Apple er et af de mest velkendte brands, og der er næppe mange mennesker i Danmark, børn som ældre, der ikke ved, hvad en iPad er. Alligevel har Apple indset nødvendigheden af at udvide sortimentet hen ad vejen. Først fik vi en iPad mini på 7,9”, som var let at have med, og specielt til børn er den god med en mindre og mere håndterlig størrelse. Det er nogle år siden, de første iPad minis kom på markedet. Nu er Apple så gået den modsatte retning med en iPad, der er noget større end den normale iPad, og den har så ved samme lejlighed fået nogle nye funktioner, som vi ikke finder i de almindelige iPads.
Så gik du og troede, at en iPad Pro bare er en forstørret iPad til dem, der ikke kan få stor nok skærm, så kan du godt tro om igen. Den er større – endda en del større - men den er også meget mere end det, og det er det, vi i denne test agter at anskueliggøre.
![]() |
![]() |
iPad Pro og iPad mini | iPad Pro og iPad Air |
![]() |
![]() |
iPad Pro med tilbehør | iPad Air 2 oven på iPad Pro |
Vi har også sat det op med de 3 udgaver, vi har brugt til denne test, og målene er også betragtelig anderledes på en iPad Pro.
iPad mini 2 | 200 x 134,7 x 7,5 mm | 331 gram |
iPad Air 2 | 240 x 169,5 x 6,1 mm | 437 gram |
iPad Pro | 305,7 x 220,6 x 6,9 mm | 713 gram |
![]() |
![]() |
iPad Pro, iPad Air 2 og iPad Mini |
Men lige gyldigt hvordan vi vender og drejer det, så er iPad Pro en stor tablet at sidde med. Men om størrelsen er en fordel eller en ulempe, handler i stor grad om hvordan den bruges. Hvis den er til at have med i tasken eller sidde i sofaen og lige surfe på nettet et øjeblik, så er iPad Pro absolut ikke det oplagte valg. Men vil man bruge den som en semi bærbar eller på et skrivebord, så er sagen en helt anden. Det vender vi tilbage til, da vi både har haft et tastatur og Apple pencil til rådighed i denne test.
Bygge kvaliteten og designet gør vi ikke så meget ud af i denne test. Apple er som vanligt helt fremme med lækker aluminium finish, og iPad Proen adskiller sig ikke fra de andre iPads hvad angår byggekvalitet. Den er lækker og velbygget, og den større størrelse får den ikke til at virke mindre solid.
Men lad os tage en tur omkring iPad Pro, for der er en række ændringer i forhold til, hvad vi har set tidligere. På fronten er alting, som vi kender det fra fx iPad Air 2. I lodret position har vi home/fingeraftryk læseren i bunden og i toppen et 1,2 Mpixel kamera. Her kunne Apple nu efter vores opfattelse godt have strammet lidt op, da 5 Mpixel front kamera efterhånden mere er reglen end undtagelsen.
![]() |
Stik til tastatur |
![]() |
![]() |
Volumenknapper på siden |
Toppen med 2 højtalere og kamera |
I toppen, og bunden for den sag skyld, finder vi en anden nyhed, som vi også er kommet til at værdsætte. iPad Pro er udstyret med ikke mindre end 4 højtalere. To i top og to i bund. Dels får vi en meget bedre stereo oplevelse, og så er højtalerne klasser bedre end det, vi fx finder i iPad Air 2. Lyden er vel mest af alt at sammenligne med det, man finder i en god bærbar computer. Ser man film/serier på sin iPad Pro, kommer man til at elske disse nye højtalere, der giver en helt anden lyd oplevelse end på de almindelige iPads.
Det er også i toppen, vi på vores udgave finder 3G/4G antenne, der sidder under en lille plast del, så signalet ikke begrænses af aluminium som findes på resten af bagsiden. Det er også i toppen, vi som vanligt finder et Jackstik I bunden finder vi ud over de to højtalere kun Apples lightning stik.
