Du har måske læst eller hørt om den patent krig mellem Apple og Samsung, der i øjeblikket tales meget om i pressen. Uden at komme mere ind på denne, handler det om, hvem der kopierer og bruger patenter, som de ikke har lov til uden licens betaling. Centralt i denne sag er Samsung Galaxy Tab 10.1, som er Samsungs bud på en tablet, der skal konkurrere med den ekstremt populære iPad. Hvem, der vinder i de retssager, der er startet, er ikke til at sige, men vi skal have testet Galaxy Tab 10.1, det er helt sikkert og naturligvis også holde den op mod netop iPad 2, som er Apples nyeste iPad – en test vi har glædet os til at få lavet, siden vi første gang så Galaxy Tab 10.1 tilbage i februar måned, og du som læser kan roligt glæde dig til at læse om den.
![]() |
Galaxy Tab og tilbehør |
![]() |
![]() |
Galaxy Tab ved siden af tændstikæsken | Galaxy Tab ved siden af iPad 2 |
![]() |
Toppen med jackstik mm. |
Designet synes vi som sådan godt om. Galaxy Tab 10.1 ligner de fleste andre tablets, bare i en tyndere udgave, og det gælder både dem, som andre producenter laver, men også det som Apple har lavet. Et design med en stor skærm og en flad enhed er der som sådan ikke noget nyt i, andet end at producenterne er blevet noget bedre til at gøre tablets tyndere end de første udgaver, som vi så for 6-8 år siden. Kun på bagsiden er der lidt, man som producent kan gøre for at gøre sin tablet lidt speciel, hvilket Samsung også har gjort. Det vender vi tilbage til om et øjeblik. En bemærkelsesværdig forskel er der dog. Hvor fx iPad er en lodret tablet med home knap og datastik i bunden af en af de smalle sider og kamera i toppen, så er Samsungs Tab 10.1 en vandret tablet med Samsung logo og data stik i bunden af en af de brede sider og kamera i toppen. Begge kan naturligvis drejes rundt som det passer en, men grundlæggende er iPad tiltænkt at skulle bruges i lodret tilstand, mens Galaxy Tab 10.1 skal bruges i vandret.
![]() |
Bunden med stort multistik |
Men lad os tage en lille ”rundtur” omkring Galaxy Tab 10.1 og se, hvor de forskellige ting befinder sig henne. Bemærk at vi tager udgangspunkt i, at Samsung mener, at en af de brede sider er det, der skal vende nedad.
På fronten har vi naturligvis den store skærm, som er dækket af det meget stærke Gorilla Glass helt ud til kanten. Der er ingen fysiske knapper på fronten, som andre tablets har - kun et Samsung logo i bunden og et 2 Mpixel kamera i toppen. Dette kamera er Galaxy Tabs sekundære kamera, et bedre findes på bagsiden, men til video samtaler er det udmærket. Vi undrer os i denne sammenhæng lidt over, at Samsung ikke enten valgte at centrere dette kamera eller rykke det mere ud til siden end tilfældet er, men det er naturligvis en detalje.
![]() |
Den ene af to højtalere |
På både venstre og højre side er der en lille højtaler. Dette er en rigtig udmærket løsning af flere grunde. Dels er 2 højtalere altid at foretrække frem for en enkelt, da man herved kan få rigtig stereo lyd. Jo større afstand der er mellem disse, desto bedre bliver stereo effekten. Der udover er placeringen ganske enkel genial i forhold til spil og ikke mindst film/video afspilning, hvor lyden spiller en væsentlig rolle.
I toppen finder vi fra venstre mod højre først en skærm låse knap og en stor volumen knap. Begge er hævet lidt op, så de er lette at finde med en finger. Derefter kommer der et 3,5 mm jack stik samt en lille låge, bag hvilken man kan sætte et simkort. I bunden finder vi et data/lade, stik som minder meget om det, Apple benytter, samt et lille hul hvor der sidder en mikrofon.
![]() |
![]() |
Bagsiden med gummiagtig overflade |
Kamera på bagsiden |
På bagsiden finder vi et 3,2 Mpixel kamera med tilhørende lysdiode. Bagsiden er elles lukket og det er således ikke muligt selv at skifte batteri, hvis man måtte ønske dette.
