Sony har siden overtagelsen af det fælles firma Sony Ericsson haft travlt – rigtig travlt. Der er kommet en sand strøm af nye mobiler fra Sony gennem det sidste år. Hvor hurtigt det går ses tydeligt ved hvor hastigt flagskibs modeller skiftes ud. Hos andre producenter går der typisk ca. 12 måneder, før en afløser kommer frem. Sådan har det ikke været i år hos Sony. I starten af 2013 kom Xperia Z frem, og i marts lavede vi en test af den. Her 6-7 måneder efter er afløseren Xperia Z1 så klar i butikkerne, og det er ikke bare en lille opdatering, som fx Galaxy S3, der kom i en S3 4G udgave, nej, det er en helt ny mobil fra den ene ende til den anden – imponerende.
![]() |
![]() |
Xperia Z1 ved siden af tændstikæsken | Galaxy S4 og Xperia Z1 |
![]() |
Æske med indhold |
![]() |
Kanter på jackstik |
Vi har dog en anke på denne ellers lækre opbygning. Jackstikket, som sidder placeret i toppen, har på grund af sidernes skår opbygning en skarp kant både på forsiden og bagsiden. Man ser det måske ikke, og det er også lidt svært at fotografere, men det mærkes meget tydeligt når man fører en finger hen over. Det kunne bestemt godt have været lavet bedre, og vi har da heller ikke set et lignede problem på andre mobiler fra Sony eller andre producenter.
Og nu vi er ved det, så er vi sådan set også lidt skuffede over måden, hvorpå Sony har valgt at lave en mobil med for- og bagside i glas. Fint nok, det virker som sagt eksklusivt på de fleste. Men det varer næppe ved !! Sony har valgt en type glas, som ikke er ridsefri, hvilket vores test eksemplar tydeligt bærer præg af. Vi har ikke kunnet finde ud af, hvilken type glas det er, men det er ikke Corning gorilla Glass, som ellers er kendt for sin styrke og evne til ikke at blive ridset. Sagen bliver ikke bedre af, at normalt lader producenter kanten gå en lille smule op over glasset, så når den lægges på et bord eller andre plane ting, er det ikke glasset den hviler på. En sådan kant har Sony ikke sat på Xperia Z1, hvorfor ridser nærmest kun er et spørgsmål om tid. Vi vil kraftigt anbefale, at man som bruger monterer en plastfolie eller endnu bedre et cover, der kan beskytte, for ellers er de flotte glasflader ikke flotte ret længe.
![]() |
![]() |
Grim ridse på bagsiden |
Xperia Z1 og målepind |
Xperia Z1 er ikke en lille mobil, og det forventer man som sådan heller ikke, når den har en 5” skærm. Mobilen måler 144 x 74 x 8.5 mm og vejer hele 171,25 gram på vores vægt. Nuvel, der er kommet metal på siderne og glas på begge sider vejer også mere end kun glas på en side og plast på den anden side. Men det ændrer altså ikke på, at vi synes det er på grænsen til at være for meget. Sony er bestemt ikke de bedste til at lave en stor skærm i en lille ydre indpakning. Fx ser en Galaxy S4, der også har 5” skærm, noget mindre ud, og den vejer kun 130 gram. Ja, faktisk er Xperia Z1 et par gram tungere end Samsung Galaxy Note 3, der både har en 5.9” skærm og ind-indbygget S-Pen. Det er - ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det - tankevækkende og trækker ikke i positiv retning. Det forholder sig med Xperia Z1 nemlig ikke som med Xperia Z Ultra, der er i en klasse for sig selv, og vælger man en phablet, så må man også være indstillet på en stor mobil.
![]() |
![]() |
Tykkelse på 8,5 mm |
Galaxy S4, Xperia Z1 og HTC One |
Men lad os ikke dvale mere ved størrelsen og i stedet se på, hvor Sony har placeret de forskellige ting rundt omkring på Xperia Z1.
