Siden Apple lancerede den første iPad, har tablet computere gået deres sejrsgang over hele verden. Apple var først med den moderne tablet, men der gik ikke længe, før både Android- og Windows baserede tablets kom i hobetal. I dag kan man købe Android baserede tablet computere til et pænt stykke under 1000,- kr., hvilket først og fremmest har været med til at udbrede Android systemet på tablet computere. Denne tablet, vi har til test, er dog i den dyre ende for Android tablets, om end den så ikke er dyrere end iPads og Windows tablets.
![]() |
Xperia Tablet Z og tændstikæsken |
![]() |
Æske med tilbehør |
Vi starter med æske og indhold, og det er hurtigt overstået. Xperia Tablet Z kommer i en hvid papæske, der dog er i kraftigt pap. Tabletten ligger placeret i en papbakke øverst, og tilbehøret ligger derunder. Tilbehøret er meget simpelt. En lader med USB udgang og et data/lade kabel er, hvad man får med. Til laderen vil vi dog godt knytte en kommentar. Den lader der var med var 850 mAh, hvilket normalt er det, man ser benyttet til en smartphone. Det viste sig efterfølgende også at være tilfældet at det netop var en smartphone lader. Problemet med den lave lade strøm er, at en tablet som Xperia Tablet Z har et noget større batteri end en smartphone, og derfor tager det lang tid at lade den helt op. Hvis Xperia Tablet Z er helt tømt for strøm, tager det 9-10 timer at lade den op med en mobillader. Den lader som normalt følger med til Xperia tablet Z lader med 1500 mAh og det giver en mere rimelig opladnings tid på. ca. 5-6 timer. Til sammenligning har den lader, der følger med en iPad, en lade strøm på 2100 mAh men her er batteriet der skal lades op også betragteligt større.
![]() |
IPad og Xperia Tablet Z |
Selve designet og den kvalitets fornemmelse, vi oplever med Xperia Tablet Z, er rigtig god. Xperia Tablet Z måler 266 x 172 x 6,9 mm og vejer 487,5 gram i vores 4G/LTE udgave. Den er altså både meget tynd og også ganske let. Til sammenligning med nyeste iPad er Xperia Tablet Z 2,5 mm tyndere og ca. 165 gram lettere – det kan bestemt mærkes !!!
Man kunne så frygte, at Xperia Tablet Z så virkede plastikagtig eller mindre solid end en iPad, der er lavet i aluminium, men det er så absolut ikke tilfældet. Man føler bestemt, at man sidder med et kvalitets produkt i hænderne, når man sidder med Xperia Tablet Z, også selv om den er så tynd, som den rent faktisk er. Plast/gummi overfladen er helt anderledes lækker end det, vi ser på de helt billige Android tablets.
![]() |
Bagsiden sammen med iPad |
Designet helt i sort med knapper på siderne og gummi belægning på bagsiden falder også vores smag. Man genkender tydeligt den samme design streg som på Sonys Xperia smartphones, og det er tydeligt, at Sony har lagt vægt på, at denne tablet skal se flot ud også, når den ikke er i brug.
![]() |
MicroSD og MicroSIM port |
Et ekstra trumfkort har Sony oppe i ærmet i form af, at Xperia Tablet Z rent faktisk er vandtæt ned til 1 meter i 30 minutter. Altså behøver man ikke at være nevøs for at tage den med til standen, bruge den i badeværelset eller andre steder, hvor den kan blive udsat for lidt fugt – så længe man holder de forskellige gummi forseglings klapper lukkede og ikke overdriver fugten. Vi kender ikke andre tablets, der kan tåle fugt/vand som denne Xperia Tablet Z, men vi kan ikke undlade at påpege det irritations moment, det er, at skulle åbne gummi lågen hver gang tablets skal lades. Det havde også været smart, hvis Sony havde valgt at bruge en skærm, der kunne benyttes, selv om der var lidt fugt/vand på den. Det er ikke tilfældet, og er skærm overfladen fugtig eller bare delvist fugtig, så virker touch funktionen ikke.
Men lad os se lidt på hvor Sony har placeret de forskellig ting henne. Fronten er fyldt ud af en stor glasflade af et materiale, der skulle begrænse ridser og brud. Under glasset er der midtfor (hvis tabletten holdes vandret) et 2,2 Mpixel fullHD kamera samt en lille lyssensor.
