3D hører vi mere og mere om i tv, biografer og selv spille maskiner som Nintendo, så nogen overraskelse over at det kommer til mobiltelefoner, er det næppe for ret mange.
I øjeblikket findes der kun 2 mobiler med 3D funktion. LG har en model, og HTC har denne EVO 3. Vi vælger at teste denne EVO 3, selv om den minder meget om HTC´s anden topmodel Sensation, fordi vi tror at 3D dels er kommet for at blive, og dels at det bliver meget mere udbredt, end det er i øjeblikket. Altså, vi kommer alle til at forholde os til 3D funktioner før eller siden. Derfor vil denne test også vægte 3D funktionen på godt og mindre godt mere end nogen anden ting. Gode læselyst.
HTC EVO 3 kommer som alle andre HTC mobiler i en fysisk lille æske med en begrænset mængde tilbehør. Vi finder således en lader med USB udgang, et lade/data kabel og headsæt af vanlig HTC kvalitet med fjernbetjening på ledningen. Der ud- over er der i EVO 3D sat et 8 GB microSD kort, der naturligvis kan skiftes ud med et større, hvis behovet er der for det.
![]() |
![]() |
EVO 3D ved siden af tændstikæsken | Samsung Galaxy SII ved siden af EVO 3D |
![]() |
![]() |
EVO 3D er ikke den tyndeste mobil |
Forsiden i toppen |
Lad os tage en tur omkring EVO 3D og se, hvor det forskellige er placeret henne. Over den store skærm har vi som vanligt på HTC modeller en stor samtalehøjtaler. I højtaler gitteret er indbygget nærheds- og lys sensor samt en status Diode helt til højre. Endnu længere til højre finder vi telefonens sekundære kamera, der fx kan bruges til video opkald.
Under skærmen finder vi de 4 sædvanlige knapper, som HTC benytter på deres Android mobiler, og alle er ganske gode touch knapper.
På venstre side finder vi et MicroUSB stik, som ud over at tjene som ladestik også er det, man bruger til at synkronisere med en computer samt til at trække tv signal ud – det kræver dog så en adapter, der skal tilkøbes.
![]() |
![]() |
Toppen med jackstik |
EVO 3D fra siden |
På højre side har vi for HTC en noget atypisk volumen knap, der er delt i 2 knapper. Systemet virker godt, og vi er også fint tilfredse med, at den sidder på højre side og ikke venstre, så den kan bruges som zoom knap også. Atypisk for HTC er også den lækre store 2 trins kamera udløser knap. Det må HTC gerne tage med i andre touch mobiler i fremtiden, og det samme gælder for omskifter knappen mellem 2D og 3D, der blot kunne være en omskifter knap mellem foto og video på ikke 3D telefoner.
I bunden finder vi ud over telefonens samtale mikrofon kun et lille hak, så man kan løfte bagsiden af. I toppen er der som vanligt en tænd/sluk/dvale knap og et 3,5 mm jackstik. Men der er også et lille hul, hvorunder en ekstra mikrofon ligger, der benyttes til det aktive støj reduktions system, som EVO 3D er udstyret med.
![]() |
![]() |
Bagsiden med 2 x kamera |
Bagsiden uden cover |
På bagsiden er der først og fremmest de 2 kameraer, der er indrammet af et bredt guld farvet bånd, der er hævet en smule op. I midten sidder desuden 2 LED lys dioder. De to kameraer, hvoraf kun 1 benyttes til almindeligt 2D foto og video, er placeret med 32 mm afstand for at få en 3D virkning, når begge er i brug. ( Det er det, der er tættest på toppen der benyttes til 2D alene. I kanten af dette guldbånd sidder telefonens udvendige højtaler, der spiller pænt højt.
Tilbage på forsiden skal vi kigge lidt nærmere på den skærm, som EVO 3D er udstyret med. Skærmen måler det samme som på Sensation, nemlig 4,3” ( 95 x 54 mm), og opløsning på 540 x 960 pixel (qHD) er også den samme. Men på EVO 3D er der en speciel skærm i, der kan vise 3D billeder. Kontrasten er den samme, som vi kender fra andre HTC mobiler, altså ok uden dog at være helt så flotte som de mobiler der har AMOLED skærme.
![]() |
![]() |
Fint stort QWERTY-tastatur |
Vanligt HTC-tastatur |
Der udover er der et fint og præcist capacitive touch og naturligvis både multitouch samt div. sensorer og gyro til at tilpasse skærmen, alt efter hvordan man drejer mobilen. Skærmen er beskyttet af et ydre lag Gorilla Glass, der minimerer risikoen for ridser i skærmen.
