Tilbage i 2002 valgte Sony, der absolut ikke på daværende tidspunkt havde et stærkt mobilbrand, at slå sig sammen med svenske Ericsson, der havde stor knowhow inden for mobiltelefoner men et svigtende salg. Det fælles firma, der frem efter skulle udvikle og producere mobiler, blev lavet med 50/50 ejerandel. Det nye firma, Sony Ericsson, kom flot fra start med den absolut storsælgende mobil T68i, der var en af de første mobiler med farveskærm.
Det fællesskab holdt i 10 år, indtil Sony i oktober 2011 købte Ericsson ud af det fælles firma for en sum på 7.8 milliarder danske kroner. Den sidste mobil, der kom til at stå Sony Ericsson på, blev Xperia Arc S, som du kan læse en test af her på siden. Frem efter hedder det blot Sony eller Sony mobile, og det første produkt, vi ser i handlen under det nye navn, er Xperia S, som vi bestemt har set frem til at teste, da meget er ændret i forhold til de ældre mobiler.
![]() |
![]() |
Xperia S ved siden af tændstikæsken | Samsung Galaxy SII ved siden af Xperia S |
![]() |
Æske og indhold |
![]() |
![]() |
Xperia S og målepind |
Tykkelse på 10,6 mm |
Xperia S er vokset lidt i forhold til Arc S som må ses som forgængeren. Det er både længden, bredden og tykkelsen, der er er blevet et par mm større. Xperia S måler 128 x 64 x 10.6 mm og vejer 142,65 gram. Vægten er den, der er steget mest med ca. 27 gram, men i og med disse gram blandt andet er brugt til at lave en mobil der føles meget stærkere og mindre plastikagtig, er det ikke noget, vi ser et problem i.
Vi skal have en gennemgang af, hvor de ydre ting på Xperia S befinder sig henne. På forsiden over skærmen, men under front glasset, har vi i midten en rille til samtale højtaleren. Til venstre for, og næsten skjult, har vi lys og nærheds sensorer samt en LED status diode, der lyser ved forskellige begivenheder. Til højre har vi et 1,3 Mpixel frontside kamera, der kan optage video i op til 720p (ganske udmærket).
![]() |
Toppen med godt kamera |
Under skærmen bliver det mere spændende. Her finder vi dette gennemsigtige bånd, der går på tværs af mobilen. Over det findes der 3 små punkter, der er touch knapper. Når mobilen låses op eller der trykkes på en af de 3 knapper/punkter ( retur, home eller menu), så kommer der lys i det gennemsigtige bånd. Her kan man så se de små symboler, der passer til de 3 prikker ovenfor. Under det gennemsigte bånd fortsætter mobilen så.
Dette system ser rigtig smart ud, og der er bestemt en stor wauw effekt, når man viser det til folk. Man kan jo kigge lige igennem mobilen.
![]() |
Bemærk de små touchprikker |
Men der er et problem ved dette system. De 3 touchknapper er mildest talt meget lidt responsive. Man skal trykke ret præcist og også hårdere end på touch skærmen for at få et input. Vi måtte ofte (mere end hver anden gang) trykke flere gange for at få mobilen til at reagere på vores tryk – det er bestemt ikke rimeligt.
Et andet problem er, hvis man benytter mobilen, hvor der ikke er nok lys til at se de små prikker, hvor man skal trykke, så er det endnu sværere at ramme dem præcist. Starter man Xperia S op fra dvale, er der lys i det gennemsigtige bånd, og man kan se de ikoner, som man sigter efter, men lyset går ret hurtigt ud, og så er det en udfordring lige at ramme fx retur knappen.
![]() |
Lys i bånd |
Man kan få en bedre respons fra disse touch knapper med et Ninja tricks. Sagen er den, at Xperia S, ganske som den tidligere Xperia Arc og også X10, har et ydre skærm glas af miniral glas. For at gøre dette stærkere sættes der en skærm beskytter på i en meget kraftig plast kvalitet, der også har en meget kraftig klæbe evne.
Dette stykke plastik, der nok beskytter skærmen ekstra, begrænser også effektiviteten af touch knapperne. Man kan med en lille spids genstand, fx en nål eller tandstik, forsigtigt stikke den ind under denne plastik beskyttelses film og få et hjørne løftet frit. Herefter kan den trækkes af – men den klæber ret godt. Puds derefter skærmen godt for at få evt. rester af klister af. Skærmen bliver flottere, og touch knapperne virker bedre, men skærmen er blevet mere sårbar over for slag, så der skal man gøre op med sig, selv hvad man helst vil have – stærkere skærm eller flottere skærm med bedre touch.
