Så kom der er et par mobiler til test fra Sony, og denne gang er det deres ny topmodel Xperia XZ og den nye kompakte X Compact, som vi tager i en anden test.
Sony har gennem snart mange år holdt fast i et karakteristisk firkantet design. Det falder måske ikke alles smag, men vi kan godt lide det, og vi kan godt lide tanken om, at man ikke er i tvivl om, at det er en Sony mobil, man har foran sig.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De fleste ting omkring Xperia XZ sidder, hvor vi forventer det og har set det mange gange før. Nyt er det, at NFC chippen er kommet om på fronten ved siden af 13 Mpixel front kamera. De 2 stereo højtalere på fronten er bevaret, og det samme er alle de fysiske knapper, der er placeret på højre side. I bunden er der kommet det nye USB 2 type C, hvor man ikke kan vende det forkert, a la Apples lightning stik.
![]() |
![]() |
![]() |
Skærmen er flot at se på, og selv om den kun er 5,2” og har en opløsning på 1920 x1080, fungerer den rigtig fint. Til sammenligning kan vi nævne, at Samsungs S7 Edge har 5,5” og en opløsning på 2560 x 1440. Sony har truffet et valg, for vi har faktisk set endnu højere opløsning fra Sony, så det er ikke fordi, de ikke kan, men man skal vide, at den høje pixel opløsning kommer med den pris, at CPUen skal arbejde hårdere for at lave et flydende billede, og det koster strøm.
![]() |
![]() |
Om folk tager det argument for gode varer, skal vi lade være usagt, men vi har en del personer til at kigge på skærmen, også med en S7 Edge ved siden af, og det var meget lige antal valg, der faldt på den ene skærm frem for den anden.
![]() |
Til at trække Xperia XZ har Sony valgt det populære Snapdragon 820 chipsæt, og det er en af de hurtigste løsninger, vi har set i 2016. Der er dog kun 3 GM RAM, men med et mindre krav fra en FullHD skærm, som Xperia XZ bruger, så kører alt, selv meget krævende spil, helt flydende. Der er 32 GB intern hukommelse, men heldigvis kan man smide optil 256 GB ekstra i med et MicroSD kort.
![]() |
![]() |
Sony har længe lavet rigtig gode kameraer i deres mobiltelefoner og er stor- leverandører af kameraenheder til andre producenter af mobiltelefoner. Fx er det Sony kamera chip, der sidder i Apples iPhones. I Xperia XZ finder vi et 23 Mpixel kamera med laser autofokus, der er hurtigere og mere præcist end det tidligere brugte autofokus system og en 5 akset billede stabilisator, der dog er helt software basseret, men fungerer rigtig fint fx når der optages video.
Sony har altid gjort en del ud af, at deres kamera skal have en masse muligheder, som brugeren alt efter erfaring selv kan benytte for at forbedre et foto, foruden den helt automatiske foto funktion. Vi kan rigtig godt lide, at man som bruger får valget hos Sony, mens andre producenter træffer valget og lader meget få muligheder for at tilpasse et fotos stå åbne – det er fx tilfældet med iPhones.
![]() |
![]() |
Kvaliteten af Xperia XZ fotos er i den absolut bedste ende af skalaen. Men det er også blevet et faktum, at ganske mange mobiler tager rigtig flotte fotos, specielt udendørs med masser lys. Vi skal ned i detaljerne, hvor der fx kan være lidt mere digitalt støj i mørke omgivelser, eller shutter speed ikke er helt hurtigt nok til at fange motiver i bevægelser osv.
De fleste brugere vil være rigtig godt tilfredse med det resultat, som Xperia XZ leverer, og det samme gælder også for video.
Musikafspilleren er også en positiv oplevelse med mulighed for at afspille de ekstra gode lydkvalitet formater, der er dukket op, så sammen med det rette headsæt får man en uovertruffen lyd. Stereo højtaler gør ikke så meget for lyden, ud over at det er i stereo, men ser man video, er det en anden sag. De spiller ikke meget højt, og det er ikke i klasse med det, vi har set tidligere hos fx HTC.
