Efter at Apple begyndte med deres ”S” serie med iPhone 3GS, er det for producenter blevet mere almindeligt at vedgå, at en helt spritny model hvert eneste år for topmodellerne er svært at tilbyde, fordi det koster store summer at designe en mobil fra bunden. I stedet tager man en nuværende topmodel og forbedrer den hist op pist, og så bliver det til en ”S” model hos Apple og fx en ”+” model hos Sony.
Netop dette er hvad Sony Xperia Z3+ er – det er Z3 fra sidste år, som er blevet forbedret på en række punkter uden dog at være så signifikant forskellig, så det berettiger til et nyt model navn som Z4 – og når Sony selv mener, det forholder sig sådan, så er det med sikkerhed sådan, det er.
Selv om dette ikke bliver en af vores mini tests, for vi anser alligevel Z3+ for en vigtig model på det danske marked, så bliver der dele af denne test, som vi enten gør mindre ud af end ellers, og der er ting der gentager sig, fordi de er helt og aldeles uændrede i forhold til forgængeren Z3, som vi testede sidste år.
![]() |
![]() |
Xperia Z3+ med tændstikæske | Lidt kedelig æske |
![]() |
iPhone 6 plus og Xperia Z3+ |
![]() |
![]() |
Xperia Z3+ ligner forgængeren |
Xperia Z3+ med vores målepind |
Sony holder på, modsat Samsung med deres S6, at topmodeller skal være vand og støv beskyttet. Det er vi glade for, for intet er mere ærgerligt end at få væskeskadet en ny mobil, fordi man er lidt uforsigtig eller uheldig. Der er ulemper ved det vandafvisende design så som ringere højtaler output og små låger, der beskytter følsomme ting, men holder man det op mod fordelen ved en vand og støv afvisende model, så vil vi så klart foretrække det sidste, og vi undrer os over, at flere producenter ikke har valgt at sikre deres smartphones, som Sony gør.
Designet er kun ændret minimalt, og det synes vi egentligt, at Sony slipper fint afsted med, for Xperia Z3 var en super flot designet mobil i glas og metal. Eneste synlige ændring er, at væk er Sonys lade dock system, som var placeret i venstre side, og i stedet for er man henvist som ved andre producenter til at lade både med kabel og dock gennem stikket i bunden. Vi kommer ikke til at savne lade docken på siden.
![]() |
![]() |
Toppen af forsiden |
Låge til sim- og microSDkort |
Resten af Xperia Z3+ er, som vi så det på forgængeren. På fronten har vi øverst næsten skjult ved metal rammen samtale højtaleren. Forside kameraet er blevet opdateret til et 5,1 Mpixel kamera (her var tidligere et 2 Mpixel kamera) samt de vanlige sensorer og LED status diode helt i venstre side. I bunden finder vi kun som i toppen en smal sprække, hvor der findes sekundær højtaler, så man har stereo højtaler på fronten, og det er også her, mikrofonen sidder skjult.
På venstre side har vi kun en klap, hvor bag der findes holder til simkort og MicroSD kort. Højre side er som forgængeren med rund power/dvale knap, volumen knap og helt tæt på bunden fysisk kamera udløser knap.
![]() |
![]() |
Dedikeret kameraudløserknap |
Bagsiden i glas |
I toppen er der jackstik og sekundær mikrofon til aktiv lyddæmpning, mens vi i bunden finder lade stik samt et lille hul til en strop, hvis man vil bruge det.
På bagsiden er der kamera og hjælpelys diode placeret helt oppe i venstre hjørne, hvilket betyder, at man skal være påpasselig med, når man skyder video/foto i vandret ikke at få sine finger med i billedet.
På forsiden er skærmens størrelse uændret, så der er tale om en 5.2" IPS LCD, 1080 x 1920 pixels (101 x 57 mm) og med 424ppi, hvilket er fint skarpt. Der findes efterhånden en del topmodeller der kommer med 2160P skærme, men her har Sony altså valgt ikke at hoppe med på den vogn endnu. Med 424 ppi på en skærm som denne kan man da også diskutere, hvor meget man får ud af endnu højere opløsning.
