Så kom den endelig på vores bord – Sensation - som HTC kalder deres nye top mobil. Vi indrømmer gerne, at den har vi længe ventet på med spænding, ja faktisk lige siden starten af året, hvor det, HTC kunne præsentere i Barcelona, var en lidt slap omgang i forhold til, hvad de andre havde at byde på, fx Motorola Atrix og Samsung Galaxy S2. HTC havde ”kun” nogle mobiler med, der mest af alt lignende og var opdateringer af telefoner fra sidste år. Men hvor var super mobilen ? Mobilen der som Desire sidste år satte alle på plads og blev en kæmpe succes ?
Ja den kom så først her i starten af sommeren, men til gengæld er der bestemt ikke blot tale om sidste års udgave med lidt ændringer hist op pist, nej her er masser af nyt og masser af saft og kraft i denne nye Sensation. Men hvor god er Sensation så egentlig, kan den følge med resten af feltet, og er det den, man skal købe? Ja, det og meget mere agter vi at finde ud af i denne test af super mobilen HTC Sensation.
![]() |
![]() |
Sensation ved siden af tændstikæsken | Samsung Galaxy S2 ved siden af Sensation |
![]() |
![]() |
Wildfire S og Sensation |
En tykkelse på 11,3 mm er OK |
Størrelsen på HTC Sensation er naturligvis ikke lille, når der er tale om en top model med en stor skærm. Alligevel synes vi HTC har gjort et godt stykke arbejde med at få Sensation til at føles og opleves mindre, end den faktisk er. Dette er blandt andet gjort ved, at området uden om skærmen er gjort mindre end tidligere, eller sagt på en anden måde, skærmens areal udgør en større % andel af det samlede areal, end vi tidligere har set. HTC Sensation måler 126.1 x 65.4 x 11.3 mm og vejer 149,3 gram. I forhold til fx Samsungs topmodel Galaxy S2 er Sensation ca. 33 gram tungere, selv om de fysisk er ca. lige store.
Den ekstra vægt skyldes primært, at HTC har valgt at bygge Sensation delvist i metal, mens Galaxy S2 er bygget i plast. I Sensation har HTC valgt en ny måde at sætte en telefon sammen på. Man kan godt med lidt god vilje kalde det for unibody system, men et mere passende navn var nok semi unibody, fordi det er altså ikke samme lækre løsning som i Legend eller Desire S. Måden, Sensation er lavet på, er, at hele bagsiden og siderne plus toppen smyger sig ind over telefonen i et stykke. Ja, det er lidt som om man løfter skærmen ud af en æske, når man åbner op for at få adgang til batteri, simkort og hukommelse kort. Bagsiden er lavet delvist af plast og metal, hvilket bestemt giver en god kvalitets følelse. Det er ikke muligt at vride eller trykke mislyde frem fra Sensation.
![]() |
![]() |
Unibody bagcover |
Toppen af Sensation |
Lad os tage en tur rundt omkring Sensation og se hvor det forskellige er placeret henne. Vi starter på fronten. Over den store skærm har vi det ”nye” højtaler design med en rigtig stor samtale højtaler. Det meste er nu ”pral”, for når telefonen åbnes kan man tydeligt se, at højtalerne ikke fylder mere end ca. 1/3 af dette højtaler gitter. Skjult i gitteret sidder også en status LED, der kan give lysblink ved forskellige begivenheder. Til højre for højtaleren har vi et VGA kamera og til venstre for en lysmåler.
Skærmen eller rettere overfladen bruger vi lige et par linjer på. Det er ret almindeligt, at producenter lader kanten omkring skærmen være hævet en smule. Det gør nemlig risikoen for at få ridser og skrammer mindre, hvis telefonen lægges med skærmen nedad. Tidligere har vi kritiseret HTC for at have en kant man tydeligt kunne mærke med fingeren hvis man kørte den ud over kanten. På Sensation har man valgt at lade skærmen bue en smule op hele vejen rundt, således at man netop ikke mærker en kant når fingeren køres ud over skærmen. Det er ikke alene elegant lavet men også særdeles praktisk. Det yderste glas på Sensation er i øvrigt det der kaldes ”Gorilla Glass”, der er ekstremt stærkt og svært at ridse.
