Android styresystem har bestemt gjort det godt for mange mobilproducenter. En af dem der var tidligst med fremme med Android telefoner, var Samsung med deres første Galaxy (i7500). Desværre kom den model ikke til Danmark, da den kom frem, men først et halvt år senere, og på det tidspunkt var der andre produkter, der var mere interessante. I udlandet var den første Galaxy en noget større succes end herhjemme. Derefter begyndte Samsung at sende andre mobiler på markedet med fornavnet Galaxy, som skulle indikere, at her var tale om en mobil med Android styresystem. Der er efterhånden kommet en hel flok af dem. (pt. har Samsung præsenteret mere end 50 forskellige Android mobiler)
En af dem som har gjort størst indtryk både på os og ikke mindst forbrugerne over hele verden, var Galaxy S, som kom sidste sommer. Den alene har solgt mere end 14 millioner eksemplarer, hvilket er ret utroligt for producenter, der har et bredt mobil sortiment. Nu er afløseren Galaxy S2 her så, og den har, siden den blev vist første gang i starten af i år, været den absolut mest hypede mobil ud over Apples iPhone.
![]() |
![]() |
Galaxy S2 ved siden af tændstikæsken | Samsung Galaxy S ved siden af Galaxy S2 |
![]() |
![]() |
Pakkens indhold |
Udmærket headset |
Når man får Samsung Galaxy S2 i hånden første gang, er det første man nok bemærker ikke bare størrelsen på skærmen, men også længden og bredden på telefonen. Galaxy S2 er ikke en lille telefon. Det næste man bemærker er, at Galaxy S2 er rigtig tynd, ja faktisk den tyndeste smartphone til dato. Vægten er også et punkt, de fleste vil bemærke, for Galaxy S2 er ganske let.
De officielle mål er 125.3 x 66.1 x 8.5 mm og vores vægt siger 116.95 gram (inklusiv simkort og micro sd kort). I forhold til forgængeren Galaxy S er det ca. 2 gram mindre, 1,4 mm tyndere, men 2,9 mm længere og 2,1 mm bredere. Egentlig er det ret imponerende, at Samsung har kunnet presse tingene så godt sammen, i og med der både er større skærm og større batteri i Galaxy S2, end der var i Galaxy S.
![]() |
![]() |
8,5 mm er virkelig tyndt |
Imponerende tynd |
Designet på Galaxy S2 er måske ikke den store åbenbaring. Den er blevet en smule mere firkantet end forgængerne, men ellers ligner den ganske meget. Der er ikke rigtig design elementer, der virkelig skiller Galaxy S2 ud fra mængden, som fx på iPhone 4 eller flere Nokia og Sony Ericsson modeller. Omvendt er der dog heller ikke rigtig noget, man kan synes er grimt. Et design studie bliver Galaxy S2 aldrig.
![]() |
Galaxy S oven på Galaxy S2 |
![]() |
2 Mpixel kamera på fronten |
Lad os kigge på hvor Samsung har placeret de forskellige ting på Galaxy S2, for en del er blevet flyttet rundt
i forhold til forgængeren. Vi starter med fronten, der selvsagt er domineret af den store skærm. Som på forgængeren har Galaxy S2 glas helt ud til kanten, og fronten består altså kun af glas med udskæringer forskellige steder til knapper etc.
I toppen har vi naturligvis telefonens samtale højtaler. Lyden er fin høj, og vi havde ikke problemer med at høre samtaler, når der var forstyrrende baggrundsstøj. Lige til venstre for højtaleren har vi nærheds- og lyssensor. Helt yderst finder vi et kamera, der er blevet opgraderet fra et VGA kamera (0,3 Mpixel) på Galaxy S til et noget bedre 2 Mpixel kamera på Galaxy S2.
![]() |
![]() |
Toppen med jackstik og ekstra mikrofon |
Manglende markerede touchknapper |
Under skærmen finder vi en firkantet menu-knap, som også Galaxy S var udstyret med. Også de to touch knapper (menu til venstre og retur til højere) er at finde på Galaxy S2, dog med den væsentlige forskel, at nu er de ikke malet på skærmen men kun baggrunds belyste. Det giver måske et æstetisk bedre udseende, men vi vælger nu at foretrække den gamle løsning, hvor man lige kunne ane de to knapper, også uden at der var aktivitet på skærmen.
På venstre side har vi en udmærket volumen knap, der er hævet en smule, så man lettere kan finde den. Lige over den er der et hul, hvor man kan sætte en strop ind og fæstne den, hvis man ønsker at bruge en sådan.
På højre side finder vi telefonens tænd/sluk/låse/låse-op knap placeret ganske som på Galaxy S. Man kan dog også låse telefonen op på menu knappen på fronten.