![]() |
Bund med højtaler og lightning-stik |
Bagsiden er også ganske klassisk iPad. Stort æble logo på midten og kamera og endnu en mikrofon findes oppe i toppen. Der er tale om samme 8 Mpixel kamera, som sidder i iPad Air 2.
Tilbage til forsiden hvor vi skal kigge på skærmen, som vi jo ikke kan komme uden om er den væsentligste grund til, at man anskaffer sig en iPad Pro. Skærmen er vokset fra en 9,7” på iPad Air 2, til 12,9” på denne iPad Pro. Det lyder måske ikke så voldsomt, men når vi kigger på skærm arealet, så ser vi for alvor, hvor meget den er vokset. iPad Air 2 skærm måler 148 x 197 mm = 293,5 cm2. iPad Pros skærm måler 198 x 264 mm = 522,7 cm2. Det er ikke helt dobbelt op, men iPad Pro har et 78% større skærm areal – og det kan man virkelig mærke. ( I forhold til iPad mini er den 170% større).
Heldigvis har Apple fastholdt, at skærmen (IPS LCD) ikke skal få en ringere skarphed, og derfor har man skruet op for opløsning, der nu hedder 2048 x 2732 pixel, så man kan fastholde samme PPI tal på 264, som vi også har på iPad Air 2. Med andre ord skarpheden er den samme, blot har man meget mere plads på skærmen nu. Skærmen er desuden blevet optimeret en smule, således at kontrast niveauet er forbedret med ca. 40%, dog med en lille ændring på lysmængden. I praksis syntes vi nu ikke forskellen var særlig stor. En lille og for øjet usynlig ting, men som gør en stor forskel, er, at skærmen på iPad Pro er ændret på en måde, så man kan benytte Apples nye Pencil. Den vender vi også tilbage til senere i denne test.
Kigger vi på de kræfter, som Apple Pro er udstyret med, er der bestemt også sket en mærkbar forbedring. På papiret er forskellen mellem iPad Pro og iPad Air 2 ikke større end, at der er tale om Apples A9X i forhold til A8X, som sidder i Air 2. Men benchmark test fortæller, at der er betragtelig flere kræfter i iPad Pro end i Air modellen. Det er tæt på at være dobbelt op, og Apple oplyser da også, at CPU er 1,8 gang hurtigere, og GPU samlet set er 2.0 gange hurtigere end i iPad Air 2.
Faktisk er iPad Pro så kraftig, at den kan måle sig med en 13” (2015 macbook Retina i5 CPU), og det er bestemt en ganske potent bærbar computer. Ganske imponerende. Rammængden er også blevet forøget fra 2 GB på iPad Air 2 til 4 GB på denne iPad Pro. Den interne hukommelse og de valg, der er mulige, er til at overskue. Den findes i en udgave med 32 GB og en med 128 GB lager plads. 64 GB muligheden findes ikke, hvilket egentlig er lidt synd, for det ville nok være et fint kompromis for mange. Bedre bliver det ikke af, at hvis man vil have 3G/4G modem, så er der kun en mulighed, og det er 128 GB. Dermed bliver iPad Pro ret dyr, hvis man vil have indbygget modem i den.
Software delen gør vi ikke så meget ved i denne test. Den er ret identisk med det, vi har set tidligere. Et par små detaljer vil vi dog nævne. Den større skærm giver mulighed for at have 2 samtidige vinduer åbnet, men det er altså ikke helt det samme som på en computer. Der er begrænsninger på, hvilke vinduer man kan åbne, og det er primært appels egne apps, der understøtter det. Vi kunne ikke få det til at virke med 2 vinduer af samme slags, fx 2 Safari browser vinduer eller 2 Words dokumenter, og det ville ellers give god mening.
