Mobilportalens Møffe
  • Forside
  • Nyheder
    • Mobiltelefoner
      • Tilbehør
        • Diverse
          • Apple TV 4K
          • Sony Smartband (SWR10)
      • Tablets
        • Medieafspillere
            Google
            • Hjem
            • Mobiltest.dk
            • Forside

            Mobilsider

             

            Sony Smartband - SWR10 - test


            Skrevet af Christian B. Wiggers d. 01-06-2014
            Læs mere fra samme skribent...

            Der findes snart et hav af fitness ure og puls ure med og uden GPS funktioner og i næsten alle prisklasser. Et sådan ur eller trænings partner er Sonys nye SmartBand lige nøjagtig ikke.

            Vi skriver det på denne måde, fordi det er det første, folk tænker på, når man siger SmartBand eller ser armbåndet omkring håndledet. Er det digital trænings partner, du er på jagt efter, behøver du sådan set ikke at læse meget videre, for det er SmartBand ikke – men det kan en masse andre ting.

            Æske med indhold Armbånd med hovedenhed
            Æske med indhold Armbånd med hovedenhed

            Æsken, som SmartBand kommer i, er en fin lille æske med gennemsigtigt plastlåg, der virker ret eksklusiv. I æsken finder man 2 sorte gummiarmbånd i forskellige størrelser. En metal lukke mekanisme, en hovedenhed samt et kort USB lade kabel, så hovedenheden kan lades op fra et USB stik på en computer eller mobil lader.

            Den lille hvide hovedenhed er ikke særlig stor. Den måler 41 x 15,5 x 8 mm og vejer beskedne 5,7 gram. Det er i denne enhed, at al elektronikken, sensorer, bluetooth og endda det lille batteri befinder sig. Enheden sættes blot i gummiarmbåndet fra bagsiden, lige gyldigt hvilken størrelse og farve armbåndet måtte være. Forskellige andre farver armbånd sælges som tilbehør.

            Hovedenhed med dioder
            Ladestik i bunden
            Hovedenhed med dioder
            Ladestik i bunden

            Med gummi armbånd (det store) kommer vægten op på 20,4 gram, men det er stadigvæk så let, at man dårligt bemærker, man har det på, og godt er det, at det er vandtæt (IP58), så skulle man glemme at tage det af, inden man fx går i bad, så sker der altså intet ved det.

            Armbåndet er lavet i et ret lækkert gummi materiale. På oversiden er der et riftlet design, mens det på den side, der vender ind mod armen, er glat gummi. På bagsiden er der et hul til hovedenheden, og på siden finder vi en knap, og der ved siden af er gummiet gjort tyndt, så man kan se, når de 3 status lys dioder, der sidder på hoved enheden, er aktive.

            Siden af gummiarmbånd
            Riflet gummioverflade
            Siden af gummiarmbånd
            Riflet gummioverflade

            Lukke mekanismen er i metal og ret simpel. Der er 2 metal pinde, der samler de 2 ender. Gummiet er ikke så fleksibelt, at vi kunne trække armbåndet i lukket tilstand ned over hånden. Det skal åbnes, når det skal af og på, men i og med lukke dimsen fungerer udmærket, er det ikke noget større problem at åbne og lukke, når det skal tages af og på.

            Når den lille hovedenhed er ladet op – det tager ca. 30 minutter alt efter lader, så sættes den i armbåndet. I og med den er buet, kan den ikke monteres forkert. Når SmartBand tændes sker dette ved at trykke og holde knappen inde, og man mærker vibratoren, og alle tre led dioder lyser op.

            Metallukkemekanisme
            Hovedenheden fylder ikke meget
            Metallukkemekanisme
            Hovedenheden fylder ikke meget

            For at kunne bruge SmartBand skal man bruge en smartphone, og skal alle funktioner virke, skal det være en Sony Xperia model. Der er i øjeblikket 4 Xperia modeller, der understøtter SmartBand, som kræver Bluetooth 4.0, Android 4.4 og NFC.  Det er Xperia Z1, Z2, Z Ultra og Z1 Compact. På smartphone skal man hente et par Apps ned fra Google Play, hvis ikke de allerede er der. Man skal bruge ”Lifelog”, ”SmartBand” og ”smart Connect”. Når de er installeret, er man klar til at gå i gang.