Vi spurgte Sony om denne ekstra skærmbeskytter, og deres svar er følgende:
”Beskyttelsen er sat på for at gøre telefonen/skærmen mindre udsat ved uheld med stød og tab fra lav højde. Det er derfor ikke meningen, at det skal pilles af, men vi ved, at en del gør det af samme årsager, som du beskriver. Det er lidt op til brugeren selv, men vi anbefaler ikke, at man fjerner dette beskyttelseslag.”
Vores holdning er, at det havde nu været bedre blot at lave nogle ordenlige touch knapper fra start og så bruge et stykke yderglas, der ikke behøvede ekstra plastbeskytter udenpå.
![]() |
![]() |
Højre side med fotoknap |
Bunden med mikrofon |
Vi skal videre til venstre side, hvor vi bag en lille plast låge finder mobilens microUSB stik der bruges til at lade og forbinde til en computer via det medleverede kabel. På højre side er der noget mere trængsel. Øverst endnu en lille klap og her bag finder vi et mini HDMI stik, så mobilen let kan forbindes med et tv eller en projektor. Under den en smal men god volumen knap der er hævet i begge ender, så den er let at finde under en samtale. Knappen bruges i øvrigt også som zoom knap i kamera mode.
Den næste knap er en kamera knap. Det er en 2 trins kamera udløser knap, hvor det er tydeligt at mærke første og andet trin, når man tager billeder – lækkert.
I bunden har vi mobilens primære mikrofon samt et lille øje til en strop, hvis man ønsker at bruge en sådan. I toppen er der først en tænd/sluk/dvale knap samt et jackstik til headsættet.
![]() |
![]() |
Flot bagside |
Bagsiden uden cover |
På bagsiden har vi øverst et kamera samt en lille lys diode, der yder forbavsende meget. Dernæst telefonens udvendige højtaler, der også yder ganske fornuftigt. Sluttelig er der en ekstra mikrofon der bruges sammen med det aktive støjreduktions system, som Xperia S er udstyret med. Xperia S understøtter desuden HD voice samtaler, så lyden kan blive krystal klar. De fire ting er placeret som perler på en snor i midten af mobilen og ser faktisk ret godt ud.
Tilbage på forsiden skal vi kigge lidt på skærmen på Xperia S. Her er tale om en 4,3” (95 x 53 mm) LED-backlit LCD skærm. Skærmen er, modsat tidligere skærme fra Sony Ericsson, en HD skærm med en opløsning på 1280 x 720 pixel. Så mange pixel på en 4,3” skærm giver et uhyre skarpt billede, faktisk det skarpeste vi til dato har set, og ppi tallet er da også oppe på 342, der en smule mere end iPhone 4/4S, der hidtil har haft rekorden.
Sony har lavet et system, de kalder ” Sony Mobile BRAVIA Engine”, der i media funktioner booster kontrasten en smule. Vi synes lidt det er en gimmick, og det giver på ingen måde denne skærm en farvegengivelse, som det vi ser på Samsungs Super AMOLED skærme eller Nokias Clear Black skærme.
![]() |
![]() |
Flot HD-skærm |
Galaxy SII og Xperia S |
Om det betyder noget, er meget op til den enkeltes smag og behag. Nogen vil gerne have flottere farver (mere kontrast), mens andre er til et skærmbillede, der ligger mere op af det naturlige, ganske som vi alle indstiller vores tv forskelligt. Men sort bliver på Xperia S ikke lige så sort som på en AMOLED skærm ”BRAVIA Engine” eller ej.
Det capacitive touch samt multitouch fungerer ganske glimrende, og det samme gælder autorotationen, når man fx ser billeder eller surfer på nettet. Betragtnings vinklen er også fin, og ud over at yderglasset spejler sig en del, så er den også rimelig i solskinsvejr.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatur |
QWERTY-tastatur i lodret |
Tastaturet på Xperia S er som sådan udmærket men dog med plads til forbedringer. Man kan vælge mellem QWERTY tastatur og numerisk/telefontastatur i lodret position, mens QWERTY er eneste mulighed i vandret. Vi kan godt lide at ord gætte funktionen ikke hopper op og ned som på Samsungs mobiler, og Smiley funktionen er rigtig god. Vi savner dog sekundære valg på knapperne, så alle tal og tegn ikke skal hentes i en undermenu – ikke just smart.
![]() |
Smiley-menu |
Bortset fra det så finder vi tastaturet udmærket i brug, og med Android er der jo masser af muligheder for at finde et andet tastatur, som man måske bedre kan lide – vi er ret begejstrede for ”SwiftKey X”, der kan købes på Google Play (Android marked).
