Som de fleste, der læser med her på siden, vil vide, er det Google, der står bag det smartphone styresystem, der hedder Android. Systemet har gået sin sejrsgang verden over og har for længst passeret Apples iOS i markedsandele. En af de helt fundamentale ting ved Android er, at det er et åbent system, og Google lader producenterne selv designe, hvordan de synes det bedst fungerer ved hjælp af de så- kaldte ”skins”, som bliver lagt ovenpå Android systemet. Men hvordan ser Android ud, hvis der ikke er et skin ovenpå? Ja, det er her Googles ”egne” modeller, kaldet ”Nexus”, kommer ind i billedet.
Vi har tidligere set ialt 3 mobiler, som Google stod bag, to produceret af HTC, og så forgængeren til denne der hed Nexus S, som også er produceret af Samsung. Fælles for dem alle er, at de har absolut nyeste software, som ingen andre Android mobiler har endnu, og at Google har sat sit præg på, hvordan en mobil skal se ud og fungere. Samsung Galaxy Nexus er den hidtil mest hypede af disse Nexus mobiler, og det er bestemt en mobil, vi har set frem til at give en ordentlig test. God læse lyst.
![]() |
![]() |
Galaxy Nexus ved siden af tændstikæsken | Galaxy SII ved siden af Galaxy Nexus |
![]() |
![]() |
Æske og indhold |
Galaxy Note, Galaxy Nexus, Galaxy SII |
Som sådan er Galaxy ikke en lille mobil, men det lader sig også dårligt gøre med en så stor skærm. Den måler 135,5 x 67,9 x 7,5-12 mm (alt efter hvor man måler henne) Vægten på 138,90 gram er der bestemt ikke noget at sige til. Bortset fra længden og vægten er det ca. det samme, som vi så på Galaxy S2.
Bygge kvaliteten er i plast, men der er bestemt tale om en kvalitets plast, for Galaxy Nexus virker både solid, velbygget og uden nogen mislyde, når vi trykker og vrider i mobilen.
![]() |
Galaxy Nexus og målevinklen |
![]() |
Tykkelsen er rimelig |
På venstre side finder vi en fin stor god volumen knap og på højre side tænd/sluk/låse knap også i en udmærket størrelse, hvilket vi sætter pris på, i og med den skal bruges hver eneste gang, skærmen skal aktiveres. Der udover er der en dock tilslutning til at lade mobilen som fx benyttes i den originale forrude-holder, der kan tilkøbes.
I bunden af mobilen har vi telefonens primære mikrofon, microUSB stik til at lade med, og det er også her, vi finder et 3,5 mm jackstik. Ingen tvivl om at dette jackstik er placeret i bunden, fordi mobilen er så tynd i toppen, men ikke desto mindre er det altså ikke den bedste placering.
I toppen er der intet, mens vi øverst på bagsiden finder Galaxy Nexus sekundære mikrofon der bruges sammen med det aktive støjreducerings system, som er med til at sikre en ganske god samtale kvalitet. Længere nede finder vi kamera og lys diode, og helt tæt ved bunden er telefonens udvendige højtaler placeret. Hele bagsiden er lavet i et riflet design, der giver et udmærket greb i mobilen.
![]() |
![]() |
Bund med jackstik |
Bagsiden af Galaxy SII og Galaxy Nexus |
Tilbage til forsiden hvor vi skal kigge på skærmen. Her er tale om en stor men også meget flot skærm. Den er opgivet til at måle 4,65” (104 x 58 mm), men det mål snyder altså en smule. Som vi var inde på tidligere, så bruges den nederste del af skærmen til at lave et sort billede med 3 funktions knapper på. Den måler ca. 9 mm og er fast i alle funktioner med undtagelse af video afspilleren.