![]() |
Bunden med stik og mikrofon |
I toppen finder vi et 3,5 mm jackstik og et lille hul, bag hvilket der gemmer sig en ekstra mikrofon. Denne mikrofon bruges til at måle baggrunds støj som så fjernes efterfølgende. Det betyder, at samtaler i støjende omgivelser bliver en væsentlig bedre oplevelse for dem, man taler med.
I bunden finder vi naturligvis den normale mikrofon, der også sidder gemt under et lille hul. Noget nyt er, at microUSB stikket, som før sad placeret i toppen, nu er flyttet ned i bunden. Det er godt ud fra det synspunkt, at det med den placering er muligt at lave en dock, som Galaxy S2 kan placeres i, hvilket Samsung også er i gang med. Vi må dog konstatere, at det smarte system med en lille skyde låge, der kunne lukkes hen over stikket og dermed forhindre snavs og lommeuld i at komme ind i stikket, ikke er kommet med på den nye Galaxy S2.
![]() |
Riflet bagside på Galaxy S2 |
Bagsiden på Galaxy S2 er også ændret en del. Først og fremmest er overfladen ændret fra at være helt glat til at være en riflet overflade, der giver et meget bedre greb i telefonen. Den glatte bagside var et af vores kritik punkter på Galaxy S i sin tid, så det er godt, at det er blevet ændret. Men der er nu også et par ting, vi ikke er særligt begejstrede for. Først er der selve bagside coveret. Det er svært at få af, hvis ikke man har lange negle. Dernæst er bagside coveret lavet i plast, og det er det tyndeste, vi nogen sinde har set brugt som cover. Det bukker, så man er ved at tro, det knækker første gang, man skal rive det løs, og når det skal på igen, skal man hele vejen rundt og trykke på alle de små plast låse dimser, der holder det på plads. Det er altså bare ikke smart. Godt finder vi det heller ikke, at man ikke kan i sætte hukommelse kort i telefonen uden at skulle pille batteriet ud og dermed slukke for den.
![]() |
![]() |
Bagside med kamera og lysdiode |
Bagsiden uden cover |
Når det er sagt, så synes vi, at det er en fordel, at kameraet er placeret mere i midten af telefonen frem for venstre hjørne øverst, som det var tilfældet på den gamle Galaxy S, og en lysdiode er der sørme også kommet med. Helt for neden i højre hjørne finder vi telefonens udvendige højtaler, der kan spille fint højt og faktisk også relativt rent, selv om der er skruet helt op.
Fra bagsiden vender vi tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge nærmere på skærmen, som nok er en af de ting, der virkelig vil flytte nogle mobiler over salgsdisken. Da vi i sin tid så den første Galaxy S, var vi imponeret over, hvor flot den Super AMOLED skærm var, som Samsung havde fået lavet. Det er den i for sig stadigvæk, men den nye og større Super AMOLED plus skærm er bare endnu mere imponerende.
![]() |
![]() |
Nederst Galaxy S2 |
Nederst Galaxy S2 |
Vi starter med de tørre tal. Skærmen måler 4,27” (93 x 56 mm ), og der er tale om den samme WVGA opløsning som forgængeren (800 x 480 pixel). Hermed kunne man fristes til at tro, at når opløsningen er den samme, som den vi så på Galaxy S, og skærmen er vokset fra 4” til knapt 4,3”, at skærmen så ser mindre skarp ud. Det er ikke tilfældet, for Samsung har med deres ny SUPER AMOLED plus skærm faktisk ”snydt” lidt på vægten.
Sagen er den, at på alle tidligere skærme på mobiltelefoner har man brugt et system, hvor hver pixel (der jo sammenlagt danner det billede, vi ser) er bygget op af 2 sub-pixel. Man kalder det for ”PenTile Matrix”. Det nye er, at Samsung har sat en ekstra sub-pixel ind i hver pixel, så den således består af 3 sub-pixel. Det betyder, at selv om man har samme antal pixel, så bliver billedet, man ser, groft sagt 50% skarpere at se på.
![]() |
![]() |
Nærbillede af Galaxy S2 |
Nærbillede af Galaxy S |
Det lyder måske en smule kompliceret, og set ud fra den betragtning at vi i fremtiden ikke kun skal forholde os til antal pixel men også antal sub-pixel, som hver enkel pixel er opbygget af, ja, så er det, det også. Men enkelt sagt er denne nye skærmtype, som Samsung har lavet, bare skarpere end andre med samme antal pixel.
Vi kan dog ikke undlade at tænke på, hvor flot skærmen mon ville have været med de 3 sub-pixel og den nye høje qHD opløsning ( 960 x 540 ), som vi allerede har set på Atrix, og som HTC Sensation også kommer til at have.
