Sony har haft rigtig travlt, siden Ericsson blev købt ud af det fælles firma Sony Ericsson for år tilbage. Faktum er, at det kun er ca. 6 måneder siden, vi testede Xperia Z1, og nu er der allerede en afløser og forbedret udgave på vej – det er meget hurtigt i forhold til den livscyklus, andre producenter giver deres topmodel, som i reglen er omkring 12 måneder, og man kunne let forlenes til at tro, at der er tale om en model med meget små ændringer i forhold til forgængeren.
Ikke desto mindre er det en spændende telefon, og Sony har bidraget med mange nye tiltag, som andre producenter har taget til sig, så derfor er det ikke en mobil, man må overse, og vi agter også at finde ud af, om Sony kan matche mobiler som Galaxy S5 og HTC One M8.
![]() |
![]() |
Xperia Z2 ved siden af tændstikæsken | Galaxy S5 og Xperia Z2 |
![]() |
Æske med indhold |
![]() |
![]() |
Xperia Z2 med målepind |
Tykkelse på 8,2 mm |
Det er dog svært rigtig at kritisere Sony for at lave Xperia Z2 i den størrelse, den har, for dels er det bare sådan, verden i øjeblikket ser ud med skærme, der helst skal vokse en smule hver gang en model fornyes, og hos mange andre producenter er vi oppe i samme størrelse, hvad enten det er HTC, Samsung, LG eller for den sags skyld Nokia.
Faktisk skal Sony have lidt ros, nu vi er ved størrelsen. Da vi testede forgængeren Xperia Z1, var skærmen ”kun” på 5,0”, men de ydre mål er altså ca. de samme som denne Xperia Z2. Nu har vi så fået klemt en 5,2” skærm ind og oven i købet gjort Z2 en lille smule smallere end Z1. Vægten er også faldet med ca. 7 gram, og det på trods af at batteriet er blevet en smule større. Lavere vægt og smallere kant omkring skærmen, det kan vi godt lide.
Designet af Xperia Z2 lægger sig tæt op af det, vi har set tidligere, hvilket ikke gør noget efter vores mening. Xperia Z2 er en meget flot telefon at se på, og selv om det er et lidt kantet design, så er hjørnerne blevet en smule mere afrundet end tidligere.
![]() |
Galaxy S5 oven på Xperia Z2 |
Kvalitets oplevelsen er også rigtig god, og i en helt anden liga end det vi oplever ved fx Galaxy S5, som vi lige har testet. Her er brugt glas på begge sider, som er holdt sammen af en aluminiums ramme, der giver styrke og stabilitet.
Glas på begge sider giver en rigtig god effekt, men kan også gøre mobilen mere sart. Sony har tidligere limet en plast film uden på glasskærmen for at gøre den mere modstandsdygtig over for slag og stød. Den film har vi bestemt ikke været tilhængere af. Dels gav den en lidt dårligere respons, når man rørte ved skærmen, men den blev også meget hurtig ridset at se på, for plastik er bare ikke så modstandsdygtig over for ridser og skrammer. Vi har været efter Sony på dette område mange gange, fordi plastik uden på en glasskærm bare ikke er nødvendig, det har vi jo set ved mange andre producenter, og Sony var faktisk de eneste, der brugte denne fremgangs måde. Nu har de endelig fået en glas teknologi, der kan tåle at blive brugt uden at have plastik beskyttelse på, og som man siger – bedre sent end aldrig – selv om det i vores optik længe har været op over.
![]() |
Xperia Z2 i vand |
Værd er det også at nævne, at som forgængeren (og flere andre Sony mobiler og tablets) er Xperia Z2 vandtæt. Det er rart at tænke på, at man dermed undgår alle de her dumme fugt skader fra en fugtig lomme eller væske, der ved et uheld bliver spildt ud over den. Under vand er den som sådan ikke egnet, selvom Sony opgiver, at den kan tåle 1 meter vand i optil 30 minutter, men skærmens touch funktion virker meget dårligt under vand, hvis den da overhovedet virker.
![]() |
Højtaler med LED |
Men lad os tage en tur omkring Xperia Z2. Forsiden er helt dækket af glas. Over skærmen har vi helt i toppen mobilens samtale højtaler. Denne højtaler er lagt helt tæt op ad kanten, så den er svær at se, hvis ikke man kigger godt efter. Indbygget i højtaleren finder vi også Xperia Z2 LED status lys, som vi også så på forgængeren, og det er altså den flotteste og smarteste løsning på en LED status diode, vi har set. Så har vi et 2,2 Mpixel frontside kamera, der kan optage i 1080p og med 30 fps. Det er også her over skærmen, at vi finder div. sensorer samt Sonys logo.