Opløsningen er meget høj med 1280 x 720 pixel, der giver 316 ppi, der betyder, at det ikke er muligt at skelne de enkelte pixel på normal se afstand. 1280 x 720 pixel er dog en ting, man skal tage med et stort gran salt. Den sorte bjælke i bunden fylder ca. 100 pixel og er tilstede alle andre steder end lige ved video afspilning. Det betyder i praksis, at opløsning for apps, websider osv. er 1180 x 720, hvilket er et ”skævt” format. I forvejen er det ikke alle Apps der fås i 1280 x 720 Pixel, men det er meget få, der passer til det format, Galaxy Nexus lægger for dagen, hvorfor de ofte bliver mindre, end skærmen er stor.
![]() |
![]() |
Flotte farver |
Galaxy Nexus, Galaxy SII og Galaxy Note |
I og med Samsung har lagt deres flotte super AMOLED skærm i Galaxy Nexus, er der også en meget fin kontrast på skærmen. Det sorte er virkelig sort, men desværre er muligheden for at tilpasse kontrasten i forskellige niveauer som kendes fra flere andre Galaxy modeller ikke tilstede. Vi er dog noget skuffet over at konstatere, at Galaxy Nexus skærm langt fra er lige så lys stærk som fx Galaxy S2 eller Galaxy Note. Om det er fordi skærmen har en mørkere coating, eller det er for at spare på strømmen, kan vi ikke sige, men forskellen er bestemt ret tydelig som det ses nedenfor, hvor alle 3 mobiler er indstillet med ½ lystyrke (og uden automatisk lys regulering).
![]() |
Her ses hvor skærmen kurver |
Den kurvede form, som Galaxy Nexus har, har ikke med selve skærmen at gøre. Den er helt vandret, mens det er det ydre glas, der buer. Det capacitive touch fungerer perfekt, og det samme gør multitouch.
Tastaturet på Galaxy Nexus fungerer udmærket med gode store knapper og ganske præcist men dog uden de store muligheder for andre layout fx numerisk tastatur. Der er QWERTY i vandret og i lodret, og det er det. Men heldigvis er det jo ikke det store problem at installere andre tastaturer, hvis man ønsker det. Indtalings muligheden er der stadigvæk, og desværre (selv om vi havde håbet på det modsatte) er det fortsat kun på engelsk.
![]() |
![]() |
Lodret tastatur |
Vandret tastatur |
Hvis tastaturet ikke er grund nok alene til at finde et andet tastatur, så hjælper det nok lidt på lysten, når man opdager, at der heller ikke er understøttelse af dansk ordbog/ordgætte system. Det finder vi faktisk lidt kritisabelt på en mobil der sælges i Danmark, og ikke alle ved, at man bare kan hente andre tastaturer med ordgætte system ned på sin mobil. (fx Swiftkey X eller det gratis Scandinavian Keybord virker også fint).
Som ventet er der ikke noget at sætte en finger på, når vi snakker om netværks delen i Galaxy Nexus. Her er 4 GSM net, 5 styk 3G net med HSDPA på og til 21 Mbit og i nogle lande endda LTE mulighed (4G). Dertil er der naturligvis Wi-Fi, der kører på 2 båndbredder (2,4 og 5 GHz) med DNLA, Wi-Fi router og Wi-Fi direct funktion. NFC er også med på denne mobil, hvilket vi værdsætter, selv om det stadigvæk er få steder, man kan benytte det. Sluttelig er der Bluetooth 3.0 med A2DP funktion.
![]() |
![]() |
Telefontastatur |
Indstillingsmenu |
Hastigheden i Galaxy Nexus er overordnet set iorden. Men vi havde håbet på, at der med nyt styresystem også var lagt en skrap CPU i mobilen, så der virkelig kom fart over feltet. Det er ikke tilfældet, og det skyldes primært 2 ting. CPUen er en dualcore på 1,2 GHz, hvilket er fint men ikke bedre end i flere andre high-end mobiler, vi har set i årets løb, og så den faktor, at jo højere skærm opløsning, desto flere kræfter kræver det af CPUen at vise indhold.