![]() |
Delt skærm fungerer ok |
En anden ting, som er ændret, er tastaturet (virtuelt), som nu indeholder en række numeriske knapper som på et rigtigt keyboard. Hvorfor der ikke er plads til dette i en alm. 9,7” iPad, skal vi ikke kunne sige, men på iPad Pro er der, og det er ret behageligt.
Som tidligere nævnt har vi til denne test haft Apples nye pencil og et tastatur fra Logitech til test. Begge dele er lavet specielt til iPad Pro og får her lige et par ord med på vejen.
![]() |
Øske og indhold til Apple Pencil |
Apple Pencil. Den gode, men desværre nu afdøde, Steve Jobs må vende sig i sin grav, hvis han vidste, at Apple nu havde lavet en elektrisk pen, som normalt går under navnet stylus. Han hånede nærmest princippet om en pen på en touch skærm. Men ikke desto mindre har Apple nu lanceret deres stylus, der dog hedder en Pencil.
Navnet er faktisk ganske velvalgt, for Apple Pencil er meget tæt på at have mål som en almindelig blyant. Den måler 18,7 cm og er er 9 mm tyk. Vægten på 20,75 gram er dog noget over de ca. 4-5 gram, en almindelig blyant vejer, og selv en tyk kuglepen vejer kun ca. 8 gram.
![]() |
Kuglepen, Apple Pencil og blyant |
Vægten skyldes naturligvis at der sidder en del elektronik foruden et batteri i pennen. Måden, pennen virker på, er, at spidsen er trykfølsom – meget trykfølsom. Der er ikke mindre end 256 forskellige tryk niveauer, som pennen kan skelne imellem. Der ud over kan pennen også mærke vinklen, man tegner eller maler med den på. En streg bliver således tykkere, jo mere man vinkler pennen i forhold til skærmen. Holder man pennen næsten parallelt med skærmen, får man altså en meget bred streg, mens man får en tynd skarp streg, hvis den holdes lodret på skærmen.
Ud over den trykfølsomme skærm er der også indbygget bluetooth, som forbinder pennen med iPad Pro.
![]() |
Ladestik på Apple Pencil |
Det indbyggede batteri bliver ladet op via et lightning stik i bagenden. Der sidder en lille hvid hætte der holdes på plads af en magnet som fjernes, og så kan pennen sådan set lades op ved at sætte bagenden ind i iPad Pro’s stik. Det er smart nok, at man kan lade den op på den måde undervejs, men heldigvis er der også en lille adapter med, så man kan lade den op via lade kabel og den lader, der følger med til iPad Pro. Vi har lidt en idé om, at et lille stik let kan knække af, hvis man bare tager fat i pennen uden at tænke over, at den er sat til at lade.
![]() |
![]() |
Spids på Apple Pencil |
Pages tegnedel |
Overfladen på pennen er helt blank og glat. Det kunne vi godt have ønsket os lidt anderledes. Man kan naturligvis anskaffe sig sådan en ergo gummi dims, man sætter på blyanter og sætte den på, men det havde nu været rart, hvis Apple havde givet overfladen et bedre greb fra start. Vi savner også en lille clips som på kuglepenne. Hvis man vil sætte den fast i en skjorte, en lomme eller andet, er det ikke muligt, som det er nu.
Funktionen og de muligheder der er for at tegne og male med Apple Pencil er uden sammenligning det bedste, vi har prøvet. Den var et meget stort hit hos 4-7 årige piger, der kunne tegne, male og ”tegne inden for stregerne” tegninger, som efterfølgende kan printes ud. Der findes nogle rigtig fine købe Apps, hvor man kan male/tegne med alt fra kul til akvarel og olie maling. Apples Pencil koster godt 800,- kr. og er dermed også betalt, men det er et unikt stykke tilbehør, og har man købt en iPad Pro, der jo bestemt heller ikke er billig, er det næsten synd at spare pennen væk, specielt hvis man har børn eller andre der synes at tegne og male er sjovt.
