Nokia tog mere eller mindre alle med bukserne nede, da de i februar måned meldte ud, at de fremefter vil indlede et tæt samarbejde med Microsoft, og at der kommer Nokia modeller med det nye Windows Phone 7 styresystem. Det havde vidst ikke ret mange set komme, efter som Nokia gennem hen ved 10 år har satset på Symbian styresystem.
Hvorfor starter vi så denne test med dette – jo siden Nokia meldte ud om dette samarbejde og nye strategi, har verden ændret sig radikalt på, hvordan man ser på Symbian. I og med E7 helt klart er en top model fra Nokias side, og med Symbian styresystem, har vi oplevet, at mange har haft travlt med at udråbe E7 som en stor fiasko på forhånd, i og med Nokia har tilvalgt Windows også. Men er E7 så en fejltagelse eller en telefon, hvor begivenhedernes gang spænder ben for dens succes? Det og meget mere finder vi ud af i denne test af Nokias nye E7 telefon.
![]() |
![]() |
Æsken, som E7 kommer i | Oversigt over kassens indhold |
![]() |
![]() |
E7 ved siden af tændstikæsken |
Galaxy S ved siden af E7 |
Selve E7 er intet mindre end et mesterstykke rent designmæssigt, og også den bygge kvalitet, man oplever, er meget høj. Vi har aldrig testet en mobil med fysisk QWERTY tastatur, der var så flot og lækkert bygget både i materiale valget og i den mekanisme, der får skærmen til at flytte sig i forhold til resten af telefonen.
Designet på E7 ligger meget op ad det, vi så på N8, og det er bestemt ingen skam. Den fås også i ganske mange farver netop som N8. Den, vi har fået til test, er den sorte udgave, der sammen med den sølvgrå nok bliver dem, der kommer til at sælge bedst.
E7 er på ingen måde en lille telefon. Den er vokset betragteligt i forhold til fx N8 og det både i længden, bredden og tykkelsen. Vægten er desværre også kommet en del op, og faktisk er vi nok over smertepunktet for de fleste med de 177 gram, E7 vejer. Målene er for lige at gøre det færdigt: 123.7 x 62.4 x 13.6 mm og er altså ialt ca. 20% større end N8.
![]() |
![]() |
Tykkelsen på 13,6 mm er OK med tastatur |
Højre side med volumenknap |
Forklaringen på den større E7 hænger naturligvis sammen med dels en noget større skærm men også dette fysiske tastatur og den mekanisme der bruges til at skyde skærmen til side. Som med næsten alt det ydre på E7 er denne åbne-mekanisme lavet i metal, og det kan bestemt mærkes. Skærmen lukker op fra venstre og glider på plads i en skrå vinkel på ca. 30 grader. Vi glædes over at denne mekanisme ikke er en, der glider op af sig selv ved det mindste tryk på siden, som vi har set på tidligere telefoner med slide tastatur.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastaturet |
Slidemekanismen set fra siden |
Generelt kan man ikke undlade at blive fascineret over kvaliteten og det gode design, som Nokia har formået at give denne E7
Men lad os se hvor Nokia har placeret de forskellige ting på E7. På fronten af E7 har vi naturligvis den store skærm. Denne er indrammet af et stykke metal (eloxeret aluminium), der skråner ned mod siderne hele vejen rundt. Lige over skærmen finder vi telefonens samtale højtaler, der blot er en smal lille sprække. Til venstre herfor finder vi en nærheds sensor til at slå skærmen fra under samtaler. Til højre herfor og ret usynligt finder vi telefonens sekundære kamera af VGA typen. Under skærmen finder vi en stor fysisk menu knap, og omkring denne er en status diode, der kan indikere ubesvarede mails, sms og opkald.
![]() |
I toppen er der en del stik |
![]() |
Bagsiden |
I bunden finder vi telefonens mikrofon som det eneste. I toppen af E7 er der derimod noget mere tætpakket. Her finder vi et microUSB stik, som fungerer både til data og til at sætte laderen til. Derefter er der et HDMI stik til at trække HD video ud til fx et TV. Så er der en lille tænd/sluk knap samt et 3,5 mm jack stik til headsæt.