EVO 3D har 4 GSM net med understøttelse af EDGE. Dertil er der 2 styk 3G net med HSDPA på op til 14,4 Mbit og HSUPA på 5,76 Mbit (henholdsvis teoretiske down- og opload hastigheder) Wi-Fi eller W-lan er der også (b/g/n) og med understøttelse af DLNA og Wi-Fi router funktion. Wi-Fi direct er ikke muligt, men det er dog også ret nyt, og det er få enheder, der understøtter det. Der er desuden Bluetooth 3.0 med A2DP samt HDMI udgang via MHL adapter der købes separat.
![]() |
Forbindelsesmenu |
![]() |
3D - Fremtiden? |
Brillefri 3D teknologi kan mange forbrugere se en stor fordel i, men det giver en række problemer, hvilket man også vil opleve med en mobil som EVO 3D. Det største problem er, at ikke 2 menneskers øjne er 100% ens, og derved oplever man ikke en brillefri 3D skærm 100% ens. Næste problem er, at modsat 3D fra et tv med briller kræver det, at man holder skærmen ret præcist for at få korrekt 3D visning. Er afstanden for kort eller lang, eller er vinklen ikke korrekt, bliver 3D oplevelsen enten forringet og kan give hovedpine eller forsvinder slet og ret.
Det betyder i praksis, at dels er det der vises på skærmen som 3D visning kun for 1 person, og at man skal lige vænne sig til at finde den rigtige position, for at 3D visningen fungerer ordentligt.
Et par andre ting, der gør sig gældende med EVO 3D, er, at 3D indhold kun kan vises (og optages) i vandret position, og at billede opløsningen, som ellers er fin høj, bliver reduceret til ca. det halve, hvilket også let bemærkes fx i spil og video.
Når det er sagt, har alle folk, vi har vist denne 3D funktion, været rimeligt imponeret. Man bliver overrasket over noget, man ikke har set før - og da slet ikke i en mobil.
HTC EVO 3D er en 2D (almindelig telefon) tilsat nogle 3D funktioner. Det betyder, at langt det meste i mobilen er, som det vi kender de i almindelige mobiler. Altså styresystem, widgets og alle de forskellige funktioner og programmer er i 2D. Der hvor 3D kan bruges, er i spil, video optagelser og i fotos. At det ikke er mere, skuffer os en del i og med denne telefon netop markedsføres som en 3D mobil.
Der udover er det meget begrænset for hvor mange spil og videoer der findes, der lige passer til EVO 3D’s måde at vise 3D indhold på. På Android marked kunne vi kun finde 1 spil, der passer til EVO 3D og på HTC marked var der ikke mere held. Altså i skrivende stund var der adgang til Spiderman 3D, NFS Shift 3D og Sims 3D, som lå på telefonen og så et ret ringe skyde spil fra Android marked. Ud over det må man selv producere sit 3D materiale i form af billeder og video.
![]() |
3D-kamera med 2 linser |
Netop det at producere 3D indhold selv er så et andet kort, EVO 3D kan bryste sig med. På bagsiden sidder ikke 1 kamera men 2 kameraer forskudt, så det giver mulighed for at optage 3D video og foto. Lad os tage video delen først, for det er den bedste af de 2. Her er tale om en video optager, der selv i 3D mode optager i 720i, hvilket gør, at man ikke må nøjes med en ringere opløsning, blot fordi det er er i 3D. Bortset fra det så er det at optage i 3D mere eller mindre det samme som at optage i 2D, selv om auto fokusen til tider voldte os problemer.
![]() |
![]() |
Kameraet i EVO 3D |
Bemærk: "stereo optagelse" |
Når man vælger at tage fotos i 3D ændres opløsningen og derved kvaliteten. Her bliver de 5 Mpixel billeder, som EVO 3D kan skyde i 2D, ændret til 2 Mpixel billeder, hvilket i sig selv ikke just er imponerende nu om dage. Det er 5 Mpixel som sådan heller ikke og på trods af en fin stor kamera udløser knap og en knap der skifter mellem 2D og 3D, der begge er i metal, er EVO 3D ikke en mobil, man skal købe, hvis det er et super godt kamera man ønsker.