En topmodel som Xperia S skal naturligvis også have gode netværks muligheder, og det har Xperia S da også. Der er 4 GSM net med EDGE som databære, samt 4 Styk 3G net, der med HSDPA kommer op på 14,4 Mbit.
Der udover er der naturligvis Wi-Fi med Wi-fi direct DLNA og Wi-fi Router (hotspot funktion).
![]() |
Forbindelsesmenu |
Xperia S har naturligvis USB mulighed via det medfølgende datakabel, Bluetooth 2.1 med understøttelse af A2DP og EDR samt et mini HDMI stik, så video signal hurtigt og let kan trækkes ud. En speciel funktion, som vi ikke har set før, er, at hvis Xperia S forbindes med HDMI stik til et nyere Sony TV, kan man styre mobilen via fjernbetjening til TV’et. Som tilbehør kan man tilkøbe en speciel media dock, som Sony har lavet til Xperia S.
Xperia S er som første mobil i Xperia serien blevet udstyret med NFC, som med sikkerhed bliver stort i fremtiden. Indtil videre er der dog ikke mange steder, at det er brugbart til noget, hvilket måske har givet anledning til, at Sony selv har ”opfundet” noget brugbart, NFC kan bruges til. Det hedder ”Smart tag” og går ud på, at man har 2 små plastik brikker, der mest af alt ligner et navne skilt til en lille hund. Disse kan så programmeres - eller rettere Xperia S kan programmeres - så når den køres hen over en af disse, kan den udføre nogle ting. Vil man fx gerne have ekstra høj lyd på arbejde, kan man sætte en smart tag op ved sin arbejdsplads, og så lige køre mobilen hen over, og der bliver skruet op. Mulighederne er mange, men omvendt er det ikke noget, man ikke kan stille sig ud af i mobilen hvis den betjenes normalt – men udmærket tænkt !!!
![]() |
![]() |
Super 12 mpixel kamera |
Fotomenu |
Kamera delen på Xperia S er en helt anden historie, for her er der et kamera, der virkelig er i top klasse. Vi har set mange kamera modeller fra Sony Ericsson, der har været rigtig gode, og her står Xperia S altså ikke tilbage, selv om det nu hedder Sony. For det første er der sat et 12 Mpixel kamera i mobilen, som for en Android mobil på vores breddegrader er rekord. Dernæst har man også som noget nyt, vi ikke har set før, lavet et system, så man fra dvale (slukket skærm) blot kan trykke den fysiske kameraknap ned og holde den nede, og et billede tages. Man kan således tage et billede på kun ca. 1 sekund.
Det er intet mindre end imponerende – prøv med din egen mobil at lås mobilen op fra dvale, få startet kamera delen op, fokuseret og taget billede. Her skal du ikke fjumre ret meget rundt, før der er gået mindst 4-5 sekunder hvis ikke længere tid. Med Xperia S kan man få alle de episoder, der lige opstår, på et øjeblik, og det er absolut ikke en dårlig idé. Som en lille fodnote skal det dog bemærkes, at det kræver godt med lys, for hjælpe lyset, der ellers er ganske kraftigt, kommer ikke i brug, når man tager fotos på den måde – så fotos i dårlig belysning er no-go med hurtig faktionen. Hvor mange billeder der så tages af en lomme, fordi kamera knappen trykkes ned uden man opdager det, må tiden så vise.
![]() |
![]() |
Videoindstillinger |
Fotoindstillinger |
At fotografere med Xperia S er også en fornøjelse. Softwaren er god og logisk bygget op, der er mange muligheder, man kan benytte for at forbedre sine fotos, og det fungerer bare godt.
Xperia S er også rimelig hurtig til at fokusere, og vi kan godt lide systemet med at sigte firkanten skifter fra hvid til klar grøn farve og et bip, når der er stillet skarpt.
Billedkvaliteten er dog det vigtigste, og den er altså super. Vi har lagt nogle fotos op på mobilfotos.dk, og du finder en genvej til disse nederst i denne test.
Vi er ikke blege for at sige, at Xperia S er den absolut bedste Android mobil til at fotografere med og kan fint matche super kamera mobiler som fx N8.