Under skærmen finder vi ikke så meget. Det hænger sammen med, at Sony lægger de 3 knapper som findes ind som en del af skærmen. De forsvinder kun i udvalgte funktioner, hvor man skal bruge hele skærmen. Helt tæt på kanten i bunden finder vi endnu en højtaler. Dermed er Xperia Z2 udstyret med frontside stereo højtalere, og det er en væsentlig forbedring i forhold til den mono højtaler, der var i Xperia Z1.
Stereo højtaler er så afgjort med til at løfte oplevelsen af at se film eller video på en mobil, og at de vender mod ansigtet og ikke væk fra ansigtet, er bestemt også en fordel. Men de kan på ingen måde matche den lyd oplevelse, som HTC tilbyder på sin One og One M8 modeller. Hertil er lyden hverken høj nok eller så klangfuld og præcis, som det HTC kan tilbyde.
![]() |
Bunden med mikrofon |
Siden er som nævnt lavet af et stykke aluminium, som glas overfladerne så er sat på. Siderne går en lille smule op over glas overfladen for at beskytte mod ridser på skærmen, der kan opstå, hvis man lægger Xperia Z2 ned på fx et bord. Man kan godt mærke denne lille kant, der stikker op, når man kører sin finger hen over glasset og ud over kanten.
På venstre side er de 2 tidligere beskyttelses låger på Xperia Z2 udskiftet med 1 stor låge, der virker lettere at åbne og lukke end de mindre låger, man brugte tidligere. Under den store låge finder man holder til simkort (Micro-simkort) og MicroUSB stik til at oplade og forbinde til en computer.
![]() |
Venstre side af Xperia Z2 |
Er man bekymret over at skulle stå og fjumre med låge og stik, når Xperia Z2 skal lades op, er der midt på siden et lade stik, der fungerer med den passiv ladedock, der kan tilkøbes. Skulle vi bruge denne telefon over længere tid, ville vi ikke have et problem med at tilkøbe denne ladedock, for den gør så absolut opladning meget lettere i dagligdagen.
Helt nederst på venstre side er der plads til at sætte en strop i mobilen, hvis man måtte ønske det.
![]() |
Højre side med klap til microSD-kort |
På højre side finder vi øverst endnu en klap, der dog ikke er så stor som den i venstre side. Herunder gemmer sig holderen til MicroSD hukommelse kort. Længere nede finder vi en rund knap, som er Xperia Z2 on/off/dvale knap. Den er god stor og let at mærke med en finger.
Næste knap er volumen knappen, der ikke er særlig stor. Den er hævet en smule, så man kan mærke den, men den er ærligt talt ikke placeret optimalt. Hverken hvis den skal bruges som volumen knap under en samtale, eller hvis den skal bruges til at zoome ind og ud med, når man bruger kameraet. Knappen burde sidde der, hvor lågen med hukommelse kort sidder.
![]() |
![]() |
Volumenknap og powerknap |
Fysisk totrins-kameraknap |
Slutteligt er der en fysisk kamera knap og tak for det. Denne knap har to gode funktioner. Dels kan man fra dvale holde knappen nede, og så starter Xperia Z2 op i kamera mode og er klar til at tage fotos/video. Det tager kun ca. 1 – 1,5 sekund, og så er man klar til at skyde et foto. Den anden funktion er det her med let at kunne styre autofokus. Trykker man halvt ned på knappen, bliver der stillet skarpt, og trykker man helt ned, så bliver fotoet taget – ganske som på et almindligt kamera. Det er for os en lettere måde at tage fotos frem for med knapper på skærmen, men den mulighed er der naturligvis også, hvis man hellere vil bruge den.
I toppen af Xperia Z2 finder vi jackstik samt ekstra mikrofon til bl.a. Aktiv støjdæmpning under samtaler. I bunden findes den primære mikrofon.
![]() |
Bagsiden af Galaxy S5 og Xperia Z2 |
Bagsiden er som forsiden helt i glas, og det er tempereret glas, der er ret stærkt. Der er som sådan ikke så meget at komme efter på bagsiden, for den kan ikke lukkes op. I venstre hjørne helt ude tæt på kanten sidder kameraet med en lysdiode placeret. Vi er ikke så begejstrede for denne placering, da man meget let får en del af fingeren med på fotoet eller videoen. En placering mere ind midt på bagsiden giver mindre problemer i den retning.