Vi hopper tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge på skærmen, som Galaxy Tab 10.1 har. Her er et punkt, hvor den for alvor tager point hjem i forhold til iPad 2. Skærmen er en 10.1” skærm (deraf navnet). Typen, som vi ikke har testet før, er en ny slags, der hedder PLS, hvilket for os minder en del om, hvad vi ser på en Amoled skærm, men det er altså ikke det samme. Men flot er den og en af de flotteste, vi har set i en tablet enhed. Opløsning er det næste, vi ser som et plus for denne skærm. Her er vi oppe på 800 x 1280 pixel, hvilket er godt 30% flere pixel end fx iPad 2. (ppi er på 149) Dertil er der er 16:9 formatet, hvilket i de fleste tilfælde er en klar fordel, om det så er ved at læse lange dokumenter eller websider, for slet ikke at tale om afspilning af film, hvor iPad formatet betyder, at man får sorte bjælker i toppen og i bunden.
![]() |
![]() |
Flot skærm |
Galaxy Tab 10.1 til højre |
Der udover har Samsung Galaxy Tab 10.1, ganske som vi forventer, et glimrende capacitiv touch system og naturligvis med multitouch og accelerometer samt 3 akset gyro til at opfange hvordan enheden bevæges. Som tidligere nævnt er hele yderskærmen lavet i det stærke Gorilla Glass, som efterhånden også er blevet noget, vi forventer.
Skrive systemet på Galaxy Tab 10.1 er ganske udmærket. Med den store skærm er de enkelte knapper naturligvis også tilsvarende store. Drejer man Galaxy Tab over i lodret, kommer der naturligvis også et fuldt QWERTY tastatur frem, og her har man fordel af, at Galaxy Tab ikke er helt så bred som fx iPad, således at man kan skrive og nå ind til midten med to tommelfingre (naturligvis afhængigt af hvor lange ens fingre er). Man kan der udover vælge imellem, om tastaturet skal være i sort eller hvid, og man kan ydermere finde en række tastaturer på android marked, hvis man ønsker.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatu i lodret |
QWERTY-tastatur i vandret |
I Danmark sælges Samsung Tab kun i en udgave i øjeblikket. Det er den udgave med indbygget 3G modem og kun den udgave med 16 GB, der kan fås. Det betyder, at det er muligt at sætte et simkort i tablet og komme online, ligegyldigt hvor man befinder sig. Der er understøttelse af 4 GSM bånd (med EDGE) og 4 stk. 3G bånd med understøttelse af HSDPA og hastigheder på op til 21 Mbit. Der udover er der naturligvis Wi-Fi og det med dual bånd understøttelse, altså både 2,4 men også 5 GHz båndet, samt understøttelse af Wi-Fi direct og Wi-Fi router funktion.
Der er naturligvis også Bluetooth i udgave 3.0 med stereo profil og hurtig fil overførelse. Adgang til computer sker via det medfølgende data kabel med 30 pins stik. I dette stik kan der som ekstra tilbehør købes adapter, så man kan trække HDMI signal ud, og der findes også en adapter til MicroSD kort. Begge dele havde vi nu foretrukket var indbygget i Galaxy Tab 10.1, så man både slap for at købe det som ekstra udstyr og for at slæbe rundt på disse adaptere.
![]() |
![]() |
Forbindelsesindstillinger |
Benchmarktest |
Sidste år havde vi fornøjelsen af at teste Samsungs første tablet kaldet Galaxy Tab (7”). Et af vores ankepunkter i den forbindelse var, at den var noget sløv i det, og softwaren ikke var optimalt tilpasset en tablet, da det var den almindelige Android 2.2, der lå på enheden. For at starte med hastigheden er der bestemt sket en stor forbedring i denne nye udgave af Galaxy Tab.
Dette skyldes først og fremmest den nye dual-core CPU på 1 GHz der understøttes af 1 GB RAM samt en grafik accellerator. Vi lavede ikke en benchmark test på den gamle Galaxy Tab, men vi forventer at den vil ligge i omegnen af 1000-1200 i det benchmark program, vi bruger, der hedder Quadrant. Denne Galaxy Tab 10.1 scorer mellem 2100 og 2250 point, hvilket er en absolut mærkbar forbedring. Hastigheden er dog ikke så høj, når man måler på en sådan benchmark test, som vi oplever på fx mobiltelefoner, men en del af dette hænger sammen med den højere skærmopløsning, der koster lidt på den målbare hastighed. Det samme gælder for det TouchWiz som Samsung kalder det skin de lægger over android. Specielt hvis man har mange åbne programmer, kan det godt sløve systemet en smule ned, men det er lidt prisen man betaler for en multitask funktion der ikke blot pauser de programmer man går ud af.
