Tilbage i foråret kom de første nye mobiler under Sony brandet, da de kort tid for inden havde købt Ericsson ud af det fælles selskab Sony Ericsson mobile. Vi var ganske tilfredse med den Xperia S, vi testede, og som fik så høj karakter, at den røg ind på en plads for de mobiltelefoner, der får prædikatet ”mobiltest anbefaler”. Men der var også nogle småting, som vi var lidt trætte af. Derfor ser vi meget frem til at teste denne Xperia P, som er lidt mindre men ikke desto mindre meget mere lækker – det vender vi tilbage til.
![]() |
![]() |
Xperia P ved siden af tændstikæsken | Xperia U og Xperia P |
![]() |
Æske med tilbehør |
![]() |
Den gennemsigtige touchbar |
Den virker super lækkert bygget i et nydeligt og slankt design og med samme kendetegn som storebror Xperia S – den gennemsigtige del tæt ved bunden. Vores test model er i rød, nærmest mørkerød, og vi synes den er kanon flot. Skulle vi forfalde til at købe en rød mobil, så skulle det bestemt være denne farve. Men den fås også i en sølvgrå og en sort udgave, hvis man ikke er til røde mobiler.
Bygge kvaliteten er bestemt også i orden. Der er ingen knirken eller knagen, når man vrider den eller trykker på den, og alt andet ville da også være helt uacceptabelt for en mobil i denne klasse. Mobiler som denne Xperia P, der ikke har udskifteligt batteri, er lettere at lave stærke for producenterne, da man kan lukke bagsiden helt. Det er også derfor vi ser, at flere og flere producenter laver en lukket bagside løsning. Ulempen er så, at man som bruger ikke kan have et ekstra batteri med eller selv kan udskifte det gamle, når det begynder at blive slidt.
![]() |
Tykkelsen på 10,5 mm er OK |
Størrelsen på Xperia P er som sådan fin med mål på 122 x 59.5 x 10.5 mm og en vægt der siger 120,55 gram. Dette er noget mindre end de store mobiler, men på grund af det firkantede design, virker Xperia p dog større - navnlig i en lomme, end den egentligt er.
Men lad os se hvor Sony har placeret de forskellige stik og knapper på Xperia P. På forsiden har vi en stor glasflade ned til det gennemsigtige bånd, der går på tværs af mobilen. I toppen er telefonens samtale højtaler samt et VGA kamera og de vanlige lys og nærheds sensorer. Under skærmen er der det her bånd med 3 knapper indbygget. I modsætning til Xperia S, hvor touch knapperne, man skulle trykke på (retur, home og menu), rent faktisk var små prikker, der lå placeret lige over det gennemsigtige bånd, så ligger touch knapperne på Xperia P nu rent faktisk i selve båndet – det er absolut en forbedring, at man nu kan trykke på et symbol ,og så reagerer mobilen, som den skal !!
![]() |
![]() |
Xperia P set fra venstre |
Xperia P set fra højre |
Vi fortsætter op på venstre side, hvor vi øverst har micro USB stik og lige under et HDMI mini stik. Vi synes at det er alle tiders, at en mobil har en TV udgang i form af et HDMI mini stik. Men med en placering så tæt ved micro usb stikket er der nok en del, der forsøger at sætte lade kablet i HDMI stikket, da de ligner hinanden meget. Men det lærer man vel med tiden. Under det har vi en klap, der skjuler simkortet, og det er jo også her, man skifter til de nye micro SIMkort.
På højre side har vi øverst mobilens udvendige højtaler, en tænd/sluk/lås knap og en udmærket volumen knap, der er hævet i begge ender, så det er lettere at mærke sig frem under en samtale. Sluttelig er der en fysisk kamera knap af to trins typen, hvilket vi bestemt foretrækker frem for virtuelle knapper på skærmen. På Xperia P er begge muligheder tilstede, så brugeren selv kan vælge hvad man synes bedst om.
I bunden er der ikke noget, og i toppen er der kun et 3,5 mm jackstik.
![]() |
Bagsiden i aluminium |
Bagsiden er ganske simpel. Der er kun en lille lys diode samt et kamera placeret nær toppen. Bortset fra et lille stykke i toppen og under den gennemsigtige bar i bunden er hele bagsiden lavet i et stykke metal, der fortsætter rundt på siderne. Det buede design gør, at Xperia P føles lækker i hånden men vipper når den lægges på et bord, og man forsøger at trykke på den (som en iPhone 3G/3GS). Overfladen er en mat farve, hvilket bestemt begrænser synlige fedtfingre, som ellers ofte er at se på mobiler med blanke overflader.
Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal se på skærmen. Her er tale om en 4” (89 x 50 mm) LED-backlite LCD skærm, som er den type, Sony har valgt at bruge i sine modeller. Skærmen har en opløsning på 960 x 540 pixel og er altså ikke en HD skærm, som den vi finder på storebror Xperia S. Det hører dog med til historien, at med en mindre skærm når Xperia P stadigvæk op på 275 ppi, hvilket er ganske udmærket. Xperia P har fået det, som Sony kalder ”whiteMagic” funktion, der via en ekstra hvid subpixel booster lyset til næsten det dobbelte af, hvad vi ellers har set på mobiltelefoner. Det betyder, at Xperia P er så absolut den bedste mobil, vi har prøvet, til at blive brugt/set på i kraftig dagslys. Bruger man ofte sin mobil udendørs i solskin, vil vi anbefale i det mindste at prøve at se en Xperia P i forhold til sin egen, så man selv kan opleve, hvor stor forskel der er.
![]() |
![]() |
Ganske flot skærm |
Gode farver |
Farverne er ganske flotte, og Sony har også deres ” Mobile BRAVIA engine”, som giver mere kontrast. Vi har dog ikke helt den samme fidus til BRAVIA engine som til WitheMagic, der bestemt gør en stor forskel. Endelig har Sony formået at få en ganske god betragtnings vinkel på skærmen, hvilket i sagens natur også er et plus.
Skærmen er beskyttet med ridsefrit safir glas. Men desværre - for at gøre dette glas mere modstandsdygtigt over for tryk og slag, putter Sony en kraftig plast folie uden på skærmen. Denne plast film er ikke ridsefri, og ydermere får man en lille smule dårligere respons fra touch skærmen, end hvis den fjernes. Sony og dengang det hed Sony Ericsson har brugt dette system længe, og vi kan faktisk ikke forstå, at de holder fast i dette i stedet for at give brugerne en ordentlig løsning som fx Gorilla Glass, der både er meget mere brudsikkert og også meget ridse modstands dygtig, og det benyttes da også i en række af andre producenters produkter.
![]() |
![]() |
QWERTY-tastatur på højkant |
Tastaturet på den brede led |
Tastaturet er vi sådan set heller ikke så begejstrede for. Dels er vi nede i en 4” skærm, der er relativ smal, hvilket gør, at med fuldt tastatur er de enkelte knapper ret små. Men vi savner også et ordentligt system med sekundære valg, så man ikke skal ind og skifte layout for at kunne sætte speciel tegn. Problemet er dog ikke større, end at man blot kan hente et af de mange gode tastaturer ned fra Google Play, og for nogle er det måske et mindre problem, hvis de hellere vil skrive med et ”gammeldags” numerisk tastatur og T9 ordbog, som også er en mulighed.
Af mulige forbindelser til omverdenen er der alt det, vi forventer af en moderne smartphone. Der er 4 GSM bånd med understøttelse af EDGE og dertil 4 styk 3G bånd med HSDPA på hastigheder på op til 14.4 Mbps. Dertil er der naturligvis Wi-Fi funktion med hotspot funktion og DLNA. Der er også kommet NFC med i Xperia P, som er rart at have, selv om det stadigvæk er ret begrænset, hvor man kan bruge det.
Der er naturligvis også Bluetooth (2.1) med A2DP og EDR funktion, samt mulighed for at forbinde mobilen til en computer via det medfølgende data kabel.
![]() |
Benchmark test |
Mens vi er ved de mere tekniske detaljer, kan vi ligeså godt nuppe CPU og RAM med, når vi er i gang. Xperia P har en Dual-core CPU på 1 GHZ, der har en godkendt hastighed men heller ikke mere. I vores benchmark test scorede den omkring 2300-2400, der er ok, men omvendt er der lang op til de virkelig hurtige som Galaxy S3 og HTC One X, der scorer mellem 4000-5000 point. Men til dagligt brug er Xperia P bestemt rigelig til de fleste og den føles som sådan ikke langsom. Der er 1 GB RAM og 16 GB intern hukommelse. Denne hukommelse kan desværre ikke udvides, så har du brug for mere plads til musik, foto, video osv., er det en anden model, du skal kigge efter, hvis man da ikke kan nøjes med cloud tjenester som dropbox og lignende.
![]() |
![]() |
Kameraindstillinger |
Scenevalg m.m. |
Netop foto og video kommer man nemt til at bruge en del plads på, for her gør Xperia P det rigtig godt. Sony og tidligere Sony Ericsson har altid lavet ganske udmærkede kamera mobiler på de lidt dyre modeller. De har fastholdt en fysisk kamera udløser knap, selv om der er også er mulighed for at benytte touch skærm. Det kan vi godt lide. Xperia P har et 8 Mpixel kamera, der tager rimelige gode billeder for en mobiltelefon med den opløsning. Faktisk vil vi gå så vidt som til at påstå, at blandt 8 Mpixel kamera telefonerne er denne Xperia P blandt de 3 bedste, vi har testet. Samlet set kan kameraet dog ikke matche det, vi finder i storebror Xperia S, men her er også tale om et 12 Mpixel kamera og en dyrere model.