På venstre side har vi øverst to låger med gummipakning, der skjuler henholdsvis MicroSD kort holderen og Micro USB stik til at lade og sætte data kabel til. Under dem finder vi lade stik til bordlader. Systemet er smart på den måde, at der sidder en lille magnet, der er med til at trække mobilen og bordladerne perfekt sammen. Omvendt savner vi dog, at der var tale om et datastik, således at man kunne sætte denne bordlader til computeren, og så var der forbindelse til at synkronisere, når Xperia Z1 blev placeret i den – det er så ikke tilfældet.
![]() |
![]() |
Venstre side med låger |
Højre side |
På højre side har vi øverst en låge, bag hvilken der befinder sig en holder til Micro SIM kort. Under den findes mobilens eneste fysiske knap, som er en power/dvale knap. Lige under powerknappen er der en volumen knap. Den er efter vores mening for lille, og selv om enderne er hævet en smule op, er det stadigvæk ikke optimalt – der burde kunne findes plads til en ordentlig volumen knap på en så stor mobil som Xperia Z1. Længere nede finder vi så mobilens dedikerede kamera knap, der er af 2 trins udgaven, hvor man trykker halvt ned for at stille skarpt og helt ned for at tage et foto. Alt for få mobiler har desværre nu om dage en fysisk kamera knap, og det er ærgerligt, for det giver en bedre kontrol og i nogle tilfælde også bedre fotos. Lige på Xperia Z1 har den også den funktion, at det gør det rent faktisk muligt at tage et foto under vand, som man ser i reklamen for den. Naturligvis skal man overholde de begrænsninger, der er med dybde og tid. Men et billede i svømmehallen, eller hvor lejligheden ellers byder sig, er ikke urealistisk. Blot skal man huske, at man kan ikke fortage indstillinger, når først skærmen er under vand. Helt nederst tæt ved hjørnet findes et lille øje til en strop.
![]() |
Højtaler og kameraknap |
I bunden bag et stort gitter finder vi mobilens monohøjtaler samt en mikrofon. I toppen finder vi som det eneste et 3,5 mm jackstik. Det er dog lavet på en måde, så det kan tåle at komme i vand, uden at skulle dækkes til.
På fronten finder vi ikke meget. Helt oppe faktisk i kanten findes samtale højtaleren. Den er lavet, så man stort set ikke lægger mærke til den, og endnu mere imponerende er det, at det er faktisk også her, at status dioden er skjult. Inde på selve glas forsiden er der kun et 2 Mpixel kamera at se, og det kan optage video i 1080p. Skjult under glasset ligger der forskellige lys- og nærheds sensorer.
![]() |
![]() |
Bagside af glas |
Galaxy S4 og Xperia Z1 |
På bagsiden finder vi tæt på den øverste kant en lille tynd rille. I den findes mobilens sekundære mikrofon der bruges til den indbyggede aktive støjdæmper, der hjælper med at begrænse baggrundsstøj under samtaler. Helt oppe i venstre hjørne finder vi kameraet og lige under en hjælpe lysdiode. Der er desværre en del producenter, der synes at det er et super godt sted at sætte et kamera. Det synes vi ikke. Man skal, hvis man tager fotos og mobilen holdes vandret, og alt andet giver ikke meget mening med en fysisk kamera knap på siden, passe meget på, at der ikke kommer en finger med på billedet. Ja, vi vil faktisk gå så vidt som til at sige, at man skal holde Xperia Z1 ret akavet med venstre hånd for at undgå, at fingeren kommer med på billedet. Det kunne have været afhjulpet, hvis det sad placeret mere midt på mobilen.
![]() |
Kamera meget yderligt placeret |
Der udover finder vi kun et lille mærke, der indikerer, hvor NFC feltet befinder sig samt et Sony og Xperia logo.
Tilbage til forsiden skal vi se på skærmen, der er sat i Xperia Z. Der er tale om en 5” (110 x 62 mm) Triluminos skæm (TFT) med en opløsning på 1920 x 1080P (FullHD). Triluminos skærmen er en ny skærmtype, som Sony har valgt bruge i stedet for den, vi fx så i forgængeren Xperia Z. Det er i øvrigt samme skærmtype som findes i den store Xperia Z Ultra. Den store forskel og forbedring er sket dels på betragtnings vinklen, der nu er over middel, mens forgængeren Xperia Z var noget under middel, og Xperia Z1 er også blevet meget bedre at bruge i direkte solskin. Nu er den oppe i den bedste tredje del og på linje med den oplevelse, man får med fx HTC One og Galaxy S4.