Under skærmen har vi 4 touch knapper, og det er de sædvanlige 4, der dog modsat Incredible S er malet på, hvilket vi bestemt foretrækker.
På venstre side har vi den store volumen knap, og det er også her vi finder telefonens microUSB stik. På højre side er der intet, mens vi i bunden finder dels en mikrofon og dels en knap til at åbne bagsiden. I toppen er der tænd/sluk/dvale knap samt et 3,5 mm jack stik.
![]() |
![]() |
De 4 touchknapper |
Bagsiden i 3 farver |
På bagsiden finder vi to områder der er i plast. Begge i en lækker kvalitet sådan lidt gummiagtig i overfladen der giver et godt og behageligt greb i telefonen. De to områder er delt af et skråt metalbånd. HTC har valgt, at de to plast områder skal have forskellige farver. Det ene er musegråt, mens det andet er mere gråblåt. Hver for sig havde de begge været pæne, men sammen synes vi det virker forkert. Men det er og bliver nu et spørgsmål om smag og behag. På bagsiden finder vi også telefonens kamera samt 2 lysdioder, og den udvendige højtaler er også at finde heromme.
Vi går om til forsiden, hvor vi skal kigge lidt nærmere på den skærm, HTC har sat i Sensation. Her er der tale om en helt ny skærm for HTC´s vedkommende. Normalt har de mobiler, vi har set fra HTC, haft en max opløsning på 800 x 480 pixel. Det er nu blevet øget til 960 x 540 pixel (qHD), som er det nye pejlemærke for high-end telefoner med Android. Effektivt betyder det, at der er 26% flere pixel til at danne det billede, man ser. I praksis vil man tydeligt opleve dette, hvis man fx surfer på nettet eller læser bøger, blade og magasiner.
![]() |
![]() |
Galaxy S2 vs. Sensation |
Flere pixel på Sensation |
Skærmen måler 4,3” ( 95 x 53 mm.) og er af Super LCD typen. Den store forskel på skærme i dag er, om displayet er baggrunds belyst som OLED (herunder AMOLED skærme), eller de er forgrundsbelyst. LED er forgrunds belyst, hvorfor man har sværere ved at opnå en helt sort farve. På OLED skærme er det lettere, i og med lyset kommer bagfra og slukkes helt for at få den sorte farve frem. Derfor er der også mindre kontrast, og farverne er mindre flotte på denne S-LED skærm i forhold til fx AMOLED eller SUPER AMLOED plus skærme, som er Samsungs nyeste skærm. Sætter man Sensation op ved siden af Galaxy S2, vil 9 ud af 10 mene, at Samsung har den flotteste skærm, og det er altså på grund af de flotter farver. Men man kan så også med rette sige, at med så kraftige farver som findes på Galaxy S2´s skærm, er de knapt så virkeligheds tro som dem, man finder på Sensation´s skærm.
I sollys er forskellen på Galaxy S2´s skærm og den, vi finder på Sensation, endnu større, og skærmen er tæt på at være ulæselig – det er altså ikke godt nok for en topmodel anno 2011.
Ser man Sensations skærm uden en Galaxy S2 ved siden af, vil de fleste, inklusive os, konstatere, at det er en stor og flot skærm og med en god høj opløsning.
Skrivesystemet er også godkendt på Sensation. Generelt har HTC et af de bedste skrivesystemer med flere tastatur layout muligheder og med tal og specielle tegn, når man holder en knap nede. Når dette bliver kombineret med en stor 4,3” skærm i høj opløsning, ja så bliver det bare ikke ret meget bedre.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatur i lodret |
QWERTY-tastatur |
I lodret kan man vælge mellem et fuld QWERTY tastatur, et telefon tastatur (med 12 knapper) og endelig et ½ QWERTY tastatur der er en blanding af de to førstnævnte tastaturer. Dertil naturligvis QWERTY når telefonen holdes vandret.
Størrelsen på knapperne er så store, at man dårligt kan ønske sig dem større. Selv i det lodrette QWERTY tastatur, der har de mindste knapper, er størrelsen 9 x 5 mm. Det er meget større end fx tastaturet, vi finder på den populære iPhone 4.
Vi kunne meget hurtigt få en god skrive hastighed på Sensation, og det mener vi, de fleste andre også vil kunne få uden problemer.