På bagsiden finder vi også et lille NFC mærke, der indikerer, i hvilket område NFC chippen sidder placeret, hvis man skal bruge den. Ellers er der kun et Sony logo og info om kameraet at finde på bagsiden.
![]() |
![]() |
Galaxy S5 og Xperia Z2 |
Galaxy S5 og Xperia Z2 |
Vi går tilbage til forsiden, hvor vi skal have et kig på den skærm, Sony har sat på Xperia Z2. Som vi har nævnt tidligere, er den vokset til 5,2” (114 x 64 mm), og er dermed 4 mm længere og 2 mm bredere end den skærm, der sad på Xperia Z1. Det lyder måske ikke af meget, men regner man skærmarealet ud, er det steget fra 68,2 cm2 til 72,92 eller knapt 5 cm2, hvilket godt kan mærkes. Typen er som sådan uændret, og det er samme Triluminos skæm (TFT), som vi så på Xperia Z1 og også med en opløsning på 1920 x 1080P (FullHD). I og med skærmen er blevet lidt større, og opløsningen er uændret, er PPI (pixel per inch) også faldet en smule fra 442 til 424 PPI, men det er stadigvæk en så høj opløsning, at man ikke med øjet kan skelne de enkelte pixel.
![]() |
![]() |
Hvidbalanceindstillinger |
Indstilling for skærm |
I og med at der er tale om en TFT skærm og ikke AMOLED skærm, kan farverne godt se lidt matte ud i det. Vi synes egentligt at Sony har fået skærmteknologien til at spille meget godt efterhånden, og de her nye Triluminos skærme mangler ikke farver. Er man inde i galleri eller afspilning af video, kan man booste farverne ekstra med det, Sony kalder ”X-Reality Engine”. Vi synes, det ser rigtig flot ud, og den smule dybde man måtte mangle i den sorte farve (hvis man er meget kritisk), får man så rigeligt igen på den flotte klare hvide farve, denne skærm kan levere. Vi kan bestemt også godt lide muligheden for selv at styre hvid balancen, og at man ikke er låst fast til 3 eller 4 faste indstillinger.
![]() |
![]() |
Galaxy S5 og Xperia Z2 |
Kuglepen på skærmen |
Betragtnings vinklen halter dog lidt i forhold til AMOLED skærme, og fx i forhold til den skærm der sidder på Galaxy S5, er vinklen, før man kan se farver, der begynder at ændre sig, ikke så stor. Det capacitive touch er rigtig fint og understøtter, at man fx bruger en blyant til at tappe eller skrive på skærmen med, og der er naturligvis support for multitouch. En kærkommen ny funktion er, at man kan tappe med en finger 2 gange for at få Xperia Z2 ud af dvale. Det er godt nok set før på andre mobiler, men det gør jo ikke anvendeligheden mindre, og i mobil branchen er man jo ikke bange for at lade sig inspirere af andres gode idéer.
![]() |
Galaxy S5 og Xperia Z2 i solskin |
I direkte sollys klarer Xperia Z2 sig også udmærket. Man kan sagtens aflæse, hvad der står på skærmen, når der er skruet helt op for lysstyrken. Denne skærm er så afgjort en rigtig flot skærm, og vi forventer ikke, at nogle købere af Xperia Z2 bliver skuffet over den. Når det er sagt, så må vi erkende, at Samsung lige er en tand bedre med deres skærm i Galaxy S5, og det er primært pga. den lavere betragtnings vinkel.
![]() |
![]() |
Udmærket tastatur |
Omfattende smiley-menu |
Vi vægter i vores test af mobiler ikke tastatur så højt som tidligere, såfremt disse kan skiftes ud af brugeren selv. Det kan de på alle Android mobiler og derfor også på denne Xperia Z2. I første omgang var vi noget skuffede over tastaturet, indtil vi fik kørt den lille guide igennem til at personliggøre tastaturet. Her kom bla. mulighed for sekundære valg ved langt tryk, og det gjorde så absolut tastaturet noget bedre at bruge. Der er også en omfattende smiley menu, så alt i alt ganske brugbart. Men falder det ikke i brugerens smag, er problemet ikke større, end at man henter et nyt på Google Play.