            I starten var vi inde på, hvad SmartBand ikke var, men hvad er det så egentligt. Ja, det er lidt svært at definere, for det er mange ting, og vi har ikke set noget lignende tidligere. I princippet er det en del forskellige sensorer, der er flyttet ud på ens arm, der måler forskellige ting, men som også kan bruges som fjernbetjening til at styre  telefonen, og som telefonen kan sende signaler ud til for at aktivere den indbyggede vibrator på SmartBand.

            Lifelog med begivenheder
            Lifelog med begivenheder

            Tanken er at give brugeren mulighed for at få et overblik over deres gøren og laden i hverdagen. Til det bruges den App der hedder ”Lifelog”. Den registrerer både via telefonens indbyggede funktioner, men også SmartBands forskellige begivenheder. Fx er der en skridt tæller og en kalorie beregner, så man løbende kan se, hvor langt man har gået, og hvor mange kalorier, ud fra den opgivne vægt, højde og køn, man har brugt. Man kan gå ind og sætte målsætninger for dage, uger osv. Og man kan således følge op på, om man når sine målsætninger løbende. Målsætning funktionen gælder også for andre funktioner som musik, video internet osv.

            Lifelog benytter også mobilens GPS system til at følge med i, hvor man bevæger sig hen, og man vil kunne se dette på et kort i nederste halvdel af skærmen.

            Selve Lifelog er bygget op som en tidslinje, der går fra venstre mod højre. Man kan så spole frem og tilbage og se, hvad man har lavet på givne tidspunkter. Ser man en video, bliver det registeret, hører man musik, bliver det registeret, og således gælder det for flere forskellige funktioner.

            Foto 14                foto 13

            Æske med indhold
            Armbånd med hovedenhed
            Æske med indhold
            Armbånd med hovedenhed



            Man kan også selv via SmartBand logge en begivenhed ved at trykke på den lille knap på siden. Lifelog registrerer så alle relevante data lige på dette tidspunkt, så man kan se dem senere.

            Lifelog skal ses som en avanceret dagbog, der gemmer alle de data, der er muligt om brugeren enten af sig selv eller ved et tryk på knappen.

            På den ene side er dette lidt fascinerende, men på den anden side er det også lidt skræmmende, at alt bliver logget og gemt, hvor man er, hvad man laver, ja endda hvordan vejret er, der hvor man befinder sig. Lifelog kræver, at man opretter en bruger konto, er logget ind, og ja, smartphones er jo altid online. Vi kan ikke undlade at tænke på den aktuelle Se & Hør skandale og tænke, at den overvågning er småting i forhold til, hvad SmartBand kan overvåge. Vi er ikke et øjeblik i tvivl om, at Sony har gjort alt tænkeligt, for at disse data ikke skal komme i forkerte hænder, og ret beset er det kun en ganske lille håndfuld kendte, som er interessante at følge og ikke alle os andre, men alligevel er det tankevækkende, hvad teknologien kan bruges til.

            Foto 12

            Lifelog med begivenheder
            Lifelog med begivenheder



            SmartBand kan også bruges til at styre musik afspiller på mobilen, forudsat at det er en Xperia model. Her kan man stoppe, hoppe til næste sang eller starte musikken igen ved at tappe på toppen af SmartBand. Den anden vej rundt bruger mobiltelefonen vibratoren på SmartBand, når der kommer en sms besked, et opkald eller når alarm funktionen skal vække dig om morgenen.

            Nedenfor er Sony´s egen video præsentation af SmartBand.


            Men SmartBand gav os, i løbet af den tid vi testede den, forskellige problemer. Det første vi vil nævne, er et mindre problem, men ikke desto mindre er det lidt et irritations moment. I vores test tabte SmartBand ofte forbindelsen til den Xperia Z1,vi brugte til denne test. Det er ikke et stort problem at få forbindelsen oprettet igen, man fører blot SmartBand over bagsiden af Xperia Z1, og så er der forbindelse igen. Data, som ikke er blevet overført, fordi der ingen forbindelse er, gemmes i hovedenheden og flyttes så over, når forbindelsen er skabt. Irritationen opstår, fordi man, når man tjekker Lifelog, finder ud af, at den ikke er opdateret, og så skal man først til at skabe forbindelse og opdatere, før Lifelog er up to date.