![]() |
Nummerisk tastatur med T9 |
![]() |
Wifi dækkes til |
De fleste, der følger en smule med i mobil branchen, har vel hørt om de antenne problemer, der var med iPhone 4, da den kom frem. Da vi hørte de første rygter om, at Sensation skulle have problemer med ”death grip” som på iPhone 4, var vi ret spændte på at afprøve dette på Sensation. Heldigvis er det en storm i et glas vand og slet ikke et problem, som kan sammenlignes med det antenne problem som findes på iPhone 4. Problemet er kort beskrevet, at dækker man hele bagsiden med sin hånd, vil wi-fi signalet falde i styrke. Er signalet ikke ret kraftigt i forvejen, kan det måske endda falde helt ud. Men det er KUN Wi-Fi netværket, der er berørt at dette og ikke mobilnettet som på iPhone 4, og derved er risikoen for at miste forbindelse under opkald ikke et større problem end på alle andre mobiltelefoner. Dertil er det ikke bare et punkt på siden, der skal berøres, for at det har negativ effekt på netforbindelsen som på iPhone 4, men hele bagsiden der skal dækkes af en hånd. Holder man normalt på en telefon, enten når man surfer på nettet, eller andre ting hvor man typiske bruger wi-fi, er der ingen risiko for at man mærke til en nedsat wi-fi modtagelse.
Vi vil derfor ikke lade dette trække ned i vores bedømmelse, da vi mest af alt anser det som et teoretisk frem for praktisk problem.
I Sensation er der naturligvis Bluetooth og det i 3.0 udgave og desuden usbkabel mulighed.
![]() |
8 Mpixel kamera |
Kameraet i Sensation er vi rimelig begejstrede for. Sensation er uden tvivl den mobil fra HTC, hvor kamera samlet set performer bedst. En god del af forklaringen på dette er, at telefonen har fået hurtigere CPU, hvorfor kameradelen også er blevet mere kvik i det.
HTC beskriver det selv således: ”Med kameraet i HTC Sensation bliver det taget i præcis samme øjeblik, du trykker på knappen.”
Selv om dette er lidt en sandhed med modifikationer, så er det alligevel ikke helt ved siden af. I og med at autofokusen fokuserer hele tiden og stiller skarpt på alt, man peger på, så går det naturligvis hurtigere med at tage et billede, end hvis telefonen først skal fokusere og så tage et billede. Sensation kan på ingen måde sammenlignes rent hastighedsmæssigt med et godt pocket kamera eller et dslr kamera, det ligger helt fast. Men hurtigere end de flest andre telefoner det er den bestemt.
![]() |
![]() |
Kamera med autofokus |
Kameraindstillingsmenu |
Hastighed kan også ses ud fra evnen til at ”fryse” et motiv, der er i bevægelse. Mange har sikkert oplevet at tage et foto af et motiv, der er blevet sløret og uskarpt, fordi motivet har bevæget sig. Det hedder på fagsprog lukke tid, som man med sikkerhed kender, hvis man fotograferer med spejlrefleks kamera. Sensation kan, hvis lyset er godt, sagtens fryse en motiv i bevægelse. Eksempler på dette er nedenstående lilla ”blomst”. Da billede blev taget, blæste det en del, og blomsten drejede hurtigt rundt. Sensation formåede at fryse dette, så det ser ud, som om den står helt stille.
Vi er også ganske godt tilfredse med kvaliteten af fotos, Sensation formår at tage specielt i dagslys/solskin, men inden døre er det en mere jævn oplevelse. Vi har lagt en stribe fotos ud på Mobilfotos.dk, som kan forstørres op og studeres nærmere.
![]() |
Galleri over fotos |
Softwaren i kameraet er der ikke ændret meget på i forhold til, hvad vi ser på andre nyere HTC modeller. I venstre side har vi en zoom bar, hvor man blot kører fingeren op og ned for at zoome. (det er dog digitalzoom, så der er grænser for hvor meget, man opnår ved at zoome). I højre side har vi 4 ikoner plus en udløser knap i midten. En af de ting, vi rigtig godt kan lide, er ikonet med en lille tryllestav. Her får man adgang til en række værktøjer, hvor man kan lave kreativ fotografering. Der er 13 forskellige at vælge imellem, og specielt synes vi, at den, der hedder ”feltdybte”, er sjov, hvor man kan fastsætte et område, der bliver skarpt, og resten bliver uskarpt.