![]() |
Tastatur i vandret |
Når man kigger på en topmodel som Xperia Z2, så er det svært at finde mangler på netværks- og forbindelse siden. Her er alt taget fra øverste hylde så at sige, og alt er i top klasse. Der er GSM net med EDGE, 3G med HSDPA på hastighed på optil 42 Mbit og 4G/LTE med hastigheder på helt op til 150 Mbit.
Wi-Fi er af dual band typen, der understøtter både 2,4 og 5 GHz trådløse net. Der er Wi-Fi Direct, DLNA og naturligvis Wi-Fi hotspot.
![]() |
![]() |
Forbindelsesmenu |
Netværksmenu |
Der er naturligvis også Bluetooth, Micro USB (2.0) og understøttelse af USB on-the-go samt USB Host. NFC er også som tidligere nævnt en mulighed, mens IR port til fx fjernbetjenings funktioner ikke er tilstede. Spørgsmålet er så, om man vil se det som en mangel.
Sony har heller ikke sparet, når vi kigger på de kræfter, der skal til i en moderne Smartphone. Der er brugt nyeste Snapdragon (801) chipset, og det er en Quad-core CPU på 2,3 GHz. Det vil sige at hastigheden er sat en smule ned i forhold til, hvad vi så i Galaxy S5, der har samme CPU, men den er sat til 2,5 GHz. I vores benchmark test scorer Xperia Z2 omkring 18.500 point, og selv om det er lidt mindre end Galaxy S5 med ca. 25.000 point, så er Xperia Z2 absolut meget hurtig og responsiv. De her Benchmark test skal man tage med et vist forbehold, og nogle producenter er også blevet taget i at optimere deres smartphones til at yde maximalt når der køres en benchmark test for at få en højere score.
![]() |
![]() |
Benchmarktest af Galaxy S5 og Xperia Z2 |
3 GB ram er super |
Sony har valgt at sætte 3GB RAM i Xperia Z2, og det er 1 GB mere end i forgængeren Xperia Z1. Når vi taler RAM, så er det ikke anderledes i Smartphones end i tablets eller computere. Jo mere RAM desto bedre er det. Derfor tager Xperia Z2 også et stik hjem her i forhold til Galaxy S5, hvor der kun er 2 GB.
Intern lagerplads er på 16 GB, hvoraf der ca. er 12 GB til rådighed til brugeren. Heldigvis er der også mulighed for at sætte et ekstra hukommelsekort i Xperia Z2 og derved få mere plads.
Kamera delen er uændret i forhold til Xperia Z1 og også Z1 Compact, eller det vil sige, hardwaren er, mens Sony har forbedret forskellige dele af softwaren.
![]() |
Opløsning på fotos |
Der er tale om et 20,7 Mpixel kamera med Exmor RS Sensor. At der er 20,7 Mpixel, siger grundlæggende ikke så meget om, hvor godt et foto man kan få. Det fortæller kun, at max opløsningen er på 5248 x 3936 pixel, og i dette tilfælde er det begrænset til 4:3 format, hvilket skuffer lidt. Vil man have 16:9 format, der passer til skærmen, og som de fleste nok vil vælge, falder opløsningen til 5248 x 2952 pixel (15.5 Mpixel)
Det er stadigvæk ganske mange pixel, men vælger man den indstilling, der hedder optimal auto, bliver billede opløsningen endnu mindre faktisk helt nede på 8,5 Mpixel (3840 x 2160). Netop ”optimal Auto” er nok den indstilling, flest brugere vil benytte, og den fungerer bestemt også udmærket, men man skal bare ikke tro, at man tager 20 Mpixel fotos.
![]() |
![]() |
Kamerafunktionvalg |
Flere kamerafunktionsvalg |
Har man derimod lyst til at pille og lege med de mange indstillings muligheder, er der rigtig gode muligheder for det i Xperia Z2. Manuel indstilling er her, hvor flest fotografiske muligheder er til stede. Her kan man styre eksponering, farve og flere andre ting. Det er også her, vi finder motiv valg, hvor man kan vælge imellem i alt 16 motiv typer, som i sidste ende vil give bedre fotos, hvis man vælger korrekt indstilling.
Der er rigtig mange muligheder for specielle optage måder i Xperia Z2, og det bliver for omfattende at beskrive alle funktioner, men ”Defokusering af baggrund” vil vi godt lige skrive et par ord om. Systemet minder om det vi så på Galaxy S5, hvor det hed ”Selektiv fokus”. Ved Sony skal man helst have motivet i forgrunden på omkring 20 cm. Og gerne 4-5 meter til baggrunden, for at resultatet bliver optimalt. Det betyder dog ikke, at det ikke kan bruges med kun 3 meter til baggrunden, for det var det, vi brugte, og det gav fine resultater.