Derfor er Galaxy Nexus selv med et nyt og hurtigt styresystem ikke helt så hurtig som Galaxy S2, hvilket ses fx når skærmen skal rotere og når websider åbnes. Vi kan desværre ikke lave en nogenlunde retvisende benchmark test af Galaxy Nexus, da styresystemet er helt nyt og benchmark programmet, vi plejer at bruge, ikke er optimeret til Android 4.x – når det køres får vi helt urealistiske lave score.
Retfærdigvis skal det dog siges, at forskellen på hastigheden i Galaxy S2 og Galaxy Nexus ikke er stor, vi er nede i marginaler, og da Galaxy S2 i forvejen er en af de absolut hurtigste Android mobiler, er der ingenlunde tale om, at Galaxy Nexus er en langsom eller sløv mobil.
Kameradelen er et af de steder, hvor vi (og en del andre anmeldere) undrer os over Googles valg af kamera. 8 Mpixel kamera er i løbet af 2011 blevet defakto standart for high-end mobiler, herunder Android mobiler. I Galaxy Nexus er der kun et 5 Mpixel kamera akkurat som i forgængeren Nexus S.
Nu hænger antal af Mpixel ikke nødvendigvis sammen med den billed kvalitet, som man i sidste ende får – det skal vi være de første til at erkende. Og det 5 Mpixel kamera, der sidder i Galaxy Nexus, er så absolut et af de bedste 5 Mpixel kameraer i en mobil, som vi har set.
![]() |
![]() |
5 Mpixel kamera |
Kameramenu |
Det tager flotte billeder i dagslys, og med kun 5 Mpixel kamera til en dual-core CPU er der tale om et særdels hurtigt kamera til at fokusere og blive klar til næste billede. Men i belysninger, der er mindre god, fx indendørs, kommer Galaxy Nexus kamera noget til kort.
I forhold til den kamera del vi finder på Galaxy S2, SE Arc, Nokia N8, iPhone 4S osv., kan kameraet på Galaxy Nexus ikke være med, men forskellen er dog ikke så stor, som man kunne fristes til at tro, når man læser 5 Mpixel i forhold til 8 Mpixel.
Selve kamera softwaren er udmærket, og man har forskellige ekstra funktioner som Geo-tagging, touch fokus, ansigt genkendning og panorama funktion.
![]() |
![]() |
Indstillingsmenu |
Video optaget i fuld HD |
Video delen er mere up to date, og med 1080p og 30 billeder per sekund står Galaxy Nexus ikke på samme måde i skyggen af andre high-end mobiler. Vi savner video stabilisator, men det er kun ganske få mobiler, der har det (vi kender kun til 2 mobiler, der har det).
Websurfing på Galaxy Nexus er grundlæggende ok men med et par små forbehold. I det nye Android 4.x er der kommet en ny browser, og det fungerer faktisk rigtig godt med den måde, man kan åbne nye sider og skifte mellem forskellige åbne sider. Hastigheden er også udmærket, om end man specielt ved større sider godt kan mærke en lille forskel i forhold til fx Galaxy S2. Til gengæld er forskellen ikke stor mellem de to mobiler, når man kigger på en webside i fuld format. Den højere skærm opløsning og den større skærm, som Galaxy Nexus har, bliver ”sollet” væk på den sorte bjælke med knapper i. Dermed kan man ikke drage samme nytte af en ”HD” skærm, som man fx kan på Galaxy Note, og i forhold til Note kommer Galaxy Nexus bestemt til kort. Samlet set og ikke mindst med de opdateringer der allerede er kommet til Nexus, er der tale om en webbrowser, som er udmærket i brug.