Samsungs AMOLED skærme har altid været meget kontrast fyldte. Kontrasten fik et hak opad på SUPER AMOLED skærmen, som sidder i Galaxy S. De fleste synes godt om flotte farver, også selv om de måske ikke er så virkeligheds tro. Med den nye type skærm SUPER AMOLED plus er der endnu mere smæk på farverne end nogen siden før. Det kan bedst illustreres på følgende måde. Tager man et foto i solskinsvejr og kigger på skærmen og på det motiv, man har taget, passer farverne overhovedet ikke. Tager man så et par polaroid solbriller på og kigger på motivet, så passer farverne meget bedre med det, man så på skærmen uden solbriller på.
![]() |
![]() |
Galaxy S vs. Galaxy S2 |
Kontrasttilpasning |
Om man kan lide denne ekstra farve dynamik eller hellere vil have, de skal være mere virkeligheds tro, er en smags sag, ganske som din nabo måske ikke indstiller farverne på sit tv, som du ville gøre. Samsung har måttet indse dette problem, for som den første telefon vi har testet, er Galaxy S2 i stand til at dæmpe kontrasten og dermed farverne. Det sker i 3 modes: dynamisk, standard og film. Naturligvis er det ikke som at finindstille et tv, men stadigvæk, hvis de skrappe farver bliver for meget, er det rart at kunne skrue lidt ned for dem.
I en AMOLED skærm dannes sort ved at der slet ikke er lys i den pixel, hvor der skal være sort. Dermed får man en meget dyb sort farve, som virkelig er sort og ikke er meget mørkegrå som ses ved andre typer displays. I direkte sollys og i en skrå vinkel klarer den nye SUPER AMOLED plus skærm sig også ganske godt.
Skærmen har desuden det efterhånden velkendte ”Gorilla Glass”, der beskytter rigtig godt mod ridser og slag.
Det capacitive touch system, som registrerer tryk på skærmen, giver efterhånden ikke meget mening at diskutere, om det er godt eller knapt så godt. Alle nye telefoner i denne klasse, der har capacitive touch, har et system, der fungerer super godt, og det gælder naturligvis også for denne Galaxy S2.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatur i lodret |
Nummerisk tastatur med T9 |
Tastaturet på Galaxy S2 er som udgangs punkt fint, da den store skærm giver et ganske godt udgangspunkt for at kunne lave en god størrelse på de enkelte knapper. Man har mulighed for at vælge forskellige typer tastaturer fra numerisk tastatur med 12 knapper og T9 ordbog til Swype tastatur, hvor man ikke løfter fingrene fra skærmen, men flytter dem fra bogstav til bogstav. Der er naturligvis også QWERTY tastatur både i lodret og vandret udgave. Her er vi glade for at se, at man i den øverste linje har lagt tallene 0-9 som sekundære valg. Det er lidt besværligt med de tastaturer, hvor man skal skifte layout for at kunne skrive tal.
De forskellige tastaturer funger alle udmærket. Swype er ikke vores foretrukne, men det fungerer. Om kan man lide at bruge den type tastatur eller ej, så er muligheden der altså. Den store skærm er bestemt med til at gøre QWERTY tastaturerne gode at skrive på.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatur i vandret |
Telefontastatur |
Den eneste anke vi egentlig har mod de medfølgende tastaturer er, at hvis man bruger ordgætte muligheden (XT9), så hopper den øverste del af skærmen op og ned alt efter, om man er i gang med at skrive et ord, eller man lige har afsluttet et ord. Det er altså noget forstyrrende at se på, når man skriver. Problemet er heldigvis ikke større, end man blot kan hente andre tastaturer ned, og så er problemet løst. Det samme gælder for SMS/MMS delen, som er let at skifte ud til en anden, hvis man finder den bedre. Vi er ret begejstrede for ”handsend”, der kan hentes gratis på android marked, og det kommer med en masse forskellige udvidelses moduler, der også alle er gratis.
![]() |
Tastatur med "ordgættefunktion" |
Evnen til at komme i kontakt med andre enheder eller personer er selv sagt med en telefon som Galaxy S2 helt i top. Her mangler intet. Der er således 4 GSM netværk understøttelse af EDGE og 4 styk 3G netværk og understøttelse af HSDPA. Hastigheden på 3G nettet har en max download hastighed på 21 Mbit (HSDPA) mens opload hastigheden er på 5,76 Mbit (HSUPA).
Dertil er der naturligvis Wi-Fi med understøttelse af a/b/g/n og det både på 2,4 og 5 GHz båndet, DLNA samt Wi-Fi Router funktion, og Galaxy S2 er den første mobil med Wi-Fi Direct, der er en funktion, der gør, at 2 enheder med dette system kan ”snakke” sammen over Wi-Fi, uden at der er en Wi-Fi router, der forbinder dem. Lidt a la Bluetooth blot med højere hastighed og længere afstand.