![]() |
![]() |
Defokusering af baggrund |
Man tager og flytter fokus på det motiv, der er i forgrunden og trykker på kamera knappen. Så bliver der taget flere billeder der behandles, og det tager et øjeblik. Derefter kan man via en slide knap til venstre stille på, hvor meget baggrunden skal sløres. Man kan endda vælge, om sløringen skal centres eller skal gå lodret eller vandret. Man kan lave rigtig flotte fotos på den måde, noget som man ikke ellers kan opnå, med mindre man bruger et dslr kamera med lav blænde åbning.
![]() |
Eksempel på defokusering af baggrund |
”Timeshift burst” er en anden spændende funktion, som kan give brugeren nye muligheder. Her tages 60 fotos hurtigt efter hinanden, hvorefter man selv kan vælge det ud, man synes er bedst. Der er dog visse begrænsninger, da auto fokusen slet ikke kan følge med i det tempo, så det er bedst at bruge et motiv, der er på afstand, fx et barn der løber eller lignende. Man skal også have in mente, at kvaliteten af disse billeder ikke er, som når man ellers tager et foto. Opløsningen er kun på 1920x1080 pixel eller hvad der svare til 2 Mpixel.
![]() |
Timeshift-video |
Nu vi er ved hastigheden, så er Xperia Z2 fint hurtig til at tage og gemme fotos. Det er efterhånden et levn fra tidligere – eller kun på billige smartphones, at man oplever shutter lag, hvor man skal vente på, at billede bliver taget og gemt.
De fotos, vi har taget under vores test med Xperia Z2, er ganske fine. Sony har raffineret softwaren, så billederne står flottere i farverne, og vi synes også der er mindre billedstøj, end tilfældet var med forgængeren. Men de 20,7 Mpixel føler man ikke rigtig, man får valuta for i Xperia Z2, for vi har ikke en oplevelse af, at kameraet er bedre end det, der sidder på Galaxy S5, der kun er på 16 Mpixel.
![]() |
Kamera på 20,7 Mpixel |
Det er lidt at oversælge varen, når Sony ikke alene i deres omtale men også på bagsiden ved siden af kameraet har behov for at skrive, at det er et 20.7 Mpixel kamera – som vi har været inde på, så vil langt de fleste fotos, der bliver taget med Xperia Z2 af de kommende ejere, blive taget med en lavere opløsning.
![]() |
Flotte farver og god skarphed |
![]() |
Også makro ser fint ud |
![]() |
Bemærk finger og linse i venstre hjørne |
![]() |
Videooptagermenu |
Video delen er blevet opgraderet til at kunne skyde video i UHD (2160p) og det med 30 billeder i sekundet. I skrivende stund er det begrænset, hvad det kan bruges til, dels kræver det et UHD TV, som ikke mange har endnu, eller en computerskærm med UHD opløsning – dem er der heller ikke pokkers mange af endnu.
At Xperia Z2, og for den sags skyld Galaxy S5, kan optage i så høj opløsning er mest af alt lidt blær, for begge mobiler har kun lige nok kræfter til at kunne optage, og de andre funktioner, som man kan bruge ved lavere opløsninger, er ikke muligt. Mobilerne er presset til det yderste, når de skal optage i UHD eller 4K som det også kaldes. Men der er ingen tvivl om, at den høje opløsning er fremtiden.
Den almindelige video opløsning 1080p, som vi kender, giver i øjeblikket meget mere mening at bruge. Dels er der flere funktioner til rådighed, fx valg mellem fokus tilstand, eller man kan optage i HDR video, der kan give rigtig flotte resultater. Man kan også vælge at optage i 60 billeder pr sekund, så man evt. kan vise en optagelse i slowmotion senere hen.
![]() |
Scenevalg |
Der er dog også et decideret slowmotion program, Sony kalder for ”Timeshift-video”, og her kan man let efterfølgende styre, hvilke passager der skal sættes ned i hastighed og derved få nogle flotte effekter.
Video delen er som med foto delen samlet set i toppen af, hvad man kan få i øjeblikket i en smartphone, og Sony har forstået at udvikle og forbedre det, vi så i forgængeren, på en god måde.
![]() |
![]() |
Musikforside |
Musikafspiller |
Vi går videre med musik afspilleren, og også her har Sony forbedret varen, som forgængeren leverede. Grundlæggende er det den kendte ”Walkman” app, som går igen her, men det er bestemt ingen skam, for den gør det rigtig godt.
