For knapt et år siden, og til de flestes store overraskelse, meldte Nokia ud, at man fremefter ville satse på Windows platformen til fremtidige Smartphones (godt tilhjulpet af en stor pose penge fra Microsoft). I udlandet nåede Nokia Lumia 800, der er den første Nokia mobil med Windows styresystem, frem op til julesalget, mens vi her i Danmark har måttet vente til 2012, før den endelig kom frem i butikkerne.
At Nokia valgte at tage et nyt styresystem ind og derved på sigt at droppe deres eget Symbian system, der har tjent dem godt gennem mere end 10 år, har med sikkerhed været en stor beslutning. I denne test ser vi nærmere på, om det så har været en rigtig god idé eller det fortsat er uvist, om Nokia er tilbage blandt smartphone eliten. Det og meget mere finder vi ud af i denne første og længe ventede test af en Nokia mobil med Windows – god læse lyst.
![]() |
![]() |
Lumia 800 og tændstikæsken | Lumia 800 og målevinklen |
![]() |
Boksens indhold |
![]() |
![]() |
Galaxy S2 og Lumia 800 |
De tre touchknapper |
Designet er også sublimt, selv om vi har set det tidligere. Nokia har formået at designe og bygge en touch mobil, der ikke ligner noget, vi har set før, og det er efterhånden ganske svært. Læg dertil den mulighed Nokia har for at indfarve polycarbonat plasten i forskellige farver, der gør mulighederne for at få en ”unik” mobil, som alle vennerne ikke også har, endnu større. Man skal ikke undervurdere den effekt, at når tilstrækkeligt mange har fx en iPhone, er den ikke helt så ”hot” eller ”trendy” at rende rundt med, som da der var få, der havde den.
Størrelsen på Nokia N9 er bestemt også i den rimelige ende af skalaen. N9 måler 116.5 x 61.2 x 12.1 mm og vejer 143,05 gram. Her skal det bemærkes, at på grund af det buede design på sider og bagsiden virker den væsentligt tyndere, end den reelt er.
![]() |
![]() |
Tykkelse på 12,1 mm |
Højre side |
En rundtur omkring Lumia 800 skal vi da også have, selv om den hurtigt er overstået. På fronten har vi øverst en samtale højtaler samt div. sensorer placeret i toppen af skærmen (usynlige). Modsat N9 er der 3 touch knapper i bunden af skærmen, til gengæld er lysdioden og kameraet, som N9 havde, fjernet.
På venstre side er der intet, mens vi på højre side har en volumen vippe knap samt en tænd/sluk/dvale knap. Der findes også en kamera knap som ikke var at finde på N9. Alle er udført i poleret metal. I bunden har vi dels den udvendige højtaler samt telefonens mikrofon, der er skjult under samme ”gitter” som højtaleren.
I toppen har vi et 3,5 mm jackstik samt to låger. Bag den ene findes mobilens MicroUSB stik, og skyder man den anden låge til venstre, popper mobilens simkort holder frem. Nokia Lumia 800 benytter micro SIM kort, som iPhone/iPad også benytter.
![]() |
![]() |
Bunden med højtaler |
Bagsiden med kamera |
På bagsiden finder vi et kamera placeret i et ovalt område i poleret stål samt en dobbelt diode lampe. Det er ikke muligt at skifte batteri i Nokia Lumia 800.
Tilbage til forsiden skal vi kigge lidt på skærmen. Først af alt adskiller den sig fra alt andet end det, vi tidligere har set ved skærme (nå ja lige med undtagelse af N9). Skærmen buer op fra telefonen. Lidt som hvis man kigger på et meget fyldt glas med vand, hvor overfladespændingen får vandoverfladen til at bue opad. Det ser og ikke mindst føles rigtig lækkert at køre sin finger henover. Glasset er i Gorilla Glas, der er noget af det mest ridse modstands- dygtige glas, man kan få på en mobil. Med et glas der ligefrem buer højere op end resten af mobilen, er det bestemt også et ganske klogt valg med ridsefrit glas.