![]() |
![]() |
Webbrowseren på den brede led |
Galaxy Note og Galaxy Nexus |
Musik afspilleren er rigtig god. Her er faktisk alt, hvad vi kan ønske af en musik afspiller lige fra 6 forskellige sorterings muligheder i toppen til en god 5 bånds equalizer, så man kan tilpasse sin musik nøjagtig efter type og personlig smag, hvis man da ikke blot kan nøjes med de 12 prædefinerede indstillinger.
Kvaliteten af musikken er også ganske god, og specielt med et par gode høretelefoner får man en rigtig fin musik gengivelse. Det eneste vi i den anledning kan pive over er, at Google traditionen tro ikke vil have FM radio i deres mobiler – lidt ærgerligt.
![]() |
![]() |
God musikafspiller |
Fin equalizer |
Video delen er rent billedmæssigt blandt de bedste, vi har set. HD opløsning (1280x720) gør altså underværker, og heldigvis får man som eneste sted i Galaxy Nexus i video afspilleren fuld glæde af den 4,65” store Super AMOLED skærm og den høje HD opløsning. Når det er sagt, er der også et par ting, der trækker i den modsatte retning. Dels er der som sådan ikke tale om en dedikeret video afspiller funktion, som vi kender det fra andre Samsung mobiler, der har deres egen genvej i program menuen. Nej, her er tale om, at man går ind i galleri og finder sin video, og så bliver den afspillet. Her er ikke de samme muligheder for at tilpasse videoen til skærmen, ændre på lys og vise undertekster. Sluttelig er der ingen understøttese af Divx codex. Naturligvis kan man gå ud og finde gode video afspillere på Android marked, så de problemer kan løses, værre er det, at med kun 16 GB hukommelse (effektiv god 11 GB) så får man hurtigt fyldt Galaxy Nexus op, og ekstra hukommelse i form af hukommelse kort er ikke en mulighed.
![]() |
Videoafspiller i HD |
GPS har Samsung Galaxy Nexus naturligvis også. Her er tale om det navigations software, som Google selv laver. Google navigation kræver konstant data forbindelse over det mobile net. Dermed har man grundlæggende 2 problemer. Dels er systemet ikke brugbart i udlandet, eller det er i hvert tilfælde en kostbar løsning på grund af de høje data priser, og dels kan man, hvis der er huller i mobildækningen, risikere, at kortene ikke kommer hurtigt nok ned, hvis man kører i en bil, og man kører så at sige i blinde, indtil forbindelsen er der igen. De problemer har man ikke med kort materiale, der er lagret i telefonens hukommelse som f.eks. kort fra Navigon og Tom Tom.
Når det er sagt, og man bruger Google navigation her i Danmark, og hvor der er god mobildækning, så kører systemet udmærket. Der er alt, hvad man har brug for af info inklusiv stemmestyring, 3D view og dør til dør navigation.
Bruger man kun navigation lejlighedsvis og i Danmark, er dette Google navigations system fuldt ud brugbart, og man kan spare pengene til en 3 parts kort løsning, og Samsung har også lavet et originalt bilmonterings sæt, der vil være fornuftigt at investere i, hvis man skal bruge Galaxy Nexus til at navigere med ofte (ECS-K1F2BEGSTD).
![]() |
![]() |
Google Navigation |
Google Navigation |
Et af de stærkeste kort, Galaxy Nexus har at spille ud med, er, at den kører på nyeste software fra Google kaldet Ice Cream Sandwich. (4.x) Ikke nok med at det er nyeste aftapning af dette system, så vil Galaxy Nexus også fremover få nye opdateringer, længe før de andre Android mobiler får det. Alene det er for nogen grund nok til at købe en Galaxy Nexus.
For vores vedkommende og i øvrigt ganske som da vi testede forgængeren Nexus S, så er det en blandet pose. Der er ting, der er endda rigtig smarte, ting der blot er en anden måde at gøre tingene på og så ting, der efter vores opfattelse er dårligere end det, vi har set andre steder.