![]() |
"Placering og sikkerhed"-menuen |
NFC var også meningen at Galaxy S 2 skulle have haft, men det kom ikke med i første omgang. NFC kommer dog senere i Galaxy S2, men hvornår er ikke præcist til at kunne sige. Dette dog ikke et stort afsavn, for de steder, hvor man kan betale med NFC, er meget begrænsede i øjeblikket.
Der ud over har vi naturligvis de vanlige kabel muligheder i form af et Micro USB stik, der sammen med det medleverede datakabel kan sættes i en computer samt Bluetooth i udgave 3.0. HDMI stik glimrer ved sit fraværd, men en adapter der sættes til micro USB stikket kan dog tilkøbes. Det er i vores øjne dog på ingen måde en så god løsning, som hvis telefonen bare havde haft et mini HDMI stik, som flere andre producenter har fundet på at lave.
Kameradelen har også fået en opgradering i forhold til, hvad Galaxy S havde at byde på. Dels er opløsningen steget fra 5 Mpixel til 8 Mpixel ( 2560 x 1920 til 3264 x 2448). Men der er også kommet en LED lysdiode, som vi savnede noget på Galaxy S samt et opdateret kamera software.
![]() |
![]() |
Kameramenu |
Kameraindstillingsmenu |
Der ud over har Galaxy S2 stort set alt, hvad vi forventer, at der er i en moderne kameratelefon. Det omfatter Geo-tagging, Touch fokus, forskellig scene valg, forskellige effekter, ansigt/smil/blink genkending og billede stabilisator for bare at nævne nogle af de mere avancerede funktioner.
Kamerasoftwaren er opdateret, hvilket betyder, at selv om en del er genkendelig fra det vi så i forgængeren, så er der små forbedringer hist op pist. En af de gode nyheder er i indstillings menuen, der åbnes op som en rulle menu, hvor alle muligheder ligger efter hinanden. Det er noget lettere end at skulle bladre igennem 5 sider, som var tilfældet førhen.
Man har desuden mulighed for at lægge favorit genveje ud i menuen til højre, det kunne fx være scene tilstand og effekter, eller hvad man nu bruger mest.
![]() |
![]() |
Scenevalg |
Tilpasning af genveje |
Kammeret er med andre ord nemt at bruge, man kan tilpasse kamera menuen delvist, og der er et hav af indstillings muligheder, man kan benytte for at gøre sine fotos endnu bedre.
De fotos, som vi så kan få ud af Galaxy S2, er vi ganske godt tilfredse med. De er skarpe, vel afbalanceret og uden alt for meget digitalt støj. Eneste egentlige anke vi har med dette kamera, er, at vi, med den data kraft telefonen har(vender vi tilbage til), havde forventet et kamera, der er lynhurtigt til at snuppe billeder og fuldstændigt uden schutter lag. Det er desværre ikke tilfældet. Galaxy S2 er ikke meget hurtigere end de fleste andre kameraer, vi ser i mobiltelefoner.
Video delen er også blevet forbedre. Softwaren er den samme, som når man skyder fotos, blot med andre funktioner. Det er rart at have mulighed for at tænde den lille lysdiode, for i mørke omgivelser hjælper det altså en del, selv om lyset naturligvis ikke rækker ret langt.
![]() |
Videoindstillingsmenu |
Galaxy S2 er den første telefon, vi har testet, der kan optage video i full HD (1920x1080), og det er oven i købet med 30 billeder i sekundet. Galaxy S2 benytter også autofokusen, når der video filmes, og den gør et udmærket job med at stille skarpt, så længe der er godt med lys. Den er måske ikke den hurtigste, og har man prøvet et nyere videokamera, så kan man godt blive lidt frustreret over den tid, det tager at fokusere.
Denne frustration er dog småting i forhold til, hvor frustrerende det er at filme med Galaxy S2, når den holdes i hånden. Jo højere opløsning desto mere generende synes rystelserne at være, og selv de mindste rystelser ses tydeligt i HD opløsning. Hvorfor det ikke er muligt at lave et billede stabilisator system til video delen, når det er på fotodelen er lidt uforståeligt, i hvert tilfælde set ud fra det synspunkt hvor man har mest brug for det henne.
![]() |
![]() |
Billedredigering |
Videoredigering |
Med til foto/video delen skal også nævnes, at Galaxy S2 kommer med både et billede redigerings program, der dog er ret basis i de funktioner man kan bruge og et video redigerings program, der er noget mere anvendeligt. Video redigerings programmet minder en del om det, der kan tilkøbes til iPhone kaldet iMovie, hvor man let kan sætte en video sammen med forskellige videoklip, fotos og musik.