![]() |
![]() |
Det nye Android til tablet-enheder |
Programmenu |
Til gengæld er Galaxy Tab 10.1 udstyret med Androids tablet udgave, kaldet ”honeycomb”, der er lavet specielt til tablet enheder, og det giver altså en absolut bedre brugeroplevelse, end vi tidligere har set på tablets med telefon udgaver af Android.
Nu er alt super optimeret til tablet, og det kører altså rigtig lækkert. Man får en meget bedre udnyttelse af de store skærme der benyttes i tablet computere. Ok, det har kostet muligheden for at foretage samtale med en tablet, som man kunne på den gamle Galaxy Tab, men det giver vi gladelig afkald på for at få et tablet styresystem, der fungerer, som et tablet styresystem skal gøre.
![]() |
![]() |
Widgetstyring |
Genvejsknapper |
Android 3.1 honeycomb er noget anderledes end det, vi kender fra mobiltelefoner, men grundlæggende, hvis man har brugt en Android telefon, vil man hurtigt finde sig til rette med dette. I og med vi ikke har prøvet andre Android tablets med dette nye system eller set Honeycomb i en ren Google udgave, er det lidt svært for os at beskrive præcist, hvad der bærer Samsungs fingerpræg gennem deres TouchWiz skin, og hvad der er standart på alle Android tablets med dette nye system, så det vil vi undlade at gå i dybden med.
På Galaxy Tab 10.1 har vi 5 homescreens, som man kan placere, widgets og program genveje, ganske som vi kender det fra mobil Android udgaverne. Nuvel, der er flere og navnlig widgets, der fylder mere skærm plads, som man kan bruge, og man bestemmer jo selv, hvor mange man vil sætte op.
Nyt er det også, at man har en linje i bunden af skærmen, der skal gøre det ud for fysiske knapper, som ikke er tilstede. Her er i venstre del af denne bjælke en retur knap, en home knap, en knap til at vise kørende programmer (multitask) samt en knap til at lave et screen dump.
![]() |
![]() |
Multitaskmenu til venstre |
Oversigtmenu trækkes op |
I midten ligger der en pil, der peger op. Her åbner en række med genveje sig op. Længere mod højre er der et ur og status symboler for bluetooth, wi-fi og mobil net samt batteri tilstand. Kører man fingeren op herfra, kommer den menu, vi kender som dropdown menu i telefon udgaverne af Android. Her kan man hurtigt indstille lyset i skærmen, tænde og slukke for bluetooth, GPS, Wi-Fi osv.
Oppe i højre hjørne er der genvejen til program-mappen samt et plus, der er genvej til at redigere på homescreene. I midten af toppen er der 5 prikker, hvor en af dem viser, hvilken side der vises nu, fx side 3. Her kan man let hoppe fra side til side ved at trykke på en prik.
I venstre hjørne er der genvej til Google search og google tale kommandoer. Der er ingen tvivl om, at med et styre system som er designet til en tablet frem for en mobiltelefon, er Android 3.1 en stor forbedring i forhold til det, vi tidligere har set. Man fristes til at sige at sådan burde det have været fra start.
![]() |
![]() |
Webbrowser med god bred skærm |
Webbrowser - mobiltest.dk |
En af de ting, som en tablet er super velegnet til, er at gå på nettet. Her er Galaxy Tab så absolut med helt fremme i bussen, og det af flere grunde. Både den store skærm med den høje opløsning og den gode datakraft som Galaxy Tab 10.1 har, får en væsentlig andel af æren for den samlede web oplevelse.
Men det er en rigtig fin browser nu også, som der dels er ret hurtig og dels formår at vise flash, som stadigvæk er en vigtig del af internettet. Flash understøttelsen betyder, at man har adgang til dels at spille de fleste af mange flashbaserede internet-spil som findes på mange sider. Mere vigtig for mange er nok muligheden for at se online video, som de videoer der ligger på mange nyhedssider og DRNU, som efterhånden også er ret populært. Netop manglende evne på flash området er noget af det, som vi og andre ser som en stor ulempe på Apples iOS produkter, herunder iPad 2. Med til flash historien hører også, at det er noget tungt at afvikle, og derfor er muligheden der også for at slå det helt fra, hvis man ønsker det. Men Samsung/Google skal herfra have ros for, at det er op til brugeren selv at bestemme, om man vil have lidt langsommere internet, der viser flash, eller man vil slå det fra og få hurtigere internet oplevelse.
