er godkendt. Kameraet er godt nok kun et 5 Mpixel kamera og med LED flash, men det tager faktisk nogle ganske hæderlige fotos. Vi kan godt lide, at der som tidligere nævnt er en dedikeret kamera knap, om end der er et lille problem. Hvis telefonen er låst eller ikke aktiv, om man vil, og kamera knappen trykkes og holdes nede et øjeblik, starter kameraet op – ikke just smart hvis den ligger i en lomme eller en taske. Selve kamera softwaren er også ganske i orden.
I højre side har man øverst en omskifter knap mellem video og foto. Så en zoom knap og nederst en indstilling knap. Trykker man på den, kommer man ind i en menu, hvor der dels er indstillinger for flash, men også en scroll op og ned menu med alle de andre indstillinger. Det fungerer både godt og hurtigt.
![]() |
![]() |
Kameraindstillinger |
Billeddeling |
Video delen er som sådan også godkendt men med et par skønheds fejl. Man kan optage i HD kvalitet (720 med 25 fps), og det er som sådan udmærket. Som på alle andre mobiler med video kamera er det stadigvæk en udfordring at optage video, uden det bliver alt for rystet og ulideligt at se på. Det kan så være, hvad det være vil, men på Omnia 7 har man endnu en udfordring, og det er med at få video ud fra telefonen. Der er intet HDMI stik eller video ud, så den kan sættes til tv`et direkte. Man kan ikke streame video optagelser over DLNA eller sende det som en fil via bluetooth. Endelig kan man ikke sende en video optagelse via MMS. Eneste mulighed er at overføre video optagelsen via kabel til en PC og så sende det videre derfra.
![]() |
![]() |
Zune afspiller |
Musikafspiller |
Musik afspilleren er vi faktisk også rimelig tilfredse med. Afspiller softwaren er bygget på den mp3 afspiller, som Microsoft længe har brugt men som aldrig er slået rigtig an hverken herhjemme eller ude i verden. Den hedder ”Zune”, og det er frem for alt en super flot visuel afspiller. Der er, som på stort set alle afspillere, en cover billede, som bliver vist og 3 virtuelle betjenings knapper i bunden. En smart ting er, at afspilleren tilpasser baggrunds billedet med et billede af den kunster, man hører. Altså ikke kun et coverfoto men et stort andet billede af kunstneren.
Der er ikke så mange muligheder i selve afspilleren. Skal man spole frem eller tilbage i musikken, skal man holde pile knappen nede et øjeblik. Man kan altså ikke spole ved blot at køre en finger på den status bar, der viser, hvor langt sangen er kommet. Vi savner også, at man kan tilpasse lyden efter egen smag via en equalizer eller bare nogle forud valgte lyd indstillinger.
![]() |
![]() |
Albumoversigt |
Bemærk tapetbagcover |
Til gengæld er vi ret begejstrede for måden, denne afspiller, eller skal vi kalde den media afspiller, virker med at sortere musik og indhold op på. Det er visuelt rigtig flot lavet, og man navigerer let rundt i de forskellige menuer. Der kan betjenes musik, video, podcast og radio, og der er også en adgang til at købe musik direkte ned på telefonen. (hvis man er i USA, eller man forstår at lave ”ninja tricks”).
FM radio er vi også glade for at finde, og det er endda med RDS funktion, om end den er noget simpel i forhold til, hvad vi er vant til at se.
Video afspiller lige så. Her er det kun de absolutte basis funktioner, der er muligt. Man kan stoppe og starte afspilleren og spole frem og tilbage, og det er faktisk det. Der ud over er der ingen understøttelse af Divx eller Xvid formater, men med Zune synk software, der kan hentes ned, kan man via sin PC og dette program få converteret disse formater, men det er nu stadigvæk ikke den smarteste løsning.
![]() |
Videoafspiller |
En af de rigtig stærke dele på Windows telefoner, både før men også nu, er evnen til at fungere sammen med PC computer. Her kører tingene bare perfekt sammen, så det er en fornøjelse at bruge. Det ved vi, at specielt bussiness brugere værdsætter højt.
Det samme vil de med sikkerhed gøre med den udmærkede kalender del, der intet lader os tilbage at ønske. Office pakken eller ”Office hub” som den nu kaldes, er rigtig god. Det var måske nok ventet, i og med Office er et Microsoft produkt, men det er alligevel rart at se, at også her har man gået ganske grundigt til værks og lavet et helt nyt og lækkert interface. Man kan læse, redigere og oprette nye Word og Excel filer.