![]() |
![]() |
Ny multitasking menu |
Multitasking menu på Galaxy Nexus og Galaxy S2 |
Lad os starte med det positive. En af de absolut bedste ting er den nye multitask oversigt. Her er virkelig sket store og gode forbedringer, men det var vidst også på tide. Førhen kom der blot en popup boks frem og viste de Apps, der lå og kørte i baggrunden. På Galaxy Nexus får man vist alle kørende programmer i en lang række, som man kan scrolle op og ned i med beskrivelse af, hvilke app der er tale om og med et screendump af sidste aktivitet. Når man så vil lukke for nogle af de kørende Apps, så kører man blot fingeren på tværs over skærmen på den pågældende App, og væk er den samt de andre rykkes sammen – cool.
Lidt af det samme system finder vi i den status menu, man kan trække ned fra toppen af skærmen, hvor der vises beskeder, installerede apps osv. Her kan man nu også slette enkeltvis ved blot at køre fingeren hen over dem.
![]() |
Dropdownmenu |
Man kan også som tidligere nævnt som noget nyt benytte front side kameraet til at låse mobilen op. Altså man tager et reference billede, der bliver lagret i mobilen, og når man så vil låse mobilen op, trykker man på knappen på højre side og kameraet aktiveres. Så skal man sørge for at holde mobilen og ansigtet, så det passer indenfor en cirkel på skærmen. Når det lykkes og lysforholdene er gode nok til, at reference billedet kan danne de fælles træk der er nødvendigt så låses mobilen op. Er forholdene ikke til det, og det synes vi at vi oplevede for tit, så taster man en pinkode ind.
Der udover er der på widget delen mulighed for at se, hvor meget den enkelte widget fylder, og om størrelsen kan ændres – det er jo ikke alle windgets, der kan tilpasses på den måde.
![]() |
![]() |
Widgetmenu |
Widgets - bemærk størrelsen |
Skal vi kigge på noget af det, vi synes ikke er en forbedring, så er der flere ting der byder sig til. For det første synes vi IKKE at det er særlig smart, at på alle 5 homescreens øverst ligger en Google søge Widget. Hvad der er endnu mindre smart er, at man ikke kan flytte denne, og hvis man inde i indstillings menuen (for det er det, der skal til) vil fjerne den så den ikke vises, så er området stadigvæk reserveret til den Google søge widget, så der kan ikke placeres andre Widgets eller genvejsknapper, hvis man måtte have lyst til dette. Temmelig tåbeligt - for dermed er det område, man kan sætte widgets og genveje, reduceret til 69 mm i højden på trods af, at skærmen faktisk måler 104 mm i højden.
En anden ting, som vi heller ikke helt forstår logikken i, er, at Widgets er flyttet ind i program mappen. Det virker rodet, og for personer, der ikke kender Android, er det bestemt ikke særlig brugervenligt, at de skal ligge ved siden af ens programmer.
![]() |
![]() |
Begrænset plads til widgets |
Knapper er en del af skærmen |
Vi undres også over at Galaxy Nexus er så langsom om at ændre orientering fra lodret til vandret eller omvendt. Den er faktisk ikke bare langsom men umanerlig langsom, og man tager sig i at sidde og tænke, om autorotationen nu er slået fra eller ej, inden den når at skifte.
Systemet med kun 3 funktionsknapper, hvoraf den ene er en knap til multitask menuen, er os også temmelig tåbelig. Vi har set Android mobiler både med 4 og 5 knapper, men når man reducerer til 3, som i realiteten er 2 knapper, en retur og home knap, så synes vi, man har skåret for hårdt. Vi savner meget en menu knap, som stort set alle andre Android mobiler har inklusiv forgængeren Nexus S. I stedet for har man placeret 3 prikker i de menuer, hvor der er brug for det.
![]() |
![]() |
Programmenu |
Bemærk skiftet i menu |
En del af disse issues kan man omgå ved at vælge at installere en af de såkaldte launchers, som kan hentes på Android marked. Men det er vel et eller andet sted ikke tanken, når Google giver deres bud på, hvordan en perfekt Google mobil skal se ud og fungere.