Macro fotos er også muligt med Sensation, og vi tog flere rigtig gode og skarpe fotos, macrofotos, som ligeledes kan ses på mobilfotos.dk (genvej til siden finder du i bunden af denne test).
![]() |
![]() |
Videooptagermenu |
Videoindstilling (full hd) |
Video delen har også fået et løft i ydeevne på grund af den hurtigere CPU. Nu er det blevet muligt at skyde Video i full HD (1920x1080) og stadigvæk med 30 billeder pr sekund. Ingen tvivl om at det ser flot ud hvis kameraet holdes helt i ro. Det er nemlig fortsat et problem i mobiltelefoner, at der ingen stabilisator er til at begrænse rystelser, som vi kender det fra rigtige video kameraer. Man skal dog være opmærksom på, at full HD kræver meget data, og man skal sørge for at have et hukommelse kort, der kan modtage så meget data. (minimum 2 MB pr sekund, gerne mere) Video delen nyder også godt af de 2 lysdioder, der sidder på bagsiden, og som gør det muligt at videofilme på kortere afstande i mørke omgivelser.
Musik softwaren er som kamera softwaren heller ikke ændret nævneværdigt, men når det der findes fungerer rigtig godt, er der jo heller ikke den store grund til at ændre på det. Der er tale om en visuelt flotte afspiller. Man har indbygget coverflow, så man kan bladre igennem sine albums direkte i afspilleren og uden at skulle dreje telefonen over i vandret. Man har desuden ganske mange andre måder at sortere og vise spillelister, og vil man gerne have dem i liste form med album billeder, er det naturligvis heller ikke noget problem.
![]() |
![]() |
God musikafspiller |
Musikindstillingsmenu |
En nyhed er, at man fra låst tilstand kan betjene musik afspilleren uden at skulle låse telefonen op. Dette er en del af den nye låse skærm, som er med i det nye Sense skin, der ligger på Sensation, men det vender vi tilbage til.
Der er på Sensation mulighed for at justere og tilpasse lyden efter ens personlige smag. Der er en form for equalizer, hvor forskellige genrer, kan vælges (pop, rock, jazz osv.), men det kræver, at man sætter et headsæt til. Der udover er der nogen lyd forbedrings muligheder, der skal hjælpe med til at forbedre lyd gengivelsen. Det er Dolby og SRS forbedring, vi her taler om. Det medfølgende headset er både nydeligt og med en praktisk fjernbetjening på ledningen, men kvaliteten halter dog noget efter de in-ear headsæt, Nokia og Samsung leverer sammen med deres top modeller.
En udmærket FM radio med RDS findes også på Sensation, og sådan mener vi også, det bør være specielt på de dyre og avancerede mobiltelefoner.
![]() |
![]() |
Musik på låseskærmen |
God FM-radio med RDS |
Video afspiller mulighederne i Sensation er ganske gode. Dels er der understøttelse af mange codex inklusive det populære Divx/XviD format. Den store 4,3” skæm med qHD opløsning gør bestemt heller ikke oplevelsen ringere. Der er også mulighed for at forbedre lyden med SRS lyd forbedringen, og man kan tydeligt høre forskel på, om dette er slået til eller fra. Sluttelig æder afspilleren naturligvis også podcast uden problemer.
![]() |
![]() |
Videoafspilning |
DR podcast |
Sensation har, som mere eller mindre alle andre touch telefoner, indbygget GPS modtager med understøttelse af AGPS, der giver en hurtigere opstart. Ud over at bruge GPS til forskellige posititions bestemte services, er det jo oplagt at bruge en telefon med stor skærm som GPS Navigator i sin bil eller til fods.
Her er der grundlæggende 2 muligheder. Der er en gratis data krævende udgave og en udgave, hvor man henter kort ned, der koster penge. Google maps med navigation er altid en mulighed på Android telefoner og således også på denne Sensation. Det gode ved Googles system er, at det ud over at være gratis har en masse ekstra funktioner, men det kræver dog, at man har mobildata forbindelse til rådighed hele tiden. Kommer man ud i et område, hvor der ikke er adgang til mobildata, så virker systemet ikke, og det er samtidigt ret dyrt at bruge uden for Danmarks grænser.