![]() |
![]() |
iPhone 6 plus og Xperia Z3+ skærm |
Skærmen har naturligvis Sonys X-reality engine for at gøre farverne flottere, og selv om det aldrig bliver AMOLED, så er det så absolut flot at se på. Sony siger, at den nye skærm er mere lysstærk end forgængeren, og det kan meget vel være rigtigt, men det er ikke sådan, at man som bruger bemærker det, og det er ikke helt så kraftigt som fx i iPhone 6 plus, hvor der virkelig er smæk på lyset. Men Xperia Z3+ klarer sig fint i dagslys, og det er vel det vigtigste, når vi taler om kraftig lysstyrke.
![]() |
![]() |
Tilpasning af farver på skærm |
Indstillinger for skærm |
Sony Xperia Z3+ adskiller sig på net delen ikke fra forgængeren, men set i lyset af at det kun er 6 måneder siden, Xperia Z3 kom, er der ikke så meget at sige til det. Alt er så at sige taget fra øverste hylde, og alt er således stadigvæk i top klasse. Der er GSM net med EDGE, 3G med HSDPA på en hastighed på optil 42 Mbit og 4G/LTE med hastigheder på helt op til 150 Mbit.
Wi-Fi er af dual band typen, der understøtter både 2,4 og 5 GHz trådløse net. Der er Wi-Fi Direct, DLNA og naturligvis Wi-Fi hotspot.
Der er naturligvis også Bluetooth, Micro USB (2.0) og understøttelse af USB on-the-go samt USB Host. NFC er også som tidligere nævnt en mulighed, mens IR port til fx fjernbetjenings funktioner ikke er tilstede. Spørgsmålet er så, om man vil se det som en mangel.
![]() |
Forbindelsesmenu |
På CPU delen er der sket en opdatering, så Z3+ er hurtigere end forgængeren. Der er brugt 2 CPUer på henholdsvis 1,5 og 2,0 og begge af quad-core typen. Der er 3 GB RAM til rådighed, og den interne hukommelse er nu på 32 GB mod 16 GB i forgængeren. Som tidligere nævnt kan lagerpladsen udvides med et MicroSD kort, hvilket desværre efterhånden er få modeller, det er muligt på. I vores benchmark test scorede Xperia Z3 omkring 35.000 point. Det er ca. 60-70% hurtigere end forgængeren, hvilket er flot set i lyset af at Z3 kom i efteråret 2014, og den nye Z3+ følger hastighedsmæssigt fint med konkurrenterne, og det er faktisk her, vi finder den største forbedring på Z3+ i forhold til forgængeren.
![]() |
Rigtig hurtig cpu og 3 GB ram |
Kameraet er der imod ganske uændret, og det har det faktisk været i et par generationer (med undtagelse af lidt software ændringer). Der er brugt et 20,7 Mpixel kamera med Exmor RS Sensor. At der er 20,7 Mpixel siger grundlæggende ikke så meget om, hvor godt et resultat, man kan få. Det fortæller kun, at max opløsningen er på 5248 x 3936 pixel, og i dette tilfælde er det begrænset til 4:3 format, hvilket efterhånden ikke benyttes så meget mere. Vil man have 16:9 format, der passer til skærmen, og som de fleste nok vil vælge, falder opløsningen til 5248 x 2952 pixel (15.5 Mpixel).
Det er stadigvæk ganske mange pixel, men vælger man den indstilling, der hedder optimal auto, bliver billede opløsningen endnu mindre, faktisk helt nede på 8,5 Mpixel (3840 x 2160). Netop ”bedste Auto” er nok den indstilling, flest brugere vil benytte, og den fungerer bestemt også udmærket, men man skal bare ikke tro, at man tager 20 Mpixel fotos.
