Apple har i den grad siddet på tablet ”flæsket” med deres første iPad. Medens alle konkurrenterne er kommet med mere eller mindre vellykkede alternativer, har kunder købt iPad i stor stil. Nuvel, det var også Apple, der genopfandt tablet og fik den idé at køre et styresystem, der også bliver brugt til mobiltelefoner i stedet for et almindeligt computer styresystem, der kræver mange flere system resurser.
Det forspring udnyttede Apple, og først da iPad havde været fremme (i USA) i hen ved 7-8 måneder, begyndte de andre producenter at komme med noget, der ligner en værdig konkurrent til iPad. For et par måneder siden blev der så for alvor vist tablet med Android frem, der kan konkurrere med iPad. Dualcore CPU, masser af RAM og ikke mindst Android 3.0 skulle gøre indhug i Apples store markeds andele. Her snakker vi Samsung Tab og Motorola Xoom for at nævne et par stykke. Længe skulle vi imidlertid ikke vente, før Apple kom med en iPad 2, som skal holde Android tablet i skak. Men hvor god er den nye iPad 2 så, og kan det betale sig at købe den frem for den gamle, der nu er dalet 700 kr. i pris. Det og meget mere vil vi afdække i denne test af Apples nye iPad 2.
![]() |
![]() |
Flot indpakning | Indhold der følger med |
![]() |
![]() |
Ipad 2 ved siden af tændstikæsken |
Bagside i aluminium med buede sider |
Apple er mere eller mindre ukronet verdensmester i at designe deres produkter, så folk synes de er rigtig flotte at se på og lækre at røre ved. IPad 2 er bestemt ingen undtagelse. Den er ændret en smule i forhold til den gamle, så den dels er blevet tyndere men også lettere end forgængeren.
Designet er som sådan let genkendeligt for Apple med aluminiums bagside, der nu i den nye udgave ikke har en flade hele vejen rundt, men derimod en bagside der buer om mod forsiden. Det er bestemt et design, der er nydeligt men faktisk også ganske behageligt at holde i hånden.
![]() |
Archos 101 ved siden af iPad 2 |
![]() |
Tykkelsen på imponerende 8,9 mm |
![]() |
![]() |
Kamera, lyd m.m. |
Volumenknappen skråner |
Højre side er uændret med en skærm rotations låse knap og en volumen knap. Begge knapper er ganske fine, men på grund af det nu buede bagside design er det sværere at skrue op og ned for volumen, hvis iPadden f.eks. ligger på et bord.
I bunden finder vi stadigvæk Apples multi stik og en højtaler. Igen på grund af det nye design sidder højtaleren på det buede stykke og vender mere bagud end nedad som på den originale iPad.
I toppen finer vi en skærm låseknap, der også fungerer som tænd/sluk knap hvis den holdes nede et øjeblik. I modsatte side har vi et jackstik. Sluttelig finder vi en microfon, som sidder placeret midt for i toppen.
Helt omme på bagsiden finder vi iPaddens nye kamera, der blandt andet er i stand til at tage video i HD.
![]() |
![]() |
3,5 mm jackstik |
Højtaler og stik |
Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal se på skærmen. Når vi kigger overordnet på iPad 2, er skærmen nok den, vi er mest skuffede over, at der ikke er blevet opgraderet på i forhold til den originale iPad. Der er fortsat tale om en LED – backlit skærm, hvilket betyder, modsat almindelige TFT skærme, at den bliver belyst bagfra. Dette er med til at give ganske flotte farver, og specielt bemærker man, at den sorte farve også er helt sort. Størrelsen er 9,7” (19,7 x 14,7 cm) og det er med en opløsning, der hedder 1024 x 768 (132 ppi). Opløsning er vi ingenlunde imponerede over, faktisk væsentlig mindre end sidst gang vi kiggede på den i den første iPad. Opløsning er næsten det samme som på den skærm, vi finder på iPhone 4, der har en opløsning på 960 x 640, og det er på kun 3,5” skærm, og flere Android telefoner er også der opad i opløsning.