![]() |
![]() |
Google Maps |
GPS har Samsung Galaxy S2 naturligvis også. Modsat HTC og hvad vi tidligere har set på andre Samsung telefoner, så kommer Galaxy S2 kun med Googles maps navigation. Når vi skriver ”kun”, skal det udelukkende ses i den sammenhæng, at Google navigation kræver konstant data forbindelse over det mobile net. Dermed har man grundlæggende 2 problemer. Dels er systemet ikke brugbart i udlandet, eller det er i hvert tilfælde en kostbar løsning på grund af de høje data priser, og dels kan man, hvis der er huller i mobildækningen, risikere, at kortene ikke kommer hurtigt nok ned, og man kører så i blinde, indtil forbindelsen er der igen. De problemer har man ikke med kort materiale, der er lagret i telefonens hukommelse, som f.eks. kort fra Nokia, Navigon og Tom Tom.
![]() |
Satelitkort |
Når det er sagt, og man bruger Google navigation her i Danmark, og hvor der er god mobildækning, så kører systemet perfekt. Der er alt, hvad man har brug for af info inklusiv stemmestyring, 3D view og dør til dør navigation.
Bruger man kun navigation lejlighedsvis og i Danmark, er dette Google navigations system fuldt ud brugbart, og man kan spare pengene til en 3 parts kort løsning.
![]() |
![]() |
Musikafspiller |
Afspilningsliste |
Musikdelen er ret uændret i forhold til, hvad Galaxy S havde at byde på. I og med det var et fint system, så gør det ikke så meget, at her er tale om gammel vin på nye flasker. Man har alle de funktioner, man har brug for, forskellige sorterings redskaber og forskellige muligheder for at tilpasse musikken. Det medfølgende headsæt er en ganske udmærket kvalitet, og med minimum 16 GB hukommelse, som Galaxy S2 kommer med, er der rigeligt med plads til musik fra start.
![]() |
Music Hub |
En ny ting, som ikke direkte har med musik afspilleren at gøre, er den Music Hub, som Samsung har lagt på Galaxy S2. Denne giver adgang til at købe musik direkte ned på sin mobil. Systemet virker, men det er som sådan ikke tilnærmelsesvis en oplevelse a la den, man får med iTunes og en iPhone. Google kommer desuden med deres egen musik butik i nærmeste fremtid, så ingen tvivl om, at den del af kagen vil de også gerne have en bid af.
![]() |
![]() |
Equalizermenu |
Fin radio med RDS |
Endelig er der en udmærket FM radio med RDS i et smart retro design med en stor finjusterings knap, der fungerer ganske godt.
Video afspiller delen er som vanligt med Samsung en rigtig god oplevelse. Samsung har længe været ene om at lade deres afspiller kunne klare alle codex inklusiv Divx og Xvid formater. Flere andre er kommet efter dette, så det i årgang 2011 topmodeller efterhånden mere er reglen end undtagelsen, at man fra start har en god video afspiller, der kan klare de fleste formater.
![]() |
![]() |
Videoafspiller |
Farvetilpasning af video |
På den afspiller, som Galaxy S2 har, er der mulighed for at tilpasse billedformat, lyd udvidelse (5.1 ch) og som noget nyt kan man i indstillings menuen vælge mellem 3 kontrast indstillinger. Der er også en funktion, man kan slå til, så det bliver bedre at se video udendørs i solskins vejr. Ganske smart.
Mobiltelefoner er i bund og grund en lille håndholdt computer. I mange år har hastigheden på den processor eller CPU, der sidder i en telefon ikke haft ret stor indflydelse på, om det blev en populær telefon eller ej. Nuvel, vi har beskrevet processorers hastigheder tidligere, men oplevelsen af, om det fx var en 600 MHz CPU eller en 1 GHz CPU, har for de fleste ikke været ret tydelig, og derfor heller ikke noget producenterne har ofret meget plads på i reklamer og omtale af disse produkter.
Det er blevet ændret her i 2011. I og med vi dels har fået flere forskellige producenter af disse CPUer, som telefonen er bygget op omkring, og man er begyndt at bygge fler-kernede enheder, er der kommet en helt anden fokus på hastigheden.
![]() |
Indstillingsmenu |
Vi her på mobiltest.dk er ikke et øjeblik i tvivl om, at når vi i fremtiden diskuterer mobiltelefoner, så er det ikke kun en debat om styresystem, skærm, kamera osv. Nej, som med almindelige computere bliver det også en debat om ydeevnen på den CPU, der driver mobilen. Med dualcore CPUer og senere i år Quadcore CPUer kommer der i den grad fokus på de kræfter, der ligger i en mobil. Der er allerede kommet programmer og spil, der kræver en CPU med noget saft og kraft.
Som forbruger bliver man hurtigt vænnet til de mange kræfter, man pludselig kan have adgang til med en telefon, der har en kraftig CPU. Som med en langsom computer i forhold til en hurtig, så kører det hele bare meget hurtigere, der er mindre ventetid, når programmer og websider skal åbne, og endelig bliver det også sådan, at spil og programmer bliver efterhånden lavet til at kunne udnytte de mange nye kræfter med det resultat, at hvis ikke du har en telefon, der magter dette, ja så kan du ikke afvikle det på din telefon – ganske som vi ser det med computerspil og programmer.