![]() |
Kameramenu |
Linsen, eller objektivet om man vil, er et 25 mm G lens med en blænde på 2.0. Dette sammen med en forhøjet ISO værdi på op til 12800 betyder, at Xperia Z3+, der i forvejen har en af de fysisk største billede chip, klarer sig endda rigtig flot, når belysningen er dæmpet eller for at sige det lige ud ret mørk. Vi er faktisk ret imponerede over Xperia Z3+´s evner i ringe belysning. Selv næsten mørke lokaler bliver lyst imponerende op og står skarpt og uden en masse billede støj. Vi har ikke set en sådan billede behandling og evne i mørke omgivelser andre steder end i dyre system kameraer med gode objektiver på. Men man skal dog have for øje, at vi her taler om foto, hvor der ikke er bevægelse i. Er det fx personer til en fest, der danser eller personer liggende i bevægelse, så bliver disse fotos ikke skarpe, da lukke tiden øges gevaldigt.
![]() |
![]() |
Kameraindstillingsmenu |
Sonys Xperia Z3+ har fortsat en kamera del med rigtig mange muligheder for specielle optage måder. Det bliver for omfattende at beskrive alle funktioner, men ”Defokusering af baggrund” vil vi godt lige skrive et par ord om. Systemet minder om det, vi så på Galaxy S5, hvor det hed ”Selektiv fokus”. Ved Sony skal man helst have motivet i forgrunden på omkring 20 cm og gerne 4-5 meter til baggrunden, for at resultatet bliver optimalt. Det betyder dog ikke, at det ikke kan bruges med kun 3 meter til baggrunden, for det var det, vi brugte, og det gav fine resultater.
”Timeshift burst” er en anden spændende funktion, som kan give brugeren nye muligheder. Her tages 60 fotos hurtigt efter hinanden, hvorefter man selv kan vælge det ud, man synes er bedst. Der er dog visse begrænsninger, da auto fokusen slet ikke kan følge med i det tempo, så det er bedst at bruge et motiv, der er på afstand, fx et barn der løber eller lignende. Man skal også have in mente, at kvaliteten af disse billeder ikke er, som når man ellers tager et foto. Opløsningen er kun på 1920x1080 pixel eller hvad der svarer til 2 Mpixel.
![]() |
![]() |
Kameraindstillingsmenu |
Vores oplevelse af Xperia Z3+ som kamera model er, at den er som Xperia Z3. Og er således fortsat blandt de 2-3 bedste kamera telefoner – alt efter forholdende fotos tages under. Man kan vel summere op og sige, hvorfor ændre på noget der i forvejen er rigtig godt? og det kan vi godt tilslutte os.
Er man glad for at fotografere, bliver man med sikkerhed ikke skuffet over at vælge en model som Xperia Z3+, og den byder da modsat mange konkurrenter på et væld af manuelle indstillinger, som fotoglade personer vil værdsætte.
Video delen yder naturligvis også godt af den nye linse/objektiv og naturligvis også den hurtige CPU. Her er højeste opløsning 4K (2160p) og det med 30 billeder pr. sekund. 4K eller UHD som det også kaldes giver en utrolig skarphed, men fylder også enormt meget plads at optage. Har man et 4K TV, kan man naturligvis godt lege med det, men ellers synes vi faktisk, at 1080P i 60 billeder per sekund giver mest mening. Video står flot, og farvene er ganske naturtro. Sony har et system, der hedder ”steady shot”, og det giver faktisk en fin hjælp med at holde billedet i ro, selv om det ikke rigtig er optisk billede stabilisering. Video delen er som fotodelen oppe blandt de bedste i øjeblikket.
![]() |
![]() |
Lækker musikafspiller der nu ikke længere hedder "Walkman" |
Sony har tidligere kaldt sin musikafspiller App for ”walkman”, det er nu droppet, så musik appen nu blot hedder musik. Når man kommer ind i musik appen mødes man af et lækkert interface der ikke er ændret meget i forhold til det, vi så på Z3.