![]() |
![]() |
Origami-lysbilledshow |
Glimrende billedmenu |
Hvad måske er endnu værre set fra købere af iPad, er at her er et punkt, hvor konkurrenterne ikke bare er foran men er meget foran. Allerede 1. generation Android tablet havde opløsninger, der var tæt på eller bedre. På de nye 2. generations Android tablet er opløsningen oppe på 1280 x 800 pixel. Det kan lyde som en relativ lille forskel, men regner man samlet antal pixel ud, ser man bedre, hvor stor forskel der egentlig er.
Ipad 2 opløsning 1024 x 768 = 786.000 pixel
Samsung Tab 10.1 1280 x 800 = 1.024.000 pixel
Altså 30% flere pixel på Samsung Tab. Læg dertil at iPad har et skærm format, der hedder 4:3, mens fx Galaxy Tab bruger 16:9. Det betyder, at hvis man fx ser en film på iPad 2, så kommer der de her sorte bjælker over og under filmen for at få tilpasset skærmen til 16:9 formatet, som film og tv ofte er i, og derved bliver ikke kun billedet noget mindre, men det bliver det antal pixel, der skal vise billedet, også.
En ting, Apple (som vanligt) skal have ros for, er det super præcise capacitive touch, som vi også kender fra iPhonen. Det fungerer helt problemfrit og er rigtig lækkert at benytte.
IPad 2 har indbygget ialt 3 sensorer til styringen af skærmen. Der er et accelerometer, der registrerer, hvordan iPad’en vender og lynhurtigt drejer skærmen derefter. Skærmen kan drejes i vandret til begge sider, og det samme gælder med lodret. Der ud over, som noget nyt, er der kommet en 3 akset gyroskop, som vi kender fra iPhone 4, der blandt andet giver en ekstra god oplevelse i spil, hvor man skal bevæge enheden for at give et input (fx i bil spil). Endelig er der en indbygget lys sensor, der kan sættes til, så skærmens baggrunds belysning tilpasses efter den mængde lys, der er i omgivelserne.
![]() |
![]() |
Real Racing 2 HD |
Så går det løs - rigtig flot |
Der er altså ingen tvivl om, at iPad 2 ligesom den originale langt fra kan hamle op med de skærme, vi ser i konkurrence produkter. Et plus er det dog, at iPad 2 har fået Gorilla Glass på fronten til at beskytte mod slag og ridser, og det er en rigtig god løsning.
På iPad som på alle andre tablet computere og de fleste touch telefoner skriver man direkte på skærmen på et virtuelt tastatur. I og med skærmen er så stor i forhold til en mobiltelefon, er tasterne også dejligt store og lette at ramme (ca. 15 x 15 mm)
Men netop størrelsen kan også være et issue. Man kan ikke sidde med en iPad og skrive på det virtuelle tastatur med tommelfingrene alene, de kan simpelthen ikke nå ind til midten af skærmen. I hvert tilfælde ikke hvis man bruger iPad i vandret, i lodret kan det måske lige gå, afhængig af længden på tommelfingeren der bruges. Det betyder, at i praksis sidder man og skriver på en iPad ved at ”prikke” på de enkelte bogstaver med en pegefinger, mens den anden hånd holder skærmen.
![]() |
Tastaturet er ganske stort |
Man kan naturligvis lægge iPadden fladt ned og bruge begge hænder, men faktisk synes vi ikke, at det øgede skrive hastigheden synderligt. Hvordan man bedst kan skrive, er naturligvis forskelligt fra person til person, men som at skrive som på en bærbar eller almindelig computer bliver det aldrig. Et Bluetooth tastatur kan da også tilkøbes, hvis man har behov for at skrive en del.
IPad 2 er kommet i flere udgaver end nogensinde før. Den fås i 3 udgaver uden 3G og i 3 udgaver med 3G. Dertil kommer at den nu fås i både sort og hvid, hvilket øger antallet til 12 forskellig udgaver, i Danmark vel at mærke, for faktisk findes der 6 udgaver mere, der dog kører på et andet mobil netværk, end det vi benytter herhjemme (CDMA).