![]() |
![]() |
Location/tæt på |
Locationsforslag |
Den anden gratis løsning er HTC´s eget ”Locations”, hvor man henter kortmaterialet ned på sin mobil og lagrer det i hukommelsen. Et kort over Danmark fylder knapt 80 MB. Løsningen er som sådan ikke en rigtig navigations løsning men en service, der kan vise alle mulige ting, som du befinder dig i nærheden af. Om det så er butikker, tankstationer, restauranter, banker eller noget helt femte, så ligger det i Locations. Man kan også få en simpel rute beskrivelse vist på et kort, så man kan finde hen til det sted, man har fundet frem til. Egentlig navigation er det ikke.
Men det kan tilkøbes. Det kaldes HTC Premium navigation og her købes en licens fx over Danmark for enten 30 dage, 1 år eller ubegrænset. Det koster så henholdsvis 36 kr., 149 kr. eller 225 kr. Skal man ud i verden, kan der købes et hav af forskellige kort pakker alt efter behov og ønske om brugs tid. (fx koster Vesteuropa 59 kr. for 30 dage og 225 kr. for et år) Priserne er ganske fair i forhold til, hvad tredje parts løsninger fra fx Navigon eller TomTom koster, og vi synes det er smart, at man kan nøjes med at købe for 30 dage, hvis man fx skal på bilferie til udlandet og ellers ikke bruger det resten af året. Når kortene hentes ned hjemme fra fx over Wi-Fi behøver man ikke bekymre sig om dyre mobildata priser, hvis ferien går til Sydeuropa.
![]() |
![]() |
Navigationspanel |
Betalt navigation |
HTC Premium navigation, der andre steder hedder ”Route66”, er et udmærket stykke navigations software og kan det, man forventer med stemmestyring, 3D visning osv, osv. Eneste lille anke, vi har, er, at når der er tale om et stykke betalings software, synes vi at udbudet af mulige ”stemmer” er for ringe. Der er én mulighed, og det er en engelsktalende kvinde – vi så gerne mulighed for dansksproget stemmestyring.
HTC Sensation er HTC´s topmodel, herom kan der ingen tvivl være. Men det er også uden sammenligning den hurtigste HTC telefon, vi til dato har testet. I Sensation finder vi for første gang i en HTC mobil en dual-core CPU og det endda på 1,2 GHz. Dertil er der 768 MB RAM og en intern hukommelse plads på 1 GB.
![]() |
![]() |
Galaxy S2 vs. Sensation |
Oversigt over jobliste |
Hastighed i mobiltelefoner (og computere i al almindelighed) er mange forskellige ting. Vi kører typisk en benchmark test for at kunne få et tal at forholde os til. Vi bruger det benchmark test program, der hedder ”Qudrant” som giver et rimeligt billede af en telefons ydeevne. I denne benchmark test skuffer Sensation en del i forhold til vores forventninger. Knapt 2000 point kan vi snige Sensation op på og det over en del forsøg og lige efter et reboot af telefonen. Vi havde forventet noget højere score i og med Galaxy S2 med samme colck frekvens (1,2 GHz) scorer over 3000 point, og selv Atrix, der kører med 1 GHz dualcore og vel at mærke med samme høje skærm opløsning som Sensation, scorer omkring 2500 piont. Hvorfor Sensation klarer sig så dårligt her, er svært for os helt nøjagtigt at sige, men mængden af RAM og grafik delen kan være nogle af årsagerne. En anden udmærket måde at teste hvor hurtige to telefoner er over for hinanden, er ved at lade dem åbne websider, og gerne med samme browser så det er under ens forhold. Her kommer Sensation også til kort imod Galaxy S2, som vi havde mulighed for at sammenligne med. Otte ud af ti gange var Galaxy S2 hurtigst, og den sidste gang var det så tæt, at vi ikke kunne afgøre, hvilken der var hurtigst.
Når det er sagt, så er Sensation stadigvæk blandt de absolut hurtigste mobiler, man kan købe. Der er kun 3-4 dual-core mobiler, der er tilgængelige på det danske marked i øjeblikket (heriblandt Sensation), og de er alle væsentligt hurtigere end de mange single-core mobiler der findes. Skifter man fra en Desire, Incredibel S eller Desire HD, vil man bestemt opleve, at Sensation er en hurtigere mobil at bruge.