![]() |
![]() |
Tegne-app |
Gode malebog-apps til børn |
Pennen kan naturligvis også bruges som note redskab, hvor man blot skriver med den som en almindelig blyant.
Logitech Create tastatur. Tastaturet, som vi har valgt at teste med denne iPad Pro, er et nyt tastatur fra Logitech, der er specielt lavet til iPad Pro. Tastaturet er både et tastatur men også et all over cover, der beskytter både forside og bagside på iPad Pro.
Når iPad Pro sættes på plads i tastaturets øvre del, sidder det godt holdt på plads. Man kan så vælge, om man vil lukke det helt sammen, og så ligner Create tastaturet med en iPad Pro mest af alt en bærbar computer. Åbnes det op og iPad Pro sættes ned i holderen, ”smækker” magneten iPadden på plads, og den bliver holdt meget stabilt i denne position. Man kan faktisk tage og løfte hele tastaturet ved bare at tage fat i iPadden, som hvis det var skærmdelen på en bærbar computer.
![]() |
![]() |
iPad Pro og tastatur set fra siden |
Lagt ned-position |
Man kan også ændre vinklen og lægge iPad Proen ned over tastaturet, så man får en behagelig vinkel at kigge på, hvis iPadden ligger på bordet, og man måske vil tegne på den.
Tastatur delen er rigtig lækker med et tastetryk som på et alminligt bærbart tastatur. Der er baggrundslys i tastaturet, og det er virkeligt lækkert at bruge, når man skriver, og der ikke er så meget lys omkring en. Desuden er der en række genvejs knapper ganske som på en Macbook, så man kan justere lys i skærm, i tastatur, lyd osv fra dette tastatur. Det eneste, vi sådan savnede, var en lille trackpad, og så var oplevelsen af en bærbar computer komplet.
![]() |
![]() |
Lækkert tastatur |
Baggrundslys i tastatur |
Men der er nu også en række ting, vi er mindre begejstrede for med dette Logitech Create tastatur. Det største problem er for os, at vinklen er låst fast. Man kan ikke som på en almindelig bærbar justere skærmens vinkel alt efter lys og afstand til skærmen. Udgangspunktet er måske meget godt og kan fint bruges, men er man vant til at bruge en bærbar, bliver man hurtigt frustreret over, at man ikke lige kan vinkle skærmen lidt mere eller lidt mindre.
Et andet problem, som man også hurtigt bliver træt af, er den måde tastaturet er lavet på med metal omkring tasterner. Det betyder, at når man lægger iPad pro ned og bruger den flade position, så hviler bagsiden af iPadden, der jo også er aluminium, mod metal delen af dette tastatur. Metal mod metal er ikke optimalt, og man risikerer hurtigt, at begge dele bliver ridset – vi fik hurtigt ridser på tastaturet i vores test periode.
![]() |
Metal mod metal - ikke superoptimalt |
Det skal også nævens, at dette Logitech Create tastatur absolut ikke gør noget godt for den samlede vægt. Med en vægt på 725 gram plus iPad Pros 713 gram er vi oppe på 1438 gram. Til sammenligning vejer en 12” Macbook 920 gram og en 13” Macbook Air 1350 gram. Det kunne have været ok, hvis der i tastaturet var et indbygget batteri, men da dette ikke er tilfældet, er det et usædvanlig tungt tastatur/cover, som gør hele enheden noget tung at slæbe rundt med. Apple laver selv et tastatur (Smart Keyboard til iPad Pro), og her er vægten nede på kun 350 gram, men i og med det kun kommer med engelsk tastatur, er det ikke et oplagt valg for en dansker.
Endelig med en pris på ca. 1300,- så er det ikke en cover/tastatur løsning, man anskaffer sig, hvis ikke man virkelig har brug for at skrive meget på sin iPad Pro. Som med Apples egen pencil må vi konstatere, at når man først har valgt at bruge mange penge på en iPad Pro, så skal man ikke forvente at tilbehøret dertil efterfølgende er billigt.