Til at starte med får man et overblik over ens musik samt inspiration til Sonys egen musik streaming tjeneste, som man kan købe adgang til. Åbner man selve musik afspilleren op, finder vi det vanlige flotte layout, hvor baggrunden tilpasses til farverne i coveret og med de vanlige betjenings knapper.
![]() |
![]() |
Indstillinger for musik |
5-bånds equalizer |
Indstillings mulighederne giver mulighed for at vælge mellem Clear Audio+ eller en af de mange andre muligheder, som Sony har lagt på. Man kan også selv vælge at tilpasse sin musik med 5 bånds equalizeren. Men den slags har Sony nu altid været gode til at kunne tilbyde sine brugere.
![]() |
![]() |
Lydeffektindstililnger |
Noget helt nyt er dog det indbyggede digitale støjreducerings system, som Sony har udviklet og sat i denne Xperia Z2. Systemet kræver, at man bruger et specielt head sæt, som skal tilkøbes. Det hedder MDR-NC31EM og koster omkring 300,- kr. – men det er absolut et godt køb, og hører man musik eller ser video med head sæt, vil man ikke fortryde et øjeblik at opgradere til dette head sæt i forhold til det relativt tarvelige, der følger med i salgs æsken.
![]() |
![]() |
MDR-NC31EM headset |
Headset med lyddæmpning |
Digital baggrunds udligning eller reducering har vi set mange gange tidligere i store høretelefoner. Dette hænger sammen med, at det kræver dels mikrofoner ved hvert øre og dels en processor til at bearbejde og udligne disse lyde, og det kræver strøm. Derfor har der altid været indbygget et eller flere batterier i høretelefoner med digital støjreduktion.
MDR-NC31EM er det første head sæt, hvor dette er flyttet fra selve head sættet og ned i enheden, og systemet fungerer KUN med Xperia Z2 og den nye tablet, der hedder Xperia Z2 tablet. Man kan let kende dette specielle head sæt på, at det modsat almindelige head sæt har 5 ringe på jackstikket. Normalt er der kun 4 eller 3 i ældre typer.
![]() |
![]() |
Bemærk 5 ringe på jackstik |
Bemærk mikrofon i enden |
Head sættet er rent faktisk en forbedring eller opgradering af det høretelefon sæt med navnet MDR-NC31, som Sony lancerede for et år siden. Her var der på ledningen placeret en lille plastik boks med batteri samt det elektronik, der styrer og producerer den digitale baggrundslyd forbedring. Men det nye head sæt med ”EM” til sidst i modelnavnet er altså meget mere praktisk og lige så velfungerende.
Der bliver effektivt støjreduceret med op til 98% af baggrunds støj. Det betyder, at hvis man kører i bus, i tog eller sidder i et fly, så vil den rumlen, som altid er tilstede, forsvinde helt, og lyden vil opleves meget mere levende og klangfuld. Der medfølger 3 størrelser gummidutter, så de kan tilpasses hvor stor en øregang man måtte have.
![]() |
![]() |
Støjreducering i headset |
3 størrelse gummidutter |
MDR-NC31EM fås i sort og hvid farve.
Tilbage til Xperia Z2 hvor vi også skal have med, at Sony heldigvis ikke har droppet FM radio, som visse andre producenter har. Det er meget fint, at man kan streame internet radio på smartphones, men det kræver en stabil 3G eller 4G forbindelse, og det har man ikke alle steder i landet. For slet ikke at tale om hvis man er i udlandet, hvor data stadigvæk er noget, man betaler mere for end herhjemme. Vi synes, det er en skam, når producenter sparer FM radio væk, så derfor er der naturligvis ros til dem, der fastholder denne mulighed.
![]() |
FM-radio med RDS |
Video afspiller har tidligere (år tilbage) været et sted, hvor Sony ikke stod så stærkt. Det er der i den grad blevet ændret på, og med Xperia Z2 får vi en rigtig flot og god video afspilnings oplevelse.
![]() |
![]() |
Oversigt over videoer |
Rigtig god videoafspiller |
Tidligere var der så at sige ingen eller meget få tilpasnings muligheder. Video afspilning foregik som en del af galleri funktionen, og det var ikke optimalt. På denne Xperia Z2 er der en egen app, der hedder ”Film”, og her er masser af muligheder for tilpasning og også understøttelse af ganske mange Codex.