![]() |
![]() |
Galaxy S4 og Xperia Z1 |
Galaxy S4 og Xperia Z1 |
Farverne er ikke så flotte, som det vi ser på fx en AMOLED skærm, og er man til masser af farver, så er det nok i den retning man skal gå. Sony har dog i flere år brugt en teknologi, der forbedrer billedet, og som selvfølgelig er med i denne top model. Tidligere hed det ”Mobile Bravia Engine”, mens nyeste udgave, som findes på Xperia Z1 hedder ”X-Reality Engine”. Systemet virker bedre, end vi har set tidligere. Farverne virker mere klare og sprøde i det, og skarpheden har også fået et løft. Egentlig kan dette undre, at det er muligt med en skærm på 441 ppi, men ikke desto mindre er det den oplevelse, man får. Men dette ”X-Reality Engine” kræver strøm, og skærmen bruger mere strøm, når det er slået til, end når det ikke er. Derfor er det ikke på hele tiden. Faktisk er det kun i galleri og video afspilningens funktioner det er muligt at få den effekt.
![]() |
Programmapper |
Sony bruger et system, hvor den nederste del af skærmen bruges på 3 funktions knapper. Det gør alt andet lige at skærmen opleves lidt mindre end enheder med en 5” skærm og knapper placeret uden for skærmen. Dog er der undtagelser, som fx video afspilning, kamera betjening og galleri funktioner, hvor hele skærmen udnyttes. Men surfer man på nettet, hører musik eller bruger nogle af de mange andre funktioner, så har man altså 8 x 62 mm skærm mindre at gøre godt med.
Der udover er der som forventeligt et fint capacitive touch men uden det smarte system, som vi så på Xperia Z Ultra, hvor man kunne benytte blyant, kuglepen og andre genstande til at skrive med og få input med. Faktisk kan det ikke engang lade sig gøre at benytte Xperia Z med handsker på, hvilket flere andre producenter tilbyder. Under vand eller med vand/fugt på skærmen virker den heller ikke eller virker ringe. Vi kunne godt have ønsket, at Sony havde arbejdet lidt med disse ting.
![]() |
![]() |
Tastatur |
Tastaturet som findes på Xperia Z1 er vi som sådan ikke imponeret over. Nuvel, det er pænt stort på grund af den store skærm, men løsninger, hvor man skal ned og skifte tastatur, hver gang man skal skrive et tal eller bogstav, er og bliver forældet og upraktisk. På Android mobiler, hvor der findes bunker af tastatur løsninger på Google Play både gratis og købe løsninger, trækker det ikke ned, måske derfor virker det, som om mange producenter ikke har gidet at udvikle og forbedre på det standard tastatur, der er med fra start.
Kigger vi på de kræfter, Xperia Z1 har, bliver vi glædeligt overrasket. Sony har valgt CPU fra øverste hylde, og der er tale om en særdeles hurtig en af slagsen. Det er en snapdragon 800, quad-core CPU med 2,2 GHz og tilsvarende hurtig grafik del og der- til 2 GB RAM. Der er virkelig tale om en forbedring i forhold til forgængeren Xperia Z og for den sags skyld også konkurrenter som Galaxy S4 og HTC One, der begge lige pludselig virker en kende langsomme og bedagede. På den benchmark test vi bruger (Quadrant ), scorer Xperia Z1 imponerende 21.000 point. Selv om man altid skal tage benchmark test med et stort gran salt, så er en score, der er ca. dobbelt så høj som Galaxy S4 og HTC One, noget der vil kunne mærkes.
![]() |
Benchmarkscore på 21.000 |
Men vi bliver også nødt til at bemærke, at mobil CPUer nu er blevet så kraftige, så det er kun når de virkelig skal bestille noget, at man som almindlig bruger bemærker forskel. Galaxy S4 og HTC One virker på ingen måde sløve i daglig brug, alt kører flydende, og det gør det naturligvis også på Xperia Z1. Man kan kun mærke forskel ved meget krævende programmer og måske en lille smule, når man åbner websider, men det bemærkes kun hvis mobilerne ligger ved siden af hinanden, og man kører på samme trådløse net.