Vores test udgave er en sort 32 GB udgave uden 3G, der koster 4.399,- kr. Grunden til at vi valgte denne model til test, vil vi godt lige bruge et par linjer på at beskrive. Farven er fuldstændig valgt ud fra smag og behag. Det betyder intet (heller ikke for prisen), om den er sort eller hvid, og det er faktisk kun det bånd, der går omkring skærmen, der er farvet. Så er der 3 mulige størrelser for den interne hukommelse (16 GB, 32 GB og 64 GB). Vi synes 16 GB er for lidt, og i og med at iPad ikke, som nogen andre af Apples mobil produkter, kan udvides med et hukommelse kort, vil vi ikke risikere senere at skulle ærgre os over at skulle til at slette for at få mere plads. Vi kunne også have valgt 64 GB, og den er faktisk kun 700 dyrere end 32 GB, medens 32 GB udgaven også er 700 kr. dyrere end 16 GB, men her får man altså kun 16 GB mere for de ekstra 700,- kr.
Så kan man vælge de samme størrelser internt lager blot med 3G og GPS indbygget. Det koster 900 kr. ekstra, hvis man vil tilkøbe dette. Vi synes ikke, det er de penge værd ud fra den betragtning, at som GPS enhed vil vi næppe bruge en iPad, og der vil yderligere skulle tilkøbes et navigations software til godt 600,-kr.
Muligheden for at kunne gå på mobilnettet hvis man ikke er i nærheden af et Wi-Fi net, kan naturligvis virke besnærende. Men for det første kan man ikke blot pille sit simkort ud af telefonen og sætte det i, når behovet melder sig (med mindre man har en iPhone 4), og desuden får flere og flere mobiltelefoner mulighed for at fungere som WI-Fi router, der kan sende mobilbredbånd ud til andre enheder via Wi-Fi. Derved kan man altså i vores øjne godt spare de penge, det indbyggede 3G modem koster, og de penge et ekstra data abonnement til iPaden koster.
![]() |
Indstillingsmenu |
Derved er vi fremme ved forbindelse mulighederne, som i vores tilfælde er begrænset til Wi-Fi (802,11a/b/g/n) + bluetooth (2.1 + A2DP + EDR), mens andre iPads også kan have mobildata netværk med 4 GSM net og EDGE samt 4 styk 3G net med HSDPA understøttelse.
Skal man overføre filer fra en iPad, så er det via kabel og iTunes. Det kan man så synes om, hvad man vil, men der gives ikke rigtig nogen valg.
Er der et sted, vi virkelig kan mærke forskel på den originale og den nye iPad, er det på de kræfter, der er til at få den til at køre. Det er næppe forkert at påstå, at det er den vigtigste opdatering, iPad 2 har fået, for det betyder enormt meget for den oplevelse, man får, når man sidder med en iPad. CPUen, eller processoren om man vil, er blevet opgraderet fra den singelcore 1 GHz CPU, Apple kalder A4, til en ny A5 dualcore CPU også på 1 GHz. I praksis betyder dualcore, at man har ca. 100% mere data kraft end ved en singelcore med samme GHz, og det kan virkelig mærkes. Appel påstår selv, at CPUen er dobbelt så hurtig ved normalt brug og op til 9 gange hurtigere, hvis man måler på grafik dele alene – det er ganske flot, og vi kan bestemt bekræfte, at iPad 2 er mærkbar hurtigere end det, vi oplevede i den originale iPad. En anden ting, der er blevet opgraderet, er mængden af RAM fra 256 til 512 MB. Vel er det en forbedring, men i forhold til hvad konkurrenterne tilbyder, er der nu et stykke op til 1 GB RAM.