Når man åbner en video op, så har man kun en play/pause knap samt en tidslinje, så man kan se, hvor langt man er kommet eller let spole frem og tilbage. Spoler man, kommer der et fint stort ur op, så man kan se, hvor langt man er henne i en video.
![]() |
![]() |
Videoafspillermenu |
Tilpasning af skærm |
I højre hjørne har man menu funktionen, hvor man kan få adgang til en masse indstillinger. Modsat, hvad andre har valgt, så hvis man her går ind i visnings indstillinger, så kommer man direkte ind i telefonens almindelige indstillinger. Det er godt, fordi her har man mulighed for at stille på alt, fra lys niveau, farver og også slå ”X-Reality” funktionen til og fra. Det samme gør sig gældende med lydindstillingerne.
![]() |
Homescreen-tilpasning |
Nu vi er ved billede og lyd, så er vi ret begejstrede for det, Sony har fået denne Xperia Z2 til at yde. Billeder på den 5,2” HD skærm med X-Reality slået til er fantastisk flotte, og lyden uden head sæt overgås kun af HTC One/One M8. Her er flot stereo lyd, der hæver oplevelsen af videoer og film betragteligt. Sony er så afgjort med Xperia Z2 rykket helt op i toppen af de bedste på dette område, og vi havde ingen problemer med at nyde en film på Xperia Z2.
![]() |
![]() |
Google Maps |
Google Navigation |
GPS er der også. Ud over positions bestemte funktioner, geo-tagging med videre, er der også Google kort tjeneste og navigation. Der er på Xperia Z2 dog ikke noget ud over det sædvanlige på denne front, og derfor gør vi ikke mere ved det end at anbefale, hvis man skal bruge GPS meget specielt i udlandet, bør man overveje, om de her 200-300 kr., det koster at få et GPS system, hvor kortene ligger lagret på mobilen, ikke var værd at overveje.
![]() |
![]() |
Fin webbrowser |
Skal man på internettet, så er det med Google Crome browser, det foregår, med mindre man selv henter en anden browser ned fra Google Play. Men Crome gør det også ganske udmærket, og med Xperia Z2s store skærm, hurtige forbindelser og CPU så går det ganske tjept med at indlæse websider, også selv dem i fuld udgave der fylder en del.
Når vi kigger på softwaren på Xperia Z2, er der tale om nyeste Android udgave (4.4.2) KitKat og Sonys eget Timescape UI skin ovenpå hvor der findes udvalgte funktioner, som man kun finder på Sonys produkter.
![]() |
![]() |
Fanevisning af åbne sider |
Homescreen |
Sony hører til gruppen af producenter, der ikke ændrer så meget igen ved det originale Android styresystem. Der er forskelle, men det er slet ikke i stil med det, vi ser hos Samsung med deres TouchWiz eller hos HTC med deres Sense skin. Begge steder er store dele af Android ændret, så det ikke ligner den originale udgave.
![]() |
![]() |
Homescreen-tilpasning |
Sorteringsmuligheder i app-menuen |
Sony har også ændret lidt, men man kan stadigvæk tydeligt fornemme det originale Android system mange steder. De tilsatte en række egne Apps som fx Musik afspillerne, kameraet og video afspilleren, og det synes vi bestemt, at de er sluppet ganske godt fra.
![]() |
![]() |
Mulitaskingmenu med small apps |
Small apps-menu |
Small apps er en af de funktioner, Sony selv har fundet på. Tanken er fin med, at man har nogle små programmer eller funktioner, man kan trække frem i forgrunden, mens man bruger resten i baggrunden. Der er fra start 8 af disse små programmer, men flere kan hentes på Google Play. Fire udvalgte small apps vises i et område på skærmen, hvis man åbner multitask menuen, og man kan selv vælge, hvilke 4 der skal vises. Systemet virker fint, men vi kunne godt have ønsket os, at man også kunne styre, hvor meget plads de optager på skærmen og ikke kun kunne flytte dem rundt eller lukke dem.
![]() |
![]() |
Small apps - her lommeregner |
Genvejsmenu for indstillinger |
Hurtige genveje er også en praktisk detalje, hvor man let kan tilpasse, hvilke genveje man vil have adgang til, når man trækker 2 fingre ned fra toppen af skærmen, og man kommer let ind til det sted, man gerne vil indstille.