Men de nye kraftige CPUer bliver med sikkerhed noget, vi kommer til at se meget mere til i næste generation af Smartphones. For ud over at være så kraftige er de nu også blevet bedre til at spare på strømmen når de ikke belastes. I skrivende stund har Samsung med deres Galaxy Note 3 og LG med deres G2 også de nye hurtige CPUer. Men det er glædeligt, at Sony nu er fremme blandt de første med de nyeste CPUer, det kunne godt knibe førhen.
På lagerdelen er der kun 16 GB ram, og der kommer ikke udgaver med mere indbygget lagerplads. Det positive er så, at man kan let og billigt tilføje mere lagerplads i form af et MicroSD kort på optil 64 GB. (64 GB kort kan købes for 350-400 kr.)
![]() |
![]() |
Forbindelsesmenu |
Indstillingsmenu |
Mulighederne i forbindelser er på en high-end mobil som denne Xperia Z1 naturligvis helt i top – der er alt, hvad man har brug for. Der er 4 GSM bånd, 5 styk 3G bånd med hastighed på op til 42 Mbit , og endelig er der 4G/LTE med hele 8 bånd, således at det kan bruges over det meste af verden. Hastigheden på 4G/LTE er op til 150 Mbit (det nye 4G+ net). Så er der naturligvis Wi-Fi i dual band udgave og med understøttelse af Wi-Fi direckt samt mobilhotspot og DLNA.
Dertil er der NFC, Bluetooth 4.0 og USB on the go, hvor man kan tilslutte ekstern USBstik/harddisk direkte til mobilen. Alt i alt ganske som vi forventer af en smartphone i denne klasse her i 2013.
![]() |
Kameramenu |
Hvor forventningerne dog bliver mere end indfriet, er på kamera delen. Sony har altid lavet udvalgte modeller, der var helt fremme på kamera delen. Xperia Z1 er så afgjort en af disse. Vi har været inde på den 2 trins kamera udløserknap. Men mindst lige så vigtig er den 20,7 Mpixel helt nyudviklede Exmor RS sensor. En så høj opløsning er ikke set før i en mobil, eller jo, men det var lidt med snyd, som Nokia gjorde med deres pureview kamera. Snyd er der ikke med denne sensor, og billed sensoren er da også ca. 70% større, end dem vi ellers typisk ser på billede sensorer i andre mobiltelefoner. (jo større sensor, desto mindre billedstøj). Dertil er brugt et Ultra vidvinkel objektiv/linse på 27 mm, der giver rigtig god bredde i billedet og en blænde på 2.0 der giver masser af lys ind på billede sensoren. Sluttelig har Xperia Z1 som tidligere nævnt en særdeles kraftig CPU, der hjælper med at alt altid foregår rigtig hurtigt.
![]() |
Scenevalg |
20,7 Mpixel lyder imponerende og næsten for godt til at være sandt. Det er ikke desto mindre sandt med fotos på 5248 x 3936 pixel, men så er det i 4:3 format og ikke det mest normale 16:9 format, der passer til skærmen. Skal man have 16:9 format, hedder det 8 Mpixel. Det samme gør sig gældende, hvis man bruger ”optimal auto”, som for de fleste vil være mest naturligt, og hvor kameraet går ind og indstiller det hele selv. Det er kun i manuel mode, at man kan vælge 20 Mpixel opløsning. Det samme gør sig gældende med HDR funktionen, der giver bedre kontrast og flottere billeder, den er også begrænset til kun at kunne bruges med 8 Mpixel opløsning.
Vi kan godt lide tilgangen med, at på ”optimal auto” er det meget begrænset, hvilke funktioner man kan vælge til og fra, mens der på manuel er imponerende mange muligheder, den mere avancerede bruger kan vælge imellem.