Det hjælper naturligvis iPad 2, at den ikke skal kunne multitaske, eller i hvert tilfælde ikke rigtig multitaske, for man kan ikke lade alle programmer køre videre i baggrunden, som det passer en, de fleste bliver blot sat på pause.
![]() |
Multitasking |
En anden ting, som er ny, er de to kameraer. Deres kvalitet kan man naturligvis diskutere, og selv den HD kvalitet, som bagside kameraet kan optage i, er vi som sådan ikke videre imponerede over. Det kan bruges, men absolut heller ikke mere. Den virkelige force er faktisk det lille VGA kamera. Det kan nemlig bruges til video samtaler. Apple har udviklet deres eget system, der kan køre både på iPhone 4, nyeste iPod touch, Mac computer med kamera og nu altså også iPad 2. Kvaliteten er faktisk ok, specielt hvis man placerer iPadden på et bord så den holdes i ro, får man faktisk forbavsende gode billeder og lyd igennem og det uden hak eller lyd, der er ude af sync.
Efterhånden som flere og flere af Apples produkter understøtter facetime, bliver anvendeligheden naturligvis også større og større.
Bagside kameraet er på knapt 1 Mpixel og kan derfor som sådan ikke matche de billeder, vi ser fra mobiltelefoner. Men de færreste finder vel nok næppe heller på at rende rundt med en iPad 2 som kamera.
![]() |
![]() |
I lodret er der en god oversigt på en side |
Mobiltest.dk på højkant |
Da vi testede den første iPad for godt et halvt år siden, var en af de ting, der skuffede os en del, internet surfing. Apple har en holdning til, at Flash video/musik streaming ikke skal være mulig på deres mobile enheder – sikkert fordi man hellere vil sælge musikken i iTunes, end at brugerne blot streamer det gratis over nettet. Den del er der ikke ændret på, og det betyder også, selv om man ikke vil streame musik, at internettet ikke opleves 100% som på en Mac eller PC computer. Dette er stadigvæk et problem for os og ikke mindst et irritations moment, når ting, man plejer at kunne se/afspille, ikke kan afspilles på iPad, fordi der ikke er flash understøttelse.
![]() |
Rimelig at læse på den brede led |
En anden anke, som vi havde, var, at den første iPad simpelthen var sløv at surfe på nettet med. Hastigheden var sammenlignelig med det, man fandt på en mobiltelefon, så det var ikke ualmindeligt at skulle vente 20, 30 eller endnu flere sekunder på, at en side blev åbnet. Det er heldigvis ikke tilfældet mere. Med den nye og kraftigere CPU er iPad 2 blevet faktisk næsten lige så hurtig som en bærbar til at surfe rundt på nettet med. Bevar os, skærmen er stadigvæk ikke så stor, og specielt i lodret har man behov for at zoome ind og flytte billedet rundt for at læse en webside, men hastigheden alene betyder, at det hele bare føles meget mere rigtigt og ”smooth”, end det gjorde på den første iPad. I og med vi, og nok de fleste andre brugere, benytter en iPad meget på nettet, er dette absolut en forbedring, der vil blive værdsat en del.
![]() |
IOS 4.3 ligner sig selv |
Styresystemet iOS 4.3.1 ligner som sådan sig selv. Har man prøvet en iPhone eller en iPod touch, er man ikke i tvivl om, hvad iOS handler om. Det er et super let, super hurtigt men også super simpelt på den knapt så gode måde. Med det mener vi, at vi i den grad savner muligheder for at kunne tilpasse iPadden som vi selv synes, den skal se ud. På iOS er der ikke mulighed for at lave aktive baggrunde med bevægelse. Endnu mere savner vi muligheden for at kunne sætte widget ind efter behov. Har man prøvet Android styresystem, ved man, hvor praktisk det er, at man kan få en række informationer uden at skulle åbne et program op. Fx hvis man på en iPad modtager en mail, så kommer der en lille rød ring med et nummer, alt efter hvor mange mails man har modtaget. Man har ingen mulighed for at se hvilke mails, der er tale om, uden man åbner mail programmet op. På Android kan man sætte en mail widget op, der viser fx overskrift og de første sætninger af en mail, så man let lige kan se, om man vil starte mail programmet op og svare.