![]() |
Venstre side af Xperia Tablet Z |
På venstre side (igen når tabletten holdes vandret) er der øverste et 3,5 mm Jackstik med egen gummilåge. Den eneste fysiske knap der findes på Xperia Tablet Z er en metal power/dvale knap, som stikker en smule ud fra siden. Dernæst en status lys diode der lyser/blinker ved forskellige begivenheder. Så er der en udmærket volumen knap, der stikker lidt ud, så man let kan føle den med en finger. Længere nede finder vi strømstik til en speciel lade dock, der kan købes som tilbehør, så enheden let kan sættes til at lade. Sluttelig er der den ene af de 2 stereo højtalere der findes på Xperia Tablet Z. Mens vi er ved disse højtalere, er det positivt, at der er 2 højtalere, og man derved får en rigtig stereo oplevelse, når man hører musik, ser film eller spiller spil. Omvendt trækker det altså en del ned, at disse højtalere er noget svagere end gennemsnittet, så hverken lydniveauet eller basgengivelsen, som de kan levere, altså ikke er imponerende. At Sony så har lavet det, så hver af de 2 højtalere har 2 udgange, (en i siden og en i bunden) ændrer ikke ved den lave udgangs effekt.
På højre side finder vi kun den anden højtaler som det eneste. I toppen finder vi en mikrofon og en IR sensor, således at Xperia Tablet Z med den tilhørende app kan bruges til at fjernbetjene tv, musik anlæg osv.
![]() |
Højtaler og ladeport |
I bunden finder vi til venstre et microUSB stik til opladning og datakabel, mens der i højre side er plads til et microSD hukommelsekort og i den udgave, vi har til test, et simkort.
På bagsiden finder vi et 8,1 Mpixel kamera samt et lille mærke, der indikerer hvor NFC feltet findes.
Vi går tilbage til fronten, hvor vi skal se på skærmen, Sony har sat i Xperia Tablet Z. Der er tale om en flot LED-backlit skærm på 10,1” ( 217 x 136 mm). Modsat iPad der bruger et 4:3 format, er denne skærm væsentlig bredere 16:9 format. Et bredere format, som Xperia Tablet Z har, er helt klart en fordel, når man bruger den i vandret, fx når man ser film, men omvendt er iPad altså noget mere brugervenlig, når tableten holdes lodret – her bliver Xperia Tablet Z bare for lang og smal til, at det giver en god oplevelse.
![]() |
Xperia Tablet Z og tændstikæsken |
Opløsning er fullHD (1920x1200 pixel), hvilket giver en pixel tæthed på 224 ppi. Her kan Xperia Tablet Z ikke matche iPad, der med en opløsning på 2048x1536 pixel har et ppi tal på 264. Man siger, at grænsen for, hvornår man med almindeligt godt syn kan skelne de enkelte pixel på mobiltelefoner og tablets, ligger på omkring 300 ppi. Men vi synes nu ikke det er et problem på denne Xperia Tablet Z, og tingende står (med vores øjne) ganske skarpt.
![]() |
![]() |
Skærmens kontrast i forhold til iPad | Skærmindstillinger |
![]() |
![]() |
Skærmens kontrast i forhold til iPad | Skærmindstillinger |
Betragtnings vinklen er ganske udmærket, men i dagslys skuffer denne skærm, der ikke har nok lysstyrke til at undgå genskin i glasset.
Sony Xperia Tablet Z findes i 2 udgaver. Der er en med mobildata forbindelse, som vi har til test, og så en billigere udgave kun med Wi-Fi forbindelser. For denne Xperia Tablet Z med mobil data forbindelse er der alt, hvad man kan ønske sig på dette område. Der er almindelig GSM bånd med EDGE, 3G med HSDPA med hastighed på op til 42 Mbit, og endelig er der det nye 4G/LTE net, hvor hastigheder kan komme helt op på 100 Mbit.
![]() |
Netværksmenu |
Wi-Fi er der som nævnt i dem begge, og her er der tale om et dual-band netværk, der kan tage både almindelige 2,4 men også de nyere 5 GHz trådløse net. Der er mulighed for DLNA, og i den udgave med mobilnet også hotspot funktion.