Omme på bagsiden er der faktisk ikke ret meget. I og med man som bruger ikke kan skifte batteri selv, er der ingen klap eller cover, der skal kunne tages af. Derfor er hele bagsiden faktisk en stor metal overflade, der ud mod siderne buer, så telefonen er behagelig at have i hånden og i lommen. Det er også her på bagsiden, man tydeligt kan se de to plastik dele, som findes på telefonens yderside. Toppen og bunden er lavet i plast. Grunden til brug af plast hænger ret sikkert sammen med, at de indbyggede antenner ikke fungerer særligt godt indkapslet af et metal ydre. Vi finder også et kamera og lys diode samt 2 bitte små huller helt til højre hvor bag der findes en ekstra mikrofon. Denne mikrofon bruges til at måle baggrundsstøj under samtaler, så denne kan dæmpes og dermed give en væsentlig bedre lyd, end vi normalt ser i mobiltelefoner. Aktiv lyddæmping er med sikkerhed noget, vi kommer til at se meget mere til i fremtiden.
![]() |
Rigtig flot skærm |
Vi vender E7 og vender tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge på skærmen. Nokia E7 har den absolut bedste skærm til dato, vi har set i en Nokia telefon – så kort kan det faktisk siges. Der er tale om en AMOLED skærm tilsat noget, Nokia kalder ”ClearBlack display”. Hvad det kaldes er faktisk af mindre betydning, men flot er det, og faktisk er det kun Samsung Super AMOLED skærme der har lige så flotte farver og en lige så dyb sort gengivelse som denne skærm E7 er udstyret med. Ringere bliver det heller ikke af at skærmen er en af de største, vi har set fra Nokia på hele 4” (88 x 50 mm). Men der er en ting, der trækker ned på denne skærm, hvilket i bund og grund kan tilbageføres til det styresystem, som E7 er udstyret med. Opløsningen er kun på 640 x 360 pixel. Det giver i alt 230.400 pixel. Til sammenligning har de fleste high-end Android mobiler en opløsning på 800 x 480 pixel = 384.000 eller iPhone 4, der er helt oppe på 960 x 640 pixel = 614.400 pixel. Dermed er E7´s skærm betragtelig mindre skarp at se på end det, konkurrenterne har at byde på.
Det capacitive touch er dog ganske fremragende. Det kører hurtigt og er meget præcist, det trækker naturligvis også op, når vi kigger på skærmen, og det samme gør det faktum, at denne skærm uden sammenligning er den bedste, vi har set i en mobiltelefon i direkte sol lys. Hele herligheden er beskyttet af ”Gorilla glass”, der er noget af det mest ridse modstandsdygtige materiale, en mobil skærm kan laves af.
![]() |
Flot gengivelse af sort |
Samlet set er vi ret tilfredse med skærmen på E7, og havde opløsning været højere, ville det have været en af de bedste skærme, man i øjeblikket finder i en mobiltelefon.
Tekst delen er her, hvor Nokia E7 virkelig rykker fra. Først er der det virtuelle tastatur, som der ikke er pillet ret meget ved i forhold til det, vi har set på de tidligere Nokia telefoner med touch skærm, fx N8. Man har 2 muligheder. I lodret position er der et almindeligt telefon tastatur, hvor man skriver ved hjælp af T9 ordbogen. Drejer man telefonen over i vandret ændres tastaturet til et fuldt QWERTY. Man kan ikke vælge QWERTY i lodret position og heller ikke telefon tastatur i vandret.