![]() |
![]() |
Scenevalg |
Videooptagermenu |
Men her stopper festen faktisk ikke, for video delen er også helt i top. Der er tale om en video optager, der optager i full HD (1080p) og med 30 fps. Det, der dog gør, at Xperia S adskiller sig fra mængden, er kontinuerlige autofokus, videolys og ikke mindst video stabilisator! Når man optager i HD, gør det en enorm forskel, om der er stabilisator på eller ej, og der er endnu meget få mobiler, der har fået video stabilisator, og på Xperia S kan man endda, modsat iPhone 4S, selv vælge, om den skal være slået til eller fra. (under visse forhold er det faktisk en fordel at kunne slå den fra)
![]() |
![]() |
Musikafspiller |
Fin equalizer |
Samme positive oplevelse fortsætter, når vi kigger på musik afspillerne. Her er en god og overskuelig musikafspiller med stort cover billede, coverflow når den drejes i vandret og fine muligheder for at tilpasse musikken, både med Equalizer og andre avancerede funktioner. Musikken lyder ganske godt både i det medleverede headsæt, men faktisk også ud af højtaleren på bagsiden. Alt i alt fin musikafspiller. Sonys trackID system er naturligvis også med, så man blot ved at optage et par sekunder musik kan finde frem til hvilken sang, der er tale om og evt. købe sangen online.
Der er også FM radio med RDS, der virker ganske fortrinligt med let søge funktion og spring mellem gemte kanaler.
![]() |
Fint FM-radio med RDS |
Video afspilleren høster ikke helt så mange roser. Den er ret simpel, ja faktisk er det en del af ”galleri” funktionen, man bruger til at afspille video med. Dermed er det begrænset, hvor meget man kan indstille, fx kan man ikke tilpasse skærmens størrelse, og DivX filer er ikke understøttet. Når det er sagt, så kommer vi ikke uden om, at de demo videoer (der sikket er optimalt tilpasset skærmen) ser hamrende flotte ud. Men æren for det må vi nok primært tilskrive skærmen frem for video afspilleren.
![]() |
![]() |
Flot videoafspiller |
Begrænset videoafspiller |
Til at drive Xperia S har Sony/Sony Ericsson nu endelig taget skridtet og gået fra single-core CPU til dual-core – og det var bestemt også på tide. Xperia S har fået en 1,5 GHz dual-core, og det er et kæmpe spring fremad i hastighed i forhold til Arc S.
Der er desuden 1 GB RAM og 32 GB intern lager plads ( fra start er der 26 GB ledig plads). I praksis, med den nye dual-core CPU på 1,5 GHz, er hastigheden i Xperia S ca som det, vi kender ved andre top mobiler fx Galaxy S2. Xperia S har en højere opløsning, der kræver flere data kræfter, men de er også tilstede, da det er en 1,5 GHz og ikke kun 1,2 GHz. I skrivende stund er Xperia S altså pænt med i forhold til konkurrenterne, men de er så også fra sidste år. Når de nye quadcore mobiler (LG optimus 4x, HTC one X og ikke mindst Galaxy S3) kommer over de næste par måneder, vil Xperia S ikke kunne følge med rent hastighedsmæssigt.
Vores benchmark test ligger i området af 3100 i score, og det er bestemt rimeligt taget skærmens opløsning og software udgave i betragtning. Galaxy Note, der også har en HD skærm, er marginalt hurtigere i benchmark test, hvilket ses nedenfor.
![]() |
![]() |
Galaxy Note og Xperia S |
Hovedskærm |
Softwaren i Xperia S er Android 2.3 (Gingerbread), og den vil blive opdateret til det nye Android 4.0 (ICS) inden længe. Der er som sådan ikke meget tilbage at se i det oprindelige Timeskabe UI, som Sony Ericsson lancerede. Det er reduceret til nogle widgets, ikonernes udseende og så den menu bar der findes i bunden af skærmen.
Netop den bar burde Sony nok kigge en ekstra gang på, for den er bestemt ikke specielt gennemtænkt med ikoner, der kan det samme som de touch knapper der findes lige neden under – det er i sagens natur ret ligegyldigt med dobbelt knapper.
![]() |
![]() |
Programmenu |
Lækker widget |
Bortset fra det så kører systemet ganske fint og flydende, og et par nye flotte widgets er det også blevet til, fx en god oversigt over div. forbindelser og indstillinger.
![]() |
![]() |
Google Maps |
Google Navigation |
GPS har Xperia S naturligvis også. Ud over at det kan bruges til at betjene bestemte services, Geotagging på fotos, så er der også gode muligheder for at navigere med en mobil som Xperia S. Der er grundlæggende to muligheder. Goggels gratis løsninger med kort og navigation som kommer ned over mobilnettet, efterhånden som det skal bruges, og så er der WisePilot som er præinstalleret. Her kan man købe kort og en masse ekstra funktioner, hvis man har brug for dette. I og med der er tale om en Android mobil, ville vi nok kigge på Navigon eller TomToms løsninger som findes på Google Play (tidligere Android marked), før vi købte et navigerings program, og vi ville først købe, efter vi havde prøvet, om det gratis Google system kunne dække vores behov eller ej.