Det gør heller ikke alverden, for Sonys musik afspiller har længe været noget af det bedste, der var at finde i mobiltelefoner. En ny ting er, at coverfotoet nu er løftet lidt, og man kan ane lidt af det næste cover. Ved et let svip hen over skærmen hopper man videre til det næste. Dette system er smart og brugbart, men hvorfor man ikke skal kunne se det foregående nummer, så man har en komplet musik ”karussel”, det forstår vi ikke helt.
![]() |
![]() |
Indstillinger for musikafspiller |
Genveje i musikafspilleren |
Ellers har Xperia Z3+ alle de samme dyder som forgængeren med en masse lyd indstillinger, om end nogle kræver, at man har det rigtige headsæt fra Sony, og lyd kvaliteten er også ganske god.
![]() |
God FM-radio med RDS |
Til vores store fortrydelse er der flere og flere producenter, der dropper FM radio i deres mobiltelefoner. Sony holder ved, og det er vi ganske godt tilfreds med. Vi er fuldt ud klar over, at musik streaming tjenester buldrer der ud af, og man kan høre de fleste radio stationer over nettet. Men dels er det ikke altid, at der er stabil data dækning her i Danmark, og selv om dækning måske skulle være der, kan der til tider være så meget belastning på nettet, at data hastigheden falder, og musikken stopper. Så længe vi her i DK har FM radio, forbliver vi tilhængere af radio mulighed i mobiltelefonerne – og en lækker en af typen som det der findes i Xperia Z3+ med RDS og en masse funktioner gør bestemt ikke sagen dårligere.
![]() |
![]() |
Videoafspilleren klarer mange codecs |
Begrænset videoafspilningsindstillinger |
Video afspilleren er også godkendt. Det er ikke den mest omfattende video afspiller der findes, og ud over basis start/stop og spol er der mulighed for at tilpasse skærmens størrelse samt sætte undertitler på. Man kan også tilpasse lyd indstillinger som med musik afspilleren, men skal man justere lysstyrke eller farve gengivelse, skal man ud af video appen.
Fint er det dog, at der er understøttelse af en masse codex både med og uden undertekster, og de fremadrettede højtalere med fint stereo perspektiv er bestemt med til at øge video oplevelsen.
![]() |
![]() |
God oversigt på websider |
Skal man på internettet, så er det med Google Crome browser, det foregår, med mindre man selv henter en anden browser ned fra Google Play. Men Crome gør det også ganske udmærket, og med Xperia Z3+s store skærm, hurtige forbindelser og CPU, så går det ganske tjept med at indlæse websider, også selv dem i fuld udgave, der fylder en del.
![]() |
![]() |
Homescreen a la Timeshift |
App-menu |
Når vi kigger på softwaren på Xperia Z3, er der tale om nyeste Android udgave (v5.01) Lollipop og Sonys eget Timescape UI skin ovenpå, hvor der findes udvalgte funktioner, som man kun finder på Sonys produkter. Timescape er dog i forhold til tidligere reduceret betragteligt, og således er styresystemet, vi finder på Xperia Z3+, tæt på Android stock udgaven.
![]() |
![]() |
Multitaskingmenu |
Small apps-menu |
Small apps er en af de funktioner, Sony selv har fundet på. Tanken er fin med, at man har nogle små programmer eller funktioner, man kan trække frem i forgrunden, mens man bruger resten i baggrunden. Der er fra start 8 af disse små programmer, men flere kan hentes på Google Play. Fire udvalgte small apps vises i et område på skærmen, hvis man åbner multitask menuen, og man kan selv vælge, hvilke 4 der skal vises. Systemet virker fint, men vi kunne godt have ønsket os, at man også kunne styre, hvor meget plads de optager på skærmen og ikke kun kunne flytte dem rundt eller lukke
dem.
