I efteråret kom Apple med deres nyeste udgave kaldet iPhone 7 og den lidt større iPhone 7 plus, som vi dog ikke har med i denne test.
iPhone har om nogen mobil været med til at definere moderne smartphones de seneste år og bliver brugt som benchmark for at vurdere andre smartphones. Om det er rimeligt eller ej, lader vi ligge i denne test, men det er uomtvisteligt, at i Danmark sælges der rigtig mange iPhones, og markedsandelen af iPhones er blandt de højeste i verden.
![]() |
![]() |
iPhone 6s og iPhone 7 | Galaxy S7 Edge og iPhone 7 |
![]() |
Bagsiden af iPhone 6s og iPhone 7 |
![]() |
![]() |
iPhone 7 og tændstikæske |
iPhone 7 med vores målepind |
Størrelsen er således også helt uændret med 138.3 x 67.1 x 7.1 mm, mens vægten dog er faldet med 5 gram til 138 gram. I sig selv ikke alverden men i og med batteriet er blevet 15 % større, er dette vægttab udmærket.
Skærmen på iPhone 7 er lidt med vores øjne en akilleshæl. Den er 4,7” stor, hvilket er ved at være i underkanten for almindelige størrelser smartphones. Opløsningen er også ved at være noget out datet. Med 750 x 1334 pixel (326 PPI) er det både et skævt format og væsentligt under, hvad andre producenter tilbyder. På Android siden er det efterhånden svært at finde skærme på topmodeller, der er nede på 1080 x 1920, og de ligger typisk på 450 PPI og op efter. En telefon som Samsungs Galaxy S7 har en skærm på 5,1”, 1440 x 2560 pixels og 577 PPI, og det er tilmed en AMOLED skærm. Selv om iPhones LCD skærm er en flot en af typen, så matcher det ikke AMOLED skærme på farve og kontraster. Endelig er overfladen på glasset ikke så ridse bestandigt som på flere andre mobiler, hvilket også trækker lidt ned.
![]() |
![]() |
iPhone 7 app-menu |
Appstore med udvalgte apps |
Men nye ting er der da også kommet i iPhone 7. Nyt er, at den fysiske homeknap, der indeholdt en fingeraftryks læser nu er skiftet ud med en touch knap. Det skal man lige vænne sig til, hvis man er gammel iPhone bruger, men det fungerer nu ganske udmærket, og fingeraftryks læser delen har Apple haft styr på ganske længe, så her i en ny og endnu forbedret udgave er der heller ikke noget at komme efter.
Om det er den udskiftede homeknap eller andre ting, der gør sig gældende, kan vi ikke sige, men iPhone 7 er den første iPhone, der er gjort vand- og støv afvisende. Den er klassificeret som IP 67, der betyder 1 meter vand i 30 minutter. Det er vi ret begejstrede for, for væske har godt nok dræbt mange iPhones tidligere.
![]() |
![]() |
Bunden af iPhone 7 |
Samtalehøjtaler og frontkamera |
En anden ting, som vi er noget mindre begejstrede for, er, at Apple har valgt at fjerne det klassiske 3,5 mm jackstik til hovedtelefoner. Lyden trækkes nu ud gennem det lightning stik der findes i bunden. Bruger man bluetooth høretelefoner eller headsæt, er det lige meget, og det samme gælder, hvis man vil investere i et nyt kablet headsæt med ligningstik i den anden ende. Men for dem der har et godt kablet headsæt, er man tvunget til at bruge en adapter. Apple har lagt denne adapter med i salgsæsken, og det er klogt nok, for ganske mange har brokket sig over denne løsning, og skulle man købe en adapter med til fx 75,- kr., var kritikken nok ikke blevet mindre. Men går man meget op i musik kvalitet, så er en ekstra adapter, som lyden skal gå igennem, bare ikke optimalt.
![]() |
iPhone 7 set fra siden |
Under ”hjelmen” er der også kommet nyt og bedre hardware. CPUen er blevet noget kraftigere. Apple selv taler om 50% hurtigere, men realistisk er det nok mere et sted mellem 20-30 % alt efter hvad den belastes med. RAM er også blevet forøget. Tidligere var 1 GB, hvad man måtte nøjes med, men nu er det blevet fordoblet til 2 GB (i iPhone 7 plus er det 3 GB), og det er da en rimelig forøgelse. Man skal huske på, at man kan ikke sammenligne RAM mængden direkte over på Android enheder, da de to styresystemer bruger RAM forskelligt.