![]() |
![]() |
Gode varme farver |
Skærmen på Lumia 800 er blevet en smule mindre end det, vi så på N9. Eller nok mere korrekt, skærmen er den samme, men i og med at Windows mobiler skal have de 3 knapper, er de nederste 54 pixel ( 6 mm ) af skærmen sat af til de knapper. Det betyder, at skærmen ikke er 3,9” som N9 men kun 3,7” (80 x 48 mm). Opløsning er så kun på 800 x 480 pixel, hvilket svare til ca. 250 ppi. Det er det, vi kalder en fin opløsning, dog med et stykke op til de bedste der ligger over 300 ppi, som er grænsen for, hvornår det menneskelige øje ikke kan skelne mellem de enkelte pixel mere.
Der udover er der tale om en AMOLED skærm og en rigtig flot en af slagsen. Den bruger det, som Nokia kalder ”Clear Black” teknologi, der giver en enestående sort farve. (Svarer til Samsungs Super AMOLED) Den sorte farve er så sort, at man har svært ved at skelne imellem, hvor den sorte farve, telefonen har, stopper, og skærmens sorte farve begynder, når man fx kigger på program menuen.
![]() |
Galaxy S2 og Lumia 800 |
Det capacitive touch med multitouch er ligeledes helt i top og meget responsivt, men som med N9 må vi konstatere, at skærmen ikke er den mest lysstærke af slagsen. Flere steder på nettet er der endda sammenligninger mellem N9 og Lumia 800 skærme, og her skulle Lumia 800 være endda en smule mere mørk end skærmen på N9. Vi har ikke begge mobiler her på redaktionen, så vi kan sammenligne, men vi kan konstatere, er der er himmel vid forskel på Lumia 800 og Galaxy S2, når begge skærme er indstillet til 50% lys.
At skærmen ikke er den største, bemærker man først og fremmest, når man bevæger sig ind i besked/email delen. Der findes kun et QWERTY tastatur både i lodret og vandret, hvilket specielt i lodret position kan give en oplevelse af lidt små knapper. Vi savner et numerisk tastatur med T9, som specielt på mobiler med mindre touch skærme er ganske effektivt.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatur i lodret |
Noget større i vandret |
Selve tastaturet er dog super præcist, og vi kunne få en rimelig god skrive hastighed, specielt når vi drejede mobilen rundt i vandret. Et lille irritations moment er det dog, at der ikke er sekundære valg, som kan komme frem, hvis man holder en knap nede et øjeblik, som vi har set ved andre tastatur typer. Skal man skrive tal og symboler, skal man ind i en sekundær menu, trykke tallet og så trykke retur til bogstav tastaturet.
På Windows telefoner kan man i øjeblikket ikke bare hente tastaturer ned efter behov og lyst, som man kan på Android mobiler, og derfor er man nødt til at leve med det der findes fra start – nøjagtig som på iPhone.
Fra tastaturet går vi videre med netværks delen. I og med Nokia Lumia 800 er en top model, er der ikke meget at sætte en finger på her. Der er 4 GSM net og 4 styk 3G net med HSDPA hastigheder på op til 14,4 Mbit.
![]() |
![]() |
System-menu |
WIFI-menu |
Der er naturligvis også Wi-Fi med b/g/n, men mulighed for Wi-Fi router funktion (hotspot) glimrer ved sit fravær.
Der udover er der naturligvis mulighed for at forbinde Lumia 800 til en computer via det medleverede kabel. Bluetooth er i en amputeret udgave (som vi kender det fra iPhone), hvor det ikke er muligt at sende og modtager filer, men selvfølgeligt kan det bruges til headsæt, højtaler og deslige. NFC, som vi så i N9, er heller ikke tilstede i Lumia 800.
Kigger vi videre på ”motoren” i Lumia 800, finder vi også, at her er tale om en anden løsning, end det vi så i N9. Her er brugt en anden CPU og GPU. Hastigheden er 1,4 GHz, og det virker til at være ganske rimeligt (Benchmark test har ikke været mulig). Lumia 800 virker både hurtig, og ventetid forekommer stort set ikke i daglig brug.
Men Lumia må nøjes med 512 MB RAM i modsætning til N9, der har 1 GB, og ligeledes er lagerpladsen uden valgmuligheder, da Lumia kun (indtil videre) kommer med 16 GB hukommelse, og det er heller ikke muligt at sætte ekstra hukommelsekort i. Om 16 GB er nok eller ej er naturlig ret individuelt, men før man begynder at lægge musik, video, fotos og ikke mindst apps på, er der reelt ca. 13,5 GB, da styresystemet også tager plads. Så man kan hurtigt få fyldt Lumia 800 op.