Samsung Galaxy S2 lægger sig helt i front med hensyn til at have en kraftig CPU. Faktisk er den så kraftig, at den sætter alle andre mobiler til vægs, og det gælder faktisk også flere tablet computere. Den 1,2 GHz Dualcore CPU er hen ved 3 gange hurtigere end mange singelscore CPUer på 1 GHz. (og det til næsten samme pris) En hurtig grafik del er også med til at levere de høje benchmark tal, og 1 GB RAM er også med til at få det hele til at køre ”svine hurtigt”!
![]() |
![]() |
Imponerende CPU-kræfter |
Masser af RAM |
Galaxy S2 scorer i benchmark test 3000-3100 point. I forhold til fx til Galaxy S der scorer ca 1000-1100 point, Nexus S der scorer 1300 point eller Incredibel S med 1600 point, er Galaxy S2 simpelthen knusende overlegen. Kun dual-core telefoner kan være med, nogenlunde med som fx Motorola Atrix, som vi tidligere har testet til 2400-2500 point.
Har man først prøvet en Galaxy S2 i en halv dags tid og kommer tilbage til sin gamle telefon, er man slet ikke i tvivl om, hvad overlegne datakræfter gør for helheds oplevelsen.
Den interne lager plads som Galaxy S2 kommer med er i første omgang med 16 GB, en 32 GB udgave kommer senere. Dertil kan man supplere med op til 32 GB lager i form af microSD kort.
![]() |
![]() |
Homescreen med widgets |
Hurtig bladring i homescreens |
Samsung Galaxy S2 har dels nyeste Android software (2.3.3 Gingerbread) men også en helt nye udgave af det skin, som ligger oven på android platformen. Samsung kalder det for TouchWiz og dette udgave 4.0 – og med en del smarte nyheder.
Man har som tidligere op til 7 homescreens, som man kan lægge div. genveje og widgets ud på efter behov. Tidligere kunne man se hvilken homescreen man var på med et tal og en række prikker i toppen af skærmen. Det er nu flyttet ned lige over de 4 knapper i bunden. Det nye består i, at man nu kan placere en finger på disse knapper og lynhurtigt bladre igennem alle homescreens med en slags 3D effekt.
Når man er inde og placere disse genveje eller widgets, er måden, hvorpå man kan arrangere og placere disse, også ændret. Selve widget delen er, som vi så første gang på Atrix, lavet, så de widgets, Samsung selv har lavet, kan tilpasses i størrelsen efter, hvor meget plads man vil bruge på en widget. Den mulighed finder vi ganske nyttig, for nogle vil måske gerne have en stor kalender på sin homescreen, mens andre kan nøjes med mindre og dermed have plads til andre ting. Man kan også flytte widgets og genveje ved blot at holde på dem og så vippe telefonen til højre eller venstre, og næste skærm kommer frem. Det er med Touchwiz 4.0 blevet meget lettere at tilpasse sine homescreens, og mulighederne for at tilpasse det som man selv ønsker er også
blevet bedre.
![]() |
![]() |
Programmenuen |
Avancerede programmer |
Inde i program menuen er det også blevet lettere at tilpasse og flytte rundt på sine programmer. En ny og rigtig god ting er, at man nu kan lave mapper, give dem et navn og placere alle de programmer, man lyster, i denne mappe. Det minder meget om det, vi har set på iPhone, men her er der altså ikke en grænse på max 12 programmer i en mappe.
![]() |
![]() |
Tilpasning af programmenu |
Skrifttypevalg |
En anden ting, som vi ikke har set eller bemærket før, er, at man kan ændre skrifttype i hele telefonen. Der ligger 3 forskellige muligheder fra start, og vil man have flere, ligger der masser på Android marked, som man kan købe, hvis man måtte ønske dette.
I touchWiz 4.0 er der også brugt kræfter på at koble accelrometer og gyroskop sammen med styre systemet. Det ser man dels ved, at man kan flytte apps og widgets ved at hælde telefonen til den ene eller anden side. Der er også zoom muligheden, hvor man ved at placere to fingre på skærmen og så vipper den for at zoome ind. Samsung har også ladet sig inspirere (lyder bedre end at kopiere) af det system, vi har set før ved HTC og Nokia, hvor man kan afvise et opkald ved blot at dreje telefonen rundt med bagsiden op. I Danmark er de indbyggede stemme kommandoer måske ikke så aktuelle, i og med det foregår på engelsk. Men adgang til denne stemmestyring kan opnås ved at tappe 2 gange på siden af telefonen.