Batteriet skal naturligvis også have et par ord med på vejen. Apples tilgang med at der ikke skal opleves en kvalitets forskel på skærmen, selv om den er større, er samme tanke med batteriet delen. Batteriet er således 42 % større end det, vi finder i iPad Air 2. Drift tiden opgives af Apple som værende den samme på 10 timer ved surfing på nettet. I praksis opleves den dog noget kortere. Ser man video, eller bruger tastatur med baggrunds belysning, er vi nede på 7-8 timers brug – dog stadigvæk brugbart og ikke ringere end andre tablets i samme størrelse.
I alt 80%
Ting vi er glade for:
Kæmpe skærm, den største på en tablet nogensinde.
Flot skærm med høj opløsning og god kontrast.
Lækkert design og god byggekvalitet som altid.
Virkelig kraftig CPU/GPU der giver kræfter som en bærbar computer.
Rigtig fin lydkvalitet og pænt lyd niveau for de 4 indbyggede højtalere.
Nyt magnet stik på venstre side giver mulighed for tastatur.
Noget større batteri men samme brugstid som på de almindlige iPads.
Mulighed for brug af Apple Pencil.
Ting vi er mindre glade for:
Begrænset antal udgaver – fås kun i 3 udgaver og så i forskellige farver.
Størrelsen kan lige så godt være en ulempe som en fordel.
Ret kostbar i anskaffelse, selv i den mindste 32 GB Wi-Fi udgave.
Konklusion:
Det er lidt en blandet pose denne nye iPad Pro. Den har en række fordele med stor skærm, enormt hurtig hardware og mulighed for brug af Pencil og tastatur. Omvendt må vi også konstatere, at den er ret dyr selv i billigste udgave og ganske upraktisk i en del situationer.
Med andre ord, den bliver aldrig så populær som de almindelige iPads, men det er vel også ok. Sagen er den, at Apple iPad Pro er den største tablet, man i øjeblikket kan købe. Nærmeste konkurrent er Samsungs aldrende Galaxy Note Pro 12,2, men den er ingen steder i nærheden af iPad Pro i forhold til kræfter, skærm størrelse og speciel funktioner. (Den er dog også noget billigere i anskaffelse).
Prisen er dog vores langt største problem med iPad Pro. En iPad Air 2, som vi har refereret til i denne test, kan i 16 GB udgave med Wi-Fi fås i skrivende stund for ca. 3.300 kr. Billigste iPad Pro hedder 32 GB –Wi-Fi og koster ca. 6500,- kr. eller rundt regnet dobbelt så meget. Det er 2.800 kr. mere for en lidt større skærm og 16 GB plads mere. Helt sort bliver det, hvis man vil have indbygget modem. Her er der på iPad Pro tvang til at vælge den med 128 GB lager plads. Så havner prisen på ca. 8.800 kr. En iPad Air 2 med 3G/4G kan fås for 4.500,- kr.
I vores test set up med en iPad Pro 128 GB og 3G/4G modem + Apple Pencil til 830,- kr og Logitech Create tastatur til 1.300,- kr. er den samlede pris oppe i næsten 11.000 kr. Det kan man så afgjort få rigtig meget bærbar computer for, også selv om der skal være æble logo på.
Det synes vi slet og ret er for dyrt, og sammenholdt med de begrænsninger som en større iPad Pro byder på i daglig brug, må vi naturligvis trække noget ned i den samlede karakter. Men har man et behov for den store skærm, de mange kræfter og mulighed for at bruge pencil og tastatur, er det nu absolut et rigtig lækkert produkt og noget, du ikke kan få andre steder.
Efter denne test blev skrevet er der kommet en iPad Pro 9,7” til der lang hen ad vejen er en mindre udgave af den testet iPad Pro, og den koster næsten også den samme.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.