![]() |
Kameraeffekter |
En sjov ting eller skal vi kalde det en gimmick, er det, der hedder AR-effekt. Her kan man vælge mellem 7 forskellige lag tegninger, der bliver lagt oven på billedet når det tages. Systemet måler vandrette overflader og ansigter og bygger derefter billedet op derefter. Det betyder dog ikke, at man er låst til kun lige det, man sigter på. Nej, panorerer man kameraet til siden eller op og ned, følger disse tegnings lag med et stykke af vejen.
![]() |
AR-effektvalg |
Der er 7 temaer at vælge imellem, og det spænder lige fra dansende små eventyr figurer over til sommerfugle eller dinosaurer. Man kan også sætte feststemning op med disco lys og parykker på personer i billedet. Det er så afgjort en gimmick, men det er så absolut den sjoveste og flotteste af slagsen, vi længe har set, og det kan med sikkerhed løfte stemningen til en hver festlig lejlighed med fastelavns eller funky disko billeder af gæsterne.
![]() |
![]() |
Dino AR-effekt |
Funky Disco AR-effekt |
Men træerne gror altså ikke ind i himlen, heller ikke for denne Xperia Z1´s kamera- del.
Vores første kritik punkt er den lille hjælpe LED pære på bagsiden. Den er godt nok ikke særlig god, og det er jo ikke fordi fx en xenon flash, som giver et rigtig godt lys i mørke omgivelser, er ukendt for Sony – det så vi på mobiler for mindst 5 år siden.
Det næste punkt er kamera menu systemet. Det er ikke så logisk og nemt at navigere rundt i, som vi kunne ønske. Jo, det er nemt at vælge ”Optimal Auto”, men så er mulighederne meget begrænsede. Vælger man ”manuel”, virker det gammeldags og til tider også rodet og ulogisk, når man bevæger sig ind i indstillings menuen. Dette er set meget bedre og lettere at bruge andre steder.
Billede kvaliteten er en blandet pose. Vi har taget enormt flotte billeder, der er super detaljerede, farverne afbalancerede og bare fotos, man vil være stolt over. Men vi har så også oplevet det modsatte. Der er meget stor forskel på 20 Mpixel billeder og fotos taget med 8 Mpixel opløsning og evt. HDR. Vi har lagt forskellige fotos op for at illustrere dette.
![]() |
Kameraindstillinger |
Der er bunker af funktioner, som man kan benytte for at forbedre et foto, men det kræver altså, at brugeren ved, hvad man stiller og piller ved. Vi mener egentlig godt, man kan kalde kamera delen i Xperia Z1 for et entusiast kamera. Den øvede fotograf kan få billeder ud af Xperia Z1, som næppe er muligt med andre mobiler, men den almindelige bruger, der undlader at bruge manuelle indstillinger og kører det hele på Auto, vil få 8 Mpixel fotos, der ligger i klasse med det, man finder på andre top smartphones.
I Sonys produkt linje er der dog ingen tvivl om, at Xperia Z1 er kamera kongen over dem alle.
![]() |
Gallerifunktion |
Video delen er mere standard og meget lig det, vi har set på andre Sony Xperia modeller. Der optages i 1080P med 30 billeder pr sekund, og det er faktisk det samme, som det forside kameraet på 2 Mpixel kan præstere. Ok, der er billede stabilisator og autofokus på bagside kameraet, men alle de fine ting, vi så på foto delen, bliver slet ikke udnyttet, når vi snakker om video. Med så kraftig CPU, god objektiv/linse og god billedsensor, burde optagelse i 2,7K eller endnu bedre 4K være muligt. Det er har vi stadigvæk til gode at se i en mobil, men det fås faktisk i de små Go PRO Hero kameraer, så mon ikke det bare er et spørgsmål om tid, før det også kommer på smartphones – kræfterne og hardwaren er i hvert tilfælde tilstede.
![]() |
![]() |
Forside med sorteringsvalg |
Sorter efter kunstner |
Musik afspilleren er vi ganske glade for. Sony har efterhånden i årtier været kendt for deres ”Walkman”, og efter at mobiltelefoner vandt indpas, er dette brand blevet brugt på de musikafspiller programmer, man har lagt først på mobiler og siden hen Smartphones. I 2013 udgaver af Xperia mobilerne er det denne walkman player, vi også finder i Xperia Z.