![]() |
Super kameraknap |
Det sidste vi vil fremhæve er problemet med, at det stort set er umuligt at få de 3D billeder eller 3D film, man måtte lave, ud af sin mobil og kunne se/dele dem med andre. Vi har forsøgt med et nyt Samsung TV og der var ingen måde det kunne lade sig gøre at få vist det 3D indhold overhovedet, selv om TVet er 3D tv. Det er ikke muligt at bruge DLNA teknologi og overføre indholdet, da man så får en fejl meddelelse om, at codex ikke er understøttet. Vi prøvede også at trække indholdet ud fra hukommelse kortet og lægge det over på en harddisk, der var sat til tv’et, og det virkede heller ikke. Endelig er der MHL A/V link, der dog kræver en separat adapter, og så er der ikke nogle TV apparater på det danske marked endnu, der understøtter MHL. Altså 3D indhold, man producerer på EVO 3D, bliver man nødt til at vise på EVO 3D indtil videre. (note 3D video og fotos kan konverteres til 2D, så det kan sendes som mail eller trækkes ud på normal vis, men dels bliver dette ret dårlig kvalitet, og dels er der ikke meget mening i at optage i 3D for at lave det om til 2D efterfølgende.)
![]() |
3D-spillet Spiderman 3D |
Dermed må vi sige, at 3D oplevelsen på EVO 3D skuffer fælt. Det kan i bedste fald betragtes som en ”party funktion”, som man kan blære sig med over for andre og ikke ret meget mere. (Men det dur den så også ganske godt til) Vi kunne som sådan godt have levet med de begrænsninger, som teknikken giver med hensyn til skærm og at indhold, man selv producerer, ikke kan vises andre steder, men vi er ret uforstående overfor, at HTC ikke har gjort meget mere for dels at skaffe indhold til EVO 3D i form af spil og små videoer samt muliggjort, at man kunne opleve mere eller mindre hele telefonen i 3D. Den udmærkede skifte knap mellem 2D og 3D på siden skulle efter vores opfattelse kunne skifte, så alt indhold enten blev vist i 2D eller i 3D – så havde der været mening med en 3D mobil.
3D er helt nyt, det ved vi godt, men skal vi som anmeldere og ikke mindst forbrugerne tage 3D seriøst, må producenterne starte med selv at tage det seriøst og ikke forsøge at sælge en 2D telefon som 3D telefon, fordi den blot kan optage og vise video i 3D.
Men heldigvis rummer EVO 3D meget mere end blot denne ret begrænsede 3D funktion, og her er vi ovre i mere eller mindre, hvad vi så i Sensation, hvilket bestemt ikke er så dårligt igen.
![]() |
Hastighed på ca. 1.900 point |
I denne telefon finder vi (naturligvis) også en dual-core CPU, og den er på 1,2 GHz. Det er samme CPU der benyttes i Sensation men med 1 GB RAM i stedet for de 768 MB, vi havde i Sensation. Derfor antog vi, at præstationerne, når vi kører en benchmark test på EVO 3D, var meget tæt på det, vi oplevede på Sensation. Det er de bare ikke !!!. EVO 3D er markant langsommere (ca. 20%), og det er faktisk lidt af et mysterium for os, hvorfor det forholder sig sådan. Da vi testede benchmark på Sensation (og naturligvis med samme benchmark test), fik vi en score på omkring 2500. Når vi tester EVO 3D, ligger scoren omkring 1900 point. Det er så absolut den ringeste score, vi har testet på nogen dual-core telefoner overhovedet, og faktisk er det tæt på niveau med de bedste singel-core mobiler. Vi har undersøgt problemet nærmere, for det kunne jo tænkes, at det er vores test model, der fejler noget, men det er samme opfattelse, anmeldere verden over kommer frem til.
![]() |
Skærmen sluger en del strøm |
Dermed må den eneste grund, som vi ser det, være, at den skærm, som EVO 3D benytter, der både kan vise 2D og 3D, kræver flere kræfter at drive, også selv om det ikke er 3D indhold der vises. Det manglende kraft overskud har desværre negativ indflydelse andre steder i telefonen.
Musik skal der til, det ved vi alle, og softwaren er som kamera softwaren heller ikke ændret i forhold til det, vi kender fra tidligere, men når det der findes fungerer rigtig godt, er der jo heller ikke den store grund til at ændre på det. Der er tale om en visuelt flot afspiller. Man har indbygget coverflow, så man kan bladre igennem sine albums direkte i afspilleren, og det virker både i vandret og lodret. Man har desuden ganske mange andre måder at sortere og vise spillelister, og vil man gerne have dem i liste form med album billeder, er det naturligvis heller ikke noget problem.