![]() |
![]() |
Velkendt HTC-skin |
Homescreenoversigt |
HTC Sensation kommer med nyeste Android styresystem kaldet ”Gingerbread” (2.3), og dertil har HTC´s eget skin (Sense 3.0) som lægges oven på, og som også har fået en god opdatering. Vi vil ikke gå i dybden med alt, hvad Sense indeholder men blot bruge lidt tid på nogle af de nye ting, der er kommet.
Den første ting som vi synes er rigtig smart er låse skærm systemet. Her har HTC lavet et system, som vi ikke har set noget lignende før. Grundlæggende skal man nu trække en ring fra bunden af skærmen op og slippe den, så bliver telefonen låst op. Det er som sådan ikke ret spændende. Hvad der derimod er ret smart er, at man har 4 genveje, som naturligvis kan tilpasses efter eget ønske, som man kan gå direkte til, ved blot at trække genvejen ned i denne cirkel i bunden. Dvs. skal man ofte ind i det numeriske tastatur for at lave et opkald til et nummer, der ikke ligger i kontaktbogen, ja, så sætter man blot dette ikon ind blandt de 4 mulige, og så kan man fremefter være klar til at taste et nummer ind ved blot én bevægelse med fingeren på skærmen – det kan ingen andre mobiler.
![]() |
![]() |
Låseskærm med genveje |
Mulige låseskærme |
Det næste, der for os er rigtig smart, er, at HTC har gjort det muligt at låse baggrunds billede på en måde, vi ikke tidligere har set. Det er muligt at vælge mellem 6 forskellige baggrunde på sin låse skærm. Den første er en statisk baggrund, et billede som der ikke er noget specielt ved, men det er der ved de 5 andre. Her er nemlig tale om en slags ”widget” baggrund. Man kan vælge at få vist ”Billede album”, hvor der så vises vilkårlige billeder fra ens fotoalbum, man kan vælge ”Friend Stream”, hvor ens samling af sociale tjenester vises (Facebook, tvitter osv.) Så er der en vejrudsigt, en aktie oversigt og slutteligt et stort analogt ur. Det er specielt ”Friend Stream, vejr og aktier, vi synes er super smarte at have som en låseskærms baggrund, for det betyder, at med et enkelt tryk på låseknappen i toppen kan man se en opdateret widget, som det jo faktisk er, uden at skulle til at låse telefon op. Dette er et system, vi bestemt ser muligheder i, og mon ikke der kommer en låse baggrunds widget for telefon log eller nyheds feed på et tidspunkt - mulighederne er jo mange.
I det nye Sense har HTC også ændret i de forside skærme, man kommer ind til når telefonen låses op. Der er stadigvæk op til 7 mulige skærme, og man kan stadigvæk let ændre på rækkefølgen ved at køre tommel og pegefinger sammen på skærmen. Det nye består i, at disse skærme nu kører som en karrusel, og man kan altså komme hele vejen igennem alle skærme og tilbage igen ved blot at køre en finger i en retning og gentage dette så mange gange, som der er skærme.
Derud over kan man få alle skærmene til at spinde rigtig hurtigt rundt netop som en karrusel, hvis man kører fingeren rigtig hurtigt over skærmen, og her mener vi rigtig hurtigt. Hvad man skal bruge denne funktion til, er vi ret meget i tvivl om, og mest af alt virker det som en gang ”eyecandy”, som ingen praktisk funktion har overhovedet.
![]() |
![]() |
Programmenu |
Tilpasningsmenuen |
Der er, som i de andre nyere telefoner fra HTC, en lang række HTC programmer i Sensation, som vi ikke finder i andre mobiler. Her kan nævnes det smarte system kaldet ”Sense.com”, hvor man kan finde og styre sin bortkomne mobil. Dette giver også mulighed for at betjene telefonen via en computer. En udmærket ebogs læser kaldet ”Reader” med tilhørende butik for køb af ebøger og flere andre. Der er også adgang til et ”Polaris Office” dokument program (med redigerings mulighed), og som vanligt er der en udmærket kalenderdel.