![]() |
![]() |
Tilpasning af homescreen |
Kun 6,9 mm tyk = mindre batteri |
Vi afslutter med det indbyggede batteri. Desværre har Sony prioriteret tykkelsen af telefonen over batteri kapaciteten. Vi så det også med forgængeren, hvor der blev barberet mAh af batteriet. Tidligere har Sony været foregangsmænd for større batteri kapaciteter, men det ser nu ud til at være et overstået kapitel. Bedre bliver det ikke af, at den nye kraftige CPU skal have noget strøm for at præstere så flot, og mere lys i displayet trækker også den gale vej.
Samlet set holder den nye Z3+ strøm 20-25% kortere end forgængeren, og det synes vi et eller andet sted er en høj pris at betale for at få mobilen gjort 0,4 mm tyndere. I forhold til fx Samsung Galaxy S6 EDGE kan Sony Xperia Z3+ heller ikke helt matche brugstiden, hvilket er tankevækkende, idet S6 EDGE er nede på et 2600 mAh batteri. Sluttelig savner vi indbygget wireless ladning, der endnu er et helt jomfrueligt territorium for Sony – men det kommer vel på et tidspunkt.
Et hurtigt opslag på pricerunner viser, at Sony Xperia Z3+ pt. koster 4.995 kr.
I alt 85%
Ting vi er glade for:
Flot og let genkendeligt Sony design og i forskellige farver.
God byggekvalitet med aluminiums ramme og glas på begge sider.
Vandtæt ned til 1 meter i 30 minutter.
Flot 5,2” skærm i fullHD opløsning med mere lys end tidligere.
Alt det nyeste i hurtige forbindelser.
Kameraet er uændret men stadigvæk blandt de bedste.
Video i 4K opløsning og flere muligheder med fullHD optagelser.
Front kameraet er opdateret til et 5 Mpixel kamera.
God musik afspiller med mange tilpasnings muligheder.
FM radio med RDS.
Stereo højtaler med godt stereo perspektiv.
God video afspiller.
Indbygget digital støjdæmpning (kræver tilkøb af MDR-NC31EM).
Rigtig kraftig/hurtig CPU og 3GB RAM.
32 GB internt lager og mulighed for MicroSD kort.
Ting vi er mindre glade for:
Batteriet er blevet for lille.
Ingen mulighed for trådløs ladning.
Ikke 2160P skærm, men dog stadigvæk flot.
20,7 Mpixel er kun i 4:3 format og optimal auto funktion kun i 8 Mpixel.
Konklusion:
Vi kan som med forgængeren rigtig godt lide Z3+. Det er en super flot mobil i en lækker byggekvalitet og med en masse gode egenskaber, som fx vand og støv afvisende, mulighed for ekstra hukommelse, godt kamera, FM radio, pænt hurtig CPU og meget mere.
Men vi har alligevel et par forbehold ved denne mobil. Det første og nok største problem er prisen. I skrivende stund sælges Xperia Z3+ for ca. 5.200 og opefter (uden abo.) I forhold til konkurrenter som Galaxy S6, HTC One M9+ og i særdeleshed iPhone er det bestemt ikke urimeligt. Men det store problem ligger i, at forgængeren, der ligner og langt hen ad vejen føles som en Z3+, koster godt 1.500,- mindre.
Lægger man dertil, at den nye Z3+ har fået et mindre batteri og nok en hurtigere men også mere strøm sulten CPU, så mener vi altså, at den nye Z3+ har svært ved at slå den gamle Xperia Z3. Man kan næppe retfærdiggøre at opgradere fra Z3 til Z3+, hertil er forskellen for lille, men for nye kunder, der skal skifte en aldrende telefon ud, må valget mellem den nye og gamle Z3 bero på dels, om man ofte bruger forside kameraet, og/eller om man har brug for den ekstra kraftige CPU. – Har man det, fx fordi man spiller spil eller optager video i 4K, så kan de ekstra 1500 være givet godt ud med en Z3+
Under alle omstændigheder er det i butikken man skal afgøre sagen, så når du næstegang er ude og kigge, så prøv både Z3 og Z3+, inden du bestemmer dig.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.