Vi kan godt lide de mange sorterings muligheder der findes, og alle er visuelt delt op. Selve afspilleren er flot sat op med album cover, store betjenings knapper, spilletids linje og baggrunds farver tilpasset efter de farver der bruges på cover. Der er gode muligheder for at tilpasse musikken efter egen smag, både med automatiske lyd forbedrings systemer samt manuel indstilling via en equalizer – det kan vi lide.
![]() |
![]() |
Musikafspiller |
Musiktilpasning |
Kvaliteten af lyden er fremragende, såfremt man køber et par gode høretelefoner. Ud af den indbyggede mono højtaler er det ikke noget at skrive hjem om. (dette kan muligvis tilskrives, at de er gjort vandtætte)
Track Id, hvor man let og effektivt kan finde musiknumre blot ved at telefonen ”lytter” til musikken i nogle få sekunder, er også en rar ting at have med.
![]() |
Fin FM-radio med RDS |
FM stereo radio med RDS er der også med. Den kan dog først bruges, hvis man enten finder et headsæt/høretelefoner frem af skuffen eller går ud og køber et par, for med Xperia Z1 får man som nævnt ikke dette med i salgs æsken.
![]() |
![]() |
Forside videoafspiller |
Videoafspiller |
Video afspilleren er ligeledes den samme, Sony bruger overalt, og det på godt og ondt. Det gode er, at der er tale om en udmærket afspiller med et enkelt set up. Det mindre gode er, at mulige funktioner er noget begrænsede, og der er også begrænsninger i de video codex der understøttes samt manglende undertekst support, og heller ikke alle lyd formater dur.
GPS er der også. Ud over positions bestemte funktioner, geo-tagging med videre, er der også Google kort tjeneste og navigation. Der er på Xperia Z1 dog ikke noget ud over det sædvanlige på denne front.
![]() |
![]() |
Google navigationsapp |
Widgetmenu |
Xperia Z1 kører på Android. Der er tale om udgave 4.2.2, og dermed er det ikke den aller nyeste udgave, men det kan jo være, det kommer inden længe (Galaxy Note 3 har fx udgave 4.3). Sonys eget Skin er af den beskedne slags, hvor alt ikke er ændret i forhold til standard Android platformen, men der er udvalgte funktioner, der er tilføjet og ændret.
Kamera menuen, musik menu og video afspiller er nogle af dem, Sony selv har lavet. Men også en smart sorterings menu i program menuen dukker op, hvis man kører fingeren fra venstre mod højre.
![]() |
![]() |
Small apps - her lommeregner |
Mulige small apps |
Small Apps er en anden ting, Sony har fundet på, og det fungerer faktisk rigtig godt. Idéen er, at man kan trække en række små funktioner frem og lægge dem oven på det, man er i gang med, i stedet for at skulle bruge multitaske funktionen til at skifte mellem de forskellige programmer. Det kan være en lille lommeregner, en kalender, en notes blok - der er en del muligheder, og fælles for dem alle er, at det er små programmer, der kan afvikles i en lille ramme oven på fx webbrowser, video afspiller eller andre programmer.
Nu vi er ved websider, så kører det rigtig fint på Xperia Z1. Dels har den CPU kræfter til at lave hurtige sideåbninger, og masser af muligheder for at få hurtige data ind enten via Wi-Fi eller 4G. Skærmen er af høj opløsning, så det er let at orientere sig på fulde websider. Browseren der findes på Xperia Z1 er også kendt for at være pænt hurtig (det er Googles Crome browser), og savner man fx flash video, kan man let hente en anden browser ned, der kan vise det.
![]() |
![]() |
God webbrowser |
Knapper tager plads i bunden |
Alt i alt er det en rigtig god internet oplevelse, og vi har ikke set det bedre på en mobil med 5”. Naturligvis, hvis man får en endnu større skærm som der fx findes i den store Xperia Z Ultra, bliver oplevelsen endnu bedre – men den er så også en helt anden størrelse mobil at håndtere.