![]() |
![]() |
Lodret nummerisk tastatur |
Vandret virtuelt tastatur |
Ord gætte systemer som vi kender fra fx iPhone og Android findes også i E7, men det er ligesom, det halter lidt, og vi føler os ikke så sikre ved at bruge det, og det går ikke helt så hurtigt med at gætte et ord. En god ting, rigtig god vil nogen måske mene, er, at der endelig er kommet en række smileys i touch telefonen fra Nokia. Her har Nokia ikke været fedtet. Der er ikke mindre end 34 forskellige at vælge imellem. Der er dog den lille ulempe, at mange ikke kan vises korrekt på andre telefoner, da man blot får nogle tegn op i stedet for som fx C=, der jo ikke siger modtageren ret meget.
Men den virkelige trumf, og det der i høj grad kommer til at sælge E7, er det fysiske QWERTY tastatur, som man kan benytte sig af. Det er bare rigtig godt. Vi har været inde på, hvor lækker en åbne mekanisme der er, som vinkler skærmen. På bagsiden, når skærmen er vinklet op, er der en plade, som støtter skærmen i den skrå stilling. Denne plade er desuden ganske eminent til at lægge sine pegefingre på, mens man skriver med tommelfingrene.
![]() |
Det fysiske QWERTY-tastatur |
At skærmen er vinklet, har flere fordele. Dels giver det en mere lodret vinkel på skærmen fra øjet af, men vinklen er også med til at øge mellemrummet mellem den øverste række knapper og skærmen, så der er rigelig plads til at ramme disse knapper også.
Der er i alt 42 knapper i 4 rækker fordelt med 11 i de tre øverste og 9 i den nederste, da mellemrums knappen fylder for 3 knapper.
Alle knapper er supre lækre. De har en gummiagtig overflade og med god plads til næste knap. Alle knapper er naturligvis baggrunds belyste. Der er desuden fuldt dansk tastatur med ÆØÅ placeret på hver sin knap, og ikke noget med at de ligger som andet valg, så man skal trykke en funktions knap ned, for at få dem frem.
![]() |
Fin baggrundsbelysning |
Når vi tester telefoner her på mobiltest.dk har vi ikke tid til at blive rigtig hurtige til at bruge et givent tastatur. Men i den tid vi har brugt E7, og med den skrive hastighed vi kunne opnå, er vi ikke bange for at udråbe E7’s tastatur som et af dem, man kan skrive aller hurtigst på. Det går virkelig over stok og sten, og det endda efter ganske kort tid.
Input mulighederne er altså eminente på denne E7 både til små korte beskeder på skærmen og til de lidt længere, hvor man slår skærmen ud og bruger det lækre fysiske tastatur.
Nokia E7 er en high-end model og vel hvad man i øjeblikket kan betegne som Nokias top model. Derfor er det heller ikke overraskende, at vi på netværks delen finder stort set alt, hvad der kan stoppes i en telefon. Der er 4 GSM net og naturligvis med EDGE. Så er der hele 5 styk 3G net (flere dog kun til brug i USA) med understøttelse af HSDPA på op til 10,2 Mbit og HSUPA på 2,0. Dertil er der naturligvis WI-Fi med b/g/n. Vi savner dog mulighed for at forbinde E7 til andre enheder via DNLA, og rart ville det da også være, hvis telefonen kunne benyttes som Wi-Fi router. Hvorfor dette er valgt fra, er vi lidt uforstående overfor.
![]() |
Forbindelsesmenu |
Man har naturligvis også mulighed for at forbinde E7 til en computer via det medfølgende microUSB datakabel. En smart detalje er, at med det medfølgende adapter kabel kan man sætte et USBstik eller harddisk direkte til og flytte eller afspille indhold på E7. Nokia kalder dette for ”USB on the GO. Der er også som tidligere nævnt en HDMI udgang, der gør det let at sætte E7 til at vise indhold på en fladskærm eller en projekter. Endelig er der Bluetoothe 3.0 som er den nyeste af slagsen.