![]() |
![]() |
Musikafspiller |
Indstillingsmenu |
Der er på HTC EVO 3D mulighed for at justere og tilpasse lyden efter ens personlige smag. Der er en form for equalizer, hvor forskellige genrer kan vælges (pop, jazz, rock osv.), men det kræver, at man sætter et headsæt til. Der udover er der nogen lyd forbedrings muligheder, der skal hjælpe med til at forbedre lyd gengivelsen. Det er Dolby og SRS forbedring, vi her taler om. Det medfølgende headset er både nydeligt og med en praktisk fjernbetjening på ledningen, men kvaliteten halter dog noget efter de in-ear headset, andre smider i deres top modeller. Men det har HTC tilsyneladende selv indset, i og med de i fremtiden kommer med Headset fra en high-end producent i udvalgte modeller med speciel fokus på god lyd.
![]() |
FM-radio |
En udmærket FM radio med RDS findes også, og sådan mener vi, det bør være specielt på de dyre og avancerede mobiltelefoner.
Video afspiller mulighederne i EVO 3D er ganske gode. Dels er der understøttelse af mange codex inklusive det populære Divx/XviD format, og naturligvis de formater som EVO 3D optager 3D video i. Den store 4,3” skærm med qHD opløsning gør bestemt heller ikke oplevelsen ringere. Der er også mulighed for at forbedre lyden med SRS lyd forbedringen, og man kan tydeligt høre forskel på, om dette er slået til eller fra. Sluttelig kan afspilleren naturligvis også spille podcast uden problemer.
![]() |
![]() |
Streamin af dr.nu |
HTC Film-service |
HTC EVO 3D har, som mere eller mindre alle andre Android telefoner, indbygget GPS modtager med understøttelse af AGPS (tele mast informationer), der giver en hurtigere opstart. Ud over at bruge GPS til forskellige positions bestemte services, er det jo oplagt at bruge en telefon med stor skærm som GPS Navigator i sin bil eller til fods.
Her er der grundlæggende 2 muligheder. Der er en gratis data krævende udgave og en udgave, hvor man henter kort ned, der koster penge. Google maps med navigation er altid en mulighed på Android telefoner og således også på denne Sensation. Det gode ved Googles system er, at det ud over at være gratis har en masse ekstra funktioner, men det kræver dog, at man har mobildata forbindelse til rådighed hele tiden, hvilket gør det noget uanvendeligt at bruge uden for Danmarks grænser.
![]() |
![]() |
Navigation fungerer fint |
GPS-menu |
Den anden gratis løsning er HTC´s eget ”Locations”, hvor man henter kortmaterialet ned på sin mobil og lagrer det i hukommelsen. Et kort over Danmark fylder knapt 80 MB. Løsningen er som sådan ikke en rigtig navigations løsning men en service, der kan vise alle mulige ting, som du befinder dig i nærheden af. Om det så er butikker, tankstationer, restauranter, banker eller noget helt femte, så ligger det i Locations. Man kan også få en simpel rute beskrivelse vist på et kort, så man kan finde hen til det sted, man har fundet frem til. Egentlig navigation er det dog ikke.
Men det kan tilkøbes. Det kaldes HTC Premium navigation og her købes en licens fx over Danmark for enten 30 dage, 1 år eller ubegrænset. Det koster så henholdsvis 36 kr., 149 kr. eller 225 kr. Skal man ud i verden, kan der købes et hav af forskellige kort pakker alt efter behov og ønske om brugs tid. (fx koster Vesteuropa 59 kr. for 30 dage og 225 kr. for et år). Priserne er ganske fair i forhold til, hvad tredje parts løsninger fra fx Navigon eller TomTom koster, og vi synes det er smart, at man kan nøjes med at købe for 30 dage, hvis man fx skal på bilferie til udlandet og ellers ikke bruger det resten af året. Når kortene hentes ned hjemmefra fx over Wi-Fi, behøver man ikke bekymre sig om dyre mobildata priser, hvis ferien går til Sydeuropa.
HTC Premium navigation, der andre steder hedder ”Route66”, er et udmærket stykke navigations software og kan det, man forventer med stemmestyring, 3D visning osv. osv. Eneste lille anke, vi har, er, at når der er tale om et stykke betalings software, synes vi at udbudet af mulige ”stemmer” er for ringe. Der er én mulighed, og det er en engelsktalende kvinde – vi så gerne mulighed for dansksproget stemmestyring.