Batteriet på Xperia Z1 er kæmpe stort – Med 3000 mAh er der til en hel dags brug og mere til, selv hvis man bruger mobilen meget flittigt. At det er forholdsvist stort ses også ved, at den næsten dobbelt så store Xperia Z Ultra har et batteri på 3050 mAh og en skærm, der bruger betragteligt mere strøm. Det betyder, at brugere af Xperia Z1 ikke behøver at frygte at gå tør i løbet af dagen. Med vores forbrug under test, holdt den faktisk mere end 2 dage pr opladning, og det kan vi godt lide.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Xperia Z1 pt. koster 4.640.
![]() |
Sonys topmodel efterår 2013 |
I alt 85%
Ting vi er glade for:
Super hurtig CPU. Der er et kraft overskud uden lige.
Vandtæt ned til 1 meters dybde i 30 minutter.
5” full HD skærm med forbedret betragtnings vinkel og evner i direkte sollys.
Div. skærm- og lyd optimerende systemer, der forbedrer oplevelsen.
Super kamera, hvis man sætter sig ind i at benytte det rigtigt.
Alt det nyeste og hurtigste i forbindelser.
Design der tiltaler mange og passer med Sonys andre mobiler.
Bygge kvalitet der virker gedigen og solid i glas og metal.
Kæmpe batteri på 3000 mAh.
Lækker ”Walkman” musik afspiller.
Mulighed for ekstra hukommelse på op til 64 GB.
Tinge vi er mindre glade for:
Fysisk en stor mobil i forhold til tilsvarende 5” mobiler.
Kameraet kræver lidt øvelse for at få det fulde udbytte af det.
Glas er sart at have både på front og bagsiden.
Skærmen fungerer dårligt i forbindelse med fugt og vand.
Jackstikket i toppen har skarpe kanter.
Højtalerne er noget under middel.
Kameraets placering på bagsiden giver let problemer med fingre på fotos.
Ingen IR sender til betjening af fx tv, Hi-Fi anlæg osv.
Konklusion:
Vi er ikke et øjeblik i tvivl om, at Xperia Z1 er den bedste mobil fra Sony til dato – men omvendt - alternativet ville også være skidt for en flagskibs model. Xperia Z1 har en masse gode ting. En af de hurtigste CPUer, stor flot skærm, den er vandtæt og ikke mindst et imponerende kamera. Læg dertil et stort batteri der selv for ret krævende brugere vil kunne holde en dag. Det ligner opskriften på en fantastisk mobil.
Men der er en række småting, som vi bestemt kunne ønske bedre, og hvor Sony altså falder igennem i forhold til produkter fra HTC, Samsung og LG – og det smitter af på karakteren. Tag nu fx størrelsen. Alle andre producenter forsøger, nu hvor skærmene skal laves større og støre, at begrænse de ydre fysiske mål. Det virker, som om det ikke kunne interessere Sony mindre, og Xperia Z1 er den absolut største smartphone med en 5” skærm – og det endda selv om funktions knapperne er placeret som en del af skærmen.
Vandtætte enheder er efterhånden blevet en standard, som Sony har taget til sig på alle deres produkter. Og hvem synes ikke at det er betrykkende at vide, at spilder man kaffe eller cola på sin mobil, er den ikke ødelagt? Prisen for dette er en udvendig højtaler, der bestemt ikke imponerer, og brugerne skal rode med små irriterende klapper, hver gang mobilen skal oplades !!!! Hvad med trådløs ladning som både Nokia og Samsung har som mulighed på deres top modeller? Nå ja, så glemte Sony så også lige at få lavet skærmen, så den kunne fungere lige godt, om den var over eller under vand på trods af, at netop at tage billeder under vand er noget der kraftigt benyttes, når der skal laves reklamer for Xperia Z1.
Det er så afgjort ikke en dårlig mobil denne Xperia Z1, den har flere punkter, hvor den skiller sig positivt ud i forhold til de andre konkurrenter i klassen, og hvis det er dem der betyder mest for dig, er der bestemt ingen grund til ikke at købe netop Sonys nye Xperia Z1.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Sony Xperia Z Ultra test |
![]() Samsung Galaxy S4 test |
![]() Sony Xperia Z test |