![]() |
![]() |
Windowsforside |
Indstillinger |
Lumia 800 er Nokias første mobil med Windows styresystem, som vi var inde på tidligere, og det har både en del positive sider, men der er også en del ting, som man skal gøre op med sig selv, om man kan leve med.
Lad os starte med det vi er mindre begejstrede for. Microsoft har valgt at lægge sig mellem Apples IOS, som vi finder på iPhone (iPad), og Googles Android system. Apples IOS er et meget lukket system. Apple bestemmer nøjagtig, hvordan tingene skal se ud, og hvordan tingene skal virke. Lige modsat er Android, der dels lader de enkle producenter selv designe deres ”skins”, så en HTC Android mobil ikke ligner en Android mobil fra Samsung, men også de muligheder der findes for at brugerne selv kan tilpasse deres mobil, er størst i Android.
Microsoft Windows Phone er ikke helt så lukket som iPhone, men det ligger ret tæt på. I praksis er det Microsoft, der bestemmer temmelig meget over, hvordan en Windows telefon skal se ud. Der skal fx være kamera knap på højre side, der skal være de 3 knapper under skærmen, der må ikke være hukommelse kort, man må ikke kunne sende filer via bluetooth, der er krav til opløsning af skærmen, fast tastatur osv. osv.
![]() |
Menu med alle programmer |
En ting, man ikke kommer uden om, er, at Windows Phone (7.5 Mango) kører super flydende, eller hvad Amerikanere ville kalde ”smooth”, når man navigerer rundt i systemet. Her kan både iOS og Android godt pakke sammen i forhold til den oplevelse, man får med Windows. Det er også glædeligt at se, at der er sket en del forbedringer i forhold til sidste Windows mobil, som vi testede, der havde styresystem 7.0, og mange af de issues, som vi påpegede dengang, er nu løst.
De ting, som Nokia har lagt på, er først og fremmest deres Nokia kort og ikke mindst Nokia drive, som på dansk er blevet til Nokia kørsel.
Vi er som sådan ikke i tvivl om nu her et år efter, at Nokia valgte at skifte til Microsoft Windows phone styresystem, at det er et udmærket valg set med forbrugerens øjne, og i og med at dette system er ganske let og logisk at bruge, vil de fleste have let ved at omstille sig til det. For Nokia som firma kan vi måske nok blive lidt mere i tvivl om beslutningen, specielt ud fra den tanke at Symbian skal fases ud på sigt. Windows styresystem lader ikke producenterne tilpasse ret meget, så man får en anderledes oplevelse, end hvis man købte en Windows mobil fra en anden producent. – Dermed er forskellen nede i selve hardwaren (der dog også skal holdes inden for faste rammer), hvilket sætter større krav til innovation på dette område, hvilket kan blive en udfordring i fremtiden. Der er dog ingen tvivl om, at Lumia 800 både er ret innovativ og ikke har problemer med at skille sig ud fra andre Windows mobiler.
![]() |
![]() |
Kameramenu |
Indstillingsmenu |
Vi hopper videre og kigger på kameraet, som på papiret godt nok lyder ganske fint. 8 Mpixel, Carl Zeiss (28 mm vidvinkel) linse med autofokus og dobbelt LED hjælpe lys. I praksis er det ikke dårligt, men alligevel har vi set bedre 8 Mpixel kamera før, og en super kamera mobil som fx N8 bliver Lumia 800 aldrig.
Billederne er, alt efter under hvilke forhold de er taget under, svingende fra udmærket til alt for meget billede støj, som egentlig undrer lidt, i og med kamera delen er mere eller mindre den samme som i N9, og der var ikke samme problem.
Der er heller ikke helt så mange indstillings muligheder som på andre kameraer, og ting som touch fokus, ansigt/smil genkendning, stabilisator osv. er ikke at finde i Lumia 800. Geo-tagging er dog med, og det er meget rart.
Video optager delen er i den lille HD opløsning (720p), og det er vi som sådan tilfredse med. Hellere at det kører godt i 720P med 30 billeder pr sekund, end det hakker og ikke performer ordentligt i 1080p. Stabilisator del til video optagelser er som for hovedparten af mobiler stadigvæk at ønske.