![]() |
![]() |
Lidt langsommere åbning |
Galaxy S2 vs. Sensation |
Webbrowseren har fået en opdatering og er en rigtig udmærket browser til en mobil. Der er understøttelse af nyeste flash udgave, der bla. omfatter mulighed for at kunne afvikle flash baserede spil, og video gengivelse i flash og htlm 5 kører bare perfekt. Med den høje opløsning og store skærm, som Sensation har, er det en fornøjelse at surfe på nettet. Der er naturligvis ”pinch zoom” (tommel- og pegefinger) samt dobbelt tryk for hurtig zoom samt et godt system til at tilpasse tekst på en webside til mobilskærmen. Nok er Sensation ikke helt så hurtig til at loade sider ind som Galaxy S2 (forskellen er dog ikke stor), men vi synes at der er en bedre samlet weboplevelse på Sensation, end det vi oplever på Galaxy S2.
![]() |
![]() |
God teksttilpasning |
God kalenderdel |
Slutteligt skal vi have kigget på batteriet, som sidder i Sensation. Igen må vi sande, at HTC ikke er dem, der sætter de største batterier i deres mobiltelefoner. Det synes vi er ærgerligt, fordi high-end telefoner generelt bruger ganske meget strøm, specielt hvis man gerne vil bruge alle de muligheder for status opdateringer og services, som mange er glade for. I Sensation er der et batteri på 1520 mAh. Det er kun lige, hvad vi som minimum forventer en telefon af denne kaliber skal have. Galaxy S2, som må anses for nærmeste konkurrent, har ca. 10% mere, og Motorola Atrix, der også har en dual-core CPU, er helt oppe på ca. 30% mere kapacitet. Skal man have Sensation til at holde 2 døgn på en opladning, kræver det, at man slår alle automatiske opdateringer fra og begrænser sit forbrug, specielt de strømkrævende ting, til et absolut minimum. De fleste må påregne, at Sensation gerne vil se et lade stik en gang i døgnet.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at HTC Sensation pt. koster 4.049 kr.
![]() |
Sensation ligger godt i hånden |
I alt 88 %
Ting vi godt kan lide:
Velbygget mobil delvist i metal.
Design der matcher resten af de nye HTC mobiler.
4,3” skærm med qHD opløsning og Gorilla Glass.
Dual-core CPU på 1,2 GHz.
Udmærket 8 Mpixel kamera.
Det nye Sense med forbedrede låse skærm muligheder.
God musik afspiller.
HTC Location og Sense.com
God video afspiller med Divx og Xvid understøttelse.
Webbrowseren er rigtig god.
Ting vi er mindre glade for:
Lille intern hukommelse og ret lille medfølgende microSD kort.
Er ikke så hurtig som de andre dual-core mobiler.
Skærmen har ikke høj kontrast og er ikke god udendørs.
Konklusion:
Det var så testen af HTC Sensation. Var denne mobil kommet for 6 måneder siden, var vi ikke et øjeblik i tvivl om, at Sensation virkelig var en sensationel mobil. Nu hvor der både er kommet LG dual-core mobiler, Motorollas Atrix og ikke mindst Samsungs Galaxy S2, udebliver sensationen altså lidt.
Vi kan godt lide Sensation, det er på mange områder en rigtig god mobil. Den er velbygget, har en stor skærm med høj opløsning og en masse gode løsninger rundt omkring. Men hardwaren er altså, set i lyset af specielt Galaxy S2 (som vi har refereret en del til i denne test), bare ikke god nok. Om man så har brug for de ekstra kræfter, som Galaxy S2 har, eller om man kan lide ekstra høj farvekontrast, som Galaxy S2´s skærm har, er jo en helt anden debat.
Vi synes HTC har fået givet deres Sense ”skin” en god men også tiltrængt opdatering, og vi er ikke et sekund i tvivl om at tilhængere af HTC Sense fortsat vil finde det system rigtig udmærket i brug.
Med andre ord, Sensation er tæt på toppen men mangler lige det sidste for at kunne bliver den ultimative Android telefon – den ære tilfalder fortsat Galaxy S2 et stykke tid endnu.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Samsung Galaxy S 2 test |
![]() HTC Incredible S test |
![]() Motorola Atrix test |