![]() |
![]() |
Office hub |
Samsung Omnia 7 har indbygget GPS modtager med AGPS, digital kompas osv. Det skal en smartphone jo have. Dette kan bruges til fx Geotagging af fotos, bestemt position for vejrudsigt og lignende funktioner samt vise, hvor man befinder sig på Microsofts eget kort materiale kaldet ”Bing Maps”. Kort materialet fejler som sådan ikke noget, men det er ret begrænset, hvad det kan bruges til. Det kan bedst af alt sammenlignes med Google maps for år tilbage. Ingen layer med masser af funktioner, ingen street view eller stemme styring. Største mangel er dog, at Bing Maps ikke kan fungere son navigations software, som vi kender det fra googel maps.
![]() |
![]() |
Bing Maps |
Satelitvisning |
Vi har heller ikke kunnet finde et ordentligt købe tredje parts navigations software til brug i Danmark. Ingen tvivl om at det nok skal komme, men indtil da er rigtig navigation på Omnia 7 (og WP7) altså ikke muligt.
Webbrowseren på Omnia 7 og dermed WP7 er faktisk rigtig god, om end den langt fra er den hurtigste af slagsen, vi har prøvet. Ser man bort fra hastigheden, sider loades med, så klarer internet explorer sig udmærket. Det er først og fremmest den lette navigering rundt på websider, som vi godt kan lide. Der er understøttelse af multitouch (pinch zoom), og man kan modsat de fleste andre browsere faktisk bevæge sig rundt på siden, mens man zoomer ind eller ud med to fingre. Det er også ganske imponerende, hvor flydende scroll op og ned på siden er – det sker utroligt hurtigt og flydende. Vi kan dog ikke undlade at nævne, at der ikke er understøttelse af flash (ligesom iPhone), og det giver naturligvis en del begrænsninger hist og her.
![]() |
![]() |
OK webbrowser |
Bogmærker |
Batteriet på Omnia 7 imponerer egentligt med rimelige brugstider. I Omnai 7 finder vi et 1500 mAh batteri, og det er væsentligt bedre end mange af de Windows telefoner, vi så for år tilbage (HTC HD2, Touch 2, Touch Diamond osv.) Med til denne historie hører også, at udviklingen med skærme og CPUer, der bruger mindre strøm, er gået stærkt. Vi vurderer umiddelbart, at selv med et rimeligt forbrug kan Omnia 7 holde dagen ud, men naturligvis kan den tvinges i knæ før, hvis man streamer video, spiller spil eller benytter andre af de mere strømkrævende funktioner.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Samsung Omnia 7 pt. koster 3.249 kr.
![]() |
Omnia 7 er en blandet fornøjelse |
I alt Omnia 7 hardware 85%
I alt Windows Phone 7 60%
Sammenlagt 73%
Tinge vi godt kan lide:
Super lækker bygget med metal over det meste.
Flot skærm, noget af det flotteste vi har set.
Super responsivt software.
Rimelig kamera kvalitet.
FM radio.
Visuel super musik afspiller.
Rigtig god integration med PC universet.
Fin batteri tid.
Ting vi er mindre glade for:
Windows Phone 7 styresystemet er ekstremt mangelfuldt – listen er alt for lang.
Kun 8 GB internhukommelse og ikke mulighed for hukommelse kort.
Ingen tv out eller HDMI stik.
Markedplace kun muligt igennem tricks og meget begrænset udvalg.
Konklution:
Samsung Omnia 7 er så afgjort en lækker mobil, og det er bestemt spændende for os at teste et sådan helt nyt system. Men et er at teste, et andet er at skulle leve med disse, lad os kalde det, udfordringer i hverdagen. Det er ikke rimeligt i vores øjne at sende et så mangelfuldt produkt på gaden, som tilfældet er.
Det er, som det fremgår af denne test, i store træk softwaren, der trækker ned på Omnia 7. Bortset fra den lidt for lille hukommelse og ingen mulighed for ekstra hukommelse kort er Omnia 7 faktisk en kanon mobil. Men det dur altså ikke, når styresystemet sætter en masse begrænsninger, som WP7 gør.
Vi kan ikke anbefale denne telefon til folk, der bare vil have en god mobil, der kan det, man forventer af en high-end telefon til over 4000 kr. – Man er meget bedre tjent med andre løsninger, indtil Microsoft får rettet op på dette styresystem. Men når dette sker på et tidspunkt, ser vi bestemt WP7 som en værdig modstander til iPhone og de mange Android telefoner. Nokia har for nylig meldt ud, at man vil satse på WP7 fremefter, hvilket giver os øget tillid til, at vi i fremtiden kommer til at se et meget mere færdigt styresystem, end det tilfældet er i øjeblikket.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Samsung Galaxy S (i9000) test |
![]() Samsung I8000 Omnia II test |
![]() HTC HD2 test |