Bluetooth og NFC er også inkluderet foruden den IR port, vi tidligere har været inde på.
Til at drive Xperia Tablet Z har Sony valgt at bruge en Snapdragon quad-core CPU på 1,5 GHz. Når vi laver vores benchmark test, som altid skal tages med et gran salt, får vi en score på omkring 7000. Det er som sådan ikke imponerende i forhold til de bedste Smartphones herunder Sonys egen Xperia Z, som vi i sin tid målte til 8000, og Samsung Galaxy S4 og HTC One er oppe på ca. 12000 i samme test.
![]() |
Benchmarkscore |
Det ændrer dog ikke ved, at Xperia Tablet Z virker meget responsiv og flydende i brug, og den klarer også større Apps uden problemer eller ventetid.
Der er indbygget 2 GB ram, og den interne hukommelse er på 16 GB. Det er ikke alverden i en tablet, hvorfor muligheden for at sætte op til 64 GB ekstra lagerplads i form af et microSD kort er en rigtig god idé og for brugeren en billig måde at få mere plads på enheden.
Kameraet i tablet enheder bliver bedre og bedre, det er Xperia Tablet Z et tydeligt bevis på. Der er indbygget et 8,1 Mpixel kamera, der dog ikke har nogen LED hjælpe lys, som vi ser på mobiltelefoner.
Det 8 Mpixel kamera tager egentlig udmærkede fotos i 3264x2448 opløsning men står dog noget tilbage i forhold til Sonys Xperia Smartphone med 8 Mpixel kamera. Fotos der optages i 8 Mpixel tages i 4:3 format, og hvis man vil have fotos i 16:9 format, så må man nøjes med 5 Mpixel fotos.
![]() |
![]() |
Kameramenu | Mange mulige indstillinger |
Der er masser af indstillings muligheder på kamera delen, så man bedre kan opnå fornuftige resultater. Men i forhold til iPad, der stort set ingen indstillings muligheder har, står kvaliteten af Xperia Tablet Z fotos lidt tilbage.
Video er naturligvis også en mulighed, og her optager Xperia Tablet Z i fullHD (1080p) med 30 billeder i sekundet. Video ser egentlig udmærket ud, og den indbyggede billede stabilisator er her et stort plus i forhold til at få mere rolige video optagelser.
Men kamera i tablets, hvad enten det er Xperia Tablet Z eller en iPad, giver altså på ingen måde samme mening som i en mobiltelefon, man altid har med sig lommen. De er besværlige at filme med og bør holdes med 2 hænder, og så ligner man også lidt en idiot, når man render rundt og tager fotos/video med en tablet. Dette gør, at det er ikke fotodelen i en tablet, som vi vægter mest i en test.
![]() |
![]() |
Multitasking i android 4.2.2 | Appmenu |
Styresystemet er, som vi har nævnt tidligere, Android, og den vi har til test er i udgave 4.2.2. At der er tale om en Android tablet er både med fordele og ulemper. Til fordel for dette system frem for fx iOS som findes på iPad kan nævnes fuld integration af Googles mange tjenester (Gmail, Maps, Navigition, Crome osv.) Det er et kraftigt stigende antal Android tablets der sælges, hvilket betyder, at udbuddet af Apps også er kraftigt stigende. Man får i forhold til iOS en platform med mange flere muligheder både for producenten og brugeren til at tilpasse tableten, som man ønsker det. Det være sig widgets, tastaturer osv. som man ikke kan på en iPad.
Men der er bestemt også ulemper ved Android tablets. Hele økosystemet er slet ikke så godt integreret, som det vi ser på iOS. Der findes masser af Apps i Google Play (app butik) som kun fungerer i lodret position, da de er udviklet til smartphones. Mængden af Apps er heller ikke endnu oppe på niveau med det der findes i App store til iPad.
![]() |
Small app - her lommeregner |
Isoleret set for Xperia Tablet Z´s vedkommende så har Sony kun lavet mindre ændringer, men det er bestemt nyttige ting, som er lagt oven på den originale Android software. En af de ting, vi vil fremhæve, er ”small apps”, som egentlig blot er små Apps, der kan lægges (og flyttes) oven på en webside. Det kan fx være en lille note, man vil skrive op, en lille lommeregner man lige har brug for osv. Man kan naturligvis multitaske og skifte fra en webside til lommeregner, men med small apps system behøver man altså ikke skifte app som ellers.