Om man kan lide dette TouchWiz eller heller vil fortrække et andet skin, er heldigvis op til brugerne selv at afgøre. Der findes rigtig gode skins som man kan få eller købe på android marked og installere. Dermed er man ikke tvunget til at leve med TouchWiz, hvis man af den ene eller anden grund ikke bryder sig om det. Vi synes nu at Samsung har gjort et godt stykke arbejde med TouchWiz 4.0, og skulle vi bruge Galaxy S2 til daglig, ville vi bestemt ikke have problemer med at bruge dette system.
![]() |
Skift mellem kørende programmer |
E-mail dele gør vi normalt ikke så meget ud af, fordi som udgangspunkt fungerer de fleste udmærket, og hvis man ikke bryder sig om systemet, kan man installere en ny klient (kræver i nogen tilfælde, man falsher rommen.) Mail systemet i Galaxy S2 er faktisk udmærket og med nogle forbedringer i forhold til tidligere. En af de nye ting er, at man, hvis man drejer telefonen over i vandret, får en opdeling af skærmen, så i højre side ligger alle ens mail, og i venstre side kan man læse det – lidt a la det vi kender fra computer og tablets. Der har været rapporter om, at Galaxy S2 kan være lidt langsom med at slette en mail, men det kan have med opsætningen at gøre. Vi oplevede ikke disse problemer. En ting, vi dog har set bedre andre steder, fx ved HTC, er muligheden for at kunne markere flere mails i en lille boks, hvor der så kommer et flueben. Det kan den mail klient, der ligger på Galaxy S2 ikke, hvilket er lidt irriterende.
![]() |
![]() |
Hurtig webbrowser |
Webbrowseren er god - rigtig god, og nok det bedste vi til dato har oplevet i en mobil. Det er der flere grunde til. For det første kræver en browser en del CPU kræfter for at kunne åbne hurtigt. Kræfter har Galaxy S2 masser af, som vi har været inde på. Det næste der betyder noget for den samlede oplevelse af Internettet, er skærmens størrelse. Med 4,27” skærm har Galaxy S2 en af de største skærme, og dermed bliver alting større at se på.
Nu findes der jo mange webbrowser systemer, lige fra dem der ligger på mobilen fra start til alle dem, man kan hente ned fra Android marked. Den, som ligger i Galaxy 2S, er faktisk ikke helt dårlig. Hastigheden fejler bestemt ikke noget, og man kan naturligvis zoome ind og ud med to fingre eller ved at trykke to hurtige gange på skærmen. Man kan også bruge det her bevægelse zoom, som Galaxy S2 har fået med, men det synes vi ikke fungerer bedre end de almindelig kendte løsninger. En smart ting er det dog, at så snart en webside er loadet ind, så forsvinder top menuen, og en menu i bunden er der ikke. Dermed er hele skærmen i brug til at vise websiden – det kan vi godt lide. Til at hoppe mellem forskellige åbne websider er der et system, der minder en del om det fx iPhone 4 har. Man laver en lukkebevægelse med to fingre, og så kommer man ind i ”Tabview”, hvor man så kan bladre igennem de åbne vinduer, man har gang i.
![]() |
![]() |
Readers Hub |
BT i mobiludgave |
I Galaxy S 2 finder man en række udmærkede Apps, som Samsung har lavet selv eller har samlet fra andre. Et par eksempler er ”Readers hub” der giver adgang til læsestof på ens telefon. Disse er delt op i aviser (dagblade), bøger og magasiner. Alle disse services leveres af underleverandører, og fx er det PressDisplay, der står bag avis delen. Her kan man få aviser ned fra hele verden, og disse er fint sorteret op efter land. I de store lande er der op til knapt 300 aviser at vælge imellem. I Danmark er der 9 aviser, man kan hente ned. De første 7 styk kan man prøve gratis, herefter er det mod betaling, at man kan hente dagens avis.
![]() |
Landevalg for aviser |
Er det bøger, man gerne vil læse, er der både gratis udgave (som regel ældre bøger) men også mange betalings ebøger, man kan hente ned. Udbudet på dansk er dog ret begrænset.
Endelig er der magasiner, og her er der en del danske muligheder, men her er alt indhold mod betaling.
Samlet set er denne Readeres hub ganske udmærket og en god måde at samle disse ting på.
![]() |
![]() |
Game Hub |
Game hub er også en mulighed, og ved første øjekast virkede det bare som endnu en mulighed for at hente spil ned. Men det viste sig ikke at være helt tosset alligevel. Hvis man vælger ”Premium-spil”, kommer man ind til en række virkelige kvalitets spil. Vi nævner i flæng ”GT racing, modern combat 2 og N.O.V.A. Alle spil kan hentes ned i en spilbar demo og fylder ganske godt så brug Wi-Fi. Meget fint, tænker du måske, men jeg kan da bare hente dem på Android marked. Heri har du helt ret, men det vi opdagede var, at hvis man installerer demoen og efterfølgende vil købe den fulde udgave, er det noget billigere, end at købe den på android marked. Fx koster Modern Combat 2 - 42,- kr. på Android marked. Køber man den fulde udgave efter at have hentet demoen ned koster den 30 kr., der opkræves via ens mobil abonnement. Hvorfor Gameloft, der står bag spillet, har lavet det sådan, kan måske hænge samme med, at Google tager betaling for salg af programmer, men denne måde der går uden om Android marked, får Google ikke betaling for, og derfor kan spil sælges billigere. Med andre ord - man kan spare ca. 30% på køb af spil gennem Game Hub – se, det kan vi godt bruge til noget.