![]() |
![]() |
Musikmenu |
Musik afspilleren på Lumia 800 er en ret simpel afspiller, men musik kvaliteten er godkendt, hvis man benytter et ordentligt sæt høre bøffer. Der er dog ikke mange muligheder i selve musik afspiller delen. Man har et album coverbillede med tidslinje under coveret samt muligheder for at loope en sang eller blande dem. Der udover er der kun play/pause samt frem og tilbage knapper. Ingen Equalizer eller andre lyd forbedrings/tilpasnings systemer og ingen smarte ekstra informations systemer.
![]() |
Låseskærm |
Til gengæld skal Microsoft have ros for den udmærkede og frem for alt simple App, man som Mac bruger kan hente ned på App Store og dermed let få musik og indhold fra sin Mac over på Windows mobil. Vi er også glade for at se, at man kan betjene musik afspilleren ude fra låse skærmen, så man ikke behøver at låse Lumia 800 op for at slukke eller hoppe en sang frem.
![]() |
![]() |
Musikafspiller |
Udmærket FM-radio |
Det er også glædeligt at se, at der er en velfungerende FM radio med RDS med i Lumia 800.
Video afspiller delen er dog ikke der, hvor Lumia 800 har sin største styrke. Skærmen er, som skærmen er rent størrelsesmæssigt, det er der ikke meget at ændre på, og video på 3,7” er og bliver ikke samme oplevelse som på mobiler med en større skærm. Men der er ikke direkte understøttelse af divx/Xvid formater men et system, hvor man via Zune software kan omforme den type filer på sin computer og så overføre dem i MP4 format. Dette er en tidskrævende opgave, alt efter hvor kraftig en computer man har, og selv om de færdige filer fylder mindre end en Divx fil, så er det lige den slags, der skal til, for at man bare ikke får taget sig sammen til at flytte video over på sin mobil.
![]() |
![]() |
Nokia Drive |
Nokia Maps |
GPS funktionen er så afgjort et sted, hvor Lumia 800 er mere på hjemmebane end på video afspiller delen. Der er 3 muligheder at vælge imellem. Der er Microsofts Bing Maps, der i princippet minder om Google maps, hvor man kan få sin position og kan få vist kortet som almindeligt kort eller satellit visning samt finde ting som seværdigheder, resturanter osv. på kortet. Nokia Maps er mere eller mindre det samme blot lavet af Nokia. Ingen af delene er rigtig GPS navigation, som man kender det fra stand alone løsninger.
![]() |
Indstilling af kort |
Det er Nokia Drive (kørsel på dansk) til gengæld. Her får man et fuldblods navigerings program med stemme styring og 3D. Bedst af alt er det, at kortene henter man ned hjemmefra, så man ikke er afhængig af mobildata undervejs. Nokia er efter vores mening dem, der leverer den bedste ”ud af æsken” GPS løsning af alle mobil producenter.
Inden vi dog svømmer helt hen i lovprisninger, skal det dog nævnes, at 3,7” skærm lige er det mindste til en perfekt GPS oplevelse.
![]() |
![]() |
DR webside |
Fin tilpasning af websider |
Internet browseren er også en lidt blandet pose. Der er tale om en forbedret udgave her i 7.5 Mango udgaven, og det kan vi godt mærke. Det kører hurtigt og som resten af styresystemet ganske ”smooth” for en singel-core CPU, som Lumia 800 benytter. Browseren gør et godt stykke arbejde med at tilpasse rigtige websider til den mindre skærm, men igen kommer den ”lille” 3,7” skærm op som et issue, for det er svært at læse avis overskrifter, når en hel webside er klemt ned på 480 pixel og knapt 5 cm i bredden.
Som med iOS er Flash video og lidt overraskende også Microsofts egen Silverlight player udelukket fra browseren, hvorfor det kun er video i Htlm5, der kan afspilles.
![]() |
![]() |
Marketplace |
På en Smartphone skal der være muligheder for at hente spil og programmer ned kaldet Apps – det er de fleste vel klar over. På Windows mobiler foregår det via det, Microsoft kalder ”Markedplace”. Siden vi sidst testede en Windows telefon, er der sket en del. Dels er det ikke nødvendigt at lyve om, hvor man befinder sig for at få adgang, og dels er der kommet mange gange mere indhold. Nu vel - Markedplace kan ikke måle sig med Android marked eller Apples App store, men med 50.000 Apps må vi sige, at niveauet er ved at være, så man kan leve med det. Der er også kommet flere danske Apps til Windows mobiler, og det er bestemt glædeligt at se.