![]() |
Appstore |
Udmærket er det dog, at iPad 2 har fået mere RAM og har fået mulighed for Appels udgave af multitaskning. Vi skriver det på denne lidt kryptiske måde, for nok kalder Apple selv det for multitasking, men det har egentlig ikke ret meget at gøre med multitasking. Rigtig multitskning, som man kender det fra Mac og PC computer, betyder, at alle programmer kan ligge og køre i baggrunden, mens man lige arbejder med noget andet. Det kan man ikke med alle programmer på iPad - kun nogle få programmer kan køre videre i baggrunden, mens man arbejder med noget andet. I stedet for pauses programmer, når man lige skal lave noget andet. Fordelen er naturligvis, at med et sådan multitask system, der pauser programmer, rækker den indbyggede mængde RAM meget længere, end hvis alle programmer blot kørte videre i baggrunden.
![]() |
![]() |
Jyllands Posten-app |
JP i sideoversigt |
Vores indstilling er, at vi hellere vil have et multitask system, som Apple har lavet end ingenting, som tilfældet var tidligere. Men stod valget mellem et rigtig multitask system og dette, vi finder i iPad, så vil vi altså foretrække det rigtige system.
Musik delen kommer vi ikke uden om, at her er Apple i den grad på hjemmebane. Det kører, som det skal, og man har alle de funktioner, vi kender fra iPhone/iPod bortset fra coverflow som ikke findes på iPad. Det er logisk bygget op, det er let at gå til, og iPad gengiver Mp3 musikken i en fin kvalitet. Man skal dog enten sætte et par gode høretelefoner eller et sæt højtalere til, for at få den fulde oplevelse, da den interne højtaler er noget begrænset af den lille størrelse.
![]() |
![]() |
Oversigt over musiknumre |
Flot musikafspiller |
Video afspiller delen er nok også en af de ting, som iPad 2 vil blive brugt en del til. Apples egen afspiller virker fint men er begrænset af, at alle fil DVD, Divx osv skal konverteres, så de passer til de relativt få formater, den kan afspille. En anden og mere smart mulighed er at benytte en App, der hedder CinexPlayer. Den kan nemlig spise stort set alle formater, og det er muligt at flytte divx filer over på iPaden via iTunes, hvis blot man går ind i programmer på iTunes og vælger CinexPlayer. Ud over at kunne disse tricks, så er CinaxPlayer altså også væsentlig mere avanceret med masser af muligheder, som Apples egen video afspiller ikke kan. De 18 kr., CinaxPlayer koster, mener vi bestemt, er givet godt ud.
![]() |
![]() |
CineXplayer |
Podcastmenu |
Podcast er bestemt heller ikke overset. DR laver stort set alle deres egne produktioner (undtagen fiktion) som video podcast. Så er man til ”Bonderøven”, ”Penge” eller bare nyeste ”TV avis”, så er det bare at hente dem ned som video podcast. Ved almindelige radio podcast er udbudet blot endnu større.
Spil, kan vi næppe heller komme uden om, er en af iPads store forcer, og i iPad 2 er mulighederne forbedret yderligere. Vi har været inde på den hurtigere CPU med mange gange hurtig grafik afvikling. Men også den ekstra 3-akset gyro gør iPad 2 til en rigtig god spillemaskine. Efter at have testet iPad 2 i en uges tid og set og prøvet adskillige spil til den, så kan vi godt forstå, at Nintendo og Sony ser iPad som en stor konkurrent til deres respektive håndholdte spille enheder. På iPad 2 får du grafik som på en Playstation 2, hvis ikke bedre, og en bevægelses oplevelse, der mindst er lige så god som på en Wii. Læg dertil at selv de dyreste og mest avancerede spil koster 50-60 kr., og ofte får man ganske gode kvalitets spil for 12-18 kr. Ja så kan det ikke undre, at iPad er populær som spille maskine.