            Foto 10

            Lifelog med begivenheder
            Lifelog med begivenheder

            Et andet og mere alvorligt problem er, at systemet med at logge vores steder, vi bevægede os hen med SmartBand og Xperia Z1 i lommen, virkede i bedste fald kun delvist. På vej til Svendborg via motorvejen findes en ” faunapassage” (en lille tunnel man kører igennem). Her mister Xperia Z1 GPS forbindelsen et øjeblik, og resultatet er, at man på kortet efterfølgende får en streg frem til dette punkt og retur igen. Vi har prøvet det flere gange med samme resultat. Mister mobilen GPS signal et øjeblik, så stopper Lifelog, og på kortet sender den en retur igen. Om det er en fejl ved det SmartBand eller Xperia Z1, vi testede det med eller et generelt problem, kan vi ikke afgøre.

            Så er der det her med søvn rytme og vækning på bestemte tider af ens søvn, det fik vi aldrig til at virke.

            Opsætning af bruger
            Opsætning af bruger

            I et af felterne i Lifelog er der en cykel. Derom kan vi så berette, at det fungerer kun, hvis det er en cykel udendørs. Er det en motions cykel, virker det ikke, da hånden og dermed sensoren er i ro, og aktiviteten bliver ikke registeret. Drister man sig så til at placere SmartBand om anklen, så tror SmartBand, at man løber.

            Sådan er der forskellige småting, som kunne have fungeret bedre, ligesom vi også savner, at der var en pulsmåler indbygget, så man kunne bruge det som en egentlig trænings partner. Et andet ønske til en opdateret udgave af SmartBand ville være trådløs ladning, så man ikke skulle pakke hovedenheden ud hver gang, den skal lades op, som er ca. hver 3-4 døgn.

            I alt 70%

            Ting vi er glade for:
            Let og nem at have på i brug.
            Virker velbygget og i lækker gummikvalitet
            Omfattende software der understøtter SmartBand.
            Mange mulige farver.
            Vandtæt (IP 58).
            Rimelig batteri tid på op til 3-4 dage.

            Ting vi mindre glade for:
            Forbindelse ikke stabil.
            Begrænsede fitness muligheder/ingen pulsmåler.
            Begrænset antal fuldt kompatible mobiltelefoner.
            Stadigvæk lidt børnesygdomme hist og pist.

            Konklusion:
            Sonys nye SmartBand er så afgjort ikke for alle, det ligger helt fast. Men vi kommer ikke uden om, at det er nytænkende på en række områder, og hverken kvalitet eller design er der en finger at sætte på.

            Der er med sikkerhed personer, som vil værdsætte de mange muligheder, SmartBand giver, blot skal man gøre sig klart, inden man køber, hvad SmartBand nøjagtig kan bruges til, og navnlig hvad det ikke kan bruges til.

            Det er og bliver ikke et fitness armbånd, og er det i den retning, dit primære brug går mod, så køb hellere et rigtigt puls ur eller skridt tæller, det vil give meget mere mening.

            Vi synes SmartBand er et innovativt produkt i de rigtige hænder og deraf karakteren, der er givet.




            Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
            • Currently 5.00/5
            • 1
            • 2
            • 3
            • 4
            • 5
            3 stemmer
            [se fordeling]


            Har du lyst til at skrive din egen test?
            Sådan vurderer vi


            Følg os på twitter @mobiltestdk

            Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.

             


             

            Skriv en kommentar
            Husk at bruge samme brugernavn og emailadresse som på mobil-forum. Ellers kan du ikke kommentere!

            Brugernavn

            E-mail (vil ikke blive vist)


            Det kan tage op til 24 timer efter din oprettelse på mobil-forum før du kan skrive kommentar her!

             

            Copyright © 2006-2023, Mobiltest.dk