Musikafspilleren i Xperia Tablet Z er Sonys Walkman afspiller. Den er ganske let at gå til, og der er de funktioner, man forventer, der skal være. Man kan naturligvis sortere musik op på forskellig måde, og sammen med selve afspiller grafikken ser det ganske flot ud.
![]() |
![]() |
Small app - her lommeregner | Lydindstillinger |
Vi er dog en kende skuffet over de indbyggede højtalere, som vi har været inde på. Der mangler saft og kraft, og de leverer ikke varen, som vi har set på andre tablets. Glædeligt er det så, at der er ganske mange måder at forbedre lyd indtrykket på både med en equalizer og forskellige lydforbedrings funktioner, som man kan slå til og fra.
En anden ting, vi glæder os over, er en udmærket FM radio med RDS. Den virker, som på mobiltelefoner, kun hvis man sætter et headsæt til Xperia Tablet Z, og da dette ikke følger med i salgsæsken, er det noget som skal tilkøbes, før radioen kan bruges.
![]() |
Lydindstillinger |
Både til musik afspilleren og radioen er der en masse forskellige grafiske ting, man kan sætte til at køre i baggrunden. Sony kalder det for visualisering, men det ændrer ikke ved, at vi synes det er en lidt ligegyldig funktion. Så er vi mere begejstrede for TrackID, som giver mulighed for at finde navn og kunster på musik, man hører fx i radioen.
![]() |
Grafiske baggrunde |
Video afspilleren er udmærket, men vi savner dog forskellige ting, hvilket er lidt ærgerligt, eftersom netop video er oplagt at bruge en tablet i 16:9 format som denne Xperia Tablet Z til. Der er forskellige codex, som den ikke understøtter, hvilket kræver, at man tilpasser sine videoer til det, den kan afspille. Det er specielt codex, der understøtter 1080p afspilning, der kan drille lidt i MKV og også MP4 codex. Der er heller ikke understøttelse af undertekster, og visse lyd formater er heller ikke understøttet. Alt i alt kunne Sony godt have spidset blyanten lidt her, for det er altså noget, de fleste brugere forventer bare er i orden i en tablet anno 2013.
![]() |
![]() |
Videoafspiller | Indstililnger for videoafspiller |
Ret skal være ret, og med et par gode hørebøffer og et codex, der virker, så er det faktisk en fornøjelse at se en film på Xperia Tablet Z og noget bedre end på en ipad, da hele skærmen kan udnyttes maximalt i 16:9 format.
![]() |
![]() |
Fin Chrome webbrowser | Her i lodret |
Webbrowseren, Xperia Tablet Z kommer med, er Googles standard kaldet Crome. Det er bestemt ikke en ringe browser, og den indlæser hurtigt sider, og der er en masse ting, som man kan tilpasse. Flash indhold er dog ikke muligt, og det betyder, at mange videoer på danske aviser (BT, Ekstra bladet osv) ikke kan vises.
Problemet er dog til at overse, for der findes flere udmærkede gratis browsere man kan hente ned fra Google Play, så enhver burde kunne finde en browser, der passer til deres brug.
Batteriet skal vi også lige have rundet, og her er desværre tale om en skuffende oplevelse. Sony har kun lagt et 6000 mAh batteri i Xperia Tablet Z, og det er altså alt, alt for lidt efter vores mening. Sidder man og surfer på nettet og måske ser lidt youtube, netflix eller bare surfer almindelige sider, bliver man forbavset over, hvor hurtigt batteriet bliver drænet.
![]() |
Skærmens størrelse i forhold til smartphone |
Og det er der ikke noget at sige til. Mobiltelefoner med ca. 5” skærm (1/4 af den skærm Xperia Tablet Z har) ser vi efterhånden med batterier på 2600-3000 mAh. De holder som regel ikke strøm meget mere end en dag, hvis de bliver brugt en del.
En anden sammenligning, vi kunne lave, er i forhold til en iPad. Her er 11500 mAh batteri. Xperia Tablet Z har godt nok en del muligheder, for at man kan tilpasse den, så den ikke bruger så meget strøm, men den kommer aldrig i nærheden af, hvad man oplever med en iPad.