![]() |
![]() |
Wisepilot |
Mail, kalender/organizer fungerer som det skal, og det bruger vi ikke rigtig tid på her. Men vi skal lige have med, at der ligger fra start en udgave af Office Suite, som man kan bruge til sine dokumenter.
![]() |
![]() |
Kalender |
Det nye Google Play |
Webbrowseren er vi lidt forundret over, at den ikke kører bedre. Xperia S har en kraftig dual-core CPU, og den burde så rigeligt kunne trække, at en browser kører helt flydende. Det gør den ikke på Xpeira S, og selv om den høje opløsning bestemt er en fordel, når man surfer på nettet, så bliver det overordnede indtryk, at vi har set bedre browser løsninger andre steder.
![]() |
![]() |
Webbrowser |
Batteriet, som Xperia S har, er indbygget, så brugeren ikke selv kan skifte det. Denne løsning er der både fordele og ulemper ved, men her konstaterer vi altså blot, at sådan er det. Størrelsen på batteriet er i bedste fald gennemsnitligt. Det er på 1750 mAh, hvilket er en kende mere end fx Galaxy S2. Men Xperia S har en skærm, der bruger lidt mere strøm samt en højere opløsning, hvilket betyder, at CPUen skal arbejde mere, det koster også strøm.
Vores oplevelse er, at vi kan sådan med rimeligt mådehold få den til at holde en dag, men så heller ikke mere. Om der er 20,30 eller 40% strøm tilbage, når man går i seng om aftnen er i og for sig uinteressant, for den holder med sikkerhed ikke en dag mere uden opladning, så vores test mobil blev ladet op hver nat.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Xperia S koster 3.545 kr.
I alt 90%
Ting vi er glade for:
Super flot design og lækker detalje med den gennemsigtige del med lys i.
Kvalitets indtrykket er rykket en klasse op fra Arc S.
Skærmen er rigtig flot med største skarphed til dato i en mobil ( 342 ppi).
Lyd kvaliteten er udmærket også fra bagside højtaleren.
Udmærkede forbindelses muligheder. (herunder HDMI ud)
I særklasse et godt kamera, der absolut er det bedste, vi har set på en Android mobil.
God musik afspiller og flot video gengivelse.
Video stabilisator.
NFC.
Ting vi er mindre glade for:
De 3 touchknapper under skærmen – dem er vi rigtig trætte af.
Bagside cover der kun skjuler et micro simkort.
Kontrast i skærmen (sort er ikke sort som på en AMOLED skærm).
Ingen mulighed for ekstra hukommelse.
Lidt bøvlet med en klap foran lade stikket, der ofte driller.
Konklusion:
Vi er ikke et øjeblik i tvivl om, at Sony lægger hårdt ud som ”nyt” navn i mobilbranchen med en mobil som Xperia S. Det er på mange måder en meget vellykket mobil, der dels er til at betale ( prisen er i skrivende stund fra ca. 3700,- kr. og op ), og dels har den top præsentationer på en række områder, hvor andre ikke kan være med.
Men der er altså et par skønhedsfejl, som trækker en del ned. Vi blev aldrig under denne test rigtig gode venner med de her 3 touch knapper under skærmen. Vi medgiver så absolut, at det ser rigtig flot og smart ud, men når begejstringen over dette har lagt sig, bliver en frustration tilbage over mange fejltryk, og at man konstant skal koncentrere sig om at ramme rigtig. En så vigtig del af det at benytte en smart Phone skal bare sidde lige i skabet, hverken mere eller mindre, og det gør det bestemt ikke på denne Xperia S. Vi fjernede endda den ekstra skærmbeskytter for at yde disse knapper størst mulig retfærdighed, og selv om det hjalp en smule, blev det aldrig godt.
Dette trækker så meget ned, at Xperia S kun lige akkurat og med god vilje får slæbt sig op på de magiske 90%, så det bliver en mobil vi anbefaler, og det på trods af alle de andre super gode ting som fx et kamera der sætter alt andet, vi tidligere har testet, til side.
Vi vil stærkt anbefale dig, der overvejer en Xperia S om næste mobil, at tage forbi en mobil butik og få lov at trykke på de her touch knapper for at se, om du kan leve med dem. Kan du det, får du i skrivende stund ikke en bedre mobil for pengene, og da slet ikke hvis du er glad for at optage fotos og video.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Sony Ericsson Xperia Arc S test |
![]() Motorola RAZR |
![]() Samsung Galaxy S 2 test |