Strømstyring og de muligheder som Sony har givet for at tilpasse Xperia Z2s strømforbrug, skal også lige har et par ord med på vejen. Her er tale om et af de mest avancerede systemer, vi har set på en smartphone, til at spare på strømmen. Man kan kort sagt styre, hvilke forbindelser der skal være aktive, hvornår og i hvilket omfang. Man kan styre, hvilke Apps der må køre og vælge dem til og fra efter behov.
![]() |
![]() |
Strømsparefunktion |
Systemet er ikke så strømsparende, som det Samsung har lanceret, men omvendt giver det bedre mening, og man kan i større grad bruge det fornuftigt i forhold til daglig brug.
Nu vi er ved strømforbrug og batteri, er det vel meget passende, at vi afslutter med det indbyggede batteri. Det er vokset med 200 mAh og er dermed oppe på 3200 mAh, hvilket må siges at være ganske fornuftig. Til sammenligning har en Galaxy S5 kun 2800 mAh batteri, og en HTC One M8 er nede på 2600 mAh.
![]() |
Forklaring på stamina-tilstand |
I den tid vi har testet Xperia Z2, havde vi absolut ingen problemer med at få den til at holde strøm dagen lang, og det var vel at mærke uden at bruge strømspare systemet og lyset sat til automatisk. Selv hvis man bruger mobilen rigtig meget, burde de fleste kunne klare en hel dag, og skulle behovet være der, kan man vælge at slå det effektive strømspare system til.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Xperia Z2 pt. koster 4.686 kr.
![]() |
Xperia Z2 - en virkelig topklasse-mobil |
I alt 94%
Ting vi er glade for:
Flot og let genkendeligt design.
God byggekvalitet med aluminiums ramme og glas på begge sider.
Vandtæt ned til 1 meter i 30 minutter.
Flot 5,2” skærm i fullHD opløsning.
Alt det nyeste i hurtige forbindelser.
Kameraet er ikke nyt men kraftig optimeret.
Video i 4K opløsning og flere muligheder med fullHD optagelser.
God musik afspiller med mange tilpasnings muligheder.
FM radio med RDS.
Stereo højtaler.
Rigtig god video afspiller.
Indbygget digital støjdæmpning (kræver tilkøb af MDR-NC31EM).
God kraftig CPU og 3GB RAM.
Stort batteri på 3200 mAh og super strømspare system.
Ting vi er mindre glade for:
Ikke en fysiske lille mobil og en vægt på knap 163 gram.
Betragtningsvinklen er ikke så god som på fx Galaxy S5.
Ingen mulighed for trådløs ladning.
20,7 Mpixel er kun i 4:3 format og optimal auto funktion kun i 8 Mpixel.
Placering af kamera- og volumen knap kunne være mere optimal.
Konklusion:
Da vi testede Xperia Z1 i efteråret, var vi ikke i tvivl om, at det var en udmærket mobil, men den manglede lige det sidste for at komme op på siden af Samsungs og HTCs respektive topmodeller. Det er så afgjort ikke tilfældet i år med Xperia Z2.
Det flotte design og den gode byggekvalitet er uændret. Skærmen er forbedret, og det er både CPU og RAM også. Kameraet er ikke udskiftet men forbedret med nye funktioner og finpudset, så billedkvaliteten er blevet endnu bedre. Det nye system med digital støjreduktion indbygget i mobilen er fremragende, og eneste anke er, at det lækre headsæt skal tilkøbes og ikke følger med fra start.
Musik afspilleren er i høj klasse, og vi har stadigvæk FM radio for slet ikke at tale om den eminente video afspiller, der understøttes af billede forbedrings system og stereo højtaler.
Jo, der er virkelig kommet mange nye og bedre ting i Xperia Z2, og vores indledende frygt for, at en ny topmodel efter kun 6 måneder ville betyde gammel vin på nye flasker med begrænsede opdateringer, blev heldigvis gjort til skamme. Sony Xperia Z2 er så absolut en top smartphone, og vi har kun kunnet finde mindre detaljer, der trækker lidt ned.
Om man sværger til Galaxy S serien, HTC One serien eller Sonys Xperia stil, er naturligvis i høj grad et spørgsmål om smag og behag, og ingen af modellerne går man da helt galt i byen med. Eftersom vi har testet både Galaxy S5 og Xperia Z2, så må vi konkludere, at for første gang i lang tid må den stærke Galaxy S serie se sig slået af Sony, og Xperia Z2 må anses for et stærkt køb.
Det er flot, og Sony fortjener den højeste karakter, vi har givet i år.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Samsung Galaxy S5 test |
![]() Sony Xperia Z1 test |
![]() Samsung Galaxy Note 3 test |