Glædeligt er det også, at Apple har indset, at 16 GB intern hukommelse uden mulighed for at tilføje MicroSD kort er alt for lidt. iPhone 7 starter med 32 GB, 64 GB er udgået og så er der 128 og 256 GB. Priserne på den ekstra hukommelse er i vanlig Apple stil helt grotesk høje, men sådan er det nu engang.
![]() |
Kameramenu |
Kamera delen har også fået et lille løft, men her er vi nede i småtingsafdelingen. Der er et 12 Mpixel kamera, der har fået et bedre glas foran (objektiv), der skulle lukke mere lys ind. Men grundlæggende er kamera oplevelsen ikke meget anderledes end i iPhone 6S, og man får som fotograf ikke mange muligheder for selv at indstille kameraet efter egne ønsker. Det samme gælder for video.
Musik og video afspiller er der ikke ændre på, men iPhone 7 har fået stereo højtaler, der selv om de sidder i bunden og ret tæt på hinanden, lever en betydelig bedre, højer og klare musik gengivelse end tidligere.
![]() |
![]() |
Den sædvanlige - men gode - webbrowser |
Indstillingsmenu på iPhone 7 |
Vi skal også rose Apple for at sætte et større batteri ind i iPhone 7. Historisk set har det altid været et svagt punkt på smartphones, og i særdeleshed iPhones, hvor brugerne ofte ikke kunne holde strøm en hel lang dag på deres iPhone. Det kan iPhone 7 muligvis heller ikke, hvis man bruger den rigtig meget, men den holder dog strøm noget bedre end forgængeren iPhone 6S. Batteriet er nu oppe på 1.960 mAh mod tidligere 1.715, en forøgelse på 15%, og den ekstra kapacitet kan meget let være afgørende for, om man går tør for strøm sidst på eftermiddagen eller først om aftnen.
Et hurtigt opslag på pricerunner viser, at iPhone 7 32 GB pt. koster 5.355 kr.
I alt 80%
Ting vi er glade for:
Endelig en vand- og støv afvisende iPhone.
Lækker bygge kvalitet og i et design der stadigvæk holder.
Hurtigere CPU, mere Ram og hukommelse.
15% større batteri.
Stereo højtaler med ganske god lyd.
Alt i forbindelse, dog begrænset NFC
Ting vi er mindre glade for:
Skærmen er ved at synge på sidste vers. (opløsning, og størrelse)
Ingen jackstik til hovedtelefoner.
Ingen ekstra hukommelse mulighed.
Begrænset bluetooth og NFC funktioner.
Ingen trådløs opladning.
Kamera er ok, men det er også ved at være bagud for en top telefon.
Konklusion:
Det var så vores test af iPhone 7. Vi er ikke i tvivl om, at selv om mange går og venter (og forventer) et brag af en telefon, når iPhones 8 kommer til efteråret, så vil iPhone 7 sælge hæderligt, simpelthen fordi der er en masse forbrugere, der skifter deres iPhone med jævne mellemrum til den nyeste model og tager den, som den er.
Når vi snakker iPhones, så ved alle godt, at det ikke er tilbuds telefoner. Det gælder også for iPhone 7, der har en officiel start pris på 5.799 for den mindste 32 GB model og fortsætter op til 7.599 kr. for den med mest hukommelse/lager plads (256 GB). Det er rigtig mange penge, og set i lyset af, at nok er iPhone 7 blevet forbedret på en række punkter, så er brugeroplevelsen altså ikke blevet ændret radikalt.
Det, sammenholdt med at der stadigvæk er en række begrænsninger og ting/funktioner, man må undvære, gør, at vi ikke kan snige vores karakter op på mere end 80%.
Har man ikke haft en iPhone før eller overvejer at opgradere fra 6S til 7, så vil vores anbefaling nok være at klappe hesten og vente på, at den nye iPhone 8 dukker op til efteråret.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.