![]() |
![]() |
Modern Combat 2 |
En anden ny funktion, eller for Samsung en ny funktion, er Kies Air. Systemet minder om det system, som HTC har lavet, der hedder ”sense.com”, dog uden at Kies Air helt kan det samme. Men grundlæggende er det fint, at man kan få adgang til sin telefon over computeren via et trådløst netvæk. Her kan man styre, flytte og tilpasse en masse ting, der ofte er lettere ved en computer end på en telefon. Kies Air er rart at have, men mangler lige det sidste for at være oppe på siden af sense.com, men det kan vi jo håbe, Samsung får på plads inden længe.
![]() |
Kies Air på computer |
Batteriet i Galaxy S2 skal også have et par ord med på vejen. Der er tale om et større batteri, end det vi tidligere har set i Samsungs touch telefoner. Helt præcist er det oppe på 1650 mAh, mod 1500 mAh på Galaxy S. De ekstra mAh er for mange guld værd, selv om det måske ikke er så mange flere procent ekstra kapacitet, man får. Men de sidste 150 mAh kan være udslagsgivende for, om man kommer igennem en lang arbejdsdag med meget brug af telefonen eller ej.
Selv om det ikke er noget problem at køre en Galaxy S 2 ned i løbet af en dag, hvis man bruger alle de meget strømkrævende ting intenst, så er det vores opfattelse, at selv med et ret stort brug af telefonen vil den kunne holde fra tidlig morgen til sen aften, før den skriger på strøm. Hører man til gruppen, der ikke bruger sin telefon helt så meget, så er det ikke utænkeligt, at man kan nøjes med at lade hver anden dag. Galaxy S2`s batteri kapacitet overgås i øjeblikket kun af Motorolas Atrix. (touch telefoner)
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Samsung Galaxy S2 pt. koster 4.110 kr.
![]() |
![]() |
Kies Air |
Galaxy S2 er en virkelig topmobil |
I alt 95%
Ting vi er glade for:
Absolut kraftigste og hurtigste mobil til dato. (1,2 GHz dualcore og 1 GB RAM)
Stor og rigtig flot skærm med helt uhørt kontrast forhold.
Alt i forbindelser og med meget hurtig mobildata muligheder.
Wi-Fi med understøttelse af DLNA, Wi-Fi direct og kan køre på 5 GHz båndet.
Imponerende tynd mobil med meget lav vægt.
Super kamera og fint sekundært kamera.
Video i full HD (1920x1080).
Android 2.3.3 med TouchWiz 4.0
Rimelig Batteri kapacitet.
Ting vi er mindre glade for:
Bagside coveret er meget tyndt og fleksibelt og i øvrigt ret besværligt at få af og på.
Hukommelse kortet sidder placeret bag batteriet.
Ikke den mindste telefon at have med i lommen.
Skærmen kunne have haft højere opløsning (qHD)
Løsningen med en HDMI stik adapter der skal tilkøbes er ikke smart.
Konklusion:
Samsung Galaxy S2 er i sandhed en ”über” telefon, der stort set kan slå alle andre telefoner på det meste. Naturligvis er det ikke en telefon for alle, og smag og behag er heldigvis altid til at diskutere. Men de hårde facts kan ikke diskuteres. Samsung har med Galaxy S2 sat helt nye standarder for, hvor avanceret hardware der kan stoppes ind i en telefon.
Om man så har brug for så meget tekniks refinement, eller mindre kan gøre det, og om mobilen er for stor eller for plastikagtig, vil vi lade være op til den enkelte at afgøre. Men vil man have en mobil, der kan det hele og lidt til og som vil være blandt de hurtigste top telefoner også om 6 måneder, er Galaxy S2 svær at komme uden om.
Vi fandt en række småting, og anderledes kan det jo ikke være, når vi går sådan i dybden med en test. Men disse ting er og bliver småting i forhold til det samlende billede, der giver Galaxy S2 en plads længst fremme i feltet.
Samsung Galaxy S2 er bestemt og uden tvivl en ganske værdig efterfølger til den stor sælgende Samsung Galaxy S.
Telefonen er venligst udlånt af tele-online.dk - stor ekspertise, stort udvalg.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Motorola Atrix test |
![]() Samsung Galaxy S (i9000) test |
![]() Apple iPhone 4 test |