![]() |
![]() |
Kamera 8 mpixel uden autofokus |
Kameramenu |
Kamera delen er en skuffelse. Vi kan til dels acceptere, at en telefon, der primært er tiltænk et business klientel, ikke satser benhårdt på kamera delen. Men i E7 er vi ude i noget, der i vores øjne minder om at snyde brugeren. Ja, snyde kan man naturligvis diskutere, om det er det rigtige ord, men sagen er den, at Nokia har sat et 8 Mpixel kamera i E7 (det samme som vi så i C7). De fleste forbrugere antager, at når man er oppe i en topmodel og en ganske dyr telefon, så er et 8 Mpixel kamera et godt kamera. Det er det da normalt også, for ingen andre laver et kamera i en mobil med så mange Mpixel, uden at der er auto fokus i. Det gør Nokia så bare, og oven i købet med et fint kamera logo på bagsiden af æsken, hvor der står 8 Mpixel.
Det er altså lidt snyd ud fra den betragtning, at dette kamera ikke tager så gode fotos som de fleste 5 Mpixel kameraer, i og med man har en fast fokus. Billeder bliver bare ikke helt så skarpe, og macro kan man glemme alt om - det er altså super ærgerligt.
Hvorfor Nokia så har ulejliget sig med at lave en dedikeret kameraknap på siden af telefonen (i toppen når den drejes over i vandret) er ret uforståeligt. Når der ikke er autofokus, kan det være ret lige meget, hvor man trykker henne, om det er på skærmen eller på en tilfældig menu-knap. En dedikeret kameraknap kommer først og fremmest til sin rettighed, når der er tale om en 2 trins knap, hvor man trykker halvt ned for at stille skarpt og helt ned for at tage billede.
![]() |
![]() |
Scenevalg |
Kameramenu |
Eneste rigtige fordel, der er med dette kamera uden autofokus, er, at det er hurtigt til at tage fotos, og også tiden, til kameraet er klar igen, er faktisk udmærket.
Kamera softwaren er der ikke sket nogen ændringer ved, hverken fra N8 eller tidligere modeller, og selv om det gør, hvad det skal kunne gøre, har vi set det lavet meget bedre på andre mobiltelefoner. Det er faktisk mere eller mindre den samme kamera software, som vi har set i Symbian mobiltelefoner i en årrække, og det er altså lidt ærgerligt, at det ikke er blevet grafisk og brugermæssigt forbedret, men omvendt vil alle tidligere brugere af Symbian finde sig til rette med det samme.
I Nokia E7 er der mulighed for geotragging, ansigt genkendning osv. men samlet set trækker den manglede autofokus så meget ned, at vi ikke vil regne kamera delen for meget mere end gennemsnitlig (eller derunder) for touchtelefoner anno 2010/2011
HD video kamera er også en mulighed i E7, ligesom vi har set det i en række andre high-end telefoner. Der er ingen tvivl om, at opløsning i HD er ganske flot, når man ser det på et fladskærms tv. Men der er nu et par problemer for mobiltelefoner med HD video kamera, og det gælder ikke kun E7. For det første er der ingen form for stabilisering af det, man optager, hvilket betyder, at man får umanerligt rystede video optagelser, hvis man holder kameraet i hånden. Dernæst er der ingen zoom, eller rettere sagt, der er ingen optisk zoom, for i E7 er der faktisk en digital zoom. Begge dele betyder, at der er langt op til det, man kan opnå med selv et billigt video kamera til ca. en ”tusse” og det, man kan få ud af E7.
![]() |
![]() |
Musikmenuen |
Fin musikafspiller |
Musik i mobiltelefoner er og bliver et must, det kommer vi ikke uden om, ligegyldigt hvem en mobil henvender sig til, og her har Nokia opdateret deres i forvejen ganske gode musik afspiller, så den er blevet endnu bedre i symbian 3 udgaven. Der er kommet et flot cover flow både i vandret og i lodret position, som kører fuldstændig flydende. Når en melodi vælges, vises naturligvis coveret fra albummet, en bjælke der viser hvor langt nummeret er henne og 3 fine store knapper til at styre musikken.