![]() |
![]() |
GarageBand er ganske avanceret |
Smart cover bruges som stand |
Indledningsvis skrev vi lidt om tilbehør, og at vi ville følge op på dette. Grunden til, at vi mod sædvane tager ekstra tilbehør op, er, at Apple virkelig har gjort, hvad vi vil betegne som en genistreg med det, de kalder smartcover. ”Smart” er faktisk rigtigt sigende for dette cover system, som Apple har udtænkt. Systemet bygger på, at man har et beskyttende cover, man kan sætte på skærmens front. Den fås både i plastik udgave og i læder og i mange farver. Det rigtig smarte ved dette cover er, at det er hægtet på med magneter i siden, så det er super let at tage af og sætte på igen. Derud over er det muligt at folde det i en trekant, så det kan bruges som støtte for iPad 2, når den er i vandret. Sluttelig, når dette smartcover så sættes på og lukkes, så går iPad 2 i dvale !!
![]() |
Smart cover - her i grå - beskytter ganske godt |
I alt 85%
Ting vi godt kan lide:
Rigtig lækker byggekvalitet.
Tyndere og lettere end forgængeren.
Video optager og facetime.
Kraftigere CPU og mere RAM.
3-akset gyro for bedre bevægelses oplevelser.
Enorm mængde programmer og spil tilpasset iPad.
Fint capacitive touch med multitouch og auto rotation.
Gode video og musik egenskaber.
Enorme mængder tilbehør, herunder Smartcover.
Ting vi er mindre glade for:
Webbrowseren mangler Flashvideo.
Det virtuelle tastatur er ikke hurtigere at skrive på end på en mobil.
Skærmen har en for lav opløsning og et ”trist” format (4:3).
Ipad er nærmest ubrugelig uden en iTunes konto.
Konklusion:
Da vi sidst testede en iPad, var vi noget mere lunkne over for denne, og den havde nogle issues, som vi havde svært ved at acceptere. Det værste var uden tvivl den manglende data kraft, som den gamle iPad besad. Der ikke var andet, end hvad vi fandt i en mobiltelefon. Dermed blev den første iPad noget sløv i det, specielt når man brugte den på nettet, en disciplin der på en enhed som iPad burde sidde lige i skabet. At andre tablet ikke var meget bedre, faktisk ofte endnu langsommere, også når siden var læst ind, gjorde som sådan ikke tingene meget bedre.
Det er vi fuldstændigt ude over med iPad 2. Der er virkelig saft og kraft i den lille maskine, og forskellen i hastighed på at åbne fx eb.dk på iPad 2 og på en bærbar computer er nu så lille, så man i praksis ikke bemærker den. En anden ting, som vi også have et issue med på den første iPad, var, at den var relativ tung at sidde med i længere tid med en hånd. Ipad 2 er ikke en letvægter som sådan med godt 600 gram, men de ca. 100 gram der er barberet af kan virkelig mærkes, selv om det lyder som en detalje. Det kan det nye tyndere design med de afrunde sider også.
Læg dertil det at Apple har tilføjet kamera med video og facetime, en kraftig forbedret spil oplevelse og et nyt IOS, der understøtter multitask, og man er ikke i tvivl om, at iPad 2 er en udmærket afløser for den første iPad.
Det store spørgsmål er naturligvis, om det er værd at skifte den gamle iPad ud, hvis man har en sådan, til fordel for den nye og bedre iPad 2. Vi er ikke i tvivl om, at selv om den gamle i øjeblikket (og så længe lager rækker) kan købes 700 kr billigere end den nye, er den nye et væsentlig bedre køb. Om du så skal skifte den gamle ud og få en ny må være op til dig og dine behov, men vi er ikke i tvivl om, at iPad 2 er den bedste tablet, vi til dato har testet.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Apple iPad Wifi+3G test |
![]() Samsung P1000 Galaxy Tab test |
![]() Archos 101 test |