![]() |
Flashindstillinger |
Billederne er skarpe og farverne ligeså og ganske naturtro. Der kan være problemer med billedstøj, alt efter hvad man optager, men dette optræder mest tydeligt, hvis man forstørrer billedet op efterfølgende. Et stort problem er det ikke, og stort set alle kamera mobiler har billedstøj i et eller andet omfang.
Der er en enkelt lys diode, der er fint kraftig, men i mørke omgivelser kommer den dog hurtigt til kort. Vi ville have fortrukket en xenon flash.
![]() |
Videovalg |
Video kvaliteten er ikke helt på samme niveau som foto delen. Der tages godt nok video i 1080P kvalitet med 30 billeder pr sekund, men Xperia P har en kedelig tendens til, at billed linjer hakker (jaggies), når man filmer og panorerer. Dette gør sig også gældende, selv om man skifter ned til 720P opløsning. Det er ikke ualmindeligt, at man ser dette fænomen på mobiltelefoner, men Xpeia P har det i en grad, vi ikke har set før. Dette kan muligvis mindskes med en software opdatering.
Video afspilleren og musik afspilleren er identiske med det, vi så på storebror Xperia S. På musik afspilleren er der en god og overskuelig oversigt med stort cover billede, coverflow når den drejes i vandret og fine muligheder for at tilpasse musikken, både med equalizer og andre avancerede funktioner. Musikken lyder ok både i det medleverede headsæt men faktisk også ud af højtaleren på siden af mobilen. Alt i alt en fin musikafspiller. Sonys trackID system er naturligvis også med, så man blot ved at optage et par sekunder musik kan finde frem til hvilken sang, der er tale om og evt. købe sangen online.
![]() |
![]() |
Medievalg |
Musikafspiller |
Der er også FM radio med RDS, der virker ganske fortrinligt med let søge funktion og spring mellem gemte kanaler.
Video afspilleren høster ikke helt så mange roser. Den er ret simpel, ja faktisk er det en del af ”galleri” funktionen, man bruger til at afspille video med. Dermed er det begrænset, hvor meget man kan indstille, fx kan man ikke tilpasse skærmens størrelse, og selv om DivX filer er understøttet, er dette i noget begrænset omfang, og det er ikke alle DivX filer, der virker, eller også virker lyden ikke. Når det er sagt, så kommer vi ikke uden om, at de demo videoer (der sikkert er optimalt tilpasset skærmen) ser flotte ud.
![]() |
![]() |
Homescreen med widgets |
Programmenu |
Styresystemet i Xperia P er Android Gingerbread (2.3.7), og det skuffer os faktisk en smule. Ikke så meget fordi det nyere Ice Cream Sandwich er meget bedre, forskellen er, at det er optimeret bedre, og der er naturligvis også lavet forbedringer rundt omkring, der gør betjeningen lettere. Nej, det der skuffer mest er, at Sony er så lang tid om at komme med mobiler, der har Ice Cream Sandwich, når nu det har været muligt siden starten af året at købe andre producenters mobiler med dette system. Sony siger godt nok, at en opdatering lige er på trapperne, og det er også fint nok, men det burde være på telefonen fra start på nuværende tidspunkt.
![]() |
![]() |
Tilføje genveje til homescreen |
Widgetmuligheder |
Sony har som flere andre producenter lavet deres eget skin oven på Android platformen. Vi er ikke helt så begejstrede for det som HTC´s meget flotte Sense eller Samsungs hurtige Touchwiz, men vi lader det ikke trække ned i vores test, da det er meget simpelt at hente et anden skin ned fra Googel play og benytte det i stedet for.
![]() |
Google Maps |
GPS har Xperia P naturligvis også, og det er helt identisk med det, vi så ved Xperia S. GPS funktionen kan bruges til at betjene bestemte services, Geotagging på fotos, og så er der også gode muligheder for at navigere med en mobil som Xperia P. Der er grundlæggende to muligheder. Googles gratis løsninger med kort og navigation som kommer ned over mobilnettet, efterhånden som det skal bruges, og så er der WisePilot, som er præinstalleret.
![]() |
![]() |
Menu Wise pilot |
Wise Pilot priser |
Her kan man købe kort og en masse ekstra funktioner, hvis man har brug for dette. I og med der er tale om en Android mobil, ville vi nok kigge på Navigon eller TomToms løsninger som findes på Google Play, før vi købte et navigerings program, og vi ville først købe, efter vi havde prøvet, om det gratis Google system kunne dække vores behov eller ej.