![]() |
![]() |
Equalizer-muligheder |
Musikindstillinger |
Man har også mulighed for at tilpasse musikken med en række forudindstillede lyd tilpasnings valg, men disse kan ikke redigeres og tilpasses som tidligere, hvilket vi savner.
Naturligvis er der også en FM radio med RDS, så man med et headsæt, der fungerer som antenne, kan fange udmærket radio gengivelse. Headsættet, som er med, er et af de få, som vi ser med mobiltelefoner, der faktisk er af en udmærket kvalitet.
![]() |
![]() |
FM-radio |
Udmærket headset |
Video afspilning kan N8 naturligvis også. Her har Nokia faktisk flottet sig lidt og mod sædvane smidt understøttelse af Divx/Xvid i blandt de codex, som den kan afspille – det kan vi rigtig godt lide, og endnu bedre bliver det af, at E7 faktisk understøtter afspilning af HD filer og kan sende dem over til et HD TV i HD kvalitet via det indbyggede HDMI kabel.
Vi var også glade for at se, at E7 afspiller Video podcast uden problemer, så her er der masser af gratis indhold at se undervejs, hvis man ønsker det, fx har DR rigtig mange af deres populære udsendelser som podcast.
![]() |
GPS-menuen |
GPS i mobiltelefoner tager vi for givet nu om stunder, og det har vi til dels Nokia at takke for. De var så fremsynede at indbygge GPS i deres første mobiltelefoner allerede tilbage i 2007 (N95). Den gang skulle man godt nok tilkøbe kort, men det er siden hen blevet ganske gratis.
Det gode ved Nokias løsning er, at der ikke blot er tale om et navigations program, der trækker kort materiale ned via mobil-nettet efterhånden som det bruges. Nej Nokias løsning, hvor man henter de kort, man bruger ned fx hjemme fra, og lægger på telefonen, er god af flere grunde. For det første undgår man helt de huller, der kan være i mobildata nettet, der betyder at kortene ikke kommer hurtigt nok ned på mobilen, når man kører efter en rute. Dette problem er naturligvis størst, hvor der er længst mellem masterne (uden for de store byer). En anden fordel er, at mobildata er ret bekostelig i udlandet. Derfor er det en rimelig dårlig og dyr løsning med kort, der kommer ned undervejs, hvis man kører uden for landets grænser. Disse problemer er man helt ude over med Nokias navigations løsning.
![]() |
![]() |
3D-navigering |
Maps i 2D-visning |
Læg dertil at Ovi Maps, som Nokia kalder deres Navigations software, kommer med dansk stemme styring, 2 og 3D visning, indeholder kortmateriale på over 70 lande og med trafik information (kræver dog data) i 10 lande.
Dermed har man en rigtig god basis for at kunne navigere. En 4” skærm med et fornemt touch system og rigtig gode egenskaber i dagslys betyder, at E7 er en af de absolut bedste navigations løsninger ud af æsken, og andre mobiler skal have tredje parts software, der skal tilkøbes for 500-600 kr. og opefter for at kunne matche E7.
![]() |
Homescreen med widgets |
Oven på denne fortjente ros kommer vi til et par ting, der ikke trækker E7 i en positiv retning. De to ting hænger faktisk sammen, og det er naturligvis styresystemet Symbian 3 og den CPU og RAM, der er brugt. Vi starter med CPUen, der er en 680 MHz processor. Det er altså ikke meget i forhold til de 1 GHz singel og dualcore processor, vi finder i mange andre telefoner. Der ud over er der kun 256 MB RAM, hvor de nye mobiler, som E7 er oppe imod, typisk har 750-1000 mb RAM. Den interne lager plads er på 16 GB og den kan ikke udvides med fx et microSD kort.
![]() |
![]() |
Kontormenu |
Multitasking med valg af program |
Nokia har længe levet højt på, at Symbian var kodet godt, så man faktisk med relativ ringe data kraft kunne få det til at køre rimeligt hurtigt. Den tid er gået. Det har de nye meget hurtige CPUer der benyttes i andre mobiler sat en tyk streg under, og super optimerede koder betyder mindre, end det gjorde for et par år siden. I dag finder vi samme data kraft, som E7 har at byde på i telefoner i prislejet 2000 kr eller derunder.