![]() |
iPad 2 og Galaxy Tap 10.1 |
Selv med flash slået til er Galaxy Tab 10.1 nu faktisk ganske kvik. Vi kunne åbne eb.dk og bt.dk, som begge er ret tunge, på 15-25 sekunder, mens fx mobilforum.dk eller mobiltest.dk åbnes på 5-10 sekunder, hvilket må siges at være til at leve med.
Mail delen er en anden ting, som nok vil interessere ganske mange. På Galaxy Tab 10.1 er der fra start 2 mail klienter. En der er klar til Gmail og en, hvor man kan bruge POP3/IMAP mail. Begge bruger et delt skærm system, hvor man har selve mailen i den højre side og en oversigt i venstre side. Det kører som forventet helt perfekt, og email delen er ikke et sted, vi kan sætte en finger.
![]() |
God maildel |
Det kan vi så til gengæld på kamera delen. Galaxy Tab 10.1 har et 3,2 Mpixel kamera med auto fokus og lys diode. Det er så men ikke så ringe endda, og bedre end hvad en iPad 2 er udstyret med. Nej, vores problem ligger lidt i, hvem søren finder på at gå rundt og tage billeder med en tablet, der fylder ca. det samme som en tallerken !! Og de fleste mobiler, som vi alligevel slæber rundt med, har betydeligt bedre kamera – giver det så nogen mening med kamera på bagsiden ? Vi kan forstå video kamera på forsiden til skype eller andre video chat funktioner, men bagpå giver det altså ikke for os meget mening, og det samme gælder naturligvis for video optager delen, selv om den optager i 720p opløsning – nå, men det er åbenbart noget, producenterne er ret enige om, at der skal altså være kamera i en tablet, så - sådan er det bare.
![]() |
![]() |
Musikstyring |
God musikafspiller |
Musik og video afspiller delen er vi meget mere begejstrede for. Musik afspilleren er, som vi finder på smartphones, og med de samme funktioner, så som coverflow, spille liste, equalizer og lydforbedrende funktioner, hvis man bruger høretelefoner. Der er også en smart søge funktion på albums, man afspiller, hvor man får forbindelse til internettet og kan læse om den kunstner, man lige hører. Musik delens store plus er dog de 2 stereo højtalere med god afstand imellem. Havde de bare kunnet spille lidt højere, havde det været helt perfekt.
FM radio findes ikke i Galaxy Tab 10.1
![]() |
![]() |
Tilpasning af lyd |
Lækker videoafspiller |
Video afspilleren er i top klasse. Den æder alle de almindelige formater og afspiller dem perfekt. Det undrer måske ikke så meget, idet Samsung var en af de første mobilproducenter, der lagde en ordentlig DivX-afspiller i deres mobiler fra start. Den store skærm med høj opløsning og de omtalte stereo højtalere gør Galaxy Tab til en virkelig sværvægter, når det gælder afspilning af film. Eneste lille minus, vi har kunnet finde, er, at den ikke kan afspille MKV filer, som er det mest benyttede format for HD video. (Skal du se film og video på Galaxy Tab 10.1, vil vi anbefale at vælge en model med mere internt lager end 16 GB, for det bliver ret hurtigt fyldt ud.)
![]() |
Tilpasning af konstrast |
Galaxy Tab 10.1 er udstyret med GPS modtager og understøttelse af A-GPS (telemast informationer). På mange måder kan det være ganske nyttigt med indbygget GPS. Der findes mange tjenester, der benytter ens position for at fungere optimalt, og der er jo også mulighed for at bruge Google maps, eller hvis man drister sig til at tage et foto, så er geotagging en mulighed.
Som rigtig GPS tænker de fleste nok ikke på en enhed af denne størrelse. Men det kan bestemt lade sig gøre. Vi installerede købe programmet Navigon, der kan købes for 375 kr. i android marked (for Skandinavien). Dette program har den helt store fordel, at kortene hentes ned på enheden over Wi-Fi eller gennem en computer en gang for alle, og så er man helt uafhængig af, om man har godt mobilbredbånd eller ej.
![]() |
![]() |
GPS-kort |
Navigon navigations-system |
En 10” enhed fylder bestem en del i foruden, og det kan være en fordel hvis den kan monteres på instrumentbrættet. Men så er det ellers også en fornøjelse at have en så stor skærm, hvor man let kan ramme knapperne, og hvor man faktisk kan nøjes med at kigge ud af øjenkrogen. Samsung har dog ikke lavet en original holder til GPS brug, men der findes uoriginale universal holdere, der fint kan gøre det. (husk dog at anskaffe en autolader – den bruger meget strøm som navigations anlæg.)