![]() |
![]() |
Velkendt homescreen |
Homescreens |
HTC EVO 3D kommer med nyeste udgave af Sense, som er HTC´s eget bud på et skin der lægges oven på Android platformen. Sense 3.0 er efter vores opfattelse et af de bedste skins, producenter har lavet, og det kører både hurtigt og problemløst. Også Android styresystemet er et af de nyeste af slagsen, og her er tale om udgave 2.3.4 Gingerbread
Webbrowseren er en rigtig udmærket browser til en mobil. Der er understøttelse af nyeste flash udgave, der bl.a. omfatter mulighed for at kunne afvikle flash baserede spil og video gengivelse i flash, og htlm 5 kører fint. Med den høje opløsning og store skærm, som Sensation har, er det en fornøjelse at surfe på nettet. Der er naturligvis ”pinch zoom” (tommel- og pegefinger) samt dobbelt tryk for hurtig zoom samt et godt system til at tilpasse tekst på en webside til mobilskærmen. EVO 3D er ikke helt så hurtig til at loade sider ind som søster modellen Sensation eller Galaxy S2, men for de fleste vil det kun være mærkbart, hvis man lægger mobilerne ved siden af hinanden og åbner en webside. Vi kan sagtens leve med webbrowseren selv om der findes hurtigere alternativer.
![]() |
![]() |
Godt overblik med qHD |
Mobiltest.dk på EVO 3D |
Batteriret i EVO 3D er gjort større, end det vi fandt i Sensation. Det er øget med 210 mAh til 1730 mAh. Dette er med sikkerhed sket, fordi HTC er bekendt med, at hele systemet er mere presset på grund af 3D delen, som vi også var inden på med CPU hastigheden, og en CPU, der skal arbejde mere, bruger altså bare mere strøm. På trods af det større batteri, oplever vi ikke bedre batteri tider end med Sensation, faktisk lidt ringere, hvilket betyder, at du som udgangs punkt skal påregne at lade EVO 3D hver nat.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at HTC EVO 3D pt. koster 3.797 kr.
![]() |
EVO 3D fylder godt i hånden |
I alt 75%
Ting vi er glade for:
Lækker kvalitets følelse med bagsiden med gummiagtig overflade.
Stor 4,3” skærm med qHD opløsning.
Rigtig god kamerabetjening med de store knapper på siden.
Alt i forbindelser.
Dual core CPU med 1 GB ram.
God musik- og videoafspiller.
Fin til GPS.
Sense 3.0.
Ting vi er mindre glade for:
3D funktion er slet ikke gennemført nok.
Lav kamera opløsning (5 Mpixel).
Ganske tung mobil.
Presset CPU giver mindre kraft overskud.
Konklusion:
Det var så testen af HTC´s bud på en 3D mobil, og som det vist tydeligt fremgår af testen, er vi ærligt talt ikke særligt imponerede over netop 3D delen, som er hoved argumentet for at skulle vælge EVO 3D frem for fx Sensation. Det holder bare ikke, og det må naturligvis kunne ses på karakteren. 3D er fremtiden, det er vi ikke i tvivl om, og HTC skal naturligvis have ros for at sætte gang i denne udvikling. Men omvendt må vi desværre konstatere, at HTC kun har magtet at sige a og ikke b. Hvor brugbart er 3D, hvis det er tæt på umuligt at få indholdet, du selv producerer, ud fra mobilen og vise det andre steder, eller der stort set ikke findes noget 3D indhold !! (film og spil) Hvor brugbart er det, at en 3D mobil kun har et par få funktioner i 3D som også findes i 2D, og resten udelukkende er 2D !!!
Dermed er 3D hensat til en gimmick – en party funktion, der, efter man har prøvet det et par gange, er inderligt ligegyldigt. Det har EVO 3D bestemt ikke fortjent. Vi anerkender, at al begyndelse er svær, og man skal jo starte et sted, men det bliver ikke os her på redaktionen, der starter med at fare ud og købe vores eget eksemplar af EVO 3D, hvilket egentlig er lidt synd, for en EVO 3D uden 3D ville vi faktisk have foretrukket frem for en Sensation. Prisen i skrivende stund er på ca. 4500 kr., og det gør EVO 3D til den dyreste mobil i HTCs nuværende sortiment.
Hvis 3D er noget du brænder for og bare vil være med fra start, er udbuddet begrænset. Der er EVO 3D og LG Optimus 3D, og af de to ville vores valg havne på EVO 3D, fordi den grundlæggende er en lækker mobil. Men start nu med at se den live i en telebutik og se, om 3D er noget, du vil betale Ekstra for og gå på kompromis med andre ting for at få.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() HTC Sensation test |
![]() Samsung Galaxy S 2 test |
![]() Motorola Atrix test |