Vi indledte denne test med den drejning, som tingene har taget, da Nokia og Microsoft meldte deres nye ”ægteskab” ud i forbindelse med afholdelsen af mobile world congress i februar. Det har fået mange til at spekulere på, om Nokia så lægger Symbian på hylden (eller i graven), og om telefoner med Symbian så mere eller mindre er uden fremtid.
![]() |
![]() |
Menu |
Programmer |
Vores holdning er, at Nokia kører videre med Symbain platformen i mindst et par år endnu hvis ikke endnu længere. Der vil fortsat komme Symbain modeller mindst et par år ud i fremtiden, og der vil komme opdateringer og forbedringer i endnu længere tid. Nokia har kørt med Symbian i hen ved 10 år, og alle de kunder og knowhow de har bygget op i den tid, smider de ikke bare overbord, fordi der er kommet noget, der hedder WP7. Vi er ret sikre på, at Symbian og WP7 kommer til at køre sideløbende i en længere periode frem, ganske som fx Samsung kører med både WP7, Android og endda deres eget Bada system.
![]() |
![]() |
Telefonindstillinger |
Opkaldsmenu |
At det ikke er tiden endnu at lægge Symbain i graven, er en ting, men vi må også erkende, at Symbian 3, som vi så første gang på N8, ikke er på højde med det, vi ser hos Apples iPhone eller de efterhånden mange Android telefoner. Det er sådan set ikke fordi, at Nokia E7 ikke kan det, som de andre kan, for det kan den langt hen ad vejen, men det er mere det, at det bare tager lidt længere tid og er en smule mere bøvlet, end vi er blevet vandt til med de andre styresystemer. Og det gør sig gældende rigtig mange steder. Skal vi sige det lidt kort, så mangler Symbian bare lige de sidste 15-20% for at være oppe på niveau. Det kan lyde som lidt, men i en branche som mobilbranchen der er benhård, tæller selv de mindste fordele såvel som ulemper i forhold til andre muligheder, og det kommer E7 nok til at mærke.
Er Symbian 3 og E7 så helt ude i hampen – bestemt ikke. Har du brugt Nokias Symbian telefoner før, vil du ret sikkert ikke have de store problemer med at finde dig til rette, og der er også flere ganske smart detaljer, som E7 har, og som iPhone/Android ikke kan tilbyde.
Nedenfor en reklame video der viser noget af, hvordan E7 virker med Symbian.
![]() |
![]() |
Webbrowseren |
Webbrowseren på den brede led |
Man kan naturligvis slå flash fra, så video og banner ikke vises, og det hjælper noget, men nogen god oplevelse bliver det aldrig. Det eneste der egentlig hjælper er at nøjes med at benytte de websider, der er tilpasset mobiltelefoner og derfor ikke er så tunge at loade. Et eller andet sted er dette bare ikke godt nok, og E7 indfrier, på trods af en flot skærm og et godt tastatur til at taste ulr-adresser ind, ikke det manglende kraftoverskud, som E7 bærer tydeligt præg af.
Meget bedre er det, når vi kigger på nogle af de programmer, som Nokia har lagt på E7. Der er Quickoffice med mulighed for at oprette og redigere i Words, Excel og Powerpoint dokumenter. Man kan også se PDF filer via Adobe reader.
![]() |
Kalender |
Maildelen er også ganske god, og man kan let sætte fx en Gmail op samt have flere mail kontis, og det fungerer også fint med Exchange acktivsync.
Mangler man indhold på E7, er det bare at besøge OVI store. Her er et rimeligt udbud af indhold, selv om det ingenlunde er så stort som i Appstore eller Android marked. Det vurderes at der er omkring 50.000 apps at vælge imellem på OVIstore, og det er ca. 5 gange mindre end på de andre, men mere end 5 gange flere end på Windows markedplace.