![]() |
![]() |
Danske apps |
God kalenderdel |
Organizer og kalender delen er en anden del, som også er blevet opdateret, og det virker ganske fuldendt i den udgave, vi finder på Lumia 800. Her er kalender, to-do liste, agenda osv. – alt sammen noget professionelle brugere vil sætte pris på. Det vil de garanteret også på den Office udgave der findes til Windows mobiler. Ja vidst findes der både IOS og Android programmer, der kan vises og fungere med Word, Excel osv., men oplevelsen er og bliver bedre med den ”rigtige” vare. Som noget nyt har man mulighed for at synkronisere med et ”skydrive”, så man kan have adgang til dokumenter og filer, man har placeret i dette ”skydrive” både på sin mobil og sin computer.
![]() |
Office Mobile |
Batteriet skal også lige have et par ord med på vejen. Der skulle være en opdatering på vej, som dog ikke nåede frem før afslutningen af denne test, der forbedrer batteri tiden. Det kan vi kun håbe holder stik, for den er ærligt talt ikke meget at prale af. En dag kan det blive til, hvis man ikke er alt for aggressiv med de strøm tunge ting. Batteriet er kun på 1450 mAh, og det er altså ikke alverden, for smartphones anno 2011/2012. Bedre bliver det naturligvis ikke af, at batteriet ikke kan udskiftes, og man fx på en længere fly rejse ikke har mulighed for at have et ekstra batteri med i reserve – men sådan er det efterhånden på en del mobiltelefoner og tablet computere.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia Lumia 800 pt. koster 3.299 kr.
![]() |
En lækker mobil i hånden |
I alt 80%
Ting vi er glade for:
Utrolig lækker bygget mobil.
Flot skærm med god sort kontrast.
Design der ikke ligner andre.
Windows 7.5 Mango er kraftigt forbedret og super ”smooth”.
GPS del med Nokias eget navigerings software.
Markedplace er vokset betragteligt det sidste år.
God webbrowser så længe man ikke skal se flash video.
Ting vi er mindre glade for:
Skærm på 3,7” er på grænsen til at være for småt i 2012, og ikke ret lysstærk.
Kun 16 GB intern hukommelse og ingen udvidelses muligheder.
Video afspilleren er noget under gennemsnittet (ingen divx).
Windows platformen er ret begrænsende på mange områder.
Ikke imponerende batteri tid.
Konklusion:
Der er efter vores opfattelse ingen tvivl om, at Nokia Lumia 800 er den bedst mobil, Nokia har at tilbyde i øjeblikket. Man får en flot designet mobil med et lækkert og smooth styresystem, der ikke ligner hverken IOS eller Android. Alene det vil være rigeligt argument for at anskaffe sig en Lumia 800.
Men Lumia 800 er ikke et produkt der slår benene væk under hverken os eller mobilbranchen, som sådan. Det er ikke en gentagelse af super succesen Nokia N95, der kunne alt og meget bedre end alle andre, da den kom, selv om vi godt kunne onde Nokia en sådan succes igen.
Der imod er Nokia Lumia 800 nok nærmere en vej tilbage for Nokia til et smartphone marked, de på få år har tabt til iPhone og de mange Android mobiler. Men det bliver en lang vej for at genvinde disse markeds andele. Om det lykkes vil ikke afhænge af Lumia 800, men af de næste mange Windows mobiler som Nokia sender på markedet, og vi har allrede set en Lumia 900, som i bund og grund er en Lumia 800 blot med en større skærm, men som ikke desto mindre virker ganske lækker.
Lumia 800 henvender sig først og fremmest til de brugere, der har lyst til at prøve noget nyt og skille sig ud fra mængden af iPhone og Android brugere. Der er en del ting, vi kunne ønske var anderledes, hvilket karakteren også bærer præg af, men sådan var det også med de første par generationer af iPhones, vi så. Vi er dog ikke i tvivl om, at Microsoft Windows mobiler er noget, vi skal vende os til at se meget mere til i fremtiden, og med Nokia i ryggen, der nok ved hvordan man skruer en mobil sammen, skal det nok blive det nye store syresystem.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.