Webbrowseren havde vi lidt problemer med ved storbror Xperia S. På denne Xperia P ser det ud til at køre noget mere flydende. Om det hænger sammen med, at Xperia S har en højere opløsning, der måske volder browseren lidt problemer, skal vi ikke kunne sige, men oplevelsen er altså, at denne Xperia P virker mere flydende i brug, end det vi så på Xperia S. Der er både tekst tilpasning, dobbelt tryk for zoom in/ud osv, og samtidig er den fint hurtig til at loade sider. Flash indhold er heller ikke noget problem for Xperia P.
![]() |
![]() |
Fint hurtigt indlæsning af sider |
God webbrowser |
Mail delen på Xperia P er som vanligt hos Sony (og de andre Android mobiler) rigtig udmærket. Her er de funktioner, de fleste måtte ønske, og hvis endelig den indbyggede mail klient ikke opfylder alle ønsker, er der mulighed for at hente andre ned fra Google Play. Kalender delen er også fin. Der er ikke ændret en masse i forhold til, hvad vi tidligere har set, men det har således heller ikke været nødvendigt. Der er også en udgave af OfficeSuite med fra start, således at man har mulighed for at læse og redigere i forskellige typer dokumenter.
![]() |
![]() |
Dedikeret Sony Apps butik |
Batteriet er vi ikke imponeret over, slet ikke faktisk. Dels har Sony valgt en løsning, som betyder, at brugeren ikke selv har mulighed for at skifte batteri og dermed fx have et ekstra med på rejser, men dette kunne vi sådan set have levet med, hvis det indbyggede batteri havde en ordentlig kapacitet.
Det har det bare ikke. Det er længe siden, vi har testet en ny Smartphone med så ringe batteri kapacitet, som det vi ser på Xperia P. Sølle 1305 mAh er det blevet til. Det betyder, at der er meget få personer, der kan undgå at skulle lade Xperia P op hver nat, men endnu værre er det, at personer, der bruger deres mobil en del, kan risikere at den ikke holder en hel dag fra morgen til aften, med mindre den lades op under vejs – det er for at sige det lige ud bare ikke godt nok. Batteriet kan for mange være grunden til at finde en anden model end lige Xperia P – ærgerligt.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Xperia P pt. koster 2.598 kr.
![]() |
Xperia P ligger godt i hånden |
I alt 85%
Ting vi er glade for:
Flot og ikke mindst super velbygget mobil i metal.
Touch knapperne på fronten sidder hvor symbolerne er.
Skærm med super lysstyrke til udendørs brug.
Alt i forbindelser, inklusiv NFC.
Rimelig dual-core CPU og 1 GB RAM.
Rigtigt godt 8 Mpixel kamera.
MicroHDMI udgang.
Fin musik del med RDS radio.
Ting vi er mindre glade for:
Uhyggelig ringe batteri kapacitet og batteriet kan ikke skiftes af brugeren selv.
Video optage delen og afspillerdelen mangler en smule.
Vi savner Ice Cream Sandwich (og det gør vi også på Xperia S).
Kun 16 GB intern hukommelse der ikke kan udvides.
Yder skærm med plastfolie og safir glas.
Konklusion:
Det var så testen af Xperia P. Vi var langt henne i testen overbevist om, at denne mobil, på trods af at den er billigere og har mindre avanceret hardware end storbror Xperia S, var det bedste valg af de to, og det er sjældent, at det forholder sig sådan. Desværre nåede Xperia P ikke i mål, hvilket vi udelukkende tilskriver det usle størrelse batteri, som Sony har valgt at sætte i denne telefon – det er slet og ret ikke rimeligt med så lille et batteri.
Bruger man ikke sin mobil ret meget, er der dog stadigvæk en del rigtig positive ting ved Xperia P. Den lækre bygge kvalitet i aluminium, en smart gennemsigtig bar, hvor touch knapperne rent faktisk ligger ved symbolerne og ikke i små punkter hen over samt en skærm der er ekstremt lysstærk, er kvaliteter som vi bestemt synes om. Prisen på ca. 1000 kr. under storebror og en fysisk mindre størrelse er bestemt også noget, der kan trække i den rigtige retning. I rød, som denne vi har testet, kunne vi sagtens forstille os, at der var en del piger, der ville synes om denne Xperia P.
Men en bedre mobil end Xperia S er og bliver denne Xperia P sammenlagt ikke.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Sony Xperia S |
![]() Samsung S8600 Wave 3 test |
![]() HTC One S test |