En tablet er ikke meget bevendt eller sjov, hvis der ikke kan komme noget indhold ned på den. Vi er ikke et øjeblik i tvivl om, at der kommer en mængde både widgets og Apps, der understøtter de mange nye tablets computere, der kommer med Android 3.1. Problemet er dog ind til da, at det, der findes på Android marked pt. der kan udnytte den høje opløsning, er ret begrænset. En del Apps kan bruges, men man kan godt se, at de er beregnet til en lavere opløsning, medens en meget stor del slet ikke virker. Dem ser man så ikke, når man besøger android marked med en Galaxy Tab 10.1, men hvis man har en konto og har købt programmer før til en Android mobil, vil man se, at en stor del af dem man har købt ikke vises, fordi de ikke fungerer.
![]() |
Kalender |
Det er ulempen med nye enheder med høj opløsning. Der er faktisk kun to muligheder. Enten kan man fastholde en lav skærm opløsning og derved få en ringere skærm, eller man må leve med, at ikke alle Apps virker til alle enheder.
På Apps området er der ingen tvivl om, at iPad 2 ikke kun er foran men en hel del foran, for her er rigtig mange Apps, der er lavet til iPad og den skærm opløsning, som den har haft i mere end 1 ½ år.
Batteriet skal Samsung have ros for. Der er tale om et batteri på 7000 mAh, der giver rigtig lang brugs tid, før den skal lades op. Bruges den til lidt mail og surf i løbet af dagen kan den holde 1 til 2 uger. Afspiller man video, bruger GPS osv., er det naturligvis en anden sag, men det er under alle omstændigheder flere gange længere tid end en smartphone, der udfører samme opgave, kan magte. Batteriet er samme størrelse, som vi finder i en iPad.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Samsung Galaxy Tab 10.1 pt koster fra 3.361 kr. (uden 3G).
I alt 86%
Ting vi godt kan lide:
Lækkert designet med relativ lav vægt (565 gram).
Super god skærm i 9:6 format.
Høj opløsning og flotte farver.
Godt tastatur med mulighed for andre tastaturer.
Dualcore CPU og 1 GB RAM.
Rigtig godt styresystem, med Samsungs TouchWiz på.
Fin webbrowser med understøttelse af flash.
Mail delen er i top.
Kameraet tager ok billeder (men næppe mange vil benytte dette).
Stereo højtaler.
Stort batteri.
Ting vi er mindre glade for:
Vi savner indbygget Micro SD kort mulighed.
Ingen HDMI stik.
Begrænset mængde Apps der er tilpasset den høje skærm opløsning.
Kun èn mulig model i skrivende stund.
Konklusion:
Kunne vi så lide Galaxy Tab 10.1 ? – Så afgjort ja. Er den bedre end iPad 2 ? – Så afgjort et måske !!! Vi kan ikke komme uden om, at Apple har et utroligt godt kort på hånden med deres iPad 2. Dels er der solgt rigtig mange enheder, og derfor er der både meget tilbehør, man kan tilkøbe, men der er også rigtig mange Apps, der er lavet, så de passer. Men Samsung Galaxy Tab 10.1 har altså også ganske mange fordele, lige fra den meget bedre skærm (både format, farver og opløsning) samt et styresystem, der giver en masse muligheder, man ikke finder på iPad 2. Derfor må den bedste tablet af de to bedømmes ud fra det behov, man har. Er du til film, der bare kan flyttes over og afspilles, er der ingen tvivl om, at det er en Galaxy Tab, du skal vælge. Det samme gælder, hvis du holder af at se video på nettet (andet end Youtube videoer). Er du derimod glad for at spille og vil have et bredt udbud af Apps, herunder spil, er det en iPad 2, du skal gå efter.
Skulle vi selv vælge, og Samsung fik sendt nogle udgaver på markedet på mere end 16 GB, så blev det en Galaxy Tab 10.1, men som det er i skrivende stund med kun en model med 16 GB og ingen indbygget mulighed for hukommelsekort, så blev det nok en iPad 2, vi ville vælge.
Men snyd ikke dig selv for at opleve denne tablet, når du besøger en butik, der har dem, det er ikke utænkeligt, at du bliver imponeret.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Apple iPad 2 test |
![]() Samsung P1000 Galaxy Tab test |
![]() Archos 101 test |