Det er prisen, man må betale, når man skal have en funktions spækket Tablet, der måler under 7 mm i tykkelsen og vejer under 500 gram – vi havde gerne givet 50, ja måske endda 100 gram mere for at have fået et batteri med noget mere power på.
NB. Problemet bliver bestemt ikke mindre, hvis man vælger den udgave med 3G/4G modem, hvor specielt 4G net delen bestemt tager for sig af strømmen, hvis man bruger det.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Xperia Tablet Z pt. koster fra 3.599 kr.
I alt 85%
Ting vi er glade for:
Tynd og rigtig flot og lækkert design.
Virker velbygget og med godt greb i gummi bagsiden.
Vand og støv tæt (IP 57 – 1 meter i op til 30 minutter).
Stereo højtaler.
IR fjernbetjening, NFC og Bluetooth 4.0.
3G med HSDPA+ og 4G/LTE .
Flot skærm med naturlig farve gengivelse.
Mulighed for ekstra hukommelse kort (op til 64 GB) og lade dock.
8 Mpixel kamera og 2,2 Mpixel på fronten.
Android 4.2.2
FM radio med RDS og TrackID.
Ting vi er mindre glade for:
Batteriet er kun på 6000 mAh og mindre end på mange andre tablets.
Stereo højtaler spiller ikke ret højt og mangler bas.
CPU ikke på højde med de bedste smartphones.
Skærmen er mindre god i dagslys og lang og smal i lodret position.
Konklusion:
Sony har bestemt med Xperia Tablet Z et godt kort på hånden blandt den efterhånden store mængde tablets med forskellige styresystemer der tilbydes overalt, og blandt Android tablets er den nok p.t. en af de bedste overordnet set. Vi kommer ikke uden om, at der er punkter, hvor vi mener Sony godt kunne have spændt skruen en halv gang mere, men sådan skulle det altså ikke være denne gang.
En tablet, der ikke holder strøm ret længe skuffer når det er et firma som Sony der står bag og der vel at mærke er tale om en ikke billig android tablet. Det samme kan man også sige om en touch skærm på en vandtæt enhed, der ikke kan bruges, når den er fugtig, fordi touch funktionen fucker op – det er lidt en ”ommer”! Imponerede er vi heller ikke over den video afspiller, som Sony har smidt i Xperia Tablet Z. Her havde de ellers muligheden for med en god 16:9 skærm at lave en video afspiller, der slog alt og alle. Men med manglede codex og lyd understøttelse samt nogle svage stereo højtalere blev det desværre ikke så godt, som det kunne være blevet.
Omvendt må man også sige, at Xperia Tablet Z er utrolig velbygget med et lækkert tyndt design og meget lav vægt. Skærmen er som sådan flot, hvis man ikke bruger den i direkte sollys. Og så er der funktioner som IR, NFC og FM radio med RDS, som bestemt heller ikke er normalt på tablet computer.
I skrivende stund koster udgaven med mobil modem (3G/4G) ca. 5000,- kr, mens den uden modem, der med undtagelse af mobil modem er identisk, koster ca. 3700 kr. Det synes vi er en stor forskel, og man skal virkelig have brug for det mobilmodem, før det giver mening at købe den udgave. Derfor mener vi, at det bedste køb er Xperia Tablet Z uden modem. Her får man rigtig meget tablet for pengene, og tilkøber man en bordlade stand og evt. et ekstra hukommelse kort, har man en tablet, der, hvis den skulle hedde iPad, ville koste noget mere, og man kan let lade den op, når den løber tør for strøm.
Man kunne, som vi var inde på i starten, også købe en af de helt billige Android Tablets. Vælger man det, får man ikke 3G/4G net, den bliver ikke vandtæt, men først og fremmest blive skærmen og CPUen af en helt anden kvalitet, hvilket ender ud i en noget ringere bruger oplevelse, hvor tingene ikke ser så pæne ud, og hvor det kan tage noget længere tid at åbne websider. Vi kan med andre ord godt forstå, hvorfor Xperia Tablet Z koster mere end de billige udgaver.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Denver TAC-700031 test |
![]() Apple iPad (3. gen.) test |
![]() Samsung galaxy Tab 10.1 test |