![]() |
![]() |
Video afspiller er der i princippet ikke tale om, det er mere en multimedia app, der giver mulighed for at streame video, såvel købe som leje video a la det, man kender fra iTunes. Selve video afspiller delen fra video, du har gemt på Xperia XZ, er dog set bedre med ret begrænsede muligheder for selv at tilpasse forskellige ting.
Sony Xperia XZ kommer med Android 6.0.1 (Marshmallow) og med Sonys eget skin, der dog er særdeles begrænset. Langt hen ad vejen får man en oplevelse af, at det er en Android stock, man har med at gøre, altså sådan som Google selv tænker, at deres styresystem skal afvikles. Fordelen ved dette er, at genkendeligheden mellem andre Android telefoner, der ikke bruger et ”eget skin”, er meget nemt at gå til, og det afvikles ofte hurtigere end med et skin ovenpå.
![]() |
Slutteligt skal vi lige vende batteridelen på denne Xperia XZ. Batteriet er på 2900 mAh, og det er faktisk ikke alverden for den størrelse mobil. Det kan fx nævnes, at Galaxy S/ Edge har et 3600 mAh batteri. Helt sammenligneligt er det dog ikke, da Xperia XZ har en mindre skærm og lavere opløsning, der dermed kræver mindre strømformbug. Men som S7 Edge holder den altså ikke strøm. Det er mere sammenligneligt med en iPhone, der holder en dags tid fra morgen til aften, hvis man ikke bruger den rigtig meget. Det kunne vi godt have ønsket os bedre, og vi savner fortsat wireless lade mulighed, som Sony endnu ikke har taget til sig i nogle af deres modeller.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Xperia XZ pt. koster 4.538 kr.
![]() |
I alt 88 %
Ting vi er glade for:
- Form faktor med et genkendeligt firkantet look.
- Virker velbygget med metal bagside og glas på forsiden.
- IP 68 (vand- og støv afvisende).
- Stereo højtaler der giver stereo virkning ved video.
- Rigtig udmærket kamera del med foto og video i høj kvalitet.
- Fin musik afspiller med mange funktioner og god lyd.
- Alt i forbindelser med hurtig 3G/4G netværk Wi-Fi osv.
- 13 Mpixel front kamera.
- Hurtig CPU og mulighed for MicroSD kort.
Ting vi er mindre glade for:
- Knapt så stort batteri og stadig ingen trådløs ladning.
- NFC chip på fronten er en noget besværlig placering i praktisk brug.
- Kun 5,2 ” skærm, er set større i samme størrelse mobil.
Konklusion:
Det var så vores test af Sony Xperia XZ, og det er så afgjort en rigtig ubemærket telefon. Vi savner virkelig nyskabende ting eller funktioner, der giver en god grund til at skifte sidste års model ud med den nye model. Men dette problem er Sony ikke ene om at have, for der bliver længere og længere imellem, at en producent kommer med en model, der virkelig rykker i forhold til forgængeren.
Vi savner lidt større batteri. Det går lige, men de fleste vil gerne have så meget kapacitet, at de er sikre på at komme gennem en lang dag, selv hvis mobilen er meget i brug, og det kan man ikke være sikker på med en Xperia XZ. Vi kunne også godt have ønsket os lidt bedre højtaler, da de ærligt talt ikke spiller særligt højt.
Skærmen kan man diskutere med fordele/ulemper omkring de meget høje opløsninger. Vi trækker ikke ned på dette punkt men konstaterer, at de fleste andre (med undtagelse af Apple) tilbyder mobiler med QHD opløsning. Men stor er skærmen ikke i forhold til den fysiske størrelse.
Dermed kan Xperia XZ lige nøjagtig ikke svinger sig op over de magiske 90%, som vi giver til de virkelig fantasiske produkter. Men det er tæt på, og man får bestemt et udmærket produkt med Xperia XZ.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.