I og med Galaxy Nexus er en ”plain” udgave af Android, er der en del programmer, som producenterne normalt har for vane at lægge på deres mobiler som ikke findes i Galaxy Nexus. Her tænker vi på et godt dokument håndterings program som QuickOffice eller Polaris Office. Eller et E-book program med adgang til e-bøger. I forhold til andre Samsung Galaxy modeller er der heller ikke Samsungs egen App butik, hvor alt er gratis eller Music/social Hub, som også kan være ganske brugbare.
Mail og kalender/organisér delen er dog ikke ændret og er forsat absolut noget af det bedste, man kan få.
![]() |
![]() |
Fin kalenderdel |
Android Marked |
Batteriet skal også have et par ord med på vejen. Det er vokset en smule i forhold til det, vi så på Galaxy S2. 100 mAh mere er det blevet til, og dermed ender Galaxy Nexus op med et batteri på 1750 mAh. Vi oplever batteri tiden meget a la det, som Galaxy S2 har at byde på. Det lidt større batteri samt optimerede styresystem trækker i den positive retning, mens den lidt større skærm med højere opløsning, der kræver lidt mere arbejde fra CPUen, trækker i den negative retning. Altså regn med ca en dags brug, hvis du bruger mobilen end del, og den skal ikke bruges ret meget, hvis du skal nøjes med at lade hver anden nat.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Samsung Galaxy Nexus pt. koster 4.099 kr.
![]() |
Galaxy Nexus ligger godt i hånden |
I alt 75%
Ting vi er glade for:
Stor Super AMOLED skærm med HD opløsning.
Fin og gedigen byggekvalitet.
Alt i forbindelser.
NFC.
Blandt de hurtigere mobiler.
Fin musik afspiller.
Ting vi er mindre glade for:
Nederste del af skærmen benyttes til funktions knapper.
5 Mpixel kamera (er dog et godt et af slagsen).
Ingen FM radio.
Fås kun med 16 GB lagerplads og ingen mulighed for hukommelse kort.
Ingen rigtig video afspiller.
Ikke logisk sted at placere widgets menu – kan virke lidt forvirrende.
Virker til tider langsom, fx når skærmen skal rotere.
Plads til widgets er formindsket med fast plads til Google søge widget.
Konklusion:
Som det nok tydeligt fremgår af denne test, er der en del punkter, vi mener sagtens kunne være gjort bedre, end det Google har valgt i denne mobil. Galaxy Nexus er et specielt produkt efter vores opfattelse, hvilket skal ses ud fra, at dem, som vil købe den og have mest glæde af de ting som Galaxy Nexus kan, enten kunne være personer, der vil have det nyeste Android system og opdateringer dertil før alle andre som fx udviklere af Apps, eller det kunne være erfarne Android brugere, der synes at det at have en ”ren” Android udgave eller en super mobil at hacke og køre ”custom Rom” lige er noget for dem.
For den almindelige bruger synes vi, der mange andre mobiler, der kan mere, er nemmere at bruge, og som koster mindre. Det kunne være Galaxy S2, som vi har refereret en del til her i denne test, og som i skrivende stund koster ca. 800,- kr. mindre end Galaxy Nexus. Det kunne også være en HTC mobil, fx Sensation/Sensation XE eller Sensation XL. Hos Motorola kunne den nye RAZR være et særdeles godt bud eller den lidt ældre Atrix, og LG har også flere bud i Optimus serien.
Galaxy Nexus kan bestemt bruges og er ikke en ”umulig” mobil, men en købs anbefaling herfra bliver det altså ikke til, når vi ser prisen på ca. 4.500 kr. og de mange ting, vi kunne have ønsket anderledes.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Samsung Galaxy S 2 test |
![]() Motorola RAZR |
![]() Samsung Nexus S minitest |