![]() |
![]() |
OVI store |
Hoteloversigt via OVI store |
Batteri delen kommer vi ikke uden om at skulle give et par ord med på vejen. Nokia har valgt, at batteriet i E7 ikke kan skiftes, og det i sig selv kan man diskutere fordele og ulemper omkring. Sådan forholder det sig ikke med batteri kapaciteten. Det er kun på 1200 mAh, og det er altså alt, alt for lidt til en enhed som denne. Nokia E7 holder i praksis dårligere strøm end N8, der havde samme størrelse batteri, hvilket med sikkerhed hænger sammen med den noget større skærm, E7 er udstyret med.
Nokia selv oplyser standby tider på optil 480 timer og tale tid på optil 9 timer alt afhængigt af hvilket net, man benytter. De tider kan man roligt tage med et stort gran salt. Vi mener, at dem, der bruger deres telefon meget i løbet af en dag, med sikkerhed skal lade E7 hver nat, og med et almindeligt forbrug har man ikke mere end max 2 dage på en opladning. Bruger man GPS, streamer video osv. kan E7 bringes i knæ på en halv dags tid.
![]() |
![]() |
En lækker telefon i hånden |
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia E7 pt. koster 4.141 kr.
I alt 80%
Ting vi godt kan lide:
Rigtig lækkert ydre i alu og flere mulige farver.
Flot skærm, Nokias bedste til dato.
Godt touch system og Gorilla Glass til at beskytte den.
Solid og lækker åbne (slide) mekanisme.
Det fysiske tastatur er i en klasse for sig selv.
Divx codex i video afspilleren.
HDMI ud og USB on the go.
Let genkendeligt styresystem (for tidligere Nokia brugere).
Bedste navigations løsning ud af æsken.
Udmærket musik del med FM radio.
Ting vi er mindre glade for:
Symbian 3 er altså ikke på højde med andre smartphones styresystemer.
Kun 16 GB intern lagerplads der ikke kan udvides via hukommelse kort.
Batteriet er for lille (ca. 20% mindre end hvad man burde kunne forvente).
CPU og RAM mængde er væsentligt mindre end på tilsvarende produkter.
Skærmen har en opløsning der er 2-3 gange lavere, end hvad vi ellers ser.
Et 8 Mpixel kamera uden autofokus er helt til grin.
E7 er ikke en letvægter med 177 gram.
Konklusion:
Nokia E7 er en rigtig svær størrelse at bedømme. Der er mange ting, som vi finder rigtig gode og tæt på det bedste, man finder i mobil verdenen, men der er også alt for mange ting, der slet ikke lever op til de forventninger, vi og vel også mobilbrugerne stiller til en moderne high-end telefon i den dyre ende.
Vi er gentagne gange blevet rigtig irriterede over, hvad vi vil betegne som ”tåbelige ting at mangle” og taget os selv i at ryste på hovedet over disse ting, men så har vi taget E7 op i hånden og kigget på skærmen, samt slået skærmen ud og ind et par gange, og så var vi solgt igen. E7 er som ingen andre telefon, enten super god, og endda måske den bedste på et punkt, mens den på andre punkter bare ikke er god nok.
I vores optik findes der ikke andre telefoner, der giver den samme kvalitets fornemmelse og har det fantastiske fysiske tastatur som E7. Men holder du af at surfe på nettet, tage super fotos eller gå flere dage mellem opladninger, er E7 næppe noget for dig.
Dermed er vi fremme ved ”humlen” ved E7. Er du en person, der værdsætter de primære kvaliteter, som E7 har at tilbyde, er E7 den bedste du kan få!!! Værdsætter du knapt så meget fx tastaturet, den lækre bygge kvalitet eller fremragende GPS navigering ud af æsken, så nup hellere en N8 eller en Android telefon.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() HTC Desire Z test |
![]() Samsung B7610 OmniaPRO test |
![]